پایگاه خبری تئاتر: بعد از ظهر امروز سه شنبه 31 تیر ماه هنرمندان تئاتر در تجمعی مقابل معاونت هنری وزارت ارشاد نسبت به پرداخت نشدن مطالباتشان در طول سالهای گذشته اعتراض کردند. بعد از حضور جلو معاونت هنری متعرضان به سالن رودکی هدایت شدند تا صحبتهایشان را در فضای رسمی تری مطرح کنند.
اعتراض هنرمندان برای پرداخت نشدن معوقات و اجرایی نشدن قرارداد تیپ
در ابتدای این جلسه هوشمند هنرکار به نمایندگی از جمع هنرمندان متعرض عنوان کرد: این تجمع یک تجمع صنفی است و قرار نیست هیچ بحث سیاسی در آن مطرح شود. ما ضمن تایید فعالیتهای مثبتی که از یکسال قبل در کشور انجام گرفته است می خواهیم یادآور شویم چیزی که در تئاتر اتفاق افتاده تناسبی با دیگر رویدادهای مثبت در کشور ندارد. ما اینجا به دنبال پاسخگویی هستیم.
وی در ادامه با اشاره به مطالبات و معوقاتی که هنرمندان از چند سال پیش تا کنون به دنبالش هستند، عنوان کرد: متاسفانه برخی تعهدات مربوط به قبل از دولت جدید است که هنوز پرداخت نشده است. ما تقاضا داریم که مدیران به شکل مطلوب به ما جواب بدهند. متاسفانه همه هنرمندان فرهیخته ای که در این جمع هستند شغل دومی هم دارند.
هنرکار ادامه داد: روا نیست که با هنرمندان مملکت این گونه رفتار شود. مدتهاست که قرارداد حمایتی با هنرمندان بسته نشده و قرارداد تیپ که برای تنظیمش سالها زحمت کشیده شده مدتهاست که کنار گذاشته شده است. همچنین عدالت در تقسیم امکانات تئاتر رعایت نمی شود. البته روی صحبت من با افرادی نیست که به شکل شخصی و بدون کمک دولت کارهایشان را اجرا می کنند.
در بخش دیگری از این نشست محمدصادق ملکی بازیگر و کارگردان تئاتر عنوان کرد: متاسفانه در حال حاضر هیچ ضمانت اجرایی برای ما وجود ندارد و من می خواهم بدانم از این پس در سیاستهای دولت تدبیر و امید امثال من چگونه باید تئاتر اجرا کنند. چون قبلا صرف حضور در جشنواره تئاتر فجر و یا ارائه متن مرکز هنرهای نمایشی نشاندهنده این امر بود که ما می توانیم بالاخره اجرایی داشته باشیم.
وحید آقاپور بازیگر تئاتر نیز با گلایه از عدم فعالیت شورای حمایت از آثار نمایشی در ماههای اخیر اعتراض خود را در این زمینه بیان کرد.
بعد از صحبتهای جمعی از فعالان تئاتر ندا انتظامی مدیر روابط عمومی معاونت هنری عنوان کرد که علی مراد خانی معاون هنری وزارت ارشاد پیشنهاد داده که هنرمندان مطالباتشان را در این سالن عنوان کنند و 4 تا 5 نماینده را به دفتر مرادخانی برای صحبت بفرستند که البته این پیشنهاد با مخالفت روبرو شد و در نهایت مرادخانی در جلسه حضور پیدا کرد.
در ادامه سامان ارسطو یکی دیگر از هنرمندان تئاتر خطاب به حسین طاهری بیان کرد: آقای طاهری من سامان ارسطو هستم که متاسفانه بالاجبار 5 سال است که ممنوع الکار شدم. متنی که برای اجرای به تئاتر شهر ارائه می دهم تایید نمی شود اما چند ماه بعد می بینم که همین متن توسط شخص دیگری اجازه اجرا گرفته است. خیلی ها هم مثل من گوشه خانه نشسته اند و در طول روزهای گذشته نیز به خاطر اینکه تلفنهای تهدیدآمیزی برای شرکت نکردن در این جلسه داشته ایم ترجیج داده اند که اینجا حضور نداشته باشند. صحبت من این است که به جای برگزاری این همه جشنواره یک سالن تئاتری بسازیم.
