کارگردان و پژوهشگر تئاتر کار پژوهشی را مصداق بارز تولید ملی دانست و گفت: با وجود آنکه طی یکی دو سال اخیر شعار کشور رونق تولید ملی بوده باز هم جای خالی پژوهش در عرصه فرهنگ و هنر از جمله تئاتر بیش از پیش احساس می شود و همچنان بدنه اصلی ارتزاق در منابع پژوهشی از حوزه واردات و ترجمه است.
زمانی مفهوم پژوهش برای دولتمردان تبدیل به دغدغه میشود که سرمایهگذاری در آن ارزش افزوده داشته باشد. نکته اصلی آن است که مفهومی به عنوان فرهنگ و هنر در شاخه هنرهای دراماتیک تا چه اندازه به عنوان دغدغه برای مسئولان مطرح است که امروز بخواهیم اختصاص یک پژوهشگاه تخصصی با محوریت هنرهای نمایشی را از آنها مطالبه کنیم؟ وقتی حضور و فعالیت در عرصه تئاتر با بودجه محدود دولتی باز هم با اما و اگرهای متعدد و مختلفی مواجه است مسلم است که صحبت کردن درباره جایگاه پژوهش در تئاتر ایران نمیتواند محلی از اعراب داشته باشد!دیوار کوتاه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این مدرس دانشگاه تصریح کرد: نکته بعدی درباره آسیب شناسی فقر پژوهش در حوزه فعالیتهای فرهنگ و هنر کشورمان از جمله حوزه هنرهای نمایشی مدلول این نکته است که ما تمامی انتظارات خود را از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داریم.
این وزارتخانه با معاونتها و زیرمجموعه های متعدد خود بودجه محدودی دارد که آن هم هر سال به شکل تام و تمام به این وزارتخانه اختصاص پیدا نمیکند؛ قدر مسلم است که تمام فعالیت و حتی دغدغه حوزه پژوهش در عرصه تئاتر حتی اگر به عنوان یکی از اصول فعالیتهای دستاندرکاران این وزارتخانه باشد باز هم بودجه ای برای اختصاص به این امر در دست آنها قرار ندارد.سهم دیگر نهادهای فرهنگی در حوزه پژوهش چیست؟ به گفته خاکی نکته دیگر آن است که بسیاری از مراکز دیگر در کشور ما بخشهای فرهنگی و هنری متعددی دارند و یا به شکل مستقیم و غیر مستقیم خودشان دست اندر کار تولید و امر هنر هستند، اما وقتی با همین مراکز درباره حوزه پژوهش صحبت میکنیم با سرعت تمام مسئلهای به نام نداشتن بودجه را به رخ میکشند. وی ادامه داد: مسلم است وقتی با نهادی مانند شهرداری، حوزه هنری، محیط های آکادمیک و دیگر وزارتخانهها که تک تک آنها معاونتهای فرهنگی و هنری دارند صحبت از پژوهش میشود از حضور در میدان شانه خالی میکنند تمام انتظارها به بدنه نحیف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باز می گردد. با وجود شانه خالی کردن دیگر نهادهای فرهنگی و هنری تمام انتقادها از وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی می شود در حالی که ما سهم دیگر نهادها را به شکل کامل کنار گذاشتهایم! رنگ باختن توجه به پژوهش به سبب بی میلی نهادهای بالادستی به گفته دکتر خاکی فعالیت در عرصه کار پژوهشی در تمامی شاخهها از جمله تئاتر به شکل تام و تمام در حوزه تولید ملی قرار می گیرد. به عنوان مثال طی یکی دو سال اخیر با وجود آنکه شعار کشور و خواست مسئولان بر روند تولید و رونق تولید ملی استوار شده است باز هم جای خالی پژوهش در عرصه فرهنگ و هنر از جمله تئاتر بیش از پیش احساس می شود چراکه هنوز هم بدنه اصلی ارتزاق فعالان و دست اندرکاران و مسئولان امر فرهنگ و هنر در منابع پژوهشی وابسته به حوزه واردات و ترجمه است و کمتر حاضرند به پژوهشگران و محققان داخلی، فرصت و مجالی برای اندیشیدن و ارائه تولیدات آنها که متکی بر تفکر و منطبق بر فرهنگ ایرانی است، داده شود.
نهادهای متولی نیز همواره در مواجهه با چنین پژوهشگرانی در گام نخست عدم نیاز و در گام دوم مسائل مالی را پیش میکشند. مسلم است که وقتی دغدغه در نهادهای بالادستی وجود نداشته باشد در نهادهای زیر دست مانند فعالان عرصه فرهنگ و هنر نیز توجه به این مسئله رنگ می بازد و معدود فعالیتهایی که صورت میگیرد توسط خود هنرمندان و دلسوزانی است که دغدغه شخصی دارند و با هزینه شخصی خود دست به مطالعه و پژوهش می زنند تا این دسته از آثار در محیطهای دانشگاهی به عنوان منبعی برای ارائه به دانشجویان قرار گیرد و یا در حیطه فعالیت و تولید این هنرمندان دستمایه ای برای تولید و ارائه آثار کیفی تر با هدف ارتقا سطح فرهنگ عمومی جامعه قرار گیرد.نیاز به امر پژوهش یک دغدغه است این استاد و پژوهشگر دانشگاه تصریح کرد: نیاز به امر پژوهش یک دغدغه است و تا زمانی که این دغدغه میان مسئولان به وجود نیاید نمی توان نسبت به توسعه و اشاعه فرهنگ پژوهش در محیطهای مختلف فرهنگ و هنر کشور از جمله تئاتر از بدنه کوچک فعالان و دست اندرکاران تا بدنه کلان مسئولان و سیاستگذاران این حوزه انتظار داشت. هفته پژوهش و فناوری سال جاری از ۲۳ تا ۲۹ آذرماه سال جاری برگزار خواهد شد.
https://teater.ir/news/24662