پایگاه خبری تئاتر: طبق سیاستهای وزارت ارشاد، تمامی جشنوارههای سینمایی کشور طی ماههای اخیر با اجرای ضوابطی خاص بهشکلی فیزیکی و مجازی برگزار شدند اما بحث بر سر چگونگی برگزاری جشنواره فجر بهعنوان بزرگترین رویداد سینمایی کشور، از چندین ماه پیش آغاز شده بود. موافقان از تاثیرات مثبت جشنواره و عملی بودن اجرای آن طی سال سخت کرونایی سخن میگفتند و مخالفان با توجه به ابعاد گسترده این رویداد، برگزاری آن را به مصلحت نمیدانستند. در اثنای تخمین موافقان و مخالفان بود که سازمان سینمایی اعلام کرد که در نیمه دوم آذرماه، نسبت به برگزاری جشنواره در بهمن 99 یا بهار 1400 خبررسانی میکند. البته که کمی با پیشدستی اقدام کردند و عصر چهارشنبه 12 آذر، با انتشار فراخوان رسمی جشنواره، موعد برگزاری آن را بهمنماه 1399 اعلام کرده اما مشخص نکردند که آیا طبق سنوات قبل، در همان 10 روز برگزار میشود یا از تعداد روزهای آن کاسته شده است.
در همان ساعاتی که رسانهها در تبوتاب غافلگیرانه انتشار فراخوان این دوره از جشنواره بودند، وزیر ارشاد در حاشیه مراسم امضای تفاهمنامه وزارتخانه متبوع خود با آموزشوپرورش، درباره تاریخ برگزاری این رویداد اعلام تردید کرد و گفت که با توجه به احتمال خیزش پیک جدید کرونا در بهمن، احتمال برگزاری آن در بهار 1400 نیز وجود دارد. همین اعلامنظر که با پوشش رسانهای گستردهای نیز همراه شد، تردیدهایی را درمورد فراخوان جشنواره به وجود آورد.
ضمن آنکه در این فراخوان، موارد عجیبی نیز دیده میشد: فارغ از مشخص نکردن روزهای برگزاری جشنواره، این فراخوان نسبت به اکران مردمی آثار جشنواره، تصمیم قاطعی نگرفته و هنوز مشخص نیست که آیا طی این دوره، سینماهای مردمی فعال خواهند بود یا خیر. ضمن اینکه در متن فراخوان، هیچ اشارهای به هیات انتخاب نشده است. این مهم سبب شد برخی، گمانهزنی کنند که این تصمیم در پی احتمال کمبود آثار گرفته شده و برخی دیگر از یک قدم روبهجلوی جشنواره در اصلاح ساختار سخن گفتند و اینکه جشنواره فیلم فجر مانند جشنوارههای مهم جهان، مسئولیت انتخاب فیلمها را به دبیر و مشاوران خود سپرده است.
بااینحال، سندیت برگزاری جشنواره در همان زمان همیشگی خود یعنی بهمنماه کمی مسجلتر به نظر میرسد و اینکه با این شرایط، احتمال برگزاری مردمی آن وجود ندارد.
با وجود همین بندهای مردد در جشنواره، تکاپوهایی هم در میان سینماگران رخ داده است. بخشی از سینماگران با انتشار فراخوان، ابراز آمادگی و موافقت کردهاند و درصد مخالفان برگزاری جشنواره در بهمن، حداقل آنهایی که اعلام رسانهای کردهاند، بهمراتب کمتر از موافقان آن است. ضمن آنکه با توجه به این بند در جشنواره که «فیلمهایی که طی سال گذشته توسط هیات انتخاب دیده نشدهاند، مجاز به حضور در این دوره نیز هستند»، چندین کارگردان، از تصمیم برای نمایش فیلمهای خود انصراف دادهاند. کارگردانانی که طی هفتههای گذشته با انتشار تیزرهایی از فیلمهای آماده نمایش خود، از اکران آثارشان پس از بازگشایی سینماها خبر دادند و یا حتی به اکران آنلاین نیز راضی شده بودند، حالا کمی عقب کشیده و ترجیح دادهاند که فرم حضور در جشنواره را پر کرده و فیلم خود را به این رویداد بفرستند. پیشتر با انتشار گزارشی، درباره این مهم سخن گفته بودیم که جشنواره فیلم فجر درصورت برگزاری در بهمنماه، بههیچوجه با مشکل تعداد فیلم و اقتضائات این حوزه مواجه نیست. حالا بر آن شدیم تا با قطعی شدن تاریخ برگزاری، از فیلمهایی رونمایی کنیم که میتوانند به این جشنواره رسیده و در فضای رقابتی آن شرکت کنند. با این توضیح که در این گزارش، به فیلمهایی که فیلمبرداریشان به انتها رسیده و یا درحال فیلمبرداری هستند و احتمال کامل شدن آنها تا بهمنماه تقریبا مسجل به نظر میرسد، پرداختهایم. ضمن اینکه برخی فیلمهای مرتبط با سینمای بدنه که برای گیشه ساخته شدهاند و مختصات جشنوارهای ندارند، از این فهرست حذف شدهاند.
