پایگاه خبری تئاتر: نشست خبری هشتمین دوره انتخاب آثار برتر ادبیات نمایشی ایران برگزار شد. این نشست سلما سلامتی عضو هیأتمدیره کانون نمایشنامهنویسان خانه تئاتر و دبیر اجرایی هشتمین دوره انتخاب آثار برتر ادبیات نمایشی ایران ضمن توضیحاتی کوتاه گفت: فراخوان هشتمین دوره انتخاب آثار برتر ادبیات نمایشی ایران پس از چهار سال تعطیلی، در اسفند ۹۵ منتشر شد. پس از انتشار فراخوان، دبیرخانه روند دریافت آثار ارسالی از سوی ناشران و نویسندگان را در حوزه پژوهش و نمایشنامه تالیفی و ترجمه شده آغاز کرد. مهلت ارسال آثار تا فروردین ۹۶ بود که تا اردیبهشت تمدید شد. هماهنگی با داوران از خرداد شروع شد و در بخش پژوهشهای تالیفی و ترجمه شده علیاکبر علیزاد، رضا سرور و طلایه رویایی و در بخش نمایشنامههای ترجمه شده سهیلا نجم، داریوش مودبیان و بهرام جلالیپور شروع به خواندن آثار کردند.
وی ادامه داد: به علت تعطیلی چهار ساله، تعداد آثار دریافتی در حوزه نمایشنامه تالیفی بالا بود و داوری آن به دو مرحله تقسیم شد. در مرحله اول صحرا رمضانیان، روزبه حسینی و ابراهیم پشتکوهی از میان ۴۸۷ اثر دریافتی، ۳۰ اثر را انتخاب کردند. ما گمان میکردیم در شهریور شاهد برگزاری اختتامیه خواهیم بود ولی داوران این بخش درخواست مهلت بیشتری برای خواندن متون داشتند و برای این کار دو ماه به آنها فرصت داده شد. ۳۰ نمایشنامه انتخاب شده در مرحله اول به فرهاد توحیدی، حسین پاکدل و ناهید طباطبایی تحویل داده شد که کاندیداها و برگزیدگان خود را مشخص کردند و در اختتامیه هشتمین دوره انتخاب آثار برتر ادبیات نمایشی ایران که شنبه ۲۵ آذر برگزار خواهد شد، حاصل آن را اعلام میکنند.
در ادامه بهزاد صدیقی عضو هیأتمدیره کانون نمایشنامهنویسان و دبیر هشتمین دوره انتخاب آثار برتر ادبیات نمایشی ایران ضمن اشاره به تعطیلی چهار ساله گفت: در دوره هفتم که سال ۹۲ برگزار شد شورای سیاستگذاری وقت و هیأتمدیره کانون نمایشنامهنویسانِ وقت، تصمیم گرفتند آییننامه انتخاب آثار را بازبینی کنند و با توجه به این که شرایط چاپ نمایشنامه بسیار سخت است و هر ناشری حاضر به چاپ نمایشنامه نیست و تمرکز این جایزه نیز بر آثار چاپ شده است، آن را از رویدادی سالانه به اتفاقی دوسالانه تغییر دهند اما مجموع شرایط و مخصوصا شرایط مالی به گونهای پیش رفت که عدم برگزاری فراتر از دو سال شد و کاری که ما میتوانستیم بکنیم این بود که اجازه ندهیم بیش از چهار سال شود.
وی در مورد برگزارکنندگان دوره هشتم ادامه داد: شورای سیاستگذاری هشتمین دوره انتخاب آثار برتر ادبیات نمایشی متشکل است از هیأتمدیره وقت کانون نمایشنامهنویسان خانه تئاتر به علاوه ۲ نفر که به دعوت هیأتمدیره به این جمع اضافه شدند. این ۲ نفر قطبالدین صادقی و کوروش نریمانیاند که به جمع هیأتمدیره پیوستند. اعضای هیأتمدیره نیز عبارتند از محمدامیر یاراحمدی رئیس هیأتمدیره، سلما سلامتی، جواد عاطفه، آندرانیک خچومیان و من به عنوان نایبرئیس هیأتمدیره و دبیر هشتمین دوره انتخاب آثار برتر ادبیات نمایشی ایران.
صدیقی در ادامه با ارائه آماری از آثار رسیده به دبیرخانه هشتمین دوره انتخاب آثار برتر ادبیات نمایشی ایران توضیح داد: در بخش نمایشنامههای ترجمه شده مجموع آثار رسیده ۲۳۷ اثر، تعداد مترجمان زن ۴۵ نفر و تعداد آثار ترجمه شده توسط زنان ۷۶ اثر بود که شش اثر را به صورت مشترک با مردان ترجمه کرده بودند. پرکارترین مترجمان زن بیتا دارابی با هشت اثر و نورا موسوینیا با شش اثر و پرکارترین مترجمان مرد داوود رشیدی با هشت اثر، عباسعلی عزتی با هشت اثر، علیرضا کوشکجلالی با هفت اثر، محمدرضا خاکی با هفت اثر و اصغر نوری با شش اثر بودند. ناشران فعال در ترجمه نمایشنامه نیز افراز با ۹۵ اثر، دیبایه با ۲۰ اثر، بیدگل با ۱۸ اثر، نی با ۱۶ اثر و پارسه با ۱۲ اثرند و تعداد کل ناشران در حوزه ترجمه نمایشنامه ۲۲ ناشر تهرانی و سه ناشر شهرستانیاند.
