در سالی که گذشت سینمای ایران با اتفاقات مختلفی از استقبال مخاطبان از فیلمهای کمدی روی پرده گرفته تا کسب سومین جایزه اسکار برای ایران روبهرو بود.
حمید فرخنژاد در دامچاله حواشی متعددی افتاده که رهایش نمیکنند و هر تلاش او برای درآمدن از این وضع، در حقیقت وضعیت را برایش بغرنجتر میکند. البته چنین چیزی کاملا به صورت تصادفی رخ نداده و از مدتها پیش مشخص بود که او دیر یا زود باید منتظر چنین وضعی باشد. ورود سلبریتیها به حوزههای غیرتخصصیشان طی چهار پنج سال گذشته مشکلات متعددی برای کشور پدید آورده است. پیجهای اینستاگرام بازیگران دیگر فقط محل تماشای عکسهای شخصی این افراد یا پشت صحنه فیلمها و نمایشهایشان نیست. آنها در مورد دیپلماسی، اقتصاد، محیطزیست، فلسفه، تاریخ و خیلی چیزهای دیگر اظهارنظر میکنند و متخصصان و نخبگان هر کدام از این شاخهها معترض هستند که سایه چنین چهرههای مشهوری روی نظرات و دغدغههای کارشناسی آنها افتاده است.
اطراف خیابان جمهوری تهران، چند سالن قدیمی سینما وجود داشت که امروز تعطیل شدهاند. «سینما کریستال» در تقاطع خیابان لالهزار و جمهوری که به اکران فیلمهای هنری مشهور بود، سینما «شهرقشنگ» قبل از سهراه جمهوری و «سینما همای»، نرسیده به چهارراه استانبول. این سالنها دیگر هیچکدامشان فعال نیستند اما در عوض، زیر پل حافظ، مجموعه تجاری بزرگی به نام «چارسو» تاسیس شده است که در یکی از طبقات آن، چند سالن نمایش فیلم قرار دارد. چارسو را میتوان به مثابه نمادی از وضع فرهنگی-اجتماعی موجود در نظر گرفت؛ اولویت سرمایه و حاشیهنشینی فرهنگ. در سالنهای قدیمی سینما که اطراف مکان امروزین همین پردیس تجاری چارسو، روزگاری رونق داشتند، این بوفههای فروش مواد خوراکی و بساط فروش پوسترهای فیلم بودند که حولوحوش سینما ایجاد میشدند؛ اما حالا این سینماست که باید مثل طفیلی سرمایه، به حیات محدود خودش در بالاترین و دور از دسترسترین طبقات برجهای تجاری قانع باشد.
۸۷ کشور نماینده های خود را برای شرکت در بخش بهترین فیلم خارجی زبان اسکار نود و یکم انتخاب کردند.
با تصويب طرح اصلاح قانون ممنوعيت بهكارگيري بازنشستگان و ابلاغ آن از طرف رييسجمهور به سازمان امور اداري و استخدامي كشور، اين قانون به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز همچون ساير دستگاهها تسري پيدا كرد و طبق اعلام روابط عمومي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي چهار تن از مديران اين وزارتخانه مشمول اين قانون ميشوند كه پيش از موعد مقرر، نسبت به جايگزين شدن آنها اقدام صورت خواهد گرفت. بر همين اساس يكي از كساني كه ادامه كارش مشمول اين قانون ميشود محمد مهدي حيدريان رييس سازمان سينمايي است.
قانون منع به کارگیری بازنشستگان در دستگاه های اجرایی پایش به هنر هم باز شد. دو ماهی است دولت سفت و سخت گرفته بازنشستگان را خانه نشین کند تا شاید نفسی تازه کنند صندلی هایی که ریشه دویده میان تار و پودشان! بازنشسته هایی که بعضا دو یا چند شغله بودند و هستند اما به سادگی حاضر نشدند دل بکنند از میز ریاست یا به زعم خودشان میزِ خدمت؛ ولی این بار انگار فرق دارد با دفعات دیگر. مشهورترینشان شاید مهدی تاج باشد. رئیس فدراسیون فوتبال با توجه به محبوبیت فراگیر رشته تحت مدیریتش بیش از دیگران به چشم آمد. تاج به هر دری زد نتوانست مدیران بالادستی را مجاب کند به ماندنش، به سان بسیاری دیگر از هم خدمتانش راهی بنیاد شهید شد تا شاید با افزایش درصد جانبازی، راهی باز کند برای ادامه ریاست بر جذابترین فدراسیون ورزشی کشور. یکی دیگر از برجسته ترین مدیرانی که باید بازنشستگی را به معنای واقعی کلمه ترجمه کند و میدان را به جوانترها بسپارد، رئیس سازمان سینمایی وسمعی، بصری است.
از مهتاب کرامتی، میترا حجار و باران کوثری در قالب زنانی درگیر بحرانهای اجتماعی تا نوید محمدزاده، امیر جدیدی و ساعد سهیلی، در جدیدترین فیلمهای روی پرده سینماها هستند.
سینمای ایران با موفقیت ۸.۶۹ درصدی از ۲۳ حضور خود در شاخه بهترین فیلم خارجی جوایز سینمایی اسکار، در رتبه چهارم موفقترین کشورها در تاریخ ۷۰ ساله این جایزه قرار داد.