طاهری: دفتر ریاست جمهوری بدهی ها را صاف می کند
بعد از صحبتهای جمعی دیگر از هنرمندان تئاتر، حسین طاهری مدیر مرکز هنرهای نمایشی با اشاره به اینکه در مدت حضورش در مرکز زلف گره کرده ای با هیچ نهادی نداشته است و قصدش کمک به اهالی تئاتر بوده متذکر شد عمده مساله مطرح شده در این نشست به پرداخت مطالبات باز می گردد.
وی افزود: بودجه تئاتر در سال 89- 90 مبلغی معادل 17 میلیارد تومان بوده، سال گذشته 9 میلیارد و امسال در نهایت به 11 میلیارد تومان رسیده است. باور شخصی من این است که سهم خانواده تئاتر در فرهنگ بسیار زیاد است اما نمی دانم چرا در دوره های مختلف این بودجه مدام کاهش می یابد. از سال 89 به بعد بدهی های مرکز هنرهای نمایشی نزدیک به 3 میلیارد تومان است و از زمانی که من سر کار آمده ام قرار بوده که این مطالبات را پرداخت کنیم.
طاهری با مقایسه بودجه شهرداری تهران و بودجه تئاتر عنوان کرد: 1600 میلیارد تومان مبلغی است که به شهرداری تهران برای امور فرهنگی تعلق گرفته حالا حساب کنید چه تفاوتی بین ما و شهرداری وجود دارد. من تنها خواسته ام در ملاقاتی که با وزیر داشتم این بوده که بدهی های گذشته را صاف کند و آقای جنتی نیز عنوان کرد با توجه به اینکه در وزارتخانه بودجه ای وجود ندارد تلاش می کند از طریق دفتر ریاست جمهوری این بدهی ها را تامین کند.
وی با اشاره به اینکه قرار نیست در سال 94 هم معجزه ای در تئاتر صورت گیرد، عنوان کرد: تلاش می کنیم برای اجرای آثار هر 6 ماه یکبار درخواستها را بررسی کنیم اما مساله بودجه باید حل شود چندی پیش سرانه تئاتر را با بودجه رفتگران مقایسه کردیم و متوجه شدیم که تفاوت زیادی بین آنها وجود ندارد. همه تلاش ما این است که اعمال سلیقه ها در شورای ارزشیابی و نظارت به صفر برسد چون ما موظفیم این قضایا را در تئاتر حل و فصل کنیم.
در ادامه این نشست علی مرادخانی با اشاره به اینکه بدهی های معاونت هنری از سال 82 به این طرف هنوز تسویه نشده است، عنوان کرد: زمانی که من به معاونت آمدم متوجه شدم که در اینجا هیچ چیز به درستی سر جای خودش نیست و هیچ زیرساختی وجود ندارد. الان بودجه معاونت هنری 95 میلیارد تومان است در حالی که به سازمان سینمایی 22 میلیارد تومان بودجه داده اند. از همین جا است که وضعیت ما مشخص میشود.
وی با اشاره به اینکه کل بدهی معاونت هنری نزدیک به 10 میلیارد تومان است، متذکر شد: در حال حاضر در حال تسویه کردن مهمترین بدهی هایی هستیم که بر عهده معاونت هنری است. متاسفانه پایه ارشاد در زمینه تامین بودجه ضعیف بوده است. ما تلاش می کنیم ابتدا زیر ساختها را درست کنیم و مهمترین بخش بدهی ها که مربوط به افراد می شود به زودی پرداخت خواهد شد البته این را هم می دانیم که 10 میلیون دو سال قبل با 10 میلیون امروز تفاوت بسیاری دارد اما چاره ای جز این نداریم.
مرادخانی با اشاره به اینکه قول هایی که می دهد از روی وظیفه است بیان کرد: من باید چالشهای سمتی را که پذیرفته ام قبول کنم در همین زمینه با آقای جهانگیری معاون رئیس جمهور نشستی داشتیم که وی پرداخت بخشی از بدهی ها را متقبل شد. اما در نهایت باید بپذیریم که در دولت ترقی بودجه 20 درصد خواهد بود بنابر این معتقدم که آقای طاهری رویایش را به شما انتقال داده که گفته بودجه را 5 برابر می کنیم. چون ما اگر خیلی هم تلاش کنیم می توانیم بودجه را 2 برابر کنیم.
وی با اشاره به مبلغی که از ابتدای سال به معاونت هنری تزریق شده است، بیان کرد: از اول سال 2 میلیارد و صد میلیون تومان از دولت پول گرفته ایم که نزدیک به 900 میلیونش را به حوزه تئاتر اختصاص داده ایم و بقیه بودجه در کل معاونت هنری برای حوزه های آموزش، موسیقی و تجسمی صرف خواهد شد. امروز هم قرار است یک میلیارد دیگر به ما پرداخت شود که نهایتا کل بودجه ای که دریافت کرده ایم می شود 3 میلیارد تومان.
