چارسو پرس: در حالی که فیلمهای سهگانهی متعددی در ژانرهای اکشن، حماسی و ماجراجویی وجود دارند، کمتر پیش میآید که آثار کمدی به سهگانه تبدیل شوند. با این حال، هرگاه که یک سهگانه کمدی از راه میرسد، از آن بهشدت استقبال میشود، شاید بیشتر به این دلیل که اکثر سینمادوستان عاشق فیلم کمدی هستند و هیچچیز جذابتر از ملاقات دوباره با شخصیتهای بامزه نیست.
بسیاری شاید عقیده داشته باشند که ساختن فیلمهای کمدی موفق به تلاش زیادی نیاز ندارد، در حالی که چنین تفکری، از اساس اشتباه است. کمدی، شامل زمانبندی، باورپذیری، شخصیتپردازی و روایتی قوی است. برای این که یک فیلم کمدی، واقعا خوب باشد و ارزشمند، باید داستانی باورپذیر، ترکیبشده با اندکی درام داشته باشد، تا داستان، بتواند رو به جلو حرکت کند و مخاطب را به خنده بیاندازد.
هرازچندگاهی خندیدن از ته دل، برای هر انسانی لازم است و چه راهی بهتر از تماشای یک فیلم کمدی؟ در حالی که سایر ژانرها، مانند اکشن یا وحشت، به راحتی به تریلوژی تبدیل میشوند، فیلمهای سهگانه کمدی بسیار کمیاباند. اگر در شرایطی هستید که دوست دارید بیوقفه بخندید، این مقاله دربارهی ۱۰ سهگانه کمدی برتر تاریخ سینما است که نباید از دست بدهید.
۱۰. خماری (The Hangover)
- سال تولید: ۲۰۰۹، ۲۰۱۱ و ۲۰۱۳
- کارگردان: تاد فیلیپس
- بازیگران: بردلی کوپر، اد هلمس
- امتیاز IMDb به فیلم: قسمت اول: ۷.۷ از ۱۰ / قسمت دوم: ۶.۵ از ۱۰ / قسمت سوم: ۵.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: قسمت اول: ۷۹ از ۱۰۰ / قسمت دوم: ۳۴ از ۱۰۰ / قسمت سوم: ۲۰ از ۱۰۰
«خماری»، بلافاصله پس از اکران، با استقبال فراوانی روبهرو شد. وقتی که گروهی از دوستان قدیمی، دو روز پیش از ازدواج یکی از دوستانشان، به نام داگ، به عنوان آخرین سفر مجردی، راهی لاس وگاس می شوند، شبی دیوانهوار را پشت سر میگذارند و صبح فردا، در حالی بیدار میشوند که محل اقامتشان بهم ریختهاست، یک حیوان وحشی در اتاق غرش میکند و داماد، گمشدهاست.
ساقدوشان سعی میکنند تا اتفاقات شب گذشته را به یاد بیاورند و قدم به قدم پیش بروند، تا بتوانند داگ را پیدا کنند و پیش از مراسم، او را به خانه برگردانند. در قسمتهای دوم و سوم این سهگانه هم، اتفاقاتی مشابه، برای همین افراد رخ میدهد و آنها سعی میکنند، با تکرار اعمال شب گذشته، آنچه فراموش کردهاند را به خاطر بیاورند.
آنچه به عنوان یک کمدی تلخ کار خود را آغاز کرد، وقتی با استقبال مخاطبان روبهرو شد، تبدیل به یک سهگانهی ماندگار گردید. یکی از دلایل موفقیت این سهگانه، غریزه و تخصص کمدی کارگردان، تاد فیلیپس، بود؛ کسی که اتفاقات و لحظههای بامزهی معمولی که بین دوستان رخ میدهد را تبدیل به لحظات ماندگار سینمایی میکند. دنبالههای «خماری» هم، مانند قسمت نخست، به پیچشهای داستانی ناگهانی وفادار ماندند، اما نتوانستند موفقیت قسمت اول را، چه در گیشه و چه در نظر منتقدان، تکرار کنند.
