پایگاه خبری تئاتر: در هفته اول اسفندماه گذشته و با شیوع ویروس کرونا، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در اطلاعیهای اعلام کرد تمامی برنامههای فرهنگی، هنری و سینمایی سراسر کشور به مدت یک هفته تعطیل میشود. این تعطیلی با اطلاعیههای بعدی تمدید شد و اکنون بیش از یک ماه و نیم است که سینماهای کشور تعطیل شدهاند.
سازمان سینمایی برای جبران ضرر و زیان صنعت سینما در ایام تعطیلات کرونایی پیشنویس بستهای حمایتی را آماده کرد. تخصیص نوبتهای نمایش فیلم به صورت شبانه، افزایش زمان نمایش فیلمهای پرفروش، افزایش روزهای نیم بها با هدف رشد ضریب اشغال، تغییر بازپرداخت وام سینماگران و هنرمندان و بخشودگی جرایم دیرکرد از سوی صندوق اعتباری هنر، اقداماتی است که بعد از بازشدن سینماها عملی میشود.
به همین بهانه، با ابراهیم داروغهزاده دبیر سه دوره اخیر جشنواره فیلم فجر گفتوگوی کوتاهی داشتیم.
* برای جبران ضرر و زیان سینما در ایام شیوع کرونا، کمیتهای تشکیل شده و پیشنهادهایی هم ارائه شده است. شما چه پیشنهادهایی برای این موضوع دارید؟ آیا عرضه فیلمهای سینمایی روی بسترهای اینترنتی نظیر VODها را راهکار مناسبی برای این موضوع میدانید؟
در مورد جبران خسارت های اهالی سینما، باید در چارچوب بسته حمایتی کلی دولت برای تمام اقشار و گروه هایی که از شیوع بیماری کرونا در کل کشور آسیب دیده اند باشد.
به جز کارمندان دولت، تقریباً تمام مشاغل و کسب و کارها از جمله سینماگران و سینماداران دچار خسارتهایی شده اند که دولت با توجه به امکانات و توان مالی حتماً برنامههایی برای جبران خواهد داشت. سازمان سینمایی هم برنامههایی برای این مهم داشت که قبل از عید نوروز در سایت سازمان اعلام شده است.
اما مهمترین کاری که میشود برای کمک به اقتصاد سینما و همزمان سرگرمی مردمی که در خانه ماندهاند، انجام داد، حمایت و گسترش سامانههای پخش فیلم اینترنتی است، اگر «وی او دی»های دارای مجوز دولت، با کمک تبلیغات گسترده رسانه ملی و بهینه شدن زیرساختهای اینترنتی بتوانند تعداد مشترکین خود را به عدد حداقل ۵ میلیون مشترک برسانند، بسیاری از مشکلات اقتصادی سینما و اکران حل خواهد شد و خانوادههای ایرانی هم در کنار تلویزیون و سالن سینما یک امکان مناسب جدید برای تماشای فیلمهای منتخب خود خواهند داشت. این موضوع در نهایت سهم شبکههای ماهوارهای را از سبد مصرف محصولات هنری خانوادههای ایرانی کمتر خواهد کرد.
* در سال جدید و برای تعالی سینمای ایران ـ به ویژه جشنوارههای سینمایی ـ چه راهکاری میتوانید ارائه دهید؟
مهمترین کاری که برای تعالی سینما در سال جدید میتوانیم داشته باشیم، حمایت از تولید و نمایش فیلمهای انتقادی سیاسی و اجتماعی است، فیلمهایی که بتوانند حرف مردم باشند. به جز مسائل اخلاقی و دینی، ممیزیهای دیگر بلاوجه است و باعث درجا زدن و عقبگرد فرهنگ و هنر و در نهایت جامعه و کشور خواهد شد. حتی در فیلمهای کمدی هم استفاده بیشتر از شوخیهای سیاسی و اجتماعی میتواند مخاطب بیشتری را جذب کرده و از سطحی و مبتذل شدن سینمای کمدی جلوگیری کند. دولت و نهادهای حاکمیتی باید از فیلمهایی که به بهترین و هنرمندانهترین شکل ممکن دغدغههای اجتماعی مردم را بیان و از دستگاههای مسئول انتقاد میکنند، حمایت کنند.
* با توجه به این پزشک عمومی هستید، چه توصیههای بهداشتی برای سینماگران و عموم مخاطبان در ایام شیوع کرونا دارید؟
درباره کرونا واقعیت تلخ این است که تا زمانی که واکسن در مقیاس جهانی تولید و استفاده نشود، ریشهکنی این بیماری معنی ندارد و این اتفاق احتمالاً یک تا دو سال زمان خواهد برد. قرنطینه و تعطیلی هم بیشتر برای کنترل سرعت شیوع بیماری برای ارائه فرصت مناسب به نظام درمانی برای مداوای بیماران است و نمیتواند طولانیمدت باشد. بعد از کنترل سرعت شیوع و عبور از نقطه اوج، باید به تدریج مهارتهای لازم برای زیست با این ویروس را یاد بگیریم، دست دادن و روبوسی را باید برای مدتها به فراموشی بسپاریم و شستن مرتب دستها با آب و صابون باید به یک عادت تبدیل شود. همچنین باید از افراد بالای ۶۵ سال و افرادی که بیماریهای زمینهای مثل دیابت و فشار خون و بیماریهای قلبی دارند، مراقبتهای بیشتری داشته باشیم.
منبع: خبرگزاری فارس