چارسو پرس: زمان برای ما بسیار ارزشمند است و هیچکس نمیتواند این موضوع را انکار کند. این یکی از واقعیتهای زندگی است که عمر ما محدود است. به علاوه تعداد سریالها و فیلمهایی که یک فرد میتواند در یک بازه زمانی محدود به تماشایشان بنشیند نیز آنقدرها زیاد نیستند.
به این ترتیب، قابل درک است که با گذشت سالیان متمادی، دیگر فیلمسازان، تمایل چندانی به ساخت فیلمهای فوقالعاده طولانی ندارند. اکثر فیلمها بنا به همین دلایل ذکر شده، چیزی در حدود ۹۰ و ۱۲۰ دقیقه هستند، چرا که بیشتر داستانها را میتوان در همین بازه زمانی خلاصه نمود به نحوی که برای مخاطب خسته کننده نباشند.
با این حال، برای کسانی که خسته نمیشوند و زمان بیشتری در اختیار دارند، فیلمهای عالی زیادی وجود دارد که از این آستانه زمانی فراتر رفتهاند. چرا که آنها برای تعریف داستانهای حماسی خود، به زمان بیشتری نیاز داشتهاند. بنابراین ما در قسمت پایین میخواهیم چند نمونه از فیلمهای طولانیای را که تماشایشان خالی از لطف نیست به شما معرفی نماییم.
۱. هفت سامورایی (Seven Samurai)
- کارگردان: آکیرا کوروساوا
- بازیگران: تاکاشی شیمورا، توشیرو میفونه
- تاریخ انتشار: ۱۹۵۴
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۱۰۰ از ۱۰۰
هفت سامورایی مشهورترین و طولانیترین فیلم کارگردان افسانهای ژاپنی، آکیرا کوروساوا است. این فیلم به روایت داستان آشنای گروهی از افراد طرد شده و درمانده که برای مقابله با تهدیدی بزرگتر گرد هم میآیند، میپردازد. در این داستان، گروهی متشکل از هفت سامورایی سرکش، قرار است از دهکدهای در برابر باند بزرگ راهزنان محافظت کنند. این داستان در سال ۲۰۱۶ تحت عنوان «هفت دلاور» بازسازی شد و فیلمهایی مانند «زندگی یک حشره» و «سه رفیق» نیز داستان مشابهی دارند. مدت زمان فیلم «هفت سامورایی» ۲۰۷ دقیقه است و لذا بیننده میتواند به خوبی با تک تک کاراکترها آشنا شود و نگران حال هر یک از هفت سامورایی و همچنین مردم شهری باشد که قسم خوردهاند از آنها محافظت کنند. این بدان معناست که وقتی صحنههای اکشن در نیمه دوم فیلم پخش میشوند، تنش و هیجان موجود در فیلم افزایش مییابد و لذا بیننده احساس میکند که توانسته با فیلم «هفت سامورایی»، ارتباط لازم را برقرار نماید.
۲. لورنس عربستان (Lawrence of Arabia)
- کارگردان: دیوید لین
- بازیگران: پیتر اوتول، عمر شریف، آنتونی کوئین
- تاریخ انتشار: ۱۹۶۲
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۵ از ۱۰۰
از میان بسیاری از حماسههای کلاسیک هالیوود که توانستند گیشه و اسکار دهههای ۵۰ و ۶۰ را از آن خود کنند، «لورنس عربستان» دیوید لین یکی از بهترین فیلمهایی است که میتوانید به تماشایش بنشینید. تماشای این فیلم که از وجود یک داستان مبتنی بر بیوگرافی منسجم بهره میبرد، چیزی در حدود ۲۲۲ دقیقه به طول میانجامد. چراکه این فیلم باید داستان جذاب لورنس و نحوه مشارکت او در جنگ جهانی اول و ماجراجویی او در صحرا را برای مخاطب روایت نماید. وقتی که بخواهید داستان زندگی یک شخصیت بزرگ را فیلمبرداری کنید قطعا به مدت زمان زیادی برای تعریف تک تک داستانها و حوادث مختلف زندگی او نیاز خواهید داشت و دقیقا این همان اتفاقی است که برای فیلم «لورنس عربستان» روی داد زیرا تماشای این فیلم تقریبا برای چهار ساعت طول میکشد. این فیلم که به زیبایی هر چه تمامتر فیلمبرداری شده، به همراه اجرای نمادین پیتر اوتول، چنان مخاطب را جذب خود میکند که او نمیتواند گذر زمان را حس کند.
