دوشنبه , ۲۱ آبان, ۱۴۰۳
نقد و یادداشت
روزگاری که آوینی و مخملباف به داریوش مهرجویی تاختند!

روزگاری که آوینی و مخملباف به داریوش مهرجویی تاختند!

مخملباف اگر چه رفتارش در قیاس با آوینی، قدری عوامانه بود. اما هر دو، تقریبا در یک دوران، و از یک منظر، به یک هنرمندروشنفکر - مهرجویی- تاخته بودند. آن دو، در آن روزگار دغدغه‌هایی شبیه به هم داشتند .

درباره فیلم «زودپز»؛ زود از روی اجاق برداشتی آقای جوان دوشنبه 21 آبان 1403 18:01

درباره فیلم «زودپز»؛ زود از روی اجاق برداشتی آقای جوان

همه چیز در «زودپز»، خیلی زود از روی اجاق برداشته شده و ناپخته است؛ از موقعیت‌هایی که با شتاب‌زدگی موشک‌های درون فیلم پشت سر هم ردیف می‌شوند تا خلق رابطه بین دو کاراکتر اصلی که بار آن را به تمامی، خودِ تنابنده به دوش می‌کشد.

دلواپسان فرهنگی کجا هستند؟! دوشنبه 21 آبان 1403 13:48
در این سال‌های حاکمیت ابتذال بر سینما حتی دریغ از یک یادداشت انتقادی از سوی منتقدان ارزشی

دلواپسان فرهنگی کجا هستند؟!

طی چند سال اخیر آنچه از محصولات ارزشی این دلواپسان فرهنگی در حوزه سینما دیدیم همه لودگی و ابتذال بود و آنچه ندیدیم کمترین دلواپسی جماعتی که در گذشته به طرفه‌العینی خون‌شان به جوش می‌آمد که حتی نه تنها لب به گلایه باز نکردند که خود به نوعی تبدیل به چیزی شدند که عمله طرب خطاب می‌کردند.

درباره فیلم «قیف» به کارگردانی محسن امیریوسفی؛ یک غافلگیری بد و ناخوشایند! یکشنبه 20 آبان 1403 00:14

درباره فیلم «قیف» به کارگردانی محسن امیریوسفی؛ یک غافلگیری بد و ناخوشایند!

برای مخاطبان حرفه‌ای سینما که کارنامه محسن امیر یوسفی، سعید ملکان و رضا عطاران را می‌دانند چنین ترکیبی از سازندگان نویدبخش یک اثر خاص و خلاقانه بود و از ماه‌ها پیش خبرهای تولید و اکران آن را دنبال می‌کردند، انتظاری که با تماشای فیلم به غافلگیری تبدیل شد، رشد برق‌آسای فروش در روزهای اول پخش و سقوط ناگهانی گیشه نتیجه همین غافلگیری است.

به بهانه انتخاب منوچهر شاهسواری؛ یک فرصت برای احیای یک هویت پایدار شنبه 19 آبان 1403 20:20

به بهانه انتخاب منوچهر شاهسواری؛ یک فرصت برای احیای یک هویت پایدار

محمود گبرلو: انتخاب منوچهر شاهسواری به‌عنوان دبیر جشنواره فیلم فجر یک انتخاب درست و با تدبیر و درایت برای احیای ماهیت دوباره جشنواره فیلم فجر است.

نگاهی به فیلم «پول و پارتی»، ساخته سعید سهیلی؛ اوج ابتذال و تداوم الگوی فیلمفارسی پنجشنبه 17 آبان 1403 21:31

نگاهی به فیلم «پول و پارتی»، ساخته سعید سهیلی؛ اوج ابتذال و تداوم الگوی فیلمفارسی

پول و پارتی بیش از آنکه فیلم باکیفیت و ماندگاری باشد، فیلم مهم و قابل‌تاملی است. اهمیت این فیلم بدان جهت است که نشان می‌دهد تا چه اندازه روح فیلمفارسی در سینمای این سال‌های ایران زنده است.

