پایگاه خبری تئاتر: محمد مهدی طباطبایینژاد در پاسخ به اینکه تکلیف تولیدات شبکه نمایش خانگی با توجه به بخشنامه رییس قوه قضاییه مبنی بر اینکه صدور مجوز و تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر بر عهده سازمان صدا و سیماست، چه خواهد شد؟ بیان کرد: به طور طبیعی تمام محصولات این شبکه از جمله سریالهای شبکه نمایش خانگی مجوز خود را از سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میگیرند ولی آنچه اخیرا منتشر شده نامه و موضوع تازهای نیست. براساس این بخشنامه به مراجع قضایی ابلاغ شده که صوت و تصویر فراگیر در حوزه تصمیمگیری ساترا ( سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات صورت و تصویر فراگیر) است و ما هم در اینباره بحثی نداریم چون محل بحث ما همین تعریف صوت و تصویر فراگیر است تا براساس آن مشخص شود VODها در چه تعریفی گنجانده میشوند.
او افزود: این بخشنامه دو نکته دارد؛ اول اینکه درباره زیرساخت پلتفرمهای صوت و تصویر فراگیر است و ارتباطی به مجوز و تولید و محتوا ندارد که همه در اختیار وزارت ارشاد است. نکته دوم هم اختلاف بین ما (وزارت ارشاد) و قوه قضاییه و صدا و سیما است که باید شورای عالی فضای مجازی آن را حل کند.
طباطبایینژاد با اشاره به اینکه «اختلاف ما همچنان بر سر مصداق صوت و تصویر فراگیر باقی است» ادامه داد: ما معتقدیم VODها مشمول صوت و تصویر فراگیر نمیشوند، چون مرکز ملی فضای مجازی یک تعریف مقدماتی دارد که صوت و تصویر فراگیر باید دارای دو ویژگی باشد؛ یکی اینکه کنداکتور روزانه داشته باشد و دیگر اینکه کاربر آن غیرقابل شناسایی باشد. در حالی که از نظر ما VODها، هم کنداکتور روزانه ندارند و هم کاربَرشان قابل شناسایی است. پس مصداق آنچه عنوان شده نیستند ولی چون این موضوع باید به تصویب شورای عالی فضای مجازی به عنوان یک مرجع قانونی برسد، این مسئله تا تعیین مصداق دقیق صوت و تصویر فراگیر بلاتکلیف است.
معاون نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی خاطرنشان کرد: با این حال هر تصمیمی گرفته شود، مسئله تولید محتوا و صدور مجوز تولید و نمایش برای شبکه نمایش خانگی براساس مصوبههای متعدد قانونی در اختیار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. در واقع قانون موکدا گفته است که سازمان صدا و سیما فقط برای آثاری که از سیمای جمهوری اسلامی پخش میشوند، نیازی به مجوز وزارت ارشاد ندارد ولی هر فیلم و سریالی خارج از سیما، بخواهد پخش شود باید برای محتوایش از وزارت ارشاد مجوز بگیرد، یعنی ممکن است مجوز پلتفرم و زیرساخت نمایش را از ساترا بگیرند اما تولید محتوا مشخصا برعهده ارشاد است.
در این باره نگرانیهایی وجود دارد مبنی براینکه اگر صوت و تصویر فراگیر شامل VODها شود، آن وقت نمایش برخی از محصولات شبکه نمایش خانگی مثل سریالهایی که تولیدشان در این سالها رونق زیادی گرفته و به گفته برخی کارشناسان سبب گرایش کمتر مردم به سریالهای ماهوارهای شده دچار مشکلاتی در پخش شوند. مثلا نظارتهای تازه از سوی صدا و سیما بر آنچه در VODها بارگذاری میشود، اعمال شود که در نهایت ممکن است منجر به کاهش تولیدات شبکه نمایش خانگی شود و نیز ممکن است بازار عرضه محصولات بر روی DVD را داغ کند که با توجه به گرانی این نوع ارائه محصول میتواند به کاهش مخاطب منتهی شود.
در اینباره طباطبایینژاد ضمن تایید این نگرانیها گفت: ممکن است چنین ناهماهنگیهایی موقع نمایش محصول ایجاد شود و این اشکالی است که شرایط را نامفهوم میکند.
منبع: خبرگزاری ایسنا