تهیه کننده‌های سینما پس از مرگ بروس لی به جای جانشین، تقلید کنندگان از بروس لی را انتخاب کردند. این تقلیدکنندگان – که به بروس لی شباهت داشتند و نام های مشابهی مانند بروس له، بروس لای و بروس لائو داشتند – با نام “شبه لی ها” شناخته می شدند.

چارسو پرس: مرگ بروس لی در سال ۱۹۷۳ دنیا را بهت زده کرد. این بازیگر به لطف بازی درخشانش در فیلم اژدها وارد می شود، نه تنها به یک سوپراستار جهانی تبدیل شده بود، بلکه باعث شده بود توجه ها به ژانر هنرهای رزمی معطوف شود. طرفداران بروس لی خود را برای جادوی بیشتری از این مرد آماده می کردند و وقتی او مرد، سوالاتی در مورد اینکه چه کسی جانشین او خواهد شد، مطرح گردید. خب، فیلمسازانی از هنگ کنگ، فیلیپین، تایوان، ژاپن، و کره جنوبی متوجه شدند که پیدا کردن یک بازیگر دیگر با همین عظمت آسان نیست، بنابراین به جای جانشین، تقلید کنندگان از بروس لی را انتخاب کردند. این تقلیدکنندگان – که به بروس لی شباهت داشتند و نام های مشابهی مانند بروس له، بروس لای و بروس لائو داشتند – با نام “شبه لی ها” شناخته می شدند.

۱۰ فیلم رزمی جذاب و دیدنی که بعد از مرگ بروس لی و با استفاده از نام او ساخته شدند

 به این ترتیب ژانر فرعی به نام Bruceploitation متولد شد که می توان آن را بهره برداری از نام بروس لی ترجمه کرد، ژانری که به سرعت رواج یافت. برخی منتقدان این روند را روشی بی شرمانه برای سوء استفاده کردن و سود بردن از محبوبیت این ستاره توصیف کردند، در حالی که برخی دیگر این کار را راهی شرافتمندانه برای زنده نگه داشتن میراث این بازیگر رزمی کار قلمداد می کردند. برای بیشتر طرفداران، هیچ ابهام و معضل اخلاقی در این کار وجود نداشت. آن ها از دیدن نسخه های جدید ستاره محبوب هنرهای رزمی خود لذت می بردند. بسیاری از فیلم ها زیاده روی مطلق قوده و داستان های مضحکی را به تصویر می کشیدند، جایی که بروس حتی با عناصر فراطبیعی یا ابرقهرمانان مبارزه می کرد، اما بسیار سرگرم کننده بودند. برای بیش از یک دهه، این زیرشاخه ژانری قوی و رایج باقی ماند و تنها پس از ظهور جکی چان به عنوان ستاره بعدی سینمای رزمی هنگ کنگ بود که از رونق افتاد و در نهایت از بین رفت. در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با ۱۰ مورد از بهترین فیلم های رزمی که از شهرت و اعتبار بروس لی استفاده کردند آشنا کنیم.


۱۰ فیلم رزمی جذاب و دیدنی که بعد از مرگ بروس لی و با استفاده از نام او ساخته شدند


۱۰- The Clones of Bruce Lee (1980

در دنیای خیالی و مضحک کلون های بروس لی، دانشمندان سازمان اطلاعات ویژه بریتانیا (SBI) راهی موثر برای پر کردن خلا باقی مانده پس از مرگ بروس لی پیدا می کنند: کلون کردن او. بروس ۱، بروس ۲ و بروس ۳ به ترتیب توسط بازیگران مشهور ژانر سوء استفاده از نام بروس لی، به نام های دراگون لی، بروس له و بروس لای به تصویر کشیده شده اند. مجرمانی که از اینکه دیگر مجبور نبودند از بروس لی فقید لگد بخورند خوشحال بودند، حالا دشمن جدیدی برای نگرانی پیدا کرده بودند.


یک بروس لی به تنهایی نگران کننده و مرگبار بود، و این فیلم بدین معنی بود که یک جنایتکار سرسخت اکنون می بایست با سه تن از آن ها روبرو شود. اینجاست که دکتر نای وارد می شود. مشخص است که این الهام از کجا آمده است، چرا که نام او بسیار شبیه به یکی از شرورترین تبهکاران جیمز باند، دکتر نو است. این صنعتگر فرمولی دارد که می تواند مردم را به برنز تبدیل کند، بنابراین اعلام می کند: ” من ارتشی از مردان برنزی خواهم ساخت! این موضوع تمام دنیا را شگفت زده خواهد کرد.ها!ها!ها!”


