نمایش «زندانی در دانمارک» به کارگردانی محمد مساوات، روایتی آوانگارد و زبانبنیاد از هملت است که با ساختاری اپیزودیک و زبانی آرکاییک، از دل تاریکی برمیخیزد تا شکواییهای علیه بیعدالتی و انحطاط اخلاقی سر دهد. این اجرا با تلفیق زبان دراماتیک شکسپیری و «شعر اجرایی» معاصر، تجربهای نو از تئاتر شاعرانه را به ارمغان میآورد.
پروژه موسیقایینمایشی «جان بیقرار» به کارگردانی مشترک سجاد افشاریان و احسان عبدیپور به دلیل تعمیرات سیستم صوتی تالار وحدت، در تالار اصلی مجموعه تئاتر شهر روی صحنه میرود. این اثر روز پنجشنبه ۱۲ تیر تنها یک نوبت اجرا در ساعت ۱۹ خواهد داشت.
مریم معترف، هنرمند پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون، در پی حملات رژیم صهیونیستی، خانهاش را به دلیل موج انفجار از دست داد و ناچار به ترک آن شد. وی اعلام کرد تاکنون تنها بنیاد مسکن پیگیر وضعیت وی بوده و از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یا نهادهای دیگر هیچ تماسی با او گرفته نشده است.
تماشاخانهی ایرانشهر اعلام کرد که چهار نمایش «جغد»، «نکراسوف»، «بالزی» و «عزادار» از ۱۸ تیر در سالنهای سمندریان و ناظرزاده اجرا میشوند. همچنین با هدف حمایت از مخاطبان در شرایط ویژه پس از جنگ تحمیلی، بلیت این آثار با همکاری تیوال بهصورت نیمبها عرضه خواهد شد.
برابر اعلام شورای ارزشیابی و نظارت بر نمایش همزمان با ایام شهادت امام حسین (ع) و یاران ایشان، اجرای تمامی نمایشها از غروب پنجشنبه ۱۲ تیر تا غروب سهشنبه ۱۷ تیر در سراسر کشور متوقف میشود؛ مگر نمایشهایی که با موضوع عاشورای حسینی تولید شدهاند.
جنگ در آثار نمایشی، همواره بستری برای واکاوی روان انسان، قدرت تخیل و پیامدهای مخرب خشونت جمعی بوده است. در این یادداشت، دو روایت نمایشی از دو سوی جهان – «رقصی چنین» نوشته محمد رضاییراد و «در منطقه جنگی» از یوجین اونیل – مرور میشوند؛ دو اثر با نگاهی انسانی و نمادین به جنگ، تنهایی، فقدان و ایستادن در مرز خیال و واقعیت.
نمایش «عزادار» به نویسندگی امیر نجفی و عرفان غفوری و کارگردانی نجفی، روایتی گروتسک و تأملبرانگیز از مرگ پدر، بازتولید اقتدار پدرانه و بنبست خانواده ایرانی است؛ اثری که در امتداد دغدغههای اجتماعی و فلسفی کارگردان، مواجههای طعنهآمیز با مفهوم پدرسالاری در بستر سوگواری خانوادگی ارائه میدهد.
به نقل از مشاور رسانهای پروژه، پیشفروش بلیت نمایش «پلکانی بهسوی بهشت» به نویسندگی و کارگردانی داریوش رعیت از ساعت ۱۲ ظهر یکشنبه ۸ تیر آغاز شد. این نمایش با بازی نادر فلاح و پریزاد سیف، از ۱۸ تیر در سالن قشقایی مجموعه تئاتر شهر به صحنه میرود.
به نقل از روابط عمومی مجموعه تئاتر شهر، دور جدید اجراهای این مجموعه فرهنگی از یکشنبه ۸ تیر با دو نمایش «آداب شکار روباه» در تالار چهارسو و «زخمهایم را بو بکش» در کارگاه نمایش آغاز میشود. این نمایشها پس از وقفهای کوتاه، بار دیگر میزبان مخاطبان خواهند بود.
امیرحسین حریری، مدیر مرکز تئاتر مولوی با اشاره به وقفه دو هفتهای اجراهای نمایشی در پی حملات اخیر، از آغاز رسمی فعالیتهای نمایشی این مرکز از ۹ تیر با ادامه رپرتوار پایاندوره مدرسه تئاتر مولوی خبر داد. همچنین قرار است فراخوان هشتمین جشنواره نمایشنامهخوانی مولوی بهزودی منتشر شود.
