پایگاه خبری تئاتر: وقتی ابراهیم داروغه زاده دبیر جشنواره فیلم فجر در پی شهادت سردار قاسم سلیمانی از اهدای «تندیس سردار شهید سلیمانی» به بهترین فیلم با مضمون جهاد و مقاومت در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر خبر داد، خیلی ها این تصمیم را احساسی دانسته و معتقد بودند که با کمبود اثر متناسب با جایگاه این شهید والامقام در این دوره روبرو خواهیم شد. مسئله ای که نیاز به گذشت زمان دارد تا پس از دیدن آثار بتوان در موردش به قضاوت صحیحی رسید.
اما سوال اینجا است که آیا در این دوره به تعداد قابل ملاحظه ای اثر متناسب با موضوع این جایزه داریم تا شاهد رقابت یا به قولی قضاوتی واقعی تر باشیم و این انتخاب از بین چندین گزینه صورت گرفته باشد یا خیر؟ بر همین اساس، با توجه به اطلاعات موجود از فیلم های راه یافته به جشنواره و نکته ای که مسعود نجفی مدیر روابط عمومی جشنواره سی و هشتم در برنامه تلویزیونی هفت، عنوان کرد مبنی بر اینکه برای اهدای این جایزه همه آثار بخش سودای سیمرغ و نگاه نو، مستند و کوتاه مورد بررسی قرار خواهند گرفت، به مرور آثاری که می توانند در ذیل این موضوع قرار بگیرند پرداخته ایم.
آبادان یازده ۶۰ / مهرداد خوشبخت
مهرداد خوشبخت بیشتر با سریالهای تلویزیونی «آچمز»، «گشت پلیس»، «غیرعلنی» و… شناخته می شود و البته فیلم سینمایی عقاب صحرا را هم در سال ۹۱ ساخته که تا امروز اکران نشده است.
آبادان یازده 60 یکی از چهار اثر راه یافته سازمان فرهنگی هنری و رسانه ای اوج به این دوره جشنواره است که به طور مستقیم به موضوع این جایزه ارتباط دارد. در واقع این فیلم سینمایی اثری با موضوع دفاع مقدس است که به نقش رادیو آبادان در ایام سخت محاصره آبادان اشاره دارد. بازیگرانی همچون علیرضا کمالی، حسن معجونی، شبنم گودرزی، حمیدرضا محمدی، ویدا جوان و نادر سلیمانی در این فیلم دفاع مقدسی ایفای نقش میکنند.
پیش از این خوشبخت، ساخت این اثر سینمایی را بخش کوچکی از ادای دین به مردم و شهر آبادان و سایر خوزستانی از سوی خودش و سینمای ایران دانسته است.
این اثر به طور قطع یکی از گزینه های احتمالی دریافت تندیس سردار شهید سلیمانی است.
درخت گردو / محمدحسین مهدویان
محمدحسین مهدویان پنجمین حضور خودش در جشنواره فیلم فجر را با «درخت گردو» تجربه خواهد کرد. کارگردانی که نامش با «ایستاده در غبار»، «لاتاری»، دوگانه «ماجرای نیمروز» و«ماجرای نیمروز رد خون» در عرصه آثار داستانی سینمایی بر سر زبان ها افتاد و حتی مخاطبان خاص خود را یافته و فروش نسبتا خوبی را هم در این عرصه تجربه کرده است. این فیلمساز خوش قریحه که چندی پیش اعلام کرده بود به دلیل فشارهای مختلف از سوی همکارانش و البته سازمانهای مختلف، دیگر قصد ساخت فیلم سیاسی ندارد، این بارهم به سراغ یکی از موضوعات دفاع مقدسی رفته است که البته خودش معتقد است نمی تواند گزینه ای برای دریافت تندیس سردار شهید سلیمانی باشد.