لامینور / کارگردان: داریوش مهرجویی / بازیگران: علی نصیریان، عزتالله رمضانیفر، پردیس احمدیه، علی مصفا، سیامک انصاری، مهرداد صدیقیان و کاوه آفاق
فیلم از همان ابتدای تولید، با برخی حواشی مواجه شد. مهمترینش اما دلخوری صاحبان فیلم از عدمحمایتهای مالی برخی نهادها نظیر فارابی بود. رسانهها که از همکاری مهرجویی و نصیریان پس از 40 سال ذوقزده شده بودند، خیلی زود با حاشیه جدید ناشی از داستان فیلم مواجه شدند. جایی که یکی از خبرگزاریها، نسبت به داستان ملتهب فیلم که به موسیقی زنان میپرداخت، هجوم برد و تهیهکننده آن (رضا درمیشیان) را مورد عتاب قرار داد. تهیهکننده نیز این دعواها را به فارابی مرتبط دانست و اینکه این نهاد نتوانسته در حفظ خط اصلی داستان امانتداری کند و گویا صندوق اعتباری هنر، حمایت مالی خود از این پروژه را منوط به ارائه و بررسی رزومه کاری کارگردان آن دانسته بود. این درگیریها سبب شد مهرجویی اصلا قید حضور در جشنواره سال گذشته را بزند و فرم شرکت در این رویداد را پر نکند. البته که برخی معتقدند مهرجویی بهواسطه حواشیای که ممکن بود حول فیلمی با محوریت موسیقی زنان ایجاد شود، خیلی آگاهانه، قید حضور در جشنواره را زده تا اتفاقهای «سنتوری»، برای «لا مینور» شکل نگیرد. البته که تلاش برای اکران عیدانه فیلم نیز این گزاره را تقویت میکرد اما کرونا و تعطیلی سینماها، این امکان را از مهرجویی گرفت. حال باید دید اگر مشکل فیلم، دلخوری از نهادهای دولتی است، این مشکل تا چه میزان رفع شده تا آنها بتوانند سازندگان را به حضور در این دوره ترغیب کنند و اگر مشکل، جلوگیری از ایجاد حاشیه است، پس امسال هم باید نام فیلم مهرجویی را در فهرست غایبان جستوجو کنیم.
قهرمان / کارگردان: اصغر فرهادی / بازیگران: امیر جدیدی، محسن تنابنده و رعنا آزادیور
جدیدترین ساخته «اصغر فرهادی» در شیراز و مرودشت جلوی دوربین رفته است. بخش اعظمی از فیلم فیلمبرداری شده و کار فیلمبرداری سکانسهای باقیمانده، همچنان ادامه دارد. بازی تنابنده در فیلم، خیلی وقت است به پایان رسیده و بازیهای جدیدی و آزادیور باقی مانده. فیلمی که با توجه به حساسیتهای فرهادی، اگرچه تا پیش از جشنواره به پایان میرسد اما خیلی بعید است که این کارگردان شناختهشده اجازه دهد فیلمش با تدوینی سریع و کاملنشده به این فستیوال فرستاده شود. بنابراین اگر دبیر جشنواره بتواند فرهادی را راضی کند که آخرین ساختهاش را به آنها بدهد، توانسته برگ برنده اصلی خود را رو کرده و توجهات بسیاری را در خارج از کشور به جشنواره این دوره معطوف کند.
