تعدادی از اعضای خانه تئاتر با تجمع در ساختمان این خانه، بیانیهای را به روسای قوای سه گانه امضاء و به تهمتها و دخالتهای غیرقانونی در این حوزه اعتراض کردند.
پایگاه خبری تئاتر: عصر روز شنبه ۲۲ دی ماه جمعی از اعضای خانه تئاتر با حضور برخی اعضای هیأت مدیره در سالن نمایش خانه تئاتر گردهم آمدند تا طبق اعلام قبلی به بررسی مشکلات این روزهای تئاتر بپردازند.
هرچند ابتدا اعلام شده بود که قرار است یک گردهمایی بزرگ برپا شود ولی بعد به بررسی مشکلات صنفی تغییر پیدا کرد. با این حال در بیانیهای که تنظیم شده بود نسبت به وضعیت فعلی و دخالتها در تئاتر اعتراض شد و عدهای هم معترض بودند این بیانیه با لحنی ملایم تنظیم شده اما اصغر همت عضو هیات مدیره خانه تئاتر تاکید کرد، «ما نخواستیم سخت برخورد کنیم بلکه قصد تعامل داریم. ما تا رسیدن به حقمان این مسئله را دنبال میکنیم.»
در بخشی از بیانیه اعضای خانه تئاتر به قوای سه گانه مقننه، مجریه و قضائیه آمده است:« با ابراز تاسف از وضعیت موجود، مسئولان محترم سه قوه مقننه، مجریه و قضاییه را به هم نشینی و گفتگو دعوت میکنیم، زیرا معتقدیم نخستین و بدیهیترین حقوق جدایی ناپذیر هنرمندان تیاتر ایران که حق حیات عزت مند، حفظ شانیت و کرامت، آزادی بیان، امنیت شغلی و روانی است از سوی آن قوای محترم مغفول واقع شده است. بایسته است در این برهه حساس از زمان به جای ایجاد حس یاس، ناامیدی و سرخوردگی به گشایش، نشاط و امید همت گماشته و نیروهای دلسوز فرهنگ و هنر را به فعالیت و تلاش بیشتر دعوت کنیم. این پرسشها برای ما اهالی تئاتر بسیار با اهمیت است که چرا جامعه ایران به روزگاری چنین سرشار از عصبیت، اضطراب و گجستگی پانهاده است. چرا رفع معضلات بزرگ و عدیده سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را وانهاده و به چند موضوع یا ایراد سطحی و پیش پاافتاده نظارتی در تئاتر پرداختهایم.
چنانچه شاهد هستیم خانواده تئاتر هنوز به رفع کاستیهای بیمه تامین اجتماعی نایل نشده که با کسری ۲۰ درصدی بر لایحه بودجه مواجه میشود و یا هنوز مورد حمایت جدی متولیان خود قرار نگرفته که از سوی رسانههای کوچک و بزرگ همچون صدا و سیما روزنامهها و خبرگزاریها یا نهادهای قضایی با سختگیرانهترین برخوردها روبرو شده که باید بر آن بدعت نام نهاد.
ما امضا کنندگان این بیانیه، به تهمتهای سطحی و ناروایی که در این روزها به تئاتر و هنرمندان شریف آن روا داشته معترضیم.
دخالتهای غیرقانونی و غیرتخصصی، بازداشت و فراخواندن کارگردانان تئاتر جهت تفهیم اتهام را محکوم کرده و بی حرمتی به این خانواده بزرگ و زیر پا گذاشتن جایگاه معترض و منتقد آن را برنمیتابیم.
ما ضمن رعایت قانون و حفظ خط مرزها، اعتراض و نقد را حق قانونی خود دانسته و خواستار صیانت از فکر و اندیشه در حوزه تئاتر هستیم. پس لازم است قوای محترم سه گانه به طور شفاف و دقیق در حدود وظایف خویش عمل کرده تا هنر تئاتر با تمام کمبودها با هر برخورد احساسی، شخصی و فراقانونی عمر خویش را در پاسخگویی سپری نکند.
امید که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاونت هنری، مرکز هنرهای نمایشی و شورای نظارت و ارزشیابی وجاهت قانونی و مسئولیت هایشان را تبیین کرده تا از این پس شاهد جفا بر اهالی فرهنگ و هنر نباشیم. »
پس از قرائت این بیانیه توسط ایرج راد رییس هیات مدیره؛ اکبر زنجانپور گفت: چندسال قبل میشنیدیم که از تئاتر خصوصی حرف میزدند و من خیلی مخالف بودم و الان هم هستم، چون تئاتر خصوصی را باید پر کنی و این از تئاتر گرفته شد که خودش خوب باشد. مسئله دیگر این بود که مخاطب تئاتر را گفتند مشتری، در حالی که تئاتر پول ندارد ولی آن را به جایی رساندند که حتی کار سوفکل هم اجرا میشود باید کاری کنیم که آن مشتری بخندد. کجای دنیا تئاتر متفکر پول درمی آورد؟ رمز و راز تئاتر و احترام از تئاتر گرفته شده و جای آن بشکن و بالا بنداز آمده است. قصد من توهین به بچههای تئاتر نیست بلکه میخواهم هشداری بدهم به آنهایی که در خانهای میخواهند تئاتر راه بیندازند.
محمود عزیزی هم با انتقاد از اینکه در هیچ کدام از حوزههای هنر مثل تئاتر پول و بودجهاش در اختیار صاحبان اصلی آن نیست، گفت: ما بعد از ۴۰ سال هنوز در قوانین به درستی جایی نداریم و مثل زگیل در حال زندگی در این جامعه هستیم.
مدیرکل و معاون هنری ما مترسک هستند و مدیران اجازه دهند اگر قرار است تئاتر در همین سمت حرکت کند ما دیگر به معاون هنری و مدیر کل چه احتیاجی داریم؟!
بهزاد فراهانی هم مهمترین راه برای برون رفت از وضعیت فعلی را وحدت دانست و گفت: وضعیتی که بر تئاتر فروافتاده است جز با وحدت و کنار هم بودن از بین نمیرود بویژه آنکه میزان سنجش تئاتر گیشه شده است. ما خاموش نبودیم، کارمان را کردیم ولی نیرویی هم پشت ما باید باشد.
در این گردهمایی که اعضا باید با کارت شناسایی وارد میشدند، نادر برهانی مرند عضو هیات مدیره خانه تئاتر از غایبان بود که گویا به جشنواره اروند رفته است. همچنین شهرام گیل آبادی مدیرعامل خانه تئاتر که او هم جزو احضار شدگان به دادگاه در چند وقت اخیر بوده است، هیچ صحبتی نکرد.
اکبر زنجانپور، مریم کاظمی، شکرخدا گودرزی، محمود عزیزی، آرش دادگر، محمد شیری، بهزاد فراهانی، خسرو احمدی، حمیدرضا نعیمی، ایرج راد، رضا بابک، اصغر همت، مسعود موسوی، کاظم هژیرآزاد، آناهیتا همت، علی بی غم، کوروش نریمانی، امیر اسمی، فرزانه نشاط خواه، جمشید جهانزاده، مسعود دلخواه، منظر لشگری، مجید گیاهچی، هوشمند هنرکار، فرشاد منظوفی نیا، مهدی میامی، کریم اکبری مبارکه، سروش طاهری، مجید گیاهچی و اتابک نادری جمعی از حاضران در این گردهمایی بودند که در پایان و پس از بیرون آمدن از خانه هم تاکید بر تجمع نکردن افراد میشد.
https://teater.ir/news/17016