۹. آستین پاورز (Austin Powers)
- سال تولید: ۱۹۹۷، ۱۹۹۹ و ۲۰۰۲
- کارگردان: جی روچ
- بازیگران: مایک مایرس، مایکل کین
- امتیاز IMDb به فیلم: قسمت اول: ۷ از ۱۰ / قسمت دوم: ۶.۶ از ۱۰ / قسمت سوم: ۶.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: قسمت اول: ۷۳ از ۱۰۰ / قسمت دوم: ۵۳ از ۱۰۰ / قسمت سوم: ۵۳ از ۱۰۰
مرد بین المللی رازها؛ «آستین پاورز»، پارودی جیمز باند است که توسط مایک مایرس خلق شده. «آستین پاورز: مرد بینالمللی رمز و راز» (Austin Powers: International Man of Mystery)، بلافاصله پس از اکران، با استقبال مخاطبان روبهرو شد و بعد از انتشار قسمتهای بعدی، نهتنها به عنوان یک پارودی مورد ستایش قرار گرفت، بلکه این فیلم کمدی سهگانه، توانست بعضی از بهترین شخصیتهای منفی کمدی را هم خلق کند؛ شخصیتهایی که نقش بسیاری از آنها را مایک مایرس ایفا میکرد.
موفقیت این سهگانه را میتوان در گرو ساختن دنبالههای موفقیتآمیز دانست؛ در قسمت دوم و سوم این سهگانه، در حالی که جذابیت و اصالت قسمت نخست حفظ میشود، شخصیتهای جدیدی هم به مخاطبان معرفی میگردند. نخستین قسمت این سهگانه، به تدریج به یک فیلم کالت تبدیل شد و طرفداران مخصوص به خودش را پیدا کرد، به همین دلیل وقتی که قسمت دوم این فیلم کمدی سهگانه با نام «آستین پاورز: جاسوسی که من را تکان داد» (Austin Powers: The Spy Who Shagged Me) منتشر شد، تبدیل به یکی از مهمترین فیلمهای سال ۱۹۹۹ گردید و تنها در آخرهفتهی اکرانش، توانست بیشتر از مجموعهی فروش قسمت اول، بلیت فروشی کند.
بسیاری حتی فکر میکردند که «آستین پاورز» رکوردهای جیمز باند را هم خواهد شکست. در مجموع، هر قسمت این سهگانه، همواره اشاراتی به قسمت اصلی دارد و هربار موفق میشود خندههای بلندتر و طولانیتری از مخاطبان خود بگیرد. فیلمهای «آستین پاورز»، پر از شوخیهای پشت سر هم هستند، پس اگر یکی از آنها نتوانست باعث خندهی شما شود، نگران نباشید، دیگری به زودی از راه میرسد.
۸. بیل و تد (Bill and Ted)
- سال تولید: ۱۹۸۹، ۱۹۹۱ و ۲۰۲۰
- کارگردان: استفن هرک، پتر هویت، دین پریسوت
- بازیگران: کیانو ریوز، الکس وینترز
- امتیاز IMDb به فیلم: قسمت اول: ۶.۹ از ۱۰ / قسمت دوم: ۶.۳ از ۱۰ / قسمت سوم: ۵.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: قسمت اول: ۸۲ از ۱۰۰ / قسمت دوم: ۵۶ از ۱۰۰ / قسمت سوم: ۸۲ از ۱۰۰
بیل و تد، برای بسیاری، به عنوان دو دوست ماجراجو که یک باجهی تلفن جادویی توسط یک غریبه به آنها داده شدهاست، تا بتوانند در تاریخ به عقب سفر کنند و از آن، بدون نیاز به مطالعهی کتاب، درس زندگی بیاموزند، شناخته شده هستند. بیل و تد، دو شخصیت دوستداشتنی هستند که اگرچه کمی احمقاند، اما قلب زیبایشان، کمبود هوششان را جبران میکند.
