دومین نشست مشق صحنه، ویژه ی نمایشنامه نویسی و تئاتر کودک، با حضور منوچهر اکبرلو، ناصر آویژه، بهزاد صدیقی و کیومرث قنبری آذر توسط باشگاه تئاتر فرهنگسرای ارسباران و با همکاری موسسه افرامانا، در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد.
در ادامه ی این نشست، منوچهر اکبرلو (نمایشنامه نویس، پژوهشگر و مدرس تئاتر) با اشاره به این که به نظرم افرادی که در حوزه ی نمایشنامه نویسی کودک و نوجوان کار می کنند، کارشان قابل تحسین است، گفت: برای نگارش نمایشنامه ی کودک ونوجوان چند نکته است که نمایشنامه نویس این نوع آثار پیش از نوشتن باید به آن توجه کند و همین کار نوشتن را برای او سخت می کند. این که نویسنده از همان ابتدا پیش از شروع نوشتن گروه سنی خود را برای موضوعی که برای نوشتن انتخاب کرده است، می بایستی تعریف کند. علاوه بر آن انتخاب دایره ی واژگان است که می بایستی ببیند با چه دایره ی واژگانی اثرش را بنویسد. هم چنین تکنیکی که برای مضمون اثر به کار می بریم می بایستی متناسب مضمون اثر باشد و به آن توجه کنیم.
این نویسنده ی تئاتر کودک و نوجوان هم چنین افزود: مهم ترین عنصر در تئاتر کودک و نوجوان مضمون آن است. این که هم بدآموزی نداشته باشد و هم اگر مضمون تجریدی است می بایستی ببینیم که چگونه این مفاهیم تجریدی را می توان به مخاطب کوکان منتقل کرد یا چگونه می شود آن ها را ملموس کرد و در تئاتر کودک و نوجوان نشان داد.
اکبرلو تصریح کرد: برای نوشتن و کار کردن در تئاتر کودک نوجوان بایستی ببینیم که مسئله ی نمایش چیست و آیا متناسب گروه سنی کودک و نوجوان نوشته شده است یا نه. مثلا برای بررسی مضمون این نمایشنامه می بایستی ببینیم آیا موضوع قانون یا پایبندی به آن جزو مسائل مورد توجه مخاطبان کودک و نوجوان است؟ یا بچه ها چگونه باید با قانون برخورد کنند. یا در نوشتن چنین موضوعی برای مخاطب کودک چه نوعی رویکردی داشته باشیم. این که اهمیت قانون را برای کودکان تشریح کنیم مهم است یا نه .
کیومرث قنبری آذر در ادامه گفت: من در نوشتن این اثر خیلی نگران این مسئله بودم که پیام نمایشنامه برعکس به مخاطبان منتقل شود. اما خب نهایتا به پدر و مادرها و بزرگترهایی که همراه آنان به دیدن این اثر می آیند یا این اثر را برایشان می خوانند، موکول کردم.
آویژه در ادامه ی این نشست گفت: کودکان امروز با هوشند و ذهن گیرا و خلاقی دارند. نویسندگان تئاتر کودک و نوجوان بیشتر براساس دغدغه های ذهنی خودشان می نویسند که این چندان خوب نیست. ما بایستی ببینیم امروزه چه چیزی برای کودکان و نوجوانان مان مسئله و دغدغه است. بایستی بر روی مفاهیم و موضوعاتی که برای شان مهم است یا مفاهیم دیگری مثل فلسفه برای کوکان و نوجوانان یا مفهوم دروغ یا مرگ پژوهش کنیم و بعد به نوشتن نمایشنامه دست بزنیم یا مثلا مفاهیم تجریدی را ببنیم چگونه عینی می توانیم بازگو کنیم و نشان دهیم.
این کارگردان هم چتین اضافه کرد: در این نمایشنامه انعطاف پذیری آقای کتابدار در برابر اجرای قانون، اعمال سلیقه نکردن در قانون و ... این ها مفاهیمی است که به آن توجه شده است.
منوچهر اکبرلو افزود: امروزه فلسفه برای کودکان ترویج پیدا کرده که مهم و قابل تامل است. به فکر وادارکردن کودک، بحث ارزش های اخلاقی و چگونگی نشان دادن مفاهیم تجریدی و ریسک پذیری نوشتن این ایده ها مهم است که می توانیم این ها را در تئاتر کودک و نوجوان مطرح کنیم. البته بخشی از این مفاهیم اخلاقی نسبی است و مطلق نیست.
این پژوهشگر و تئاتر کودک و نوجوان در پایان افزود: نمایشنامه ی شیر کتابخانه متنی جدی دارد که بخشی اش سرگرم کننده است و اثر قابل تاملی است.
در ادامه ی این نشست، مخاطبان نیز پرسش های خودشان را مطرح کردند و مدعوین نیز به فراخور این پرسش ها، پاسخ های لازم را ارائه دادند.
گفتنی است در پایان این نشست لوح تقدیری از طرف محسن سلیمانی، مدیریت فرهنگی، هنری منطقه ی سه و فرهنگسرای ارسباران به هر یک از مهمانان این نشست اهدا شد.
https://teater.ir/news/16277