اما بر اساس اطلاعات منتشر شده «درخت گردو» فیلمی درباره بمباران شیمیایی سردشت است و عاشقانهای در دل خود دارد و مهران مدیری و پیمان معادی هم به عنوان بازیگر در آن حضور دارند.
روز صفر / سعید ملکان
سعید ملکان گرچه پیش از این تاکنون بارها برنده سیمرغ بلورین بهترین چهرهپردازی یا بهترین فیلم جشنواره فیلم فجر شده است و با تهیه کنندگی فیلم هایی همچون ویلایی ها و تنگه ابوقریب تجربه ساخت آثار دفاع مقدسی را هم در کارنامه خود دارد، اما این بار در مقام یک کارگردان فیلم اولی، با روز صفر، فیلمی حساس و با موضوع امنیت ملی به جشنواره فیلم فجر راه یافته است که ذاتا یکی از گزینه های پر قدرت دریافت تندیس سردار شهید سلیمانی است.
فیلم سینمایی روز صفر یکی از چهار فیلم اول راه یافته به بخش سودای سیمرغ است و به طور همزمان در بخش نگاه نو و بخش اصلی جشنواره به رقابت با سایر آثار می پردازد.
روز صفر یکی از پروژههای مهم امسال سینمای ایران و دارای سوژهای ملتهب است گرچه تاکنون اطلاعات دقیقی از سوی تولید کنندگان آن منتشر نشده و هیچکدام از گمانه زنی ها هم به تایید آنها نرسیده، اما شنیده ها حاکی از آن است که این فیلم سینمایی به موضوع دستگیری عبدالمالک ریگی می پردازد.
تصویربرداری این فیلم که در سکوت خبری مراحل تولیدش را پشت سر گذاشت، در ایران و چند کشور خارجی انجام شد. امیر جدیدی و ساعد سهیلی دو نقش اصلی فیلم «روز صفر» هستند و چند بازیگر خارجی و چندین بازیگر تئاتر نیز در این اثر سینمایی ایفای نقش می کنند. فیلمنامه «روز صفر» را هم سعید ملکان و بهرام توکلی به صورت مشترک به نگارش درآوردند.
لباس شخصی / امیرعباس ربیعی
لباس شخصی مانند روز صفر، یکی دیگر از تولیدات سازمان اوج است که امیرعباس ربیعی نویسندگی و کارگردانی آن را بر عهده داشته و حبیب والینژاد تهیهکننده آن است و در بخش نگاه نو سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر حضور دارد.
در خلاصه داستان آن آمده است: بهترین حربه برای ضربه، دوستی است. چون پیچیدگی در سادگی اوست و به لباس شخصیها بیشتر شک کن!
گرچه این فیلم در ژانر دفاع مقدس نیست، اما با توجه به اینکه به فعالیت حزب توده و نفوذش در لایه های اجرایی کشور و عملیات اطلاعات سپاه در متلاشی کردن این شبکه پرداخته، به عنوان فیلمی که در حوزه انقلاب و امنیت ملی تولید شده، می تواند یکی از مصادیق برای دریافت تندیس سردار شهید سلیمانی باشد.
نکته حائز اهمیت این است که تاکنون دبیر جشنواره اطلاعات دقیقی از گستره موضوعات مورد توجه داوران برای اهدای این جایزه اعلام نکرده است و بعید نیست که آثاری همچون خروج ابراهیم حاتمی کیا و یا روز بلوا اثر بهروز شعیبی هم بتوانند در این دایره قرار بگیرند؛ مشروط بر اینکه مفاهیمی همچون مبارزه با فساد اقتصادی و یا ظلم ستیزی به مفهوم عام آن، در ذیل موضوعات این جایزه قرار بگیرند.
در بخش مستند نیز آثاری که بتوانند کاندیدای این جایزه باشند به چشم می خورد. در بیانی واضح تر شاید بتوان گفت که دست کم سی درصد آثار این بخش مصادیقی برای دریافت جایزه تندیس سردار شهید قاسم سلیمانی هستند که عبارتند از:
مهدی عراقی را بکش!