مجموعه فیلمهای بیل و تد، با فیلم «ماجراجویی بسیار عالی بیل و تد» (Bill and Ted’s Excellent Adventure) آغاز شد و توانست مخاطبان مخصوص خودش را به دست بیاورد. مخاطبانی که باعث شدند دو قسمت دیگر از این فیلم هم ساخته شود؛ قسمت دوم، با نام «سفر وحشیانهی بیل و تد» (Bill & Ted’s Bogus Journey) و قسمت سوم، با نام «بیل و تد: رویارویی با موسیقی» (Bill & Ted Face the Music).وقتی که برای نخستینبار، با بیل و تد، در قسمت نخست این سهگانه، آشنا شدیم، آنها دو نوجوان ساده بودند که سعی داشتند، در درس تاریخ، نمرهی قبولی بگیرند، اما با گذشت زمان و لحظات خندهدار زیادی که طی این سهگانه برای ما خلق کردند، بیش از پیش، در قلب مخاطبان، جا گرفتهاند. قویترین مضمون این سهگانه همیشه یک نکته بودهاست؛ آینده نامشخص است و این نسل بعدی است که باید به آن شکل دهد.
۷. هارولد و کومار (Harold & Kumar)
- سال تولید: ۲۰۰۴، ۲۰۰۸ و ۲۰۱۱
- کارگردان: دنی لینر، جان هورویتز، هیدن اشلوسبرگ، تاد اشتراس
- بازیگران: جان چو، کال پن
- امتیاز IMDb به فیلم: قسمت اول: ۷ از ۱۰ / قسمت دوم: ۶.۵ از ۱۰ / قسمت سوم: ۶.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: قسمت اول: ۷۴ از ۱۰۰ / قسمت دوم: ۵۲ از ۱۰۰ / قسمت سوم: ۶۸ از ۱۰۰
وقتی که هارولد و کیم تحت تاثیر مواد مخدر هستند، تبلیغاتی از کاخ سفید میبینند و تصمیم میگیرند به کاخ سفید بروند. آنها هرگز فکر نمیکردند که این همه اتفاق، طی مسیر، برایشان پیش بیاید؛ از ملاقات با نیل پاتریک هریس گرفته تا وحشتزده کردن یک خانوادهی جنوبی. «هارولد و کومار به وایت کسل میروند» (Harold & Kumar Go to White Castle)، قسمت نخست این فیلم کمدی سهگانه بود که بعدتر، قسمتهای دوم و سوم آن، با نامهای «هارولد و کومار از خلیج گوانتانامو فرار میکنند» (Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay) و «کریسمس استثنائی هارولد و کومار» (A Very Harold & Kumar 3D Christmas)، منتشر شدند.
تمام این فیلمها، به عنوان کمدی، از آنجایی به موفقیت رسیدند که میتوانستند سادهترین چیزها، مانند یک سفر جادهای را تبدیل به موقعیتی دیوانهوار و احمقانه کنند که مخاطب چارهای جز خندیدن، به آن، نداشته باشد. کال پن و جان چو، ارتباط ناگسستنیای بایکدیگر دارند که باعث میشود بتوانند عجیبترین روایتهای داستانی را هم پیش ببرند. این دوستی آنها، نه تنها باعث شادی بخشیدن به زندگیشان میشود، بلکه آنها کاخ سفید را هم به سخره میگیرند.
۶. بازگشت به آینده (Back to the Future)
- سال تولید: ۱۹۸۵، ۱۹۸۹ و ۱۹۹۰
- کارگردان: رابرت زمکیس
- بازیگران: مایکل جی. فاکس، کریستوفر لوید
- امتیاز IMDb به فیلم: قسمت اول: ۸.۵ از ۱۰ / قسمت دوم: ۷.۸ از ۱۰ / قسمت سوم: ۷.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: قسمت اول: ۹۳ از ۱۰۰ / قسمت دوم: ۶۲ از ۱۰۰ / قسمت سوم: ۸۰ از ۱۰۰
در «بازگشت به آینده»، مارتی به طور تصادفی، به گذشته سفر میکند و ناگهان خودش را در دورهای از زندگی والدینش مییابد که در آن، آنها قرار است با یکدیگر ملاقات کنند و اگر چنین نشود، زندگی مایکل به خطر میافتد؛ چرا که او هرگز متولد نخواهد شد. مارتی برای این که جان خودش را نجات دهد، باید رابطهی والدینش را نجات دهد و مطمئن گردد که آنها عاشق یکدیگر میشوند.