لاله / کارگردان: اسدالله نیکنژاد / بازیگران: نیکی کریمی، همایون ارشادی و میترا حجار
فیلم درباره «لاله صدیق»، قهرمان اتومبیلرانی ایران است. حواشی مربوط به این فیلم، ماهها پیش از آغاز پیشتولید کلید خورد. زمانی که در ابتدای دهه 90، رقم تولید فیلم بین ارقامی چون دو میلیارد و نیم و پنج میلیارد میچرخید تا با ملتهب شدن فضا، پای کمیسیون فرهنگی مجلس هم به این ماجرا باز شود. در ادامه، برخی حواشی دیگر نظیر بررسی سوابق کارگردانی که سالها در آمریکا زندگی کرده، انتقادی که به فیلمنامه آمریکایی اثر وارد آمد، استعفای گروه تولید اولیه و انصراف اسپانسرهای خارجی نیز پیش آمد تا درنهایت فیلم با ماهها فوت وقت، در اسفند 91 کلید بخورد. «لاله» چندینبار در فیلمبرداری متوقف ماند تا اینکه در شهریور سال گذشته و با حمایت مالی مستقیم سازمان سینمایی به سرانجام رسید اما مشخص نشد به چه علت در جشنواره فجر سال گذشته حضور نیافت. فیلم حتی یکی از گزینههای اکران نوروزی هم شد که در ادامه ناکامیهایش، اینبار نیز علیرغم انتخاب شدن، بهدلیل تعطیلی سینماها به در بسته خورد. حالا باید دید آیا سازمان سینمایی، فیلم خودش را برای جشنواره امسال شرکت میدهد یا ترجیح میدهد آن را چراغخاموش برای اکران عمومی آماده کند.
کارو / کارگردان: احمد مرادپور / بازیگران: مریلا زارعی، پیمان مقدمی و علی پاینده
فیلمبرداری فیلم سال گذشته آغاز شد اما بهدلیل فیلمبرداری سخت در کوهستانهای سرد استان اردبیل، به جشنواره سال گذشته فجر نرسید تا نخستین رونمایی از این ساخته اوج در جشنواره امسال باشد.
گورکن / کارگردان: کاظم ملایی / بازیگران: ویشکا آسایش، حسن معجونی، مهراوه شریفینیا، گوهر خیراندیش، بهنوش بختیاری و رضا بهبودی
زنی به نام «سوده شریفزادگان» (ویشکا آسایش) قبل از ازدواج مجددش، دچار یک چالش سخت در زندگی خصوصیاش میشود. ملایی پس از موفقیتهای خیرهکننده «کوپال»، «گورکن» را سال گذشته جلوی دوربین برد. فیلمی که تاکنون در جشنوارههایی چون شانگهای و آستین شرکت داده شده و هماکنون آماده است تا بخت خود را در جشنواره فجر محک بزند.
خائنکشی / کارگردان: مسعود کیمیایی / بازیگران: امیر آقایی، مهران مدیری، سارا بهرامی، پانتهآ بهرام و پولاد کیمیایی
فیلم در ارتباط با کلاهبرداری ملقب به «آرسن لوپن» ایرانی (مهدی بلیغ) است که پیش از انقلاب، کلاهبرداریهای گستردهای را انجام داد تا جایی که کاخ دادگستری را به دو عرب فروخت.
برخی معتقد هستند که سیامین فیلم کیمیایی 79 ساله، هماکنون چند روزی است در تهران جلوی دوربین رفته و برخی دیگر میگویند فیلم، آخرین مراحل پیشتولید خود را سپری کرده و قرار است طی روزهای آینده جلوی دوربین برود. بااینحال با حضور مستمر کیمیایی در جشنواره فجر، احتمالا امسال هم باید شاهد فیلم دیگری از کیمیایی باشیم که سال گذشته با «خون شد»، توانست ناکامی فیلمهای چند سال اخیر خود را تا حدی به امید تبدیل کند. مخصوصا زمانی که گفته شده بلیغ پیش از انقلاب، برخی اسرار خود را برای کیمیایی تعریف کرده و به همین دلیل، این خاطرات نوشتهنشده، در دل سینمای کیمیایی، نوید فیلمی جذاب را خواهد داد.