نقل قول های کودکانه زیادی از این قبیل در سراسر فیلم وجود دارد، اما شنیدن همه آن ها لذت بخش است. علاوه بر این، صحنه های مبارزه هم عالی هستند و وقتی یک دانشمند ناراضی از پاداشش راضی نیست و تصمیم می گیرد این سه کلون را برای مبارزه با یکدیگر بسازد، حتی بهتر هم می شود.

۱۰ فیلم رزمی جذاب و دیدنی که بعد از مرگ بروس لی و با استفاده از نام او ساخته شدند


۹- Exit the Dragon, Enter the Tiger (1976)

اژدها خارج می شود، ببر وارد می شود یکی دیگر از فیلم های زیرشاخه سوء استفاده از نام بروس لی است که داستان را با واقعیت ادغام می کند. بروس لی نه در طول خواب، بلکه به خاطر توطئه ای مرتبط با مواد مخدر که توسط یک رئیس تبهکار هنگ کنگی -که تنها بارون نامیده می شود، سازماندهی شده است، می میرد. شاگرد او، تایگر (بروس له)، قول می دهد که انتقام مرگ او را بگیرد، بنابراین شروع به تعقیب بارون و همه کسانی می کند که تا به حال با او دیده شده اند.


این فیلم با گنجاندن ارجاعات بی پایان به زندگی و حرفه بروس لی، به این نماد هنرهای رزمی ادای احترام می کند. تصاویر واقعی از مراسم خاکسپاری بروس لی در این فیلم گنجانده شده است و تایگر در حالی که قول می دهد “هر کسی این کار را انجام داده را گیر خواهم آورد”، سوگوار نشان داده می شود. برخی از لباس های شخصیت ها نیز بازتابی از طراحی لباس فیلم اژدها وارد می شود و سریال تلویزیونی بتمن در دهه ۶۰ است که لی در آن نقش کاتو را بازی می کرد. صحنه ای که در آن تایگر توسط طرفدارانی که او را با بروس لی اشتباه می گیرند، احاطه می شود نیز تاییدی بر شهرت این بازیگر هنگ کنگی است.


اما این فیلم فقط یک ادای احترام به بروس لی نیست. تایگر به روش های منحصر به فردی می درخشد. برای مثال، کار تحقیقاتی او بسیار ستودنی است و در یک صحنه، دزدکی به بیمارستان می رود و وانمود می کند که بروس لی است. او به یک نگهبان امنیتی می گوید که مرگ خود را جعل کرده و این مرد داستان او را باور می کند. به طور کلی، هیچ لحظه کسل کننده ای در Exit the Dragon، Enter the Tiger وجود ندارد، بنابراین همه، از جمله طرفداران معمولی بروس لی و ژانر رزمی، احتمالاً از تماشای آن لذت خواهند برد.

۱۰ فیلم رزمی جذاب و دیدنی که بعد از مرگ بروس لی و با استفاده از نام او ساخته شدند


۸- Bruce Lee Fights Back from the Grave (1976)

صاعقه به قبر بروس لی اصابت می کند و او از آن بیرون می پرد، دوباره زنده شده و آماده دور جدیدی از زدوخوردها می شود. این سناریو ظاهراً برای شروع داستان بی نقص به نظر می رسد، با این تفاوت که فیلم بروس لی از قبر مبارزه می کند ارتباط چندانی با خود لی ندارد. بیشتر داستان حول محور مردی به نام وونگ هان (بروس کی. ال. لیا)است، در حالی که در مورد مرگ دوستش تحقیق می کند. هر کسی که به اندازه کافی جسور باشد می تواند به راحتی از تهیه کنندگان این فیلم به خاطر تبلیغات دروغین شکایت کند.


فرضیه ابتدایی فیلم به راحتی آن را به یکی از بهترین فیلم های ترسناک اکشن تبدیل می کرد، بنابراین حیف است که بعد از چند دقیقه اول این رویه رها شود. با این حال، یک داستان عاشقانه فوق العاده در بخش فرعی داستان وجود دارد که وانگ و یک دختر آمریکایی به نام سوزان را درگیر می کند. وانگ و سوزان بیشتر به عنوان یک تیم دو نفره کار می کنند که با توجه به اینکه اکثر فیلم های آن دوران زنان را به حاشیه می رانند، ایده ای بسیار تازه و جالب است.