نگاهی به فیلم «دانه انجیر معابد» ساخته محمد رسول‌اف؛ داستانی مطول و ملال آور چهارشنبه 16 آبان 1403 18:56

نگاهی به فیلم «دانه انجیر معابد» ساخته محمد رسول‌اف؛ داستانی مطول و ملال آور

بخش قابل توجهی از فضای فیلم‌‌های رسول‌اف و به‌طور ویژه فیلم دانه انجیر معابد به نمادگرایی‌ها و فضای استعاری مربوط می‌شود. از قضا، این تمهید فیلمساز به مذاق بسیاری از هواداران فیلم خوش آمده و آن را یکی از امتیازات هنری و ادبی بودن آن عنوان می‌کنند و از سویی به اعتباری برای فیلم بدل شده، اما آنچه مشخص است، این است که کارکرد دراماتیک این نمادگرایی چقدر بوده و تا چه حد توانسته به درک بهتر و ماندگاری آن کمک کند؟

نقد فیلم «زودپز»؛ ضد نوستالژی! چهارشنبه 16 آبان 1403 18:50

نقد فیلم «زودپز»؛ ضد نوستالژی!

فیلم رامبد جوان نمی‌تواند رسالت و هدف اصلی خود را به عنوان یك اثر كمدی به انجام برساند.

معضل مهم کمدی‌های ایرانی چیست؟ پنجشنبه 10 آبان 1403 12:07

معضل مهم کمدی‌های ایرانی چیست؟

ظرافت، گمشده اصلی سینمای کمدی ماست. فیلم‌های کمدی ایرانی عمدتا زمخت‌اند و برای خنداندن به دم‌دستی‌ترین چیزها متوسل می‌شوند.

یک مسئولیت برای پولدارها و پولسازهای سینما سه شنبه 8 آبان 1403 12:27

یک مسئولیت برای پولدارها و پولسازهای سینما

یک کارشناس سینما خطاب به پولدارها و پولسازان سینما گفت:‌ مسئولیت اجتماعی شما در این برهه تاریخی سینما، حمایت و کمک به سینمایی است که اگر چراغی در آن همچنان روشن است مرهون همان سینمای متفکر است.

آقای معتمدی لطفا عذرخواهی کنید! یکشنبه 6 آبان 1403 17:47

آقای معتمدی لطفا عذرخواهی کنید!

در بعضی از داوری‌ها و قضاوت‌ها ترازوی عدالت برابر نیست. به سمت هم‌خونان، همبستگان، هم‌پیاله‌ها، همراهان، هم‌حزبی‌ها و هم… سنگین‌تر شده است. گمانم این مورد اخیر می‌تواند آغازی برای بازنگری در روند و روش و منشی باشد که آگاهانه و ناآگاهانه به باور مردم، روش قضاوت، مسیر درست و… ضربه سختی زده است.

«کیک محبوب من» و ایرادهای همیشگی شبه‌ژانر اعتراضی یکشنبه 6 آبان 1403 17:31

«کیک محبوب من» و ایرادهای همیشگی شبه‌ژانر اعتراضی

«کیک محبوب من» یک تیزر تبلیغاتی کش ‌آمده است. فیلمی که حتی در انتخاب شخصیت اصلی‌اش دچار اشتباه فاحش شده است. پیرزنی که به شکلی مفروض احساس تنهایی می‌کند، با پیرمردی آشنا می‌شود و در شب وصالشان، مرد بر اثر تداخل دارویی شراب و قرص ویاگرا می‌میرد.

درباره فیلم «شهر خاموش»/ دوزخ، اما سرد چهارشنبه 2 آبان 1403 00:55

درباره فیلم «شهر خاموش»/ دوزخ، اما سرد

فیلمی مانند «شهر خاموش» احمد بهرامی برآیند این درهم‌آمیختگی انسان و محیط و نمونه‌ای جذاب و منحصر به‌فرد از عجین‌شدگی شخصیت‌های درام با مکان رخداد است.

«کاناپه» عیاری هنوز در برزخ است یکشنبه 29 مهر 1403 17:08

«کاناپه» عیاری هنوز در برزخ است

«کاناپه»ی عیاری در برزخ میان زیست رسمی و غیررسمی سینمای ایران گرفتار شده است. تنها اندکی شجاعت و عقلانیت مدیران سینمایی لازم است تا این فیلم بتواند در ایران به نمایش عمومی درآید و جایگاهی که شایسته‌ی آن است هرچند با تأخیر، در تاریخ سینمای ایران کسب کند. تاریخ نشان داده که فیلم‌ها بالاخره راه خود را به سوی مخاطب پیدا می‌کنند، اما امیدوارم این گشایش بدون تضییع حقوق مادی و معنوی عوامل فیلم رخ دهد.