روشن / کارگردان: روحالله حجازی / بازیگران: رضا عطاران، سارا بهرامی، سیامک انصاری و مهدی حسینینیا
فیلمبرداری فیلم بهمنماه سال گذشته آغاز شد و اواخر اسفند بهناچار متوقف شد. چند سکانس معدود فیلم که تماما خیابانی بودند نیز در اردیبهشت گرفته شد تا جدیدترین ساخته «روحالله حجازی»، نخستین رونماییاش را در جشنواره فجر داشته باشد.
شیشلیک / کارگردان: محمدحسین مهدویان / بازیگران: رضا عطاران، ژاله صامتی، پژمان جمشیدی و جمشید هاشمپور
همین که «محمدحسین مهدویان» تصمیم گرفته تا در کار جدیدش، کمدی اجتماعی را تجربه کند، خود یکی از اتفاقهای مهمی است که میتواند به جذابیت جشنواره امسال کمک کند. فیلمی که تابستان امسال با فراغبال ساخته شده و کاملا آماده نمایش است. فیلمی که «امیرمهدی ژوله» سناریوی آن را نوشته و پیشتر «فریدون جیرانی» از فیلمنامه آن حسابی تعریف کرده بود.
گشت 3/ کارگردان: سعید سهیلی / بازیگران: ساعد سهیلی، پولاد کیمیایی، بهنام بانی، ریحانه پارسا و امیر جعفری
فیلمی که با سروصدا تولید شد. از خبر بازیگری «بهنام بانی» در این فیلم تا برخی محدودیتهایی که در راه تصویربرداری فیلم در مشهد به وجود آمد، سبب شد «گشت 3» از هماکنون گیشه سینمایی خود را داغ و ملتهب ببیند. در ادامه، برخی اظهارنظرها و اتفاقهایی که بازیگر زن فیلم رقم زد نیز بر حجم حواشی فیلم افزود. فیلمی که این روزها آخرین مراحل فنی خود را میگذراند، اگر با مشکل ممیزی به جهت کشفحجاب بازیگر زن خود مواجه نشود، میتواند با توجه به سابقه خوبی که در ذهن مخاطبانش دارد، به یکی از غافلگیریهای جشنواره امسال تبدیل شود.
قاتل و وحشی / کارگردان: حمید نعمتالله / بازیگران: امین حیایی، لیلا حاتمی، ستاره اسکندری و شهرام حقیقتدوست
فیلم، پروسهای پیچیده در تولید را به چشم دید. طولانیترین فیلم نعمتالله به لحاظ ساخت گویا این روزها مشکل مالکیتش حل شده است. هرچند برخی اخبار از مرتفع نشدن این مشکلات سخن میگویند. این اکشن درحالیکه قرار بود یکی از برگهای برنده جشنواره سال گذشته باشد، در عین ناباوری به یکی از غایبان بزرگ دوره قبل تبدیل شد و بهدلیل مشکلی که بر سر مالکیت آن بهوجود آمد، فرصت حضور در جشنواره سال گذشته و در ادامه، اکرانهای عمومی را از دست داد. فیلمی که به گفته بازیگرانش، نهتنها تجربهای جدید در کارنامه سینمایی نعمتالله به شمار میرود بلکه اتفاقی بزرگ در سینمای ماست که نمونه مشابه چندانی نداشته است.
ابلق / کارگردان: نرگس آبیار / بازیگران: الناز شاکردوست، بهرام رادان، هوتن شکیبا، مهران احمدی و گلاره عباسی
فیلمی که با نام «بیوقتی» پروانه ساخت گرفت و اردیبهشتماه جلوی دوربین رفت تا با طی مراحل فنی، در جشنواره امسال رونمایی شود. شنیدهها حکایت از تجربهای جدید در کارنامه «نرگس آبیار» دارد.
چپ، راست / کارگردان: حامد محمدی / بازیگران: رامبد جوان، پیمان قاسمخانی، ویشکا آسایش، سارا بهرامی، ستاره اسکندری و سروش صحت
فیلم، دیماه سال گذشته جلوی دوربین رفت و برخی سکانسهای باقیمانده آن، بهار امسال گرفته شد. فیلمی که برخی تصاویر نظیر حاملگی ویشکا آسایش یا تیپهای مذهبی و دولتی بازیگران مرد آن، کنجکاویها درمورد تماشای یک کمدی خوب به تهیهکنندگی «منوچهر محمدی» را بیشتر کرده است.