جدا از این، طرفداران احتمالاً از سبک رفتاری بی معنی وانگ حیرت زده خواهند شد. او بقایای جسد دوستش را در یک جعبه بزرگ که تصویرش روی آن است، دائماً همراه خود دارد. هدفش چیست؟ چنین کاری چه ارزشی دارد؟ فقط خودش می داند. و وقتی زمان به پایان رسیدن رویدادها می رسد، یک پیچش شوکه کننده بزرگ از راه می رسد.

۱۰ فیلم رزمی جذاب و دیدنی که بعد از مرگ بروس لی و با استفاده از نام او ساخته شدند


بیشتر بخوانید: مقلد بروس لی: «تقلید از کار او سخت تر از آن چیزی بود که به نظر می رسید»


۷- Return of the Tiger (1978)

بازگشت ببر مخاطبان را با چانگ هونگ (بروس لای) عضور یک دار و دسته خلافکار آشنا می کند که خوشبختانه بروس لی را نمی شناسد. هونگ قصد دارد رهبر یک گروه رقیب به نام پل غربتی را شکار کند. چانگ انگیزه های درستی نیز دارد، چرا که پل خواننده ای را تهدید می کند که چانگ به وی علاقمند است و اتفاقا پدرش را هم کشته است. از همه مهم تر، چانگ از مواد مخدر خوشش نمی آید و پل به شدت در تجارت آن غرق شده است.

صحنه آغازین فیلم که در آن یک زن ۲۰ شاگردان یک مدرسه هنرهای رزمی را کتک می زند، یکی از نفسگیرترین صحنه هایی است که تاکنون در فیلم های رزمی دیده شده است. او از طریق ترکیبی از آیکیدو و نینجوتسو، قبل از پریدن به هوا و گرفتن تمام چاقوهایی که به سمت او پرتاب می کنند، همه آن ها را وحشیانه کتک می زند. همه چیز این شخصیت شبیه به یک ابرقهرمان است، اما با در نظر گرفتن این ژانر، باورپذیر به نظر می رسد.


این سکانس ابتدایی لحن بقیه فیلم را که در آن سکانس های مبارزه ای شگفت انگیز بیشتری رخ می دهد، مشخص می کند. مبارزه نهایی بین چانگ و پل غربتی از نوع داوود در مقابل جالوت است و بسیار پرتنش پیش می رود، زیرا پل از آن دسته آدم های شروری است که حتی وقتی با یک نیمکت چوبی بزرگ به سرش ضربه می زند هم حتی ذره ای به خود نمی لرزد.

۱۰ فیلم رزمی جذاب و دیدنی که بعد از مرگ بروس لی و با استفاده از نام او ساخته شدند


۶- The Dragon Lives Again (1977)

اژدها دوباره زنده می شود کمی خلاقانه تر است زیرا داستانی را ارائه می دهد که در آن بروس لی (بروس لیونگ سیو لانگ) پس از مرگ، خود را در دربار سلطنتی دنیای آخرت می بیند. او در آنجا با شخصیت های برخی از فیلم های نمادین دهه ۷۰ و البته برخی از فیلم های دهه ۶۰ نیز آشنا می شود. با این حال، او خیلی زود متوجه می شود که نوعی اختلاف وجود دارد. امثال جیمز باند، پدرخوانده، کنت دراکولا و مرد بی نام، در حال زورگویی به امثال پاپ آی و شمشیرزن یک دست هستند. علاوه بر این، آن ها در حال سازماندهی یک کودتا هستند.


این فیلم هم مثل Space Jam یا Who Framed Roger Rabbit یک مهمانی بزرگ از فرهنگ عامه است که قرار است برخی از بزرگ ترین نام های آن دوران را ارج نهد. برخی از چیزها – مانند اینکه چگونه جیمز باند به دنیای زیرزمینی رسیده، با این وجود که این شخصیت تا آن لحظه هرگز نمرده بود – منطقی به نظر نمی رسند، اما طرفداران از تلاش برای فاش کردن راز چند مساله دیگر قدردانی خواهند کرد. برای مثال، وقتی بروس در دنیای زیرزمینی بیدار می شود، به او اطلاع داده می شود که ظاهر افراد پس از انتقال به دنیای دیگر، کمی تغییر می کند. این توضیح می دهد که چرا ظاهر او کمی متفاوت از بروس لی واقعی به نظر می رسد.