این فیلم کمدی سهگانه، داستان مارتی با بازی مایکل جی. فاکس و استادش دکتر امت اسکات یا دکی با بازی کریستوفر لوید را روایت میکند، در حالی که دکی سعی دارد فرآیند سفر در زمان را به تکامل برساند و همین آزمایشهایش منجر میشوند سر از سال ۱۸۸۵ در آورد. کدام مخاطب است که وقتی برای نخستینبار «بازگشت به آینده» را میبیند، از شخصیتهای صمیمی و گرم دکتر و مارتی خوشش نیاید؟
ارتباط آنها عجیب اما به یادماندنی است و همین نکته که آنها توانستند محدودیت فضا-زمان را بشکنند، برای اینکه ساخت قسمتهای بعدی تضمین شود، کافی بود. دکتر و مارتی الهامبخش یکی از زوجهای دوستداشتنی تلویزیون آمریکا به نام «ریک و مورتی» (Rick & Morty) شدند، اما اینها تنها دلایلی نیستند که باعث محبوب شدن این فیلم کمدی سهگانه میشوند. یکی از اصلیترین دلایل درخشش این سهگانه، هنر تمامنشدنی رابرت زمکیس است که توانسته رویاها را با خندههای از ته دل ترکیب کند.
۵. سلاح عریان (The Naked Gun)
- سال تولید: ۱۹۸۸، ۱۹۹۱ و ۱۹۹۴
- کارگردان: پتر سگال، دیوید زوکر
- بازیگران: لزلی نلسن، جرج کندی
- امتیاز IMDb به فیلم: قسمت اول: ۷.۶ از ۱۰ / قسمت دوم: ۶.۹ از ۱۰ / قسمت سوم: ۶.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: قسمت اول: ۸۶ از ۱۰۰ / قسمت دوم: ۵۸ از ۱۰۰ / قسمت سوم: ۵۶ از ۱۰۰
لزلی نلسن شگفتانگیز، در این فیلم کمدی سهگانه دربارهی جرم و جنایت، تحت عنوان پلیسی ثابت قدم، اما ناآگاه و کمی احمق، به نام فرانک دبرین، حضور پیدا میکند و راه خود را از میان پروندههای خطرناک، باز میکند. در قسمت نخست، این کمدین در مقابل گروهی قرار میگیرد که سعی دارند کنترل ذهن مردم بیگناه را به دست بگیرند و آنها را تبدیل به قاتلینی مرگبار کنند.
این کمدی سرشار از اسلپاستیک است. موفقیت قسمت نخست این فیلم که سال ۱۹۸۸ منتشر شد، باعث شد دو قسمت دیگر از این فیلم با نامهای «سلاح عریان دو و یکدوم: بوی ترس» (The Naked Gun 2½: The Smell of Fear) و «سلاح عریان سی و سه و یکسوم: آخرین اهانت» (Naked Gun 33⅓: The Final Insult) منتشر شدند. قسمت چهارم این فیلم هم در حال حاضر توسط سث مکفارلن، در حال ساختهشدن است. بازیگر نقش اصلی این قسمت هم قرار است لیام نیسون باشد.
۴. ملاقات با والدین (Meet the Parents)
- سال تولید: ۲۰۰۰، ۲۰۰۴ و ۲۰۱۰
- کارگردان: جی روچ، پائول ویتز
- بازیگران: بن استیلر، رابرت د نیرو
- امتیاز IMDb به فیلم: قسمت اول: ۷ از ۱۰ / قسمت دوم: ۶.۳ از ۱۰ / قسمت سوم: ۵.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: قسمت اول: ۸۵ از ۱۰۰ / قسمت دوم: ۳۹ از ۱۰۰ / قسمت سوم: ۹ از ۱۰۰
بن استیلر و رابرات د نیرو، در این فیلم کمدی سهگانه، پا به پای هم پیش میروند و لحظه به لحظه، یکدیگر را به چالش میکشند. این سهگانه، با «ملاقات با والدین» آغاز میشود که در آن، گرگ فوکر با والدین نامزدش، پم، برای نخستینبار ملاقات میکند. گرگ، شناخت اندکی از پدر پم دارد و تنها چیزی که از او میداند، این است که او زمانی مامور دولت بودهاست و تجهیزات فراوانی دارد؛ از جمله یک دستگاه دروغسنج.
