چارسو پرس: برزان رستمی کارگردان انیمیشن «بالانس» درباره اکران باکس انیمیشن در گروه هنر و تجربه گفت: قبل از هر چیز از مرکز گسترش و آقای دهستانی تشکر میکنم که بانیِ این اتفاق خوب بودند و باکس انیمیشن در گروه هنروتجربه اکران شد. قطعا اکران انیمیشنها خیلی اتفاق و خبر خوبی برای تمام فیلمسازان انیمیشن است که فیلم کوتاه هنری میسازند. به دلیل اینکه فیلمسازان کارشان به جشنوارههایی محدود میشود که راه پیدا میکنند و در همه جشنوارهها حضور ندارند. قطعا جشنوارههای داخلیِ ایران هم اکثرا جشنوارههای با محوریتی هستند و هیچ فیلمسازی نمیتواند فیلمی بسازد که به تمامیِ جشنوارهها راه پیدا کند. این موضوع قطعا برای دیده شدن فیلمها محدودیت ایجاد میکند اما این اکرانها، محدودیتها را برمیدارند و تمام سلیقهها در ایران (یک نفر در بوشهر یا یک نفر درایلام) میتوانند این فیلمها را تماشا کنند. یعنی مخاطبان در هر جای ایران میتوانند دسترسیِ خوبی به سینماها پیدا کنند و به تماشای انیمیشنها بنشینند.
رستمی ادامه داد: نکته دیگر این است که هزینه بلیت گروه هنر و تجربه نسبت به سینماهای دیگر به صرفهتر است و هر کسی میتواند به راحتی باکس انیمیشن را ببیند. همچنین دیدن 10 انیمیشن در کنار یکدیگر هم در بحث آثار تنوع ایجاد کرده که خیلی جذاب است انیمیشنهای متفاوتی را در کنار هم ببینیم و تعدد آثار، ریتم دیدن فیلمها در سینما را حفظ میکند و به هیچ وجه مخاطب حوصلهاش سر نمیرود. با شروع اکران انیمیشنها هم که یک هفته از اکرانشان میگذرد، من دوستان جدیدی پیدا کردم و کسانی که فیلم من را ندیده بودند، به واسطه اکران در سینما آن را با کیفیت خوب دیدهاند.
رستمی همچنین گفت: این امکان وجود دارد که انیمیشن را به هر شیوه دیگری نشان داد اما انیمیشن ساخته شده است برای نمایش روی پرده سینما و به واسطه این اتفاق خوب، ما به چنین چیزی دست پیدا کردیم. به طور کلی اکران باکس انیمیشن خیلی اتفاق خوبی است و تاثیر مثبتی روی تمام کارگردانان انیمیشن خواهد داشت که انیمیشن ساختهاند و دوست دارند بسازند، چون جایی را پیدا کردهاند که میشود آثارشان دیده شود.
اصلیترین مشکلِ موانع رشد صنعت انیمیشن در ایران، مسئله اقتصاد و عدم اولویت فرهنگ هنری در کشور است
او توضیح داد: درمورد مسئله هنری بودن یک انیمیشن میتوانم بگویم انیمیشنسازان خیلی راحت میتوانند پیشرفت کنند و موانع آنچنانی وجود ندارد. چون به واسطه تحصیلات و تلاش فردی است. اما مسئله اقتصادی مطرح است و صنعت انیمیشن مثل تمام بخشهای صنعتیِ دیگری که در ایران وجود دارد، باعث شده است که رشدش بسیار لاکپشتوار باشد و نتواند مثل کشورهای توسعه یافته رشد سریعی داشته باشد. اما با همه این اوصاف، ما رشد انیمیشن خوبی داشتهایم و اگر توجه بیشتری به انیمیشن شود، اتفاقات بهتری رقم خواهد خورد. حقیقتا در خیلی از کشورهای توسعه یافته، سینما را در اولویت تاثیرگذاری روی فرهنگ یک ملت میدانند و روی انیمیشن برای یادگیری، فرهنگسازی و... سرمایهگذاری میکنند اما در جایی که اقتصاد مشکل داشته باشد این مسائل اولویتهای چندم میشوند. بنابراین اصلیترین مشکلِ موانع رشد صنعت انیمیشن در ایران، مسئله اقتصاد و عدم اولویت فرهنگ هنری در کشور است.
کارگردان انیمیشن «بالانس» گفت: فرم و محتوا با انیمیشنهای سینماییِ دنیا مقایسه میشود. درمورد بحث فرم ما فیلمسازهای خوش فکر و خلاقی در ایران در عرصه فیلم کوتاه انیمیشن داریم. در همین 10 انیمیشن جدا از انیمیشن خودم، هر کسی این آثار را ببیند کاملا حرف من تایید میکند که فیلمسازان ما خلاق و به شدت نویسندههای خوبی هستند. به همین دلیل انیمیشنسازان ما در مقایسه با کشورهای دیگر دنیا، میتوانند جلوتر و هم تراز با آنها باشند. اما در بحث اجرا و فرم، به دلیل مسائل اقتصادی که وجود دارد، هنوز نتوانستهایم به آن درجه از رشد صنعت انیمیشنیِ جهان دست پیدا کنیم.