۱۰ فیلم رزمی جذاب و دیدنی که بعد از مرگ بروس لی و با استفاده از نام او ساخته شدند


۵- Enter the Game of Death (1978)

بروس لی در حالی درگذشت که مشغول فیملبرداری فیلم بازی مرگ بود و با اینکه فیلم هنوز اکران نشده بود، اما احساس ناقص بودن داشت. خوشبختانه کارگردان لی تسو – نام هم همین ایده را برداشت و فیلم بهتری ساخت به نام وارد بازی مرگ شو. در این فیلم، کارشناس هنرهای رزمی چینی، آقای آنگ (بروس له)، مسئولیت نفوذ به برج مرگ و بازیابی یک سند طبقه بندی شده را بر عهده دارد که ژاپنی ها مشتاق دستیابی به آن هستند.


دشمنان آقای انگ به شخصیت های بازی های ویدیویی شباهت دارند. هر کدام از آن ها در طبقه متفاوتی از برج قرار گرفته اند و مهارت متفاوتی دارند. این موضوع سکانس های اکشن را بسیار هیجان انگیز می کند. هیجان انگیزترین آن ها مردی است که از مارهای کبرا به عنوان سلاح استفاده می کند. او با یک جفت مار روی بازوانش با آنگ روبرو می شود در حالی که چندین مار دیگر روی زمین این سو و آن سو می روند. این صحنه با مارهای واقعی فیلمبرداری شد، بنابراین بروس له به خاطر به خطر انداختن جان خود تا این حد شایسته تقدیر است.

۱۰ فیلم رزمی جذاب و دیدنی که بعد از مرگ بروس لی و با استفاده از نام او ساخته شدند


۴- Challenge of the Tiger (1980)

چالش ببر گروهی از دانشمندان سادیست را در خود دارد که از این واقعیت که زمین بیش از توانش جمعیت دارد و مردم علاقه ای به کنترل زاد و ولد ندارند، ناراحت هستند. در نتیجه آن ها یک پروژه بزرگ عقیم سازی ایجاد می کنند که تولید مثل انسان را غیرممکن می کند. همان طور که انتظار می رود، این تکنولوژی در دستان اشتباهی قرار می گیرد و باعث می شود دو مامور سیا ماموریت پیدا کنند تا آن را بازگردانند. یکی از آن ها یک زنباره جذاب به نام ریچارد کنون (ریچارد هریسون) و دیگری یک متخصص هنرهای رزمی به نام هوانگ (بروس له) است.


اژدها وارد می شود ثابت کرد که جاسوسی به خوبی با هنرهای رزمی ترکیب می شود و چالش ببر این موضوع را تایید می کند. اتکای فیلم به فرمول یک تیم دونفره جذاب نیز کیفیت آن را تا حد زیادی افزایش می دهد. این دو قهرمان به شکل بی نقصی یکدیگر را تکمیل می کنند، در حالی که ریچارد بیشتر جمع آوری اطلاعات را انجام می دهد، هوانگ هر کسی را که در مسیر جمع آوری اطلاعات قرار بگیرد، کتک می زند. چنین فیلمی بدون چند صحنه دیوانه وار برای دهه ۸۰ کامل نمی شد، بنابراین مخاطبان می توانند ریچارد را در حال بازی تنیس با مدل های زیبا و هوانگ را در دوئل کونگ فویی در برابر یک گاو خواهند دید.

۱۰ فیلم رزمی جذاب و دیدنی که بعد از مرگ بروس لی و با استفاده از نام او ساخته شدند


۳- The Chinese Stuntman (1981)

چانگ وی (بروس لای) از پیشرفته حرفه ای فوق العاده ای در بدلکار چینی برخوردار می شود. او کارش را به عنوان یک فروشنده بیمه شروع می کند و وقتی متوجه می شود که می تواند ضربات را بهتر از اکثر مردم تاب بیاورد، تبدیل به بدلکار می شود. و بعد از اینکه با برخی از بزرگان صنعت سینما آشنا شد، به یکی از بزرگ ترین ستاره های سینما تبدیل گردید. وی خیلی زود متوجه می شود که عناصر کثیفی در این صنعت وجود دارد و برخی گانگسترها اختیار همه چیز را در دست دارند، بنابراین قول می دهد که به همه این فسادها پایان دهد.


