«دو، سه تهیه کننده ای که وجه نامتعارف به بازیگران داده اند به کمیته انضباطی شورای عالی تهیه کنندگان احضار شدهاند. به تهیهکنندگان تاکید شده چه پول خودشان و چه پول سرمایه گذار را بدهند، باز هم تهیه کننده است که مورد بازخواست قرار می گیرد ولی سخت گیری ما به عنوان شورای عالی تهیه کنندگان در مورد سرمایه گذار بیشتر است.» این صحبت ها را سید غلامرضا موسوی، عضو شورای عالی تهیه کنندگان انجام داده است در واکنش به دستمزدهای میلیاردی برخی از ستاره های سینما که در روزهای اخیر خبرساز شده. در روزهایی که شرایط اقتصادی هر روز بر مردم سختتر می گیرد، تعدادی از سلبریتی های پرده نقره ای، چند صد میلیون تومان و گاهی میلیاردی دستمزد میگیرند.
پایگاه خبری تئاتر: در سال 1390 طرح شکست خورده ای در فوتبال ایران اجرا شد که دوام زیادی هم نداشت. مدیران قانونی به نام «سقف قرارداد» تصویب کردند که اجازه نمی داد هیچ فوتبالیستی، قراردادی بیش از 350 میلیون تومان با باشگاههای ایرانی امضا کند. محمد حسین فرحبخش، کارگردان، فیلمنامه نویس و تهیه کننده مشهوری است که نزدیک به چهار دهه از عمرش را در سینما صرف کرده. او در گفت و گو با همدلی، مقصر اصلی را تهیه کنندگان می داند و بس. فرحبش در ابتدا با انتقاد از برخی تهیه کننده ها گفت: «مقوله فوتبال با سینما کاملا تفاوت دارد چون قرارداد فوتبالیست ها باید به صورت کتبی و رسمی در فدراسیون فوتبال ثبت شود. اگر قرارداد بازیگران هم در نهادی دولتی ثبت شود و البته زیرمیزی هم رد و بدل نشود، شاید بشود قانون سقف قرارداد برایش تعریف کرد اما مسئله این است که من به هیچ عنوان بازیگران را مقصر نمیدانم بلکه آن تهیهکننده بی لیاقتی را مقصر میدانم که چنین پولهایی را می دهد.»
پول های بادآورده یا دزدی به سینما میآورند
چندی پیش رقم قرارداد بازیگران فیلم «ما همه باهم هستیم» توسط یک برنامه سینمایی اینترنتی اعلام شد که سر و صدای زیادی به پا کرد. این برنامه اینترنتی از حروف اختصاری برای بازیگران استفاده کرد اما حدس زدن نام ستارههای میلیاردی، کار سختی نبود. به گفته این برنامه، مهران مدیری برای یک هفته بازی در ساخته جدید کمال تبریزی، یک و نیم میلیارد، جواد عزتی یک میلیارد، محمدرضا گلزار برای یک روز بازی 700 میلیون، هانیه توسلی 500 میلیون تومان و پژمان جمشیدی 400 میلیون تومان دریافت کرده اند: «البته این افراد را نمی توان تهیه کننده نامید. یک سری از آدم ها، پول های بادآورده یا دزدی و حتی از بیت المال به سینما می آورند. البته بعضی از آنها ظاهرا آدمهایی حرفهای هستند که پول های نجومی به بازیگران میدهند و فکر نمی کنند دیگر افراد فعال در سینما نمی توانند چنین پول هایی را بپردازند. خود این افراد هم نمی توانند چنین پولی را دربیاورند چون آنها به دنبال جمع کردن پول نیستند بلکه دنبال پرداختش هستند. باز هم می گویم به نظر من بازیگران را نباید مقصر دانست بلکه کسانی مقصرند که پول ها را می دهند.»
بازگشت سرمایهای وجود ندارد
مشخص نیست در سینمای ایران، یک فیلم باید چه قدر بفروشد تا هم هزینه ساخت و دستمزد عواملش را دربیاورد، هم دستمزد نجومی سلبریتیهایش را بپردازد و هم سودی نصیب تهیه کننده و سرمایه گذاری کند که انتظار بازگشت سرمایه اش را دارد: «هیچ بازگشت سرمایهای وجود ندارد. به من هم چنین پولی پیشنهاد بدهند، اگر بتوانم می گیرم! اگر به جای یک میلیارد، دو میلیارد یا به جای صد میلیون، سیصدمیلیون تومان بدهند، خواهم گرفت. مقصر این اتفاق، آدم هایی هستند که این پول ها را میدهند و باید جوابگو باشند. باید ببینیم این افراد پول ها را از کجا آورده اند که این طور هزینه میکنند. اگر بررسی شود، مشخص خواهد شد چرا چنین مبلغی را به بازیگر می پردازند چون خودشان هم می دانند سرمایه شان، بازگشتی ندارد. به طور مثال من در کار فیلم های اخیر که بعضا تهیه کننده های حرفه ای هم دارند، مانده ام و نمی دانم چطور رقم سنگین دستمزد بازیگران را می پردازد. این افراد باید مواخذه شوند.»
میشود ریشه مافیا در سینما را قطع کرد
فرحبخش از ورود نهادهای نظارتی به پرداخت دستمزدهای نجومی در سینما استقبال می کند چرا که به زعم او می توان ریشه مافیا را در سینما خشکاند: «حتما می شود ریشه مافیا در سینما را قطع کرد و به شخصه صددرصد از ورود نهادهای نظارتی استقبال می کنم. من به بازیگری که پول می گیرد، کاری ندارم بلکه با آن کسی که پول می دهد، مسئله دارم. بازیگری که پول را گرفته، نوش جانش، می خواستند چنین پولی را ندهند. من با کسی که پول را می پردازد، مشکل دارم و معتقدم باید ریشه اش را زد و بیرونش کرد. البته همه این اتفاقات به دلیل از هم پاشیدگی صنف تهیه کنندگی است. خوشبختانه این صنف در حال یکپارچه شدن است و اگر این اتفاق رخ دهد، پنجاه درصد مشکلات حل خواهد شد.»
رفتن حیدریان از سازمان سینمایی، خبر خوبی نیست
یکی از مدیرانی که شامل قانون منع به کارگیری بازنشستگان در دستگاه های اجرایی می شود، محمد مهدی حیدریان، رئیس سازمان سینمایی و سمعی، بصری است، اما محمدحسین فرحبحش، کارگردان و تهیه کننده برجسته سینما چنین تغییری را در شرایط کنونی چندان به صلاح نمی بیند. او در بخش پایانی صحبت هایش گفت: «رئیس سازمان می تواند در حل مشکلات موثر باشد اما به نظر من رفتن آقای حیدریان در این شرایط، خبر خوبی نیست. همه ما انتقاداتی داریم ولی برای قضاوت درباره عملکرد یک نفر، مجموعه کارنامه اش را نگاه می کنند. او نیمچه آرامشی در سینما ایجاد کرد، مدیری است که به کار آشنایی دارد و حرف ها را گوش می دهد. الان زمان تعویض رئیس سازمان سینمایی نبود، اما متاسفانه قانون طوری حکم کرده که او باید برود. امیدوارم کسی به جای او بیاید که حداقل «مدیر» باشد.»
https://teater.ir/news/15563