پایگاه خبری تئاتر: این هنرمند تئاتر در مراسم نمایشنامهخوانی بهرام بیضایی گفت: اندوهگینم که امروز بیضایی نیست تا خودش پاسخ محبتتان را بدهد. نمایشنامه «افرا» نمونه خوبی از مجموعه آنچه بیضایی از اسطورهشناسی، ادبیات مردم، تاریخ و دیدگاههای شخصیاش را میتوان دریافت کرد.
او با اشاره به آنچه که بیضایی به دلیل آن مورد هجمه منتقدینش قرار گرفته است مدعی شد: بیضایی به دلیل دیدگاهی که در مورد جامعه دارد همواره از طرف روشنفکران، بخشی از نیروهای چپ و دولتی و همچنین منتقدین حرفهای مورد غضب قرار گرفته است. چرا که آنها او را به جامعهستیزی متهم میکنند اما واقعا باید پرسید چرا نباید با این جامعهای که بیضایی در آثارش تصویر میکند، ستیزه نکرد.
این کارگردان تئاتر ادامه داد: از نمایشنامه رگبار و نخستین آثار او درگیریاش با این جامعه دیده میشود. در رگبار جامعه معلمی را به خاطر کوچکترین حرکت نمیپذیرد و با او از در خشونت درمیآید. در نمایشنامه وقتی همه خوابیم جامعه سینمایی را به تصویر میکشد که باید با آن ستیزه کرد. بیضایی در واقع جامعهای را که ما در آن زندگی میکنیم، توضیح میدهد.
رحمانیان با اشاره به تغییر لحن در آثار بیضایی گفت: بیضایی در آثار اخیرش تلختر شده است، اما این تلخی به دلیل شرایطی است که جامعه برایش فراهم کرده است و او را مجبور به مهاجرت کرده است. در این جامعه خشن بیضایی مجبور است تلختر شود. امیدواریم شاهد جامعهای باشیم که قهرمانان آثار بیضایی فرجام تلخی نداشته باشند.
همچنین شهلا لاهیجی مدیر انتشارات روشنگران که برگزارکننده این مراسم بود در صحبتهایی گفت: یکی از وظایفی که همواره مورد توجه انتشارات روشنگران است، تربیت نویسنده است. تاکنون ما چندین نویسنده را تربیت کردیم که شاید آثار اولیهشان درخشان نبوده است. اما به تدریج براساس آنچه توصیه کردهایم نویسندههایی فوقالعادهای تربیت کردهایم.
در بخش ابتدایی این برنامه نمایشنامه «افرا» نوشته بهرام بیضایی با حضور جمعی از علاقهمندان این هنرمند در فرهنگسرای نیاوران عصر امروز شانزده شهریورماه نمایشنامه خوانی شد. همچنین در بخش پایانی این مراسم از کتابهای "اگر بودی میگفتی"، نوشته عصمت عباسی، "چهلم"، "روایت حوا و خوشه گندم"، "آمدن ماندن رفتن" نوشته سپیده محمدیان، "هیس ..." اثر پوران درخشنده، "سایههای نور" نوشته همایون عالمی رونمایی شد. تمام این کتابها از سوی انتشارات روشنگران به چاپ رسیدهاند.