وی افزود: در بخش پژوهش ادبیات نمایشی نیز مجموع آثار رسیده ۳۹ اثر بود. در حوزه پژوهش تالیفی ۲۳ اثر به دبیرخانه رسید که به تفکیک نشر افراز شش اثر، نشر نی سه اثر و نشر علم سه اثر فرستادند و در حوزه پژوهش ترجمه شده ۱۶ اثر به دست ما رسید که نشر افراز سه اثر، نشر قطره دو اثر و نشر سبزان دو اثر ارسال کردند. در این میان تعداد پژوهشگران زن ۱۱ نفر و تعداد پژوهشگران مرد ۲۹ نفر بودند و پژوهش یک اثر به صورت مشترک انجام شده بود. تعداد ناشران در حوزه پژوهش تالیفی و ترجمه ۲۰ ناشر تهرانی و چهار ناشر شهرستانی بود. در بخش نمایشنامههای تالیفی نیز مجموع آثار رسیده ۴۸۷ اثر در ۲۶۰ مجلد به دبیرخانه رسید. تعداد نمایشنامهنویسان زن ۴۸ نفر و تعداد نمایشنامههای نوشته شده توسط زنان ۹۴ اثر، تعداد نمایشنامهنویسان مرد ۱۵۰ نفر و تعداد نمایشنامههای نوشته شده توسط مردان ۳۹۳ اثر بود. تعداد ناشران نمایشنامههای تالیفی نیز ۶۲ ناشر بود که ۵۱ ناشر تهرانی و ۱۱ ناشر شهرستانی بودند. ناشران فعال در چاپ نمایشنامههای تالیفی نیز عبارت بودند از نیستان با ۷۲ اثر، افراز با ۵۹ اثر، انتشارات نمایش با ۵۳ اثر و نشر روزبهان با ۲۴ اثر و ناشران فعال شهرستانی در زمینه چاپ نمایشنامههای تالیفی بوتیمار با ۲۲ اثر، سام آرام با ۱۰ اثر، نشر عنوان با شش اثر و بوتا نشر ارومیه با شش اثر فعالترین بودند.
دبیر هشتمین دوره انتخاب آثار برتر ادبیات نمایشی ایران اظهار کرد: برخلاف دورههای قبل ناشران فعال در عرصه چاپ نمایشنامه خود دست به انتخاب آثارشان زدند و آثار منتخب شان را برای ما فرستادند. در صورتی که ما درخواست کرده بودیم تمام اثارشان را بفرستند تا بتوانیم جامعتر عمل کنیم ولی این صرفا یک درخواست بود و اجباری در آن وجود نداشت.
سلما سلامتی نیز در ادامه در مورد کاتالوگ هشتمین دوره انتخاب آثار برتر ادبیات نمایشی ایران توضیح داد: این کاتالوگ شامل معرفی همه برگزیدگان و کاندیداها خواهد بود و مروری هم بر داوران، کاندیداها و برگزیدگان هفت دوره قبل خواهد داشت و سه میزگرد در آن خواهد بود. میزگردهایی که توسط داوران سه بخش پژوهشهای تالیفی و ترجمه شده و نمایشنامههای تالیفی و ترجمه شده برگزار شد و در آن به آسیبشناسی آثاری که به دست شان رسیده بود پرداختند که حاصل اش در کاتالوگ خواهد آمد.
وی در مورد میزان بودجه هشتمین دوره انتخاب آثار برتر ادبیات نمایشی ایران هم گفت: تامین بودجه چالشی جدی و اساسی برای همه ماست. برآورد ما که شامل دستمزد هیأتداوران و جوایز برگزیدگان هم میشود ۶۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است که مرکز ارتباطات بینالملل شهرداری تهران، دفتر توسعه هنرهای معاصر و مرکز هنرهای نمایشی هر کدام قول تامین بخشی از آن را دادند ولی تا این لحظه که تنها سه روز تا برگزاری جشن مانده است قول کتبی مرکز هنرهای نمایشی به ما در این خصوص عملی نشده و مبلغی را که قولش از طرف مهدی شفیعی، مدیر مرکز هنرهای نمایشی داده شد دریافت نکردهایم.
سلامتی هم در مورد چرایی عدم اعلام نام کاندیداها در بخش نمایشنامه ترجمه شده و نمایشنامه تالیفی برخلاف بخش پژوهشهای تالیفی و ترجمه شده که اسامیشان اعلام شد، گفت: قرار دبیرخانه بر این بوده که کاندیداها در هیچ بخشی اعلام نشوند تا همه شرکتکنندگان خود را کاندیدا بدانند و در مراسم اختتامیه حضور داشته باشند، منهای کاندیداهای بخش پژوهش و در بخش پژوهش هم به علت مهجور بودن این بخش و تاکید بیشتر بر اهمیت آن این اقدام صورت گرفت.
بهزاد صدیقی در پایان گفت: این آخرین دورهای خواهد بود که خود من به عنوان دبیر در انتخاب آثار برتر ادبیات نمایشی حضور خواهم داشت و امیدوارم در دورههای بعد دوستان دیگری بتوانند شرایط بهتری را فراهم کنند. امیدوارم بشود روند برگزاری دورههای انتخاب آثار برتر ادبیات نمایشی ایران را به صورت دوسالانه ادامه داد و گمان میکنم اگر این اتفاق نیفتد ناچار میشویم صرفا به داوری آثار و اعلام اسامی کاندیداها و برگزیدگان بدون برگزاری مراسم و اهدای جوایز بسنده کنیم.
مراسم اختتامیه هشتمین دوره انتخاب آثار برتر ادبیات نمایشی ایران روز شنبه ۲۵ آذر ساعت ۱۸ در آمفیتئاتر بوستان گفتگو برگزار خواهد شد.
صفحه رسمی سایت خبری تئاتر در تلگرام
https://telegram.me/onlytheater