نقد و بررسی فیلم «زودپز» به کارگردانی رامبد جوان/ موشک با چاشنی آبگوشت! شنبه 28 مهر 1403 17:36

نقد و بررسی فیلم «زودپز» به کارگردانی رامبد جوان/ موشک با چاشنی آبگوشت!

نوستالژی یک مرهم یا مکانیسم دفاعی در برابر اختلالات روانی و مسکنی برای آرام شدن دل‌های نگران است. آنها که نمی‌توانند گره از مشکلات خود در دنیای کنونی باز کنند به حریم امن نوستالژی پناه می‌برند تا به خیال خویش از گزند حادثه دور بمانند و با دل دادن به لحظات خوش گذشته در خوابی عمیق و لذت‌بخش فرو بروند.

شورای عالی انقلاب فرهنگی در شرایط کنونی چه خاصیتی دارد؟ شنبه 28 مهر 1403 14:50

شورای عالی انقلاب فرهنگی در شرایط کنونی چه خاصیتی دارد؟

مرور تاریخ تاسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی (در ابتدا ستاد انقلاب فرهنگی) نشان می‌دهد این مجموعه مانند سایر نهادهای برآمده از انقلاب، بنا به ضرورت‌هایی تاسیس شده و شاید بی‌توجه به اینکه آیا آن ضرورت به‌ طور کامل همچنان وجود دارد یا نه، ادامه یافته است.

یادداشت حسین انتظامی درباره جشنواره زدایی شنبه 28 مهر 1403 11:58

یادداشت حسین انتظامی درباره جشنواره زدایی

حسین انتظامی بر رها کردن ماموریت تصدی‌گری برگزاری جشنواره‌ها توسط سازمان‌های دولتی تاکید کرد و سپردن این مسوولیت به تشکل‌های فراگیر صنفی را قابل انجام دانست.

نگاهی به فیلم «مفت بر» به کارگردانی عادل تبریزی/ حیف از این بازیگران چهارشنبه 25 مهر 1403 21:52

نگاهی به فیلم «مفت بر» به کارگردانی عادل تبریزی/ حیف از این بازیگران

مفت بر را در هیچ دسته‌ای نمی‌توان گنجاند نه کمدی، نه درام، نه اجتماعی و نه سرگرم‌کننده. شاید بهتر است گفت یک کپی نازل از عاشقانه‌های آبگوشتی دهه ۴۰ و ۵۰ که حتی در نوستالژی هم ضعیف عمل کرده است.

مصائب رائد در سازمان سینمایی دوشنبه 23 مهر 1403 19:20

مصائب رائد در سازمان سینمایی

“رائد فریدزاده”، رئیس جدید سازمان سینمایی با چالش‌های بزرگی روبه‌رو است.

داریوش مهرجویی جلال سینمای ایران دوشنبه 23 مهر 1403 01:06

داریوش مهرجویی جلال سینمای ایران

تصویر کلی مهرجویی در این دوران از شهر و روستا هر دو منفی است. نزد مهرجویی، روستا در سایه بلاهت، انفعال در برابر مدرنیزاسیون و ترس از «دیگری مخوف» فرو رفته است. در آن، نشانی از نظم اخلاقی یافت نمی‌شود.

درباره غذا و دلالت‏‌های آن در روایت یک سینماگر مؤلف؛ سفره ایرانی در سینمای مهرجویی یکشنبه 22 مهر 1403 21:01

درباره غذا و دلالت‏‌های آن در روایت یک سینماگر مؤلف؛ سفره ایرانی در سینمای مهرجویی

سفره و غذا در آثار داریوش مهرجویی همچون ابزار بیان سینمایی عمل می‌‏کنند و نشانه‌‏های ارجاعی و دلالت‌‏های فرهنگی خوراک در یک نظام بنیادی نشانه‌‏ای خوراک‌‏شناسانه باتوجه به قالب و محتوای اتخاذشده برای هر فیلم، کارکردهای دراماتیک متناسب با آن بیان هنری را به خود می‌‏گیرند و در راستای شخصیت‌‏پردازی، ایجاد موقعیت و فضاسازی، گره‌‏افکنی، روایت داستان و طراحی میزانسن فیلم عمل می‌‏کنند.