هفتمین دوره جشنواره تئاتر «شهر» با شعار «تهران؛ بازخوانی یک هویت اصیل» و پس از وقفهای هشتساله، به همت خانه نمایش سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برگزار میشود. این دوره با تمرکز بر هویت فرهنگی و اجتماعی تهران، در پی ارائه روایتهایی تازه از این شهر زنده و پرماجرا است.
نمایش «شب امتحان» با بازی دارا حیایی و به نویسندگی و کارگردانی روحالله صدیقی، که به دلیل وقفهای دو هفتهای ناشی از جنگ تحمیلی متوقف شده بود، بار دیگر از سر گرفته میشود. این اثر نمایشی هر شب ساعت ۲۱:۳۰ در تماشاخانه ملک اجرا خواهد شد.
انجمن منتقدان، نویسندگان و پژوهشگران خانه تئاتر با اعلام تمدید مهلت فراخوان، از فعالان رسانهای حوزه تئاتر در سراسر کشور دعوت کرد تا آثار خود را حداکثر تا پایان وقت اداری ۳۱ تیر ۱۴۰۴ در بخشهای مختلف این رقابت، از جمله نقد، گزارش، گفتوگو، ترجمه و عکس به دبیرخانه مسابقه ارسال کنند.
جمال اجلالی، بازیگر شناختهشده تئاتر، سینما و تلویزیون، صبح امروز ۸ تیر در سن ۷۸ سالگی پس از تحمل یک دوره بیماری، در منزل خود چشم از جهان فروبست.
عمارت نمایشی نوفللوشاتو در پی وقفهای کوتاه، از یکشنبه ۸ تیر با اجرای دو نمایش «ریکاوری» و «راز شکست فاتحان» فعالیت خود را از سر میگیرد.
چهار نمایش «عامدانه عاشقانه قاتلانه»، «قرمز»، «هیچهایک» و «مَرد مصلوب به گاو مُرده» از ۱۰ تیر در سالنهای شماره ۲ و ۳ مجموعه تئاتر لبخند روی صحنه میروند.
صدمین شماره فصلنامه علمی «تئاتر» به سردبیری مصطفی مختاباد و با تمرکز بر موضوعات نظری، تاریخی و اجرایی تئاتر در بهار ۱۴۰۴ منتشر شد. این شماره شامل شش مقاله علمیپژوهشی از پژوهشگران مختلف درباره مفاهیمی چون زمان اسطورهای در آثار بیضایی، گروتسک باختینی، تنزیباییشناسی و رئالیسم پسااستعماری است. فصلنامه «تئاتر» با سابقهای نزدیک به چهار دهه، یکی از مهمترین منابع پژوهشی در حوزه نمایش ایران محسوب میشود.
علی شمس، نویسنده و کارگردان نمایش «بر زمین میزندش» که قرار بود از ۸ تیرماه در سالن اصلی مجموعه تئاتر شهر روی صحنه برود، با اشاره به توقف تمرینها به دلیل شرایط بحرانی کشور، از اختلاف مالی با سازنده دکور و تأخیر در انتقال آن به سالن اجرا خبر داد. او گفت در بهترین حالت، اجرای نمایش به هفته پایانی تیر موکول خواهد شد.
نمایش تحسینشده «آداب شکار روباه» به نویسندگی ابراهیم عادلنیا و کارگردانی محمد شاکری، روز یکشنبه ۸ تیرماه ۱۴۰۴ رأس ساعت ۱۹ بهصورت رایگان در سالن چهارسوی مجموعه تئاتر شهر روی صحنه میرود. این اجرا به پاس همدلی با مردم و به افتخار وطن، همزمان با شب افتتاحیه، میزبان چهرههای برجسته تئاتر و سینما خواهد بود.
خانه هنرمندان ایران در ادامه میزبانی از آثار نمایشی متنوع، از این هفته شاهد اجرای دو نمایش تازه است. «اوبِرمِنش» به کارگردانی افشین حسنیکیا و تهیهکنندگی سجاد افشاریان هر روز ساعت ۱۸:۳۰ روی صحنه میرود، و نمایش «کاسپار» به کارگردانی فرید ادهمی و تهیهکنندگی هدیه کاملی نیز هر شب از ساعت ۲۰:۳۰ در سالن اجرا میشود.
نمایش «پدر» اثر آگوست استریندبرگ با کارگردانی ونداد صادقی از پنجشنبه ۵ تیر اجرای دوباره خود را در پردیس تئاتر شهرزاد آغاز میکند و در راستای ادای احترام به مخاطبان تئاتر در تهران، اجراهای سه شب نخست این نمایش (۵ تا ۸ تیر) بهصورت رایگان برگزار خواهد شد. این اثر نمایشی با گروهی پرتعداد از بازیگران و عوامل حرفهای، میزبان علاقهمندان تئاتر خواهد بود.