۳. وضع بشر (The Human Condition’)
- کارگردان: ماساکی کوبایاشی
- بازیگران: تاتسویا ناکادی، کیجی سادا، میچیو آراتاما
- تاریخ انتشار: ۱۹۵۹-۱۹۶۱
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۱ از ۱۰۰
مجموعه فیلمهای «وضع بشر» که به کارگردانی ماساکی کوبایاشی ساخته شدهاند نمونهای استثنایی از یک فیلم بلند را به نمایش میگذارند. تماشای این فیلم سهگانه مجموعا چیزی در حدود ۹.۵ ساعت زمان میبرد و در واقع هر فیلم تقریبا سه ساعت طول میکشد. این فیلم به روایت داستان مرد ژاپنیای میپردازد که در تلاش است تا ارزشها و احساسات اخلاقی خود را در طول جنگ جهانی دوم حفط کند و در واقع فیلم میخواهد با ارائه چنین دیدگاهی به مخاطب بیاموزد که حفظ ارزشها از اهمیت بالایی برخوردار است. مضمون و محتوای فیلم فوقالعاده سنگین است و چنین بازه زمانیای نیز مطمئنا سبب میشود که بیننده خسته و درمانده شود. با این حال قطعا پرداختن به موضوعی مانند وضعیت بشر و خلاصه نمودن آن در غالب یک فیلم، به مدت زمان زیادی نیاز دارد و لذا نمیتوان مدت زمان بالای فیلم را یکی از ناتوانیهای کارگردان دانست.
۴. شوآ (Shoah)
- کارگردان: کلود لنزمن
- بازیگران: بل هیلبرگ، کلود لنزمن، جان کارسکی
- تاریخ انتشار: ۱۹۶۲
- امتیاز IMDb به فیلم: ۴.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۱۰۰ از ۱۰۰
این مستند کلود لنزمن نیز بیش از ۹ ساعت طول میکشد و او در این ۹ ساعت به مصاحبه با کسانی میپردازد که به طور مستقیم یا غیرمستقیم، حادثه هولوکاست را تجربه نمودهاند. در طول این مستند، داستانهای دلخراش و هولناک، بارها و بارها به واسطه مصاحبههای طولانی لنزمن با افراد مختلف، تکرار میشوند. این مستند، بینندگان را مجبور میکند تا به سخنان شاهدان این حادثه ناگوار گوش دهند و تمام تلاش خود را برای تجسم چنین حادثه ناگواری به کار بگیرند. هیچ فیلمی تاکنون نتوانسته حوادث هولوکاست را با چنین دقتی به تصویر بکشد، چرا که او توانسته تمام جزئیات را کاملا پوشش دهد. در واقع او در بازه زمانی طولانیمدت فیلم خود توانسته بسیاری از حقایق پنهان را آشکار نماید.
۵. مالکوم ایکس (Malcolm X)
- کارگردان: اسپایک لی
- بازیگران: دنزل واشینگتن، آنجلا باست، آلبر هال
- تاریخ انتشار: ۱۹۹۲
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۱ از ۱۰۰
این فیلم بیوگرافی-حماسی ۲۰۱ دقیقهای اسپایک لی، درباره زندگی مالکوم ایکس، فعال حقوق بشر آفریقایی-آمریکایی است که زندگیای کوتاه اما پرحادثه داشت. در فیلم «مالکوم ایکس» که به خوبی به تعریف این شخصیت بزرگ میپردازد، میتوان یکی از بهترین نقشآفرینیهای دنزل واشنگتن را مشاهده نمود. در این فیلم سه ساعته، لی با کارگردانی خلاقانه و منحصربهفرد خود به روایت کل داستان زندگی مالکوم ایکس پرداخته و هیچ قسمتی را ناگفته نگذاشته است. این فیلم به حدی واقعگرایانه است که توانسته در ۳۰ سال پس از اکرانش، همچنان شهرت خود را حفظ کند.
۶. مرد ایرلندی (The Irishman)
- کارگردان: مارتین اسکورسیزی
- بازیگران: رابرت دنیرو، آل پاچینو، جو پشی
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۹
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۷ از ۱۰۰
فیلم «مرد ایرلندی» اثر مارتین اسکورسیزی، یک حماسه سه ساعت و نیمه است که اخیرا یعنی در دورهای که ما چندان شاهد تولید چنین فیلمهایی نیستیم اکران شده است. این فیلم که در طول چند دهه جریان دارد داستان قاتل اجیر شدهای به نام فرانک شیرن را روایت میکند که به احتمال زیاد در ناپدید شدن رهبر مشهور اتحادیه، جیمی هوفا نقش دارد. اسکورسیزی، چندان با ژانر جنایی غریبه نیست، اما حالا که در میانه ۷۰ سالگی است گویا بیشتر تمایل دارد، با بازیگران مسن اما خارقالعاده همکاری نماید. همین رویکرد سبب شده که دیدگاه او نسبت به این ژانر، متفکرانهتر و بیشک غمانگیزتر باشد. «مرد ایرلندی» از تایم خود برای نشان دادن پیر شدن تدریجی انسانها و از دست دادن همه چیز استفاده میکند. درست است که تماشای فیلم، مدت زمان زیادی طول میکشد اما همین زمان به مخاطب اجازه میدهد تا کاملا کاراکتر فیلم را درک کند.