مرادخانی: بدهی های گذشته تا پایان شهریور تسویه می شود
معاون هنری وزارت ارشاد با تشریح مشکلاتی که در این نهاد وجود دارد متذکر شد: معتقدم که ابتدا باید مشکلات اساسی را محاسبه کنیم که این مشکلات شامل بدهی های خرد و ریز و به افراد می شود که نزدیک به یک میلیارد تومان خواهد بود. تلاش می کنیم حداکثر تا پایان شهریور ماه بدهی سالهای گذشته هنرمندان تسویه شود و با گروههای نمایشی که از ابتدای سال روی صحنه رفته اند قرارداد امضا کنیم.
وی درباره عدم فعالیت شورای حمایت از آثار نمایشی توضیح داد: خیلی از دوستان از من می پرسند که چرا شورای حمایت را مجددا تشکیل نمی دهیم. دلیل من این است که شورای حمایت در واقع به لحاظ ریالی برای ما کنتر می اندازد چون در هر جلسه آن باید 100 یا 200 میلیون تومان تعهد کنیم بنابراین وقتی قرار است ما بدهکار هنرمندان باشیم تشکیل این شورا هم فایده ای ندارد. در نهایت شورای حمایت می تواند تشکیل شود اما به شرطی که ما بودجه مناسب در اختیار داشته باشیم.
وی تصریح کرد: مشکل دیگر ما این است که در معاونت هنری 800 نفر کارمند وجود دارد که حدود 500 نفر از آنها کارمندان قراردادی هستند که از گذشته ارث رسیده است. احترام این دوستان بر ما واجب است اما معاونت هنری در ماه حدود 400 میلیون تومان به این کارمندان حقوق پرداخت می کند بنابراین ما با معادله چند مجهولی روبرو هستیم که باید با طمانینه حلش کنیم همچنین موافق صحبتهای شما دوستان هم هستم که هر چه سریعتر باید دبیر جشنواره تئاتر فجر را مشخص کنیم.
در میانه صحبتهای مرادخانی هنرمندان مختلفی ابراز عقیده کردند که در مقاطعی بحث به صحبتهای حاشیه ای و شخصی کشیده شد.
حمید مظفری بازیگر و کارگردان تئاتر در میانه صحبتهای مرادخانی عنوان کرد: من آدم سیاسی نیستم و همه هم این مساله را می دانند ولی مطمئنم تمام کسانی که اینجا جمع شده اند حواسشان به این نکته هم است که برخی در گوشه و کنار نشسته اند که از این حرکت اعتراض آمیز سوژه درست کنند و بگویند دولت تدبیر و امید نتوانسته هنرمندانش را راضی کند.
وی افزود: باید اعلام کنیم که ما هنوز امید داریم البته ممکن است به جای تدبیر، تردید داشته باشیم اما مطمئنا هنوز امیدواریم. متاسفانه تئاتر در اولویت هیچ دولتی نبوده است و این مساله انکار ناشدنی است.
معوقات پرداخت نشود تجمع گسترده تری برگزار می کنیم
در پایان این جلسه هوشمند هنرکار به نمایندگی از هنرمندان حاضر در این نشست بیانیه ای را قرائت کرد که توسط هنرمندان متعرض تنظیم شده بود.
هنر مندان در این بیانه 4 نکته را مطرح کرده بودند:
1- هنرمندان خواستار تسویه مطالبات گذشته شان حداکثر تا 15 روز آینده شده بودند.
2- هنرمندان خواستار عقد قرار داد با گروههای نمایشی از تمرین تا اجرا بودند.
3- لزوم به روز رسانی تعرفه قرارداد تیپ.
4- لزوم رعایت عدالت در تقسیم امکانات در سالنهای تئاتری.
در نهایت نیز عنوان کردند در صورتی که این مطالبات عملی نشود ناچار هستند دست به تجمع اعتراض آمیز گسترده تری بزنند.
سیدعلی موسویان، یونس آبسالان، سیروس همتی، تورج لقمانی پور، حمید مظفری، پرستو گلستانی، روح الله جعفری، رضا بهرامی، سامان ارسطو و فروغ قجابگلی از جمله هنرمندانی بودند که در این نشست اعتراضات خود را بیان کردند.