بیش از یک ماه از صدور حکم دبیر علمی بیست و چهارمین جشنواره تئاتر دانشگاهی می‌گذرد و با وجود اعتراض‌ها و انتقادهایی که درباره تعیین دبیر این جشنواره صورت گرفته، هنوز وزارت علوم هیچ واکنشی در این زمینه نشان نداده و مهم‌ترین رویداد دانشجویی کشور را بلاتکلیف نگه داشته است.

 پایگاه خبری تئاتر:  ۲۵ اسفند سال ۱۴۰۰ وزارت علوم طی حکمی، یک استاد را به عنوان دبیر علمی جشنواره تئاتر دانشگاهی را منصوب کرد؛ سمتی که پیش از این در این جشنواره وجود نداشته است و از نظر فعالان دانشگاهی به عنوان یک بدعت قلمداد می‌شود.

در این مدت جامعه تئاتر دانشگاهی بارها تذکر داده‌اند که در این شیوه، مهم‌ترین اصل اساسنامه جشنواره تئاتر دانشگاهی زیر پا گذاشته می‌شود چراکه در این اساسنامه قید شده که دبیری جشنواره بر عهده دانشجویان است و تاکنون هم همواره دبیری جشنواره دانشگاهی، به دانشجویان سپرده شده و نه استادان. اما با اقدام اخیر وزارت علوم، برای اولین بار است که یک استاد چنین مسئولیتی را در این جشنواره عهده‌دار می‌شود.

از سوی دیگر هنوز مشخص نیست وزارت علوم درباره انتخاب دبیر این جشنواره چه تصمیمی خواهد گرفت. تعریف این عنوان تازه (دبیری علمی) و سپردن این مسئولیت به یک استاد از یک سو و از سوی دیگر بلاتکلیفی این جشنواره با انتقاد و اعتراض جامعه تئاتر دانشگاهی رو به رو شده است.

در چند وقت اخیر فعالان تئاتر دانشگاهی متذکر شده‌اند که جشنواره تئاتر دانشگاهی فرصتی است برای آزمون و خطای دانشجویان تا از این راه تجربه لازم را برای ورود به فضای حرفه‌ای به دست آورند. قرار نیست در این جشنواره همه چیز بی‌عیب و نقص برگزار شود بلکه مهم این است که سکان همه امور به دانشجویان سپرده شود.

اما جالب اینجاست که وزارت علوم در این مدت نه به اعتراض‌ها پاسخی می‌دهد و نه تصمیمی‌ درباره انتخاب دبیر جشنواره و چگونگی برگزاری آن می‌گیرد و بدین ترتیب مهم‌ترین رویداد تئاتر دانشگاهی کشور که همواره زمان برگزاری آن اردیبهشت ماه بوده است، را بلاتکیلف نگه داشته است.

در همین زمینه سید محمد طباطبایی، دبیر اسبق جشنواره تئاتر دانشگاهی که پیش‌تر هم به این وضعیت انتقاد کرده بود، حال با انتشار یادداشتی خطاب به رییس جمهوری، ضمن تشریح روند شکل‌گیری و برگزاری جشنواره تئاتر دانشگاهی در دروه‌های گذشته، اعتراض دوباره خود را مطرح کرده است.

این کارشناس فرهنگی و فعال دانشگاهی در یادداشت خود که آن را در اختیار ایسنا قرار داده، نوشته است:

«جناب حجت‌الاسلام و المسلمین آقای سید ابراهیم رئیسی
رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران

با سلام و احترام
در همین ابتدا عرض می‌کنم که اگر مدیران فرهنگی وزارت علوم شنونده و پاسخگو بودند ناچار نمی‌شدم برای شما نامه بنویسم و در میان انبوهی از مسائل که گریبان مملکت را گرفته و مردمان ایران را هرچه بیشتر گرفتار مشکلات اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی کرده در مورد یک موضوع در حوزه تئاتر دانشجویی با شما مکاتبه کنم، می‌دانم که رئیس دولت باید به مسائل مهم‌تری بپردازد اما وقتی در زیر مجموعه دولت و در وزات علوم، تحقیقات و فناوری کسی برای این همه حرف و اعتراض درباره انحراف و بدعت صورت گرفته در مهم‌ترین رویداد تئاتر دانشجویی تره هم خُرد نمی‌کند راهی جز این نیست که با شما طرح موضوع شود.

اما مساله چیست؟ بیش از ۲۰ سال قبل کانون‌های تئاتر در دانشگاه‌های سراسر کشور راه‌اندازی شد و کمتر از یک سال بعد اتحادیه این کانون‌ها با عنوان مجمع تئاتر دانشجویان کشور تشکیل شد. در آن زمان به همت وزارتخانه‌های علوم و ارشاد در جشنواره تئاتر فجر بخشی با عنوان بخش دانشگاهی راه افتاد. از دوره چهارم، برگزاری این بخش به دانشجویان در مجمع تئاتر واگذار شد و از دوره ششم این بخش به پیشنهاد مجمع و موافقت دو وزارتخانه به عنوان رویدادی مستقل با عنوان جشنواره تئاتر دانشگاهی کار خود را ادامه داد. در کمتر از چند دوره این جشنواره به مهمترین رویداد تئاتر دانشجویی ایران به عنوان جریانی تجربه‌گرا و پرسشگر در تئاتر تبدیل شد. دبیر این جشنواره توسط مجمع معرفی می‌شد و توسط اداره کل فرهنگی وزارت علوم حکم می‌گرفت. تا چند دوره روال بر همین مبنا پیش رفت تا اینکه در دولت نهم، وزارت علوم با فرایندی ناپسند، مجمع را تضعیف و منحل کرد و کار را از دست دانشجویان گرفت اما همچنان یک دانشجو را به عنوان دبیر جشنواره انتخاب و منصوب می‌کرد. در دولت تدبیر و امید هم که فرهنگ برای دولت در فضای دانشگاه اهمیت نداشت، تلاش‌ها برای بازفعال کردن مجمع تئاتر دانشجویان به نتیجه نرسید، اما همچنان دبیر و دبیرخانه مهمترین رویداد تئاتر دانشجویی با دانشجویان بود.
حالا اما در دولت سیزدهم، اداره کل فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در آخرین ساعت کاریِ آخرین روز کاریِ سال ۱۴۰۰ یکی از استادان دانشگاه‌ها را به عنوان دبیر این رویداد دانشجویی منصوب کرده است و این جز انحراف از آئین‌نامه جشنواره و بدعت نیست. صاحب این جشنواره دانشجویان هستند نه وزارت علوم. در این مدت تعداد قابل توجهی از پایه‌گذاران مجمع تئاتر، دبیران سابق و برگزیدگان دوره‌های گذشته جشنواره تئاتر دانشگاهی که بعضی از آن‌ها حالا به عنوان استادان و هنرمندان شناخته شده تئاتر کشور در حال فعالیت هستند نسبت به این موضوع اعتراض کردند اما مدیران مسئول در وزارت علوم انگار نه انگار.

جناب آقای رئیسی
دولت شما عنوان مردمی را برای خود انتخاب کرده و این اتفاق که توسط وزارت علوم برای تئاتر دانشجویی افتاده به هیچ وجه با شعار و رویکردی که شما از دولت سیزدهم می‌گویید همخوانی ندارد. به عنوان یک دانشجوی سابق و کسی که برای پا گرفتن این رویداد تئاتر دانشجویی تلاش کرده است، به عنوان یک روزنامه‌نگار و نویسنده، به عنوان یک فعال عرصه تئاتر از شما درخواست می‌کنم به وزارت علوم دستور بدهید بگذارد جشنواره تئاتر دانشگاهی برای دانشجویان بماند که راه درست جز این نیست. مدیران اداره کل فرهنگی وزارت علوم این همه نقد و اعتراض را که نشنیدند شاید دستور شما را بشنوند.»


منبع: خبرگزاری ایسنا