وقتی که پم و خانوادهاش، در قسمت دوم این سهگانه، «ملاقات با فوکرها» (Meet the Fockers)، به ملاقات خانوادهی گرگ میروند، شرابط تغییر میکند؛ در این قسمت، داستین هافمن و باربارا استریسند، نقش والدین گرگ را ایفا میکنند. این سهگانه، توانست موفق شود، چرا که به راحتی میتوان با شرایطی که به نمایش میگذارد، همذاتپنداری کرد؛ حتی اگر والدین همسر شما مامور دولت نباشد هم، اضطراب ملاقات با آنها، بیشک، میتواند دیوانهکننده باشد.
بازیگران مکمل این فیلم کمدی سهگانه، لحظات خندهآور درخشانی را خلق میکنند و باعث میشوند که این سهگانه، به جایگاه درخشانی در ژانر کمدی دست پیدا کند. «ملاقات با فوکرها»، وقتی که سال ۲۰۰۴ اکران شد، تبدیل به یکی از پرفروشترین فیلمهای سال گردید و اگرچه قسمت سوم، «فوکرهای کوچک» (Little Fockers)، نتوانست به موفقیت دو قسمت پیشین دست پیدا کند، با اینحال، این فیلم کمدی سهگانه، میتواند لحظات لذتبخشی را برای مخاطب رقم بزند.
۳. آوازخوان حرفهای (Pitch Perfect)
- سال تولید: ۲۰۱۲، ۲۰۱۵ و ۲۰۱۷
- کارگردان: الیزابت بنکس، جیسون مور، تریش سیه
- بازیگران: آنا کندریک، ربل ویلسون
- امتیاز IMDb به فیلم: قسمت اول: ۷.۱ از ۱۰ / قسمت دوم: ۶.۴ از ۱۰ / قسمت سوم: ۵.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: قسمت اول: ۸۲ از ۱۰۰ / قسمت دوم: ۶۵ از ۱۰۰ / قسمت سوم: ۲۸ از ۱۰۰
هنگامی که بکا به یک گروه ضعیف موسیقیایی، در دانشگاه، میپیوندد، مهارتهایش به آزمون گذاشته میشوند. او باید تمام گروه را بالا بکشد، تا آنها بتوانند خودشان را لایق شرکت در مسابقات نشان دهند. «آوازخوان حرفهای»، با حضور ستارگان بزرگی مانند آنا کندریک و ربل ویلسون، به عنوان یکی از بهترین سهگانههای کمدی با تمرکز بر زنان شناخته شدهاست.
وقتی که پای کمدی در میان باشد، زنها فراموش شدهاند و سهگانهی «آوازخوان حرفهای»، پرترهای جذاب از زنان در کمدی است. «آوازخوان حرفهای»، در حالی که بین مضامین مختلف مربوط به زنان جابهجا میشود، همزمان به کمدی و آواز هم میپردازد. قسمت دوم و سوم این فیلم کمدی سهگانه هم، پس از مورد استقبال قرارگرفتن قسمت نخست، منتشر شدند و توانستند مخاطبان را تحت تاثیر قرار دهند.
۲. سه طعم کورنتو (Three Flavours Cornetto)
- سال تولید: ۲۰۰۴، ۲۰۰۷ و ۲۰۱۳
- کارگردان: ادگار رایت
- بازیگران: سایمون پگ، نیک فراست
- امتیاز IMDb به فیلم: قسمت اول: ۷.۹ از ۱۰ / قسمت دوم: ۷.۸ از ۱۰ / قسمت سوم: ۶.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: قسمت اول: ۹۲ از ۱۰۰ / قسمت دوم: ۹۱ از ۱۰۰ / قسمت سوم: ۸۹ از ۱۰۰
تعدادی از بهترین فیلمهای کمدی تاریخ را در سهگانهی جذاب «سه طعم کورنتو» اثر ادگار رایت پیدا میکنید که شامل سه فیلم خندهدار بریتانیایی میشود؛ «شان میمیرد» (Shaun of the Dead)، «پلیس خفن» (Hot Fuzz) و «پایان دنیا» (The World’s End). در قسمت نخست این فیلم کمدی سهگانه، این دو دوست، خودشان را در دنیایی مییابند که دچار آخرالزمان زامبیها شدهاست و آنها راهی ندارند جز مبارزه با مردگان.