رستمی ادامه داد: به جز مسئله مهارت فردی، یک سری مسائل فنی وجود دارد که لازمه حمایت اقتصادی است و به راحتی نمیتواند یک صنعت در ایران رشد کند. مثلا نمیتوانیم با آمریکا یا چین مقایسه کنیم. انیمیشن ما رشد خوبی نسبت به کشورهای منطقه داشته است که میتوانیم در جایگاه اول قرار بگیریم و اگر با کشورهای توسعه یافته مقایسه کنیم، هنوز به زمان نیاز داریم. اما نیروهای فنی و فردیِ بینظیری در ایران وجود دارند که اگر منابع موردنیازشان تامین شود، قطعا هم تراز با دنیا خواهند بود.
رستمی توضیح داد: درمورد باکس انیمیشن «رویاهای رنگی» متاسفانه این ذهنیت برای مردم وجود دارد که انیمیشن برای کودکان است. به نظرم «رویاهای رنگی» ناخودآگاه نشات گرفته از این موضوع است که انتخاب اسم به این شکل بوده است. اما تمام انیمیشنها برای گروه سنیِ بزرگسال ساخته شده و اتفاقاتی دارند که اصلا کودکان نباید ببینند. اتفاقاتی که انسان را به فکر وامیدارد و قطعا این باکس از انیمیشن جدای از انیمیشن خودم، فیلمسازان خلاق و بینظیری دارند که در جشنوارههای جهانی موفقیتهای بینظیری کسب کردهاند. همچنین انیمیشنها میتوانند یک رونمایی از بخشهای مختلفی از جامعه خودمان هم باشند و خیلی از فیلمها جهان شمول محسوب میشوند و نمیشود گفت که فقط صرفا مربوط به ایران است.
او گفت: در کل تمام انیمیشنها ایدههای بینظیری دارند و خیلی خوب از لحاظ فرم و محتوا پرداخت شدهاند. این انیمیشنها سفر خودشان را در دنیا انجام دادهاند یا در حال انجام دادن هستند و فکر میکنم دو یا سه سال پیش تولید شدهاند و قطعا با این تکنیکی که اتفاق افتاده است در آن زمان میتوانم بگویم که یک اتفاق بینظیر است، چون همین الان هم میتوانند رقابت خیلی خوبی از لحاظ فرمی با خیلی از آثار دیگری که الان در سطح جهانی تولید میشوند، داشته باشند. اگر کسی قصد دارد ایدههای ناب از انیمیشنسازان ببیند، میتوانم پیشنهاد دهم که این باکس از انیمیشن را ببیند و قطعا نکات قشنگی درمورد زندگی و همه چیز به مخاطب ارائه میشود که او را به فکر وامیدارد و شاید پیش از آن به این مسائل فکر نکرده باشد.
«بالانس» دربارهی سربازان از جان گذشتهای است که در دوران دفاع مقدس از کشور خود دفاع کردند تا کودکان و مردم وطن و آیندگان در آرامش زندگی کنند. به گفته فیلمساز، موضوع این انیمیشن از دفاع مقدس ایران الهام گرفته شده است، اما میتواند شامل جنگهای سوریه و مناطق اطراف ایران هم بشود. این فیلم انیمیشن در ژانر کودک و موضوع دفاع مقدس، در مدت زمان دو دقیقه و 30 ثانیه آماده نمایش شده است.
عوامل تولید انیمیشن «بالانس» عبارتند از: نویسنده، کارگردان و تهیهکننده: برزان رستمی، صداگذار: امید یوزی، موسیقی: سوران رستمی، سهیل شکرگذار، تدوینگر: فرید نوری، انیماتور: نوید تنظیفیان، ویژوال افکت: وحید تنظیفیان، ریگ: محمدعلیخان محمدی، طراح پوستر: آرمان محمدعلینژاد، تهیه شده در: مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی
برزان رستمی متولد 1371 در شهر سنندج است و در حوزه انیمیشن، تئاتر و فیلم مستند فعالیت دارد. از دیگر آثار این کارگردان میتوان به «صدای جاده»، «نادرهی دوران»، «استعداد شما چیه؟» و «در مه بخوان» اشاره کرد.
مجموعه انیمیشنهای کوتاه هنری «رویاهای رنگی» شامل 10 انیمیشن کوتاه از تولیدات مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی است. اکران این مجموعه همزمان با 28 اکتبر برابر با 6 آبان روز جهانی انیمیشن آغاز شد.
هم اکنون فیلمهای گروه سینمایی «هنر و تجربه» در 23 سالن سینما در تهران و شهرستانها به صورت ثابت به نمایش در میآید