بروس لای همچنین به عنوان کارگردان و فیلمنامه نویس در این فیلم فعالیت می کند، بنابراین عناصر فوق العاده زیادی در بدلکار چینی وجود دارد، اما با توجه به اینکه این فیلم به زیبایی به موضوعات طمع و فساد می پردازد، مسلماً بهترین فیلم او است. فساد در صنعت فیلمسازی به گونه ای واقع گرایانه نمایان شده است که پس از انتشار فیلم، حتی شایعاتی مبنی بر قرار گرفتن لی در فهرست سیاه وجود داشت. او پس از این فیلم تنها در یک فیلم دیگر ظاهر شد، اتفاقی که انحطاط این صنعت را بیش از پیش نشان می دهد. جدا از تم ها، لای از تکنیک های سینمایی منحصر به فردی برای روایت داستان استفاده می کند. یک فیلم در داخل یک فیلم دیگر است، و زوایای چرخشی دوربین که سکانس های اکشن را به خوبی ثبت می کنند.

۱۰ فیلم رزمی جذاب و دیدنی که بعد از مرگ بروس لی و با استفاده از نام او ساخته شدند


۲- Fist of Fear, Touch of Death (1980)

در Fist of Fear، Touch of Death، یک تورنمنت هنرهای رزمی در مدیسون اسکوئر گاردن برگزار می شود تا مشخص شود جانشین بروس لی چه کسی خواهد بود. این مسابقه شامل یک مسابقه کیک بوکسینگ دو نفره است و در کمال تعجب برگزار کنندگان، خشن تر از آن چیزی است که همه انتظار داشتند. این فیلم همچنین توضیحی ساختگی درباره مرگ لی ارائه می دهد و ادعا می کند که او قربانی “لمس مرگ” بوده است که در آن هر کسی که مورد اصابت قرار می گیرد تنها پس از سه هفته می میرد.


مشت ترس، لمس مرگ برای هر کسی که می خواهد در مورد سال های ابتدایی بروس لی بداند، ضروری است. بخش میانی فیلم درباره لی جوان است که به عشقش به هنرهای رزمی در چین پی می برد. این بخش از فیلم به عنوان مستندی پیش از شروع تورنمنت پخش می شود تا الهام بخش مبارزان باشد. وقتی مبارزه نهایی شروع می شود، همه چیز به هم می ریزد. طرفداران شاهد ناک اوت های بی رحمانه ای هستند و حضور چهره های واقعی MMA مانند ران ون کلیف و لویی نگلیا فیلم را جذاب تر می کند.

۱۰ فیلم رزمی جذاب و دیدنی که بعد از مرگ بروس لی و با استفاده از نام او ساخته شدند


۱- Enter Three Dragons (1978)

باتوجه به عنوان، سه شخصیت اصلی در فیلم Enter Three Dragons حضور دارند. یکی از آن ها سمی (ساموئل والز) است، گانگستری که رئیسش به او دستور داده تا مقداری الماس را بدست بیاورد، اما حالا او آن ها را به گانگسترهای دیگر واگذار کرده است. از آنجا که او در دردسر بزرگی افتاده است، دوستانش، برادران دراگون هونگ (چانگ یی تائو) و مین یانگ (نیک چونگ) تصمیم می گیرند به او کمک کنند. در طول مسیر، خواهر دراگون و مین ربوده می شود و چالش دیگری را به وجود می آورد.


شخصیت های اصلی فقط مبارزان خوبی نیستند، اتفاقاً در زمینه دشنام دادن و خوشمزگی نیز خوب هستند. وقتی اژدها با یک شرور با بازی بولو یونگ (که در فیلم بولو نامیده می شود) روبرو می شود، یک دیالوگ جذاب را ارائه می دهد که باید خودتان ببینید. چند دقیقه بعد، اژدها یک دیالوگ جذاب دیگری را خطاب به بولو به زبان می آورد: « تو در زدن من با مشکل مواجه شدی. باید فیلم های اکشن بیشتری نگاه کنی». این موضوع و لحظات جذاب دیگر باعث می شود که فیلم سه اژدها وارد می شوند گزینه بسیار خوبی برای طرفداران ژانر رزمی باشد.


منبع: روزیاتو