پایگاه خبری تئاتر: شورای کتاب کودک ضمن تاکید بر نقش پُر رنگ و تاثیرگذارِ آثار جمشید خانیان در روند شکلگیری نوینِ ادبیاتِ کودک و نوجوان ایران، دلایل انتخاب او را چنین برشمرد:
۱- تاکید بر مسائلِ انسانِ امروز، همچون جنگ، مهاجرت، تبعیض، تنهایی، مرگ، رابطه بین نسلها، سالمندی، بحرانهای نوجوانی، هویت، تجربههای زیستی بومی و فرهنگهای خاص، توجه ویژه به زندگی طبقهی متوسط شهری، صلح، همدلی، دوستی، عشق، احترام به دیگری و خانواده
۲- رسیدن به سبک نوشتاری خاص با تاکید بر فُرم، تکنیک، جنبههای زیباییشناسانه زبانِ روایت و گفت وگوهای نمایشی، توجه ویژه به شخصیت و همچنین برانگیختن کنجکاوی، پرسشگری و رشد تفکر انتقادی و فلسفی مخاطبان
۳- آثار وی تا کنون بارها جایزهها و افتخارات داخلی مانند کتاب فصل، کتاب سال، جایزه بیست سال ادبیات، جایزهی ویژه ربع قرن ادبیات در بخشهای رمان نوجوان، نمایشنامهنویسی و پژوهش هنری را از سوی نهادهایی چون شورای کتاب کودک، کانون پرورش فکری کودک و نوجوان، خانه کتاب، لاکپشت پرنده، مهر طاها، جایزه ادبی اصفهان، مجلههای ادبی کودک و نوجوان و فستیوال بین المللی تئاتر فجر را دریافت کرده است.
۴- آثار وی در سطح بین المللی نیز افتخاراتی چون کتابِ راه یافته به فهرست کلاغ سفید (کتابخانه بینالمللی کودک و نوجوان مونیخ) در سال ۲۰۰۵ برای قلب زیبای بابور، لوح افتخار ibby در سال های ۲۰۱۲ برای طبقه هفتم غربی و ۲۰۱۴ برای عاشقانه های یونس در شکم ماهی و همین طور بعضی از نمایشنامههای او منتخب فستیوالهای نمایشی در آلمان، باکو و مسکو شده است.
۵- جمشید خانیان در سال ۹۷ ( ۲۰۱۸ )، از سوی انجمن نویسندگان کودک و نوجوان ایران به عنوان نامزد جایزه جهانی آسترید لیندگرن معرفی شد. همچنین او در سال ۲۰۲۰ نامزد همین جایزه از سوی شورای کتاب کودک شده است.
۶- او تا کنون کارگاهها و نشستهای بسیاری در حوزه ادبیات کودک و نوجوان، داستاننویسی و نقد ادبی در شهرهای مختلف ایران و خارج از ایران مانند چین و آلمان داشته است. از جمله در سال ۲۰۱۸ به عنوان اولین نویسنده ایرانی ادبیات کودک و نوجوان به فستیوال دوسالانه کلاغ سفیدِ کتابخانه بینالمللی مونیخ دعوت شد و در چندین مدرسه در چندشهر، ورکشاپهایی در رابطه با تجربه نوشتن برگزار کرد که بازتاب گستردهایی در مطبوعات و رسانههای محلی داشت.
۷-آثار وی همواره مورد توجه اساتید و دانشجویان در فضاهای آکادمیک و دانشگاهی بوده است به طوری که تاکنون بیش از صد مقاله، رساله و پایاننامه پژوهشی بر اساس آثار وی نوشته شده است.
۸- جمشید خانیان علاوه بر نوشتن در حوزه ادبیات کودک و نوجوان، در زمینه تدریس در دانشگاه و آموزشگاههای هنری، داوری و کارشناسی فستیوالهای مختلف داستاننویسی، نمایشنامهنویسی، فیلمنامهنویسی و نیز مدیریت انتشارات فعالیت داشته و هم چنان دارد.
۹- به عقیده منتقدان و پژوهشگران، بسیاری از آثار داستانی خانیان که در حوزه ادبیات کودک و نوجوان به رشته تحریر در آمدهاند از مهمترین آثار ادبی این حوزه طی دو دهه اخیر قلمداد میشوند و سهم منحصر به فردی در پیشبرد و ارتقاء سطح کیفی ادبیات کودک و نوجوان ایران داشته است.
شورای کتاب کودک با توجه به دلایلی که به آنها اشاره شد، جمشید خانیان را شایسته نامزدی برای دریافت جایزه جهانی هانس کریستین اندرسن میداند، چرا که آثار این نویسنده و حضور مستمرش در خلق ادبیات کودک و نوجوان ایران، باعث ارتقاء سطح سواد ادبی و نگاه زیباییشناسانه مخاطب و هم چنین سطح کیفی این ادبیات شده است.
جایزه هانس کریستین اندرسن (نوبل ادبیات کودکان) هر دو سال یکبار به مجموعه آثار یک نویسنده و یک تصویرگر، برای یکعمر فعالیت حرفهای در حوزه ادبیات کودک، از سوی دفتر بینالمللی کتاب برای نسل جوان IBBY اهدا میشود. از معیارهای برجسته انتخاب؛ تداوم در تولید ادبیات کودک، خلق آثار بدیع، اصیل و هنرمندانه و داشتن سهمی پایدار در پیشبرد ادبیات کودک جهان است.
فرهاد حسنزاده و فرشید شفیعی نامزدهای ایرانی جایزه هانس کریستین اندرسن (نوبل کوچک) ۲۰۲۰ از سوی شورای کتاب کودک بودند.
ژاکلین وودسون نویسنده از کشور آمریکا و آلبرتینه تصویرگر از کشور سویس برنده جایزه هانس کریستین اندرسن ۲۰۲۰ شدند.
جمشید خانیان، متولد ۱۳۴۰- آبادان، از نیمهٔ اول دههٔ ۱۳۶۰ با نگارش دو نمایشنامهٔ یک نیمروز در اتاق بازجویی و روی نیبندی و نیز مجموعهای از داستانهای کوتاه، در حوزهٔ نوشتن فعالیت خود را آغاز کرد. این فعالیت، با گرایش به سمت نقد و پژوهش و به ویژه داستاننویسی در عرصهٔ ادبیات نوجوان ابعاد وسیعتری به خود گرفت، برخی از آثار داستانی وی، نظیر پس یوسف من کجاست؟، همیشه همین وقت، همین بازی و پول به زبانهای انگلیسی، لهستانی و روسی ترجمه و چاپ شده است.
آثار او همچنین برگزیدهٔ جایزهٔ بیست سال ادبیات، جایزهٔ کتاب فصل، کتاب سال (در گروههای مختلفِ انتخاب، نظیر: جایزهٔ شورای کتاب، جایزهٔ غنی پور، جایزهٔ کتابهای رشد، جایزهٔ ماهنامهٔ سلام بچهها و پوپک، جایزهٔ کتاب کودک و نوجوان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، جایزهٔ کمیتهٔ هنر کتاب سال دفاع مقدس و جشنوارههای متعدد نمایشی) و نیز برگزیدهٔ جایزهٔ ربع قرن ادبیات دفاع مقدس در سه رشتهٔ پژوهش هنری، رمان نوجوان و نمایشنامه بودهاست.
در سال ۱۳۹۶ و در سی و ششمین جشنوارهٔ بینالمللی تئاتر فجر از وی به عنوان نمایشنامهنویس منتخب و همچنین به خاطر یک عمر تلاش در نوشتن، آموزش، پژوهش و تولید تئاتر قدردانی شد.