سال عجیب ۱۴۰۳ به پایان رسید و حال میتوان با اندکی شک و اطمینان، به قضاوت اجراهایی پرداخت که در این میان حرف تازهای داشتند و با تمام محدودیتهای پنهان و آشکار اجتماعی و سیاسی، تلاش کردند نسبت به فرمهای اجرایی گذشته، شیوههای کمترشناختهشدهای را بر صحنه آورده که خلاق باشد و به فضای رخوتناک تئاتر این روزهای ما، شور و حال تازهای ببخشد.
در این مطلب به دو اجرایی میپردازیم که بعد از جشنواره تئاتر فجر به صحنه رفتند و با لحنهای متفاوت، تلاش کردند به انسان معاصر و درد و رنجی که میبرد بپردازند. این دو نمونه میتواند برای فهم کیفیت بازنمایی وضعیتهای فرودستی و تحت ستمبودگی انسانها در زمانه حال به میانجی تئاتر مفید باشد.
در این مجموعه نمایشنامه اول خواننده خیانتیم، مناسبات تودرتوی رابرت و اما و جری که یادآور مثلث عاشقانه مبهم و معیوبی است که در یک خط زمانی جسورانه و نوآورانه روایت میشود یعنی از حال به گذشته رفتن و از همین رو است که مترجم بر این باور است که «پینتر در درام خیانت اوج هنر خود را در استفاده از کارکردهای همزبان و همزمان برای عمق بخشیدن هر چه بیشتر به کنش شخصیتها نشان میدهد. داستان خیانت در یک فاصله زمانی نهساله رخ میدهد.
نمایش «تارتف» مهرداد کورشنیا به شکلی خلاقانه و موجز، مدرنیزاسیون ناموزون پهلوی اول را دستمایه روایت قرار داده است.
تاکنون بیش از دهها بار این نمایش یا اقتباسهایی از آن اجرا شده است ولی اینبار مرجان آقانوری توانسته است با خوانشی زنانه و اجرایی دگرگونه، نمایشی را روی صحنه بیاورد که از بینش عمیق او نسبت به موضوعات پیرامون و شناخت دقیقش از نمایشنامه نشأت میگیرد.
تکگوییهای آلن بنت، با ترجمه سلیس و خوشخوان مژده ثامتی، مجموعه جذابی از مونولوگهای تئاتری تاثیرگذار است. هرچند در ظاهر ساده و سرشار از روزمّرگی به نظر میرسند اما در عین حال با رویکردی ژرفانگرانه در زیر پوست خود ناظر بر بسترهای جامعهشناسانه، مولفههای انسانشناختی و واجد شخصیتپردازیهایی تاملبرانگیزند.
ژن زامبی با برخورداری از متن مناسب و فضای کمیک خود، همچنین با بهره بردن از بازی خوب بازیگرانِ یکدست و پرتوانش آنچه را که از قول بکت آمد، تحقق بخشیده است.
کارگردان نمایش «کالیگولا» که از ۷ فروردین به صحنه میرود، تأکید کرد این اثر با حمایت مالی تک تک اعضای گروه تولید شده و تمامی اعضا صاحب این اثر هستند.
نمایش «بازخند» تئاتری با حال و هوای انیمیشنی به زودی در تهران روی صحنه میرود.
دور دوم نمایش «سیزن ۳» به نویسندگی سروش و سوران احمدی و کارگردانی سوران احمدی و تهیهکنندگی ابوالفضل غلامحسینی در تماشاخانه هما روی صحنه میرود.
نمایش «ذرات آشوب» به نویسندگی و کارگردانی ابراهیم پشتکوهی، از امروز همزمان با روز ملی هنرهای نمایشی و روز جهانی تئاتر (هفتم فروردینماه)، در سالن اصلی مجموعه تئاتر شهر روی صحنه خواهد رفت.
همزمان با آغاز پیش فروش اجراهای جدید نمایش «شکّ؛ یک تمثیل» به کارگردانی کورش سلیمانی، پوستر این نمایش با طراحی مجید کاشانی رونمایی شد.
بازیگران نمایش «آشپزخانه و متعلقات» به کارگردانی شهره سلطانی برای اجرا در تماشاخانه ایرانشهر معرفی شدند.
نمایش «در انتظار گودو» به کارگردانی امیرحسین جوانی در آخرین دور اجرای خود با بازیگر تازهای به صحنه میرود.
نمایش «قربانگاه» با کارگردانی مشترک سمیرا سرچاهی و عمادالدین رجبلو از ۱۷ فروردینماه ۱۴۰۴، در سالن چهارسو مجموعه تئاتر شهر روی صحنه خواهد رفت.
مراسم گرامیداشت روز جهانی تئاتر و روز ملی هنرهای نمایشی، هفتم فروردین ماه با حضور هنرمندان و مدیران تئاتر در قدیمیترین تماشاخانه فعال تهران؛ تالار سنگلج، برگزار شد و اکبر عبدی در این مراسم روز جهانی تئاتر را به افراد غیر تئاتری که مخاطبان تئاتر هستند، تبریک گفت.
فعالیت عمارت نوفللوشاتو در سال ۱۴۰۴ با نمایشهای «فین جین» و «چلوکبابی حاجی مولوی» آغاز میشود.
تماشاخانه سنگلج به مناسبت روز ملی هنرهای نمایشی با ویژهبرنامههای «بهار سنگلج» میزبان علاقهمندان نمایشهای ایرانی و سنتی میشود.
تئاتر ایران در ۱۴۰۳ با رویدادهایی چون انتصاب معاونت هنری خانم، برگزار نشدن جشنواره تئاتر دانشگاهی، بلاتکلیفی حریم تئاترشهر، نامشخص بودن وضعیت صنفی تئاتر و چالشهای جشنواره فجر همراه بود.
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران گفت: طرح حریم ساختمان تئاتر شهر باید توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تهیه و اجرایی شود.