در «پلیس خفن»، پگ و فراست، در نقش دو پلیس، ظاهر میشوند که به دنبال قاتلینی خطرناک، در یک شهر کوچک، هستند. در نهایت، این سهگانه با «پایان دنیا» به پایان میرسد. در این قسمت، کمدینهای مختلفی ایفای نقش میکنند. آنها در نقش دوستانی قدیمی، در این فیلم، ظاهر میشوند که برای تجدید دیدار به شهر خود باز میگردند و درمییابند که شهر آنها، توسط بیگانگان، مورد حمله قرار گرفتهاست.
اگرچه هیچ کدام از شخصیتها یا داستانهای این سه فیلم، با هم، ارتباطی ندارند، اما آنها توسط بعضی مضامین و بازیگران یکسان، به یکدیگر مرتبط هستند. ادگار رایت از این فیلمها به عنوان اسب تروا یاد میکند. او دربارهی این فیلمها میگوید: «اینها فیلمهایی ژانری هستند که در آنها کمدی به صورت قاچاقی وارد فیلم زامبی، فیلم پلیسی و فیلم علمی-تخیلی شدهاست.»
۱. ساعت شلوغی (Rush Hour)
- سال تولید: ۱۹۹۸، ۲۰۰۱ و ۲۰۰۷
- کارگردان: برت رتنر
- بازیگران: جکی چان، کریس تاکر
- امتیاز IMDb به فیلم: قسمت اول: ۷ از ۱۰ / قسمت دوم: ۶.۷ از ۱۰ / قسمت سوم: ۶.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: قسمت اول: ۶۰ از ۱۰۰ / قسمت دوم: ۵۱ از ۱۰۰ / قسمت سوم: ۱۷ از ۱۰۰
با دنبال کردن دو کارآگاه پلیس، با نامهای لی و کارتر که هرکدامشان سبکهای کاری متفاوت و سخت خودشان را دارند، «ساعت شلوغی» موفق میشود تمام آنچه مخاطب از یک فیلم کمدی انتظار دارد را درون خودش جای دهد؛ از جمله ژانر تیم دونفره، کمدی و حتی هنرهای رزمی، وقنی که جکی چان مهارتهای خود را به نمایش میگذارد.
این فیلم کمدی سهگانه، زمانی آغاز میشود که این دو کارآگاه، مامور میشوند تا دختر دزدیدهشدهی یک دیپلمات چینی را نجات دهند. این دو مجبور میشوند سدها و موانع فراوانی را از سر راه خود بردارند، تا بتوانند به هدف دست پیدا کنند. کریس تاکر و جکی چان، یکی از بهترین زوجهای کمدی تاریخ سینما هستند؛ اگرچه آنها از نظر زبانی همواره یکدیگر را به چالش میکشند، اما شیمی خاصی که بین آنها وجود داشت، باعث شد که این فیلم کمدی، تبدیل به یک سهگانه شود.
هر صحنه در فیلمهای «ساعت شلوغی»، بیشتر و بیشتر، باعث دیدهشدن استعداد این دو بازیگر میشود؛ از مسابقهی مشتزنی آنها در وگاس گرفته، تا حذف دشمنهای رقابتی و هیجانانگیز، در هنگ کنگ. باید گفته شود که بسیاری از لحظات خندهدار فیلم اول «ساعت شلوغی»، بازسازی لحظات خندهدار فیلمهای قدیمی جکی چان است که برای مخاطب غربی بازنویسی شدهاند.
منبع: دیجیمگ