شب، داخلی، دیوار / کارگردان: وحید جلیلوند بازیگران: نوید محمدزاده، امیر آقایی، علیرضا کمالی و سعید داخ
داستان: فیلم مربوط به فرد نابینایی به نام «علی» با بازی «نوید محمدزاده» است که زندگی او با ورود زنی متواری، دستخوش اتفاقهایی میشود. طبق اطلاعات رسیده، فیلمبرداری این فیلم، آبانماه امسال به پایان رسیده و گروه درصدد است تا با انجام مراحل فنی، نخستین رونمایی از آن را در جشنواره فجر داشته باشد. فیلمی که تلاش داشت در سکوت خبری جلوی دوربین برود اما یکبار به علت کسالتی که برای «وحید جلیلوند» رقم خورده بود و بار دیگر کرونایی شدن «نوید محمدزاده» به تعویق افتاد.
یدو / کارگردان: مهدی جعفری / بازیگران: ستاره پسیانی، اکبر اودود و سعید آلبوعبادی
فیلم، روایت نخستین ماههای جنگ را در آبادان درحال محاصره بهتصویر میکشد. «مهدی جعفری» که دوسال پیش با «23 نفر» اتفاقهای خوبی را در جشنواره فجر رقم زد، حالا با «یدو» شکل دیگری از قهرمانان نوجوان را اینبار درجریان محاصره آبادان بهتصویر کشیده است. محصول جدید کانون پرورش فکری کودکانونوجوانان، این روزها با پایان مراحل فنی، آماده نمایش شده است.
دسته دختران / کارگردان: منیر قیدی / بازیگران: نیکی کریمی
فیلم روایتی درباره حماسه مقاومت 34 روزه خرمشهر در دوران دفاع مقدس است و این روزها، مراحل آخر فیلمبرداری «دسته دختران» درحال انجام است؛ فیلمی که در ابتدا قرار بود «لیلا حاتمی» نقش اصلی آن را بازی کند که در انتها این نقش به «نیکی کریمی» رسید. نخستین فیلم «منیر قیدی»، «ویلاییها» بود که آن فیلم نیز با اقبال قابلتوجهی مواجه شده بود.
مست عشق / کارگردان: حسن فتحی / بازیگران: شهاب حسینی، پارسا پیروزفر، حسام منظور، هانده ارچل و سلما ارگچ
فیلم به برهه حساسی از زندگی تاریخی شمس تبریزی و مولانا میپردازد. این فیلم پاییز سالگذشته در استانبول کلید خورد. پیش از این مرحله، برخی علما نسبت به ترویج فرهنگ صوفیه ازطریق ساخت این فیلم ابراز نگرانی کرده بودند که البته این موضوع با روشنگریهایی مرتفع شد.
فتحی در سکوت خبری این فیلم را پیش برد تا جایی که خود گروه، از آماده شدن نهایی فیلم در تابستان امسال سخن گفتند که البته این اتفاق رخ نداد. ماه گذشته سرمایهگذار ترک، از اکران جهانی «مست عشق» سخن گفت اما فتحی با رد این ادعا عنوان کرد که هنوز هشت سکانس از فیلم باقیمانده است. هنوز این هشت سکانس مهم فیلمبرداری نشده، حال باید دید که با توجه به فیلمبرداری نشدن آن سکانسهای مهم آیا فتحی راضی خواهد شد که فیلمش را به جشنواره فجر بفرستد یا آن را تا جشنواره سال آینده نگه خواهد داشت؟
جنایت بیدقت / کارگردان: شهرام مکری / بازیگران: بابک کریمی، عادل یراقی، ابوالفضل کاهانی و محمد ساربان
چند داستان موازی و لایهلایه مرتبط با یکدیگر و در ارتباط با سینما روایت میشود. فیلم ادای دینی است به سینمای ایران. جدیدترین ساخته «شهرام مکری» در چند جشنواره ازجمله ونیز و ویناله نمایش داده شد که در عمده این جشنوارهها با تحسین منتقدان مواجه شد. فیلم همچنین از جدیترین گزینهها برای نمایندگی سینمای ایران در اسکار 2021 بود که درنهایت نتوانست به آن برسد.
مسیر معکوس / کارگردان: ابوالفضل جلیلی / بازیگران: پویان شکری، مسعود ناجی و مهدیار اصغری
ساخت «مسیر معکوس» حدود یکدهه بهطول انجامیده است. فیلمی که امسال و با مساعدت بنیاد فارابی بهانتها رسید و حتی در جشنواره فیلم کودکونوجوان اصفهان هم نمایش داده شد. با توجه به اینکه فیلمهای جلیلی در ایران نمایش داده نشده و طبیعتا مورد استقبال جشنوارههای داخلی نیز قرار نمیگیرند، پذیرفته شدن مسیر معکوس میتواند نشانهای از نزدیکی نهادهای سینمایی دولتی با این فیلمساز باشد؛ بنابراین دور از انتظار نخواهد بود که فیلم نوجوانانه جدید وی نیز در زمره فیلمهای جشنواره امسال قرار گیرد.
روزی روزگاری آبادان / کارگردان: حمیدرضا آذرنگ / بازیگران: فاطمه معتمدآریا، حمیدرضا آذرنگ و محسن تنابنده
نخستین ساخته بلند سینمایی «حمیدرضا آذرنگ» چندبار در مرحله تولید متوقف شد تا اینکه توانست از ابتدای مهر جلوی دوربین برود؛ فیلمی که در زمان تولید نیز چندان خوششانس نبود. «محسن تنابنده» بلافاصله پس از پایان بازی در «قهرمان» فرهادی، از همان شیراز به آبادان رفت اما حین بازی دچار کرونا و مجبور شد برای قرنطینه دوهفته از گروه جدا شود. با پایان فیلمبرداری و درحالیکه فیلم در مرحله فنی قرار دارد، حالا خبر رسیده که استاد «عبدالله اسکندری» که تهیهکننده این فیلم است نیز به کرونا مبتلا و خانهنشین شده است. با این حال فیلم به جشنواره فجر امسال خواهد رسید.
جوجهتیغی / کارگردان: مستانه مهاجر / بازیگران: حامد کمیلی، پانتهآ پناهیها، هادی کاظمی، آناهیتا درگاهی، نازنین بیاتی، هومن برقنورد و پژمان بازغی
ماجرایی طنز از زندگی یک جوان متعصب است که پیشنهادی عجیب، گذشته و آینده او را تحتتاثیر قرار میدهد. نخستین ساخته سینمایی «مستانه مهاجر» طبق شنیدهها داستان متفاوتی دارد که میتواند جذابیتهای بسیاری برای مخاطبان خود داشته باشد. فیلمی که سال گذشته جلوی دوربین رفت و بهدلیل کرونا نیمهتمام ماند و خرداد و تیر امسال کار فیلمبرداریاش را بهپایان رساند و هماکنون با پایان مراحل فنی آماده نمایش است.
تکتیرانداز / کارگردان: علی غفاری / بازیگران: کامبیز دیرباز، امیررضا دلاوری، علیرضا کمالی و انوش معظمی
فیلم به تاثیر و حضور شهید «رسول زرین» در عقیم کردن و ناکام گذاشتن عملیاتهای دشمن در جریان جنگ تحمیلی میپردازد. «تک تیرانداز» با نام قبلی «شکار شکارچی» این روزها آخرین مراحل فیلمبرداری خود را میگذراند. فیلمی که با تدوین همزمان، خود را برای حضور در جشنواره فجر امسال آماده میکند. دیرباز در این فیلم نقش یکی از حاذقترین تکتیراندازهای جنگ تحمیلی (شهید رسول زرین) را بازی میکند. شنیدهها حاکی از نقشآفرینی ویژه و چشمگیر دیرباز در این فیلم است تا وی در قامت یکی از مدعیان سیمرغ جشنواره امسال قرار بگیرد.
طلاخون / کارگردان: ابراهیم شیبانی / بازیگران: شهاب حسینی، زهرا خوشکام، ترنم کرمانیان، بهار قاسمی و حسام منظور
آنطور که ما مطلع شدیم، فیلم داستان ملتهبی دارد و در ارتباط با قتلهای زنجیرهای است که توسط یک زن اتفاق میافتد. چهارمین ساخته «ابراهیم شیبانی» چندی پیش پروانه نمایش گرفت و با توجه به اینکه به جشنواره سال گذشته ارائه نشد، میتواند متقاضی حضور در جشنواره امسال نیز باشد. نام قبلی فیلم «خورشید همچنان میدرخشد» بود و اوایل زمستان سال گذشته در قزوین کلید خورد.
غیبت موجه /کارگردان: عباس رافعی / بازیگران: ابوالفضل پورعرب، میترا حجار و علی اوجی
فیلم به موضوع کرونا، دانشآموزان مدرسه و ارتباط آنلاین آنها با معلمشان برمیگردد. داستان فیلم در مدرسهای میگذرد. فیلم قرار بود شهریورماه جلوی دوربین برود که بهدلیل اجازه ندادن فیلمبرداری در مدرسه به تعویق افتاد. شنیدهها گواه نقش غیرمعمولی است که «میترا حجار» در این فیلم ایفا کرده و احتمالا وی را تاحدودی به روزگار درخشان گذشته برمیگرداند.
راند چهارم / کارگردان: علیرضا امینی / بازیگران: پژمان بازغی، الهه حصاری، علی اوجی، آناهیتا درگاهی و جمشید هاشمپور
آخرین ساخته «علیرضا امینی»، اواخر سال گذشته جلوی دوربین رفته بود و تابستان نیز آخرین مراحل فنی را پشت سر گذاشت و اکنون آماده نمایش است، باید دید که آیا این فیلم خواهد توانست امینی را به روزهای پرفروش سالیان قبل خود بازگرداند.
اورکا / کارگردان: سحر مصیبی / بازیگران: ترانه علیدوستی، مسعود کرامتی، مهتاب نصیرپور و مهتاب کرامتی
داستان فیلم در رابطه با دختری به نام اورکاست که روحیه جنگندگی بالایی درمواجهه با مشکلاتش دارد. نخستین ساخته «سحر مصیبی» سال گذشته در چنین روزهایی در شمال کشور کلید خورد و اواخر بهمن بهپایان رسید. طبق اطلاعات رسیده، «ترانه علیدوستی» در این فیلم از عهده نقشی سخت برآمده، بهطوریکه وی را در صف مدعیان جدی سیمرغ جشنواره امسال قرار میدهد. فیلمی که این روزها آخرین مراحل فنی خود را میگذراند و تا ماه آینده آماده نمایش خواهد شد.
بعد از اتفاق /کارگردان: پوریا حیدریاوره / بازیگران: جواد عزتی، رضا کیانیان، علی انصاریان، بهرام افشاری، گلاره عباسی، نیما شعباننژاد و ستاره پسیانی
این فیلم در ارتباط با آرزوی یک کودک است که برآورده شده و ستارگان دنیای فوتبال را درکنار او قرار میدهد. اولین خبر مهمی که در ارتباط با فیلم مخابره شد، تهیهکنندگی «شهاب حسینی» بود. در ادامه، نفوذ حسینی سبب شد تیم بازیگری بسیاری خوبی در نخستین ساخته بلند سینمایی حیدریاوره حاضر شوند. اولین نمایش فیلم نیز در جشنواره کودک امسال بود که با واکنشهای متفاوتی مواجه شد. هرچند جشنواره نسبت به این فیلم، تاحدودی بیتفاوت بود اما برخی، فیلم را تا اندازههای پدیده این دوره از جشنواره بالا کشیدهاند. ساختار ویژه فیلم برگ برنده آن است که میتواند جذابیتهای بسیاری برای مخاطب داشته باشد.
بندربند / کارگردان: منیژه حکمت / بازیگران: رضا کولغانی، امیرحسین طاهری، پگاه آهنگرانی و مهلا موسوی
فیلم درباره یک گروه موسیقی سهنفره است که برای شرکت در یک مسابقه راهی تهران میشوند اما برخی حوادث جادهای، داستانهایی را برای آنها بهوجود میآورد. جدیدترین ساخته «منیژه حکمت» در سکوت کامل خبری جلوی دوربین رفته است؛ فیلمی که محصول مشترک سینمای ایران و آلمان است و تاکنون در جشنوارههایی چون تورنتو، میلولی، بسفر و زوریخ روی پرده رفته است. فیلمی با محوریت جوانان که البته خالی از رگههای سیاسی و اجتماعی نیست.
مصلحت نظام / کارگردان: حسین دارابی / بