سایت خبری تئاتر/ایسنا: مراسم بزرگداشت منیژه محامدی شامگاه 16 اسفند ماه در تالار سنگلج همزمان با نخستین سالگرد افتتاح تماشاخانه استان مشایخی در تالار سنگلج و با حضور جمعی از هنرمندان جوان و پیشکسوت برگزار شد.
در این مراسم صمیمانه که به همت شاهین چگینی (یکی از دانشجویان قدیمی منیژه محامدی و مدیر فعلی تماشاخانه مشایخی و نیز فرزند این هنرمند) برگزار شده بود، ارژنگ امیرفضلی به عنوان مجری حضور داشت که البته تأکید داشت مجری خوبی نیست اما نقش مجری را خوب میتواند ایفا کند.
او در همان ابتدای برنامه خطاب به منیژه محامدی گفت: ما همه اینجا جمع شدهایم که به شما بگوییم دستتان درد نکند و خسته نباشید.
این بازیگر البته از پدرش هم یاد کرد و گفت: یکی از آرزوها و دغدغههای زندگیام این بود که پدرم زنده بود و میتوانستم با او بازی کنم.
امیرفضلی که در طول مراسم با شوخی و طنازی فضای برنامه را تغییر میداد، در بخشی از برنامه به حضور و غیاب تعدادی هنرمند پرداخت که گویا به برنامه دعوت شده بودند و از میان غایبان به بیژن امکانیان، گلچهره سجادیه، امین تارخ، مجید جعفری، حسین پارسایی، پردیس افکاری، بهناز جعفری، ریما رامینفر، اشکان خطیبی و ... میتوان اشاره کرد.
همچنین یکی از بخشهای ویژه این مراسم پخش کلیپی از منیژه محامدی بود که در آن از شروع کار و تحصیل و تشکیل یک گروه با همراهی محمد اسکندری که همسرش است، صحبت میکرد.
او با اشاره به اینکه در روز اول فروردین سال 58 اولین تئاتر خیابانی را مقابل تئاتر شهر اجرا کرد که به نوعی اولین حضور رویا تیموریان هم بود، به چگونگی اجرای نمایش «سووشون» اشاره کرد و افزود: برای این کار سراغ سیمین دانشور که با برادرم آشنا بود، رفتم و وقتی گفتم میخواهم «سووشون» را اجرا کنم عصبانی شد و گفت، تو چطور میخواهی آن را کار کنی وقتی «سَووشون» را به اشتباه «سووشون» میگویی. با این حال وقتی نمایشنامه آن را تمام کردم و برایش فرستادم با من تماس گرفت و ضمن تأیید آن گفت: تو آنچه را من سال 48 نوشتم، دوباره زنده کردی.
* محمد اسکندری: بسیاری از تئاترهای امروز الکن است
در ادامه این مراسم محمد اسکندری در سخنانی با اشاره به اینکه همیشه افتخار کرده که در کنار بازیگرانی از گروه پیوند حضور داشته است، بیان کرد: برای تئاتری که در حال اضمحلال و رو به نابودی است آرزوی توجه دارم که اگر این توجه صورت نگیرد چیزی از تئاتر نخواهیم داشت و فقط یاد و خاطرهای از آن به جا میماند.
او ادامه داد: این روزها به جز تلاش چند جوان که کارهای خوبی را اجرا میکنند مابقی تئاترها الکن است و مسوولان باید متوجه باشند که نسبت به این هنر والا چه میکنند.
*حسین سحرخیز: اجازه دهید محامدیها، رادها و فراهانیها کار کنند
همچنین حسین سحرخیز که پیش از این با منیژه محامدی همکاری داشته است، در سخنانی انتقادی گفت: جای تأسف است که مسوولان به جای حمایت از بزرگداشت پیران و پیشکسوتان گاهی سنگاندازی هم میکنند.
او با اشاره به اینکه «مگر چند منیژه محامدی داریم و چرا وقتی قرار است از او تجلیل کنیم به مراسماش نمیآییم»، گفت: من فکر میکردم امروز خیابان مقابل سنگلج برای منیژه محامدی بند میآید و حتی اگر دانشجویانش هم میآمدند این اتفاق میافتاد.
وی خطاب به مسوولان که فقط مهدی شفیعی به عنوان مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای دقایقی آن هم با تأخیر حضور پیدا کرده بود، گفت: اجازه دهید پیشکسوتان کار کنند تا شاگردان جوان در کنار آنها بیاموزند. آماری کار نکنید. چون کیفیت در تئاتر زمانی به دست میآید که پیشکسوتان کار کنند و شاگردان و جوانان هم در کنار آنها حضور داشته باشند.
سحرخیز با یادآوری اینکه چند سال است که ایرج راد کاری را روی صحنه نبرده است، اظهار کرد: زمانی برای ما حضور در تئاتر شهر و یا اینکه فقط یک نیزه به دست ما بدهند و بگویند روی صحنه آن بایستیم، افتخار بود. الان هم نمیگویم جوانها نباید حضور داشته باشند بلکه معتقدم آنها باید در کنار اساتید کار کنند.
او بار دیگر با انتقاد از کم توجهی به چنین مراسم بزرگداشتی و اشاره به اینکه فکر میکرده باید در تالار وحدت از منیژه محامدی تقدیر شود، خطاب به مسوولان افزود: قدر منیژه محامدیها، ایرج رادها و بهزاد فراهانیها را بدانید و اجازه دهید آنها کار کنند.
او در پایان صحبتهای خود گفت: آرزو میکنم منیژه محامدی یک بار دیگر مرا لایق بداند و اجازه دهد در نمایشی که کار میکند صحنهاش را جارو بزنم.
* آرزوی بهزاد فراهانی برای خودش در مراسم بزرگداشت منیژه محامدی
بهزاد فراهانی یکی دیگر از هنرمندانی بود که برای تقدیر و صحبت از منیژه محامدی روی صحنه تالار سنگلج حاضر شد.
او پیش از هر چیز گفت: وقتی زنی ستوده میشود یاد پروین اعتصامی، فروغ فرخزاد، فخری خوروش، رقیه چهرهآزاد، عصمت صفری، مهین اسکویی و ... میافتم و به همه آنها درود میفرستم.
این بازیگر و کارگردان تئاتر با بیان اینکه چند روز قبل در رادیو از او خواسته شده بود «درود» نگوید، اشاره کرد به اینکه تا به حال در نمایشی با منیژه محامدی همراهی نداشته و در این باره گفت: آرزو میکنم این بانو دست از غرور زیبای فرزانگیاش بردارد و یک بار هم به ما بفرما بزند.
فراهانی همچنین اظهار کرد: جنبش زنان در میهن ما رشد فراوانی کرده و در 10 ساله اخیر رمانهایی که از زنان خواندهام یا تئاترها و فیلمهایی که از آنها دیدهام قدرتمندتر از مردان بوده است و این شاید به خاطر رنج مضاعفی باشد که آنها میبرند؛ البته برای آنها آرزوی کوچک نمیکنم که زنها را به استادیوم راه بدهند که باید اجازه دهند.
وی خطاب به مسوولان تئاتر با اشاره به اینکه شش سال است اجازه ندادند در تئاتر شهر روی صحنه بروم و برایتان متأسفم، گفت: امیدوارم پدیده گیشه که خیانت بزرگی است، پیکره تئاتر ما را آشفته و آزرده نکند. هر چند تا وقتی بزرگانی مثل جمشید مشایخی و دیگر تئاتریهای خوب هستند، تئاتر ما از بین نمیرود.
* تأکید مدیر تماشاخانه مشایخی بر توجه به تئاتر خصوصی
رئیس مرکز آفرینش هنری تئاتر «مان» با اشاره به افتتاح سالن استاد مشایخی در اسفندماه سال گذشته گفت: در این یک سال 35 اثر نمایشی در این تماشاخانه اجرا شده و با ظرفیت 51 نفری سالن حدود 14 هزار و 270 نفر در این محل به تماشای تئاتر نشستند.
شاهین چگینی اضافه کرد: این آمار بد نیست و نشان میدهد تئاتر خصوصی فعالیت خود را آغاز کرده است، اما این شراط هنوز با تعریف و استاندارد جهانی خیلی فاصله دارد و لازم است از این نهال حمایت شود.
او ادامه داد: بسیاری از گروههایی که در این مدت در اینجا اجرا کردند نتوانستند از پس هزینههای خود برآیند و این اتفاق خوشایند نیست؛ چون تماشاخانه شاید به هر شکلی بتواند جلوی ضرر خود را بگیرد اما گروههای تئاتری چه میشوند؟
چگینی تأکید کرد: مرکز هنرهای نمایشی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید از گروههای تئاتر حمایت کنند و ببینند که این گروهها چه وضعیتی دارند.
او همچنین یادآور شد که در این مراسم از تمام مسوولان مربوط به تئاتر دعوت به عمل آمده است اما هیچکدام نیامدهاند که این نشان از نگاه به تئاتر خصوصی است. (البته پس از دقایقی مهدی شفیعی - مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی - به همراه پیمان شریعتی به سالن سنگلج آمد ولی پیش از پایان این مراسم که با 40 دقیقه تأخیر آغاز شد و بیش از دو ساعت هم به طول انجامید، آن را ترک کرد)
به گزارش ایسنا، در ادامه این مراسم محسن زهتاب که تجربه همکاری با منیژه محامدی را دارد تقاضای صحبت در این برنامه را کرد و پس از گله از اینکه در هیچ یک از کلیپها اشارهای به همکاری او با محامدی نشده است، گفت: تا جوان بودم هم هیچ نامی از من برده نشد و الان هم همان شکل است. در 10 جشنواره فیلم فجر، فیلمهای من یا به عنوان افتتاحیه یا اختتامیه نمایش داده شدند و فقط یک بار توسط حسن جعفری به جشنواره دعوت شدم و آن هم یک بلیت افتخاری برای رفتگران شهرداری بود و بعد از آن دیگر هیچ وقت دعوت نشدم.
او همچنین در جواب آرزوی ارژنگ امیرفضلی برای همبازی شدن با پدرش، گفت: من با پدرت کار کرده بودم و در سال 35 نقش اول یک فیلم سینمایی را در فیلم او بازی کردم.
زهتاب سپس با همراهی بهزاد فراهانی و محمد اسکندری لوح تقدیر و هدایای ویژهای را به منیژه محامدی اهدا کرد. محامدی هم که از برگزاری چنین مراسمی بسیار خوشحال بود، یادآور شد که انجام این کار توسط یکی از دانشجویانش برایش بسیار ارزشمند است و شاید اگر مسوولان این بزرگداشت را میخواستند برگزار کنند، نمیپذیرفت.
او همچنین از جمشید مشایخی هم یاد کرد که به دلیل بیماری نتوانسته بود در این مراسم حضور داشته باشد.
در این مراسم هنرمندان مختلفی همچون افسانه بایگان، افسانه ماهیان، بهزاد فراهانی، ایرج راد، امیر دژاکام، شهره سلطانی، مهوش افشارپناه، پریسا مقتدی (مدیر تئاتر شهر) و ... حضور داشتند و چند کلیپ هم با صحبت هنرمندانی همچون حسین پاکدل و ایوب آقاخانی و ... که به صحبت درباره منیژه محامدی پرداختند، پخش شد.
همچنین تعدادی از هنرمندان از جمله علیرضا خمسه، حبیب دهقاننسب، رضا کیانیان، پرویز پورحسینی، آتیلا پسیانی، فاطمه معتمدآریا، هانیه توسلی، محمدرضا رحیمی، فریدون محرابی و جواد نمکی در پیامی صوتی که به صورت پیام تلفنی ضبط شده بود از منیژه محامدی تقدیر کردند.
هنرمندان حاضر در مراسم بزرگداشت منیژه محامدی، همچنین روی تابلویی به عنوان یادبود برای او نوشته و نام خود را امضا کردند.
مراسم بزرگداشت منیژه محامدی
کاریکاتور هفته / برنامه های تئاتر در تلویزیون و رادیو نابود می شوند
نمایش «گمشده در یانکرز» تا 20 اسفند روی صحنه است
دلایل توقف برنامه «پرانتز باز»
در آخرین روزهای سال 93 چه نمایش هایی بر روی صحنه است؟
نگاهی به نمایش «کابوس شب نیمه آذر» به کارگردانی علی کشوری
اعلام اسامی آثار راه یافته به جشنواره نمایشنامه خوانی تئاتر باربد
بررسی جایگاه و تاثیر تئاتر دانشگاهی در بدنه تئاتر کشور
آخرین مهلت ارسال آثار به جشنواره تئاتر سوره ماه
گزارش تصویری نمایش «مضحکه مرگ یزدگرد» کارگردان: رضا بهارلو