بیش از دو سال است که مراحل تصویب «سند سینما»، طول کشیده است، ایمانی خوشخو معتقد است: «یکی از دلایل به تعویق افتادن این سند میتواند تغییرات مدیران عالی در وزارت ارشاد باشد. در واقع زمانی که ما به نتیجه نزدیک میشدیم، مدیری تغییر میکرد و چون متولی و مجری این سند سازمان سینمایی است، باید به نظرات آنها نزدیک میشدیم تا ضمانت اجرایی کار بیشتر باشد.»
محمد امامی بهرغم مفتوح بودن پروندهاش در قوه قضائیه به دلیل اتهام اختلاس از صندوق ذخیره فرهنگیان، چندین و چند پروژه سینمایی دیگر را هم جلوی دوربین فرستاد که از «ابد و یک روز» گرفته تا «خوب، بد، جلف» و فیلمهایی مثل «مصادره»، «مغزهای کوچک زنگزده»، «بمب» و «اتاق تاریک»، همگی جزء این پروژهها بودند. چند روز بعد از برگزاری دوازدهمین دوره از انتخابات ریاستجمهوری در ایران، محمد امامی از کانادا ویدئویی منتشر کرد که در آن اعلام میشد قصد شکایت از نادر فتورهچی را بهعنوان آغازگر کمپین نه به شهرزاد دارد.
خانه ـ موره عزتالله انتظامی که اخیرا عصای این بازیگر هم به آنجا اهدا شده است، پس از تجهیز و جانمایی با همراهی سازمان میراث فرهنگی، در آیندهای نه چندان دور آنطور که گفته میشود، پذیرای تعدادی دیگر از وسایل و آثار مربوط به این هنرمند خواهد شد.
مراسم تشییع پیکر زنده یاد یدالله صمدی با خواندن نماز میت آغاز شد و در ادامه پیکر خالق آثاری چون «معجزه خنده»، «اتوبوس»، «شوق پرواز» با سخنرانی هنرمندان و مارش نظامی به سوی قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) بدرقه شد.
نزدیک به ۴۰ سال از سالروز آغاز جنگ تحمیلی عراق بر ایران میگذرد و سینمای دفاع مقدس که در دهه ۷۰ روزگاری پررونق و باشکوه را میگذراند، با ورود فیلمسازانی جدید به این عرصه دوران تازهای را تجربه میکند؛ دورانی که در آن دیگر کمتر اثری از فیلمسازان نامدار دفاع مقدس است.
4 سال از توقیف فیلم عاشورایی «رستاخیز» میگذرد و پرونده این فیلم نه تنها همچنان بینتیجه باز مانده، بلکه اخیرا یک عضو کمیسیون فرهنگی مجلس هم تاکید کرده، توقیف این اثر سینمایی اقدامی نامناسب بوده است.
این روزها کشورهای مختلف و صاحب سبک سینما نمایندگان خود را برای مراسم اسکار معرفی کردهاند. مهمترین خبرهای این مراسم برای سینمادوستان ایرانی اعلام نماینده سه کشور ایران، مکزیک و شیلی بود
آنچه در گزارش رسمی بنیاد سینمایی فارابی درباره فرآیند معرفی فیلم «گبه» به آکادمی اسکار در سال ۷۶ ثبتشده پشت پردهای دارد که پیش از این بهروز افخمی روایتی جالب از آن ارایه کرده بود.
در طول ۲ دهه حضور سینمای ایران در رقابت اسکار، اصغر فرهادی موفق شده ۲ بار این جایزه مهم را برای سینمای ایران به ارمغان بیاورد، مجید مجیدی نیز دیگر فیلمسازی بوده که فیلمش توانسته به فهرست ۵ نامزد نهایی راه پیدا کند.
سعید کنگرانی بازیگر سینما و تلویزیون و ستاره سالهای پیش از انقلاب، دیروز بر اثر سکته قلبی در سن ۶۴ سالگی از دنیا رفت. او قرار بود که در روزهای جاری در مجموعه نمایش خانگی «رقص روی شیشه» به کارگردانی مهدی گلستانه بازی کند که این امر مهیا نشده است.
نشست «ابتذال در سینمای ایران» عصر امروز در خانه هنرمندان برگزار و در آن درباره ریشه های ورود ابتذال به سلیقه مردم بحث شد.
در سال ۲۰۱۷، فروش جهانی محصولات سینمایی ۱/۱ میلیارد دلار افزایش داشت و به رقم 9.39 میلیارد دلار رسید؛ در حالی که در صورت حذف بازار سینمایی چین از این آمار، میزان فروش جهانی آثار سینمایی با رشد منفی همراه میشد. سال ۲۰۱۷ پرفروشترین سال سینمایی جهان تا آن روز شناخته شد و سینما چنین چیزی را مدیون مخاطبان چینی بود.
شهلا ریاحی بازیگر توانمند سینما، تئاتر و تلویزیون ازجمله هنرمندانی است که پس از گذشت چند دهه و در سن 92 سالگی، هنوز خاطرات ماندگار زیادی از او در خاطر علاقهمندان آثار نمایشی باقی مانده است.