« مهدی عراقی را بکش » مستندی تاریخی به کارگردانی عبدالرضا نعمت اللهی است که در جشنواره ۳۸ فجر حضور دارد و چندی پیش در بخش شهید آوینی سیزدهمین دوره جشنواره سینما حقیقت نیز به نمایش در آمد.
این مستند که با استقبال هم روبرو شد با موضوع انقلاب است. در واقع در چهار فصل موضوعی به روایت زندگی و زمانه مرید وثیق و یاور راستین امام راحل (ره) شهید مهدی عراقی میپردازد. از نحوه ارتباط و آشنایی او با شهید نواب صفوی گرفته تا حضور پررنگش در نوفل لوشاتو و همراهی پیوسته با امام خمینی (ره) در سالهای پیش و پس از وقوع انقلاب اسلامی، از جمله مسائلی است که در این فیلم به تصویر کشیده شده است.
بانو / محمد حبیبی منصور
مستند سینمایی «بانو» به تهیه کنندگی و کارگردانی محمد حبیبی منصور به بخش مستند سی و هشتمین جشنواره جهانی فیلم فجر راه پیدا کرد. این فیلم که در سیزدهمین جشنواره سینماحقیقت هم حضور داشت، از محصولات عمار فیلم است و در ۸۲ دقیقه، روایتگر زندگی پرفراز و نشیب بانو «عصمت احمدیان»، از زنان تاثیرگذار اهواز است. زنی که خودش و اعضای خانواده او از جمله همسر و سه فرزندش هرکدام به نوعی با دفاع مقدس در ارتباط هستند.
زندگی پس از جنگ و فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی خانم احمدیان نیز بخش مهمی از زندگی اوست که در مستند سینمایی بانو به آن پرداخته شده است.
بنابراین یکی از آثاری محسوب می شود که مستقیما با موضوع جایزه تندیس سردار شهید قاسم سلیمانی ارتباط دارد.
زندگی در میان پرچم های جنگی / محسن اسلامزاده
مستند «زندگی میان پرچمهای جنگی» با تهیه کنندگی و کارگردانی محسن اسلامزاده روایتی از حضور داعش در افغانستان است.
این فیلم برای اولین بار در سیزدهمین جشنواره سینماحقیقت رنگ پرده را به خود دید. در همان ایام کارگردان این اثر در مورد موضوع فیلمش گفت: در این مستند تلاش کردیم به مردمی که در فضای جنگ زندگی کردند، بیشتر بپردازیم.
با توجه به اینکه این فیلم به موضوع مقاومت می پردازد می تواند یکی از گزینه های جایزه تندیس سردار شهید قاسم سلیمانی باشد.
بر اساس این گزارش احتمال اینکه فیلم های کوتاه هم نماینده ای در میان کاندیداهای این جایزه داشته باشند وجود دارد چرا که فیلم کوتاه کوچه از جمله آثار کوتاه راه یافته به سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر است که موضوعی دفاع مقدسی دارد.
کوچه / محمدرضا مصباح
فیلم کوتاه داستانی کوچه با نویسندگی بهمن و بهرام ارک نخستین اثر محمدرضا مصباح در مقام کارگردان است که موفق به کسب جایزه بهترین فیلم از نگاه تماشاگران سی و ششمین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران شد.
در خلاصه داستان این فیلم آمده: گروهی مستندساز برای ثبت خاطرات خانم افخم شبستری از آخرین دیدار او با همسرش به منزل او میروند اما فیلم در دنیای رویای او متحیر میماند تا حسرت چهل ساله او را بازیابی کند.
در این فیلم بازیگرانی چون گلاب آدینه ، نورا هاشمی، رضا اکبرپور، آذین پورزند و محمد حیدرقلی حضور دارند و می تواند یکی از گزینه های پیش روی داوران برای اهدای این جایزه باشند.