۷. فیلی که هنوز نشسته است (An Elephant Sitting Still)
- کارگردان: هو بو
- بازیگران: ژانگ یو، پنگ یوچانگ، وانگ یوان
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۸
- امتیاز IMDb به فیلم: ۴.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۶ از ۱۰۰
کارگردان چینی این فیلم که هو بو نام داشت در طول زندگی کوتاه خود فقط یک فیلم ساخت، اما این فیلم واقعا باورنکردنی بود. «فیلی که هنوز نشسته» فیلمی چهار ساعته است که یکی از روزهای زندگی چهار شخصیت اصلی فیلم و چالشهایی که با آنها مواجه میشوند را به تصویر میکشد و نشان میدهد که همه آنها به گونهای در زندگی گم شدهاند و اتفاقاتی که در طول فیلم رخ میدهد زندگی این افراد را به گونهای به هم ربط میدهد. «فیلی که هنوز نشسته»، به تماشاگران صبور اجازه میدهد تا به دنیای تاریک و بیرحمانه و در عین حال صادقانه فیلم قدم بگذارند، خودشان را به جای کاراکترهای فیلم قرار دهند و با آنها همراهی کنند تا شاید بتوانند در پایان این فیلم چهار ساعته بارقه امیدی بیابند.
۸. روزی روزگاری در آمریکا (Once Upon a Time in America)
- کارگردان: سرجیو لئونه
- بازیگران: رابرت دنیرو، انریکو مدیولی، فرانکو فرینی
- تاریخ انتشار: ۱۹۸۴
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۷ از ۱۰۰
کارگردان سرشناس ایتالیایی، سرجیو لئونه، چندین فیلم وسترن معروف (از جمله «خوب، بد و زشت») را قبل از ساخت فیلم «روزی روزگاری در آمریکا» که یک فیلم حماسی جنایی جذاب است و آخرین فیلم ساخته شده توسط اوست، کارگردانی کرده است. «روزی روزگاری در آمریکا» با تکیه بر حماسههای بزرگ دهههای ۵۰ و ۶۰، فضایی تیره و خشن را به تصویر میکشد و داستان فیلم را که حدودا چهار ساعت به طول میانجامد، با موسیقی زیبا و گوشنوازی تلفیق میکند تا حماسهای منحصربهفرد را خلق نماید. هر چند وجود روایتهای ضد و نقیض و مدت زمان طولانی، تماشای آن را برای مخاطب، چالشبرانگیز میکند، اما میتوان مشاهده این فیلم را تجربهای تحسینبرانگیز دانست که فراموش کردنش دشوار است.
۹. جنگ و صلح (War and Peace)
- کارگردان: سرگئی بوندارچوک
- بازیگران: ویاچسلاو تیکونوف، لودمیلا ساولیوا
- تاریخ انتشار: ۱۹۶۵
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۶ از ۱۰۰
توجه داشته باشید که نباید این فیلم را با نسخه آمریکایی بسیار طولانی «جنگ و صلح» محصول سال ۱۹۵۶ با بازی آدری هپبورن اشتباه گرفت. «جنگ و صلح» محصول سال ۱۹۶۵ که ساخت روسیه است و به کارگردانی سرگئی بوندارچوک ساخته شده فراتر از آن چیزی است که بتوان آن را تنها یک فیلم حماسی دانست. «جنگ و صلح»، فیلمی است که به چهار قسمت تقسیم شده و در مجموع بیش از هفت ساعت طول میکشد. این فیلم موفق شده داستانی را که در ۱۲۰۰ صفحه از یک رمان کلاسیک روایت شده به زیبایی هر چه تمامتر به تصویر بکشد. این فیلم با بهرهگیری از حضور هزاران بازیگر، یکی از بزرگترین و طولانیترین صحنههای نبردی را که تاکنون فیلمبرداری شده به تصویر کشیده است و میتوان گفت که نقطه اوج ژانر حماسی را به مخاطب نشان میدهد.
۱۰. اوت وان (Out 1)
- کارگردان: سوزان شیفمن، ژاک ریوت
- بازیگران: استفان چالگاجیف
- تاریخ انتشار: ۱۹۷۱
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۷ از ۱۰۰
«اوت وان» که به کارگردانی ژاک ریوت ساخته شده، خلاصه یک داستان طولانی را روایت میکند. بنابراین میتوان این فیلم را بیشتر یک تجربه دانست تا یک داستان. این فیلم از نظر فنی درباره دو گروه تئاتر است که بیوقفه در حال تمرین هستند، چند فرد تنها یک سازمان مخفی را در جایی از پاریس کشف میکنند و توطئهها و معماهای مختلف موجود در داستان، شخصیتهای بیشتری را درگیر مینماید و همین روند در طول ۱۳ ساعت از زمان فیلم ادامه دارد. تماشای این فیلم، فرد را به خلسهای عمیق فرو میبرد. چراکه مملو از دیالوگهای بداهه و متا تفسیری در مورد هنر بازیگری و خود سینما و کنکاش در رابطه با موضوعات مختلف است. از آنجایی که تماشای این فیلم بیش از نیم روز طول میکشد زمان زیادی دارید تا به تک تک مسایل موجود در فیلم رسیدگی کنید اما از آنجا که تماشای آن تجربهای ناامید کننده است، هیچ فیلم دیگری وجود ندارد که بتواند همین احساس را در شما به وجود آورد.
منبع: collider
///.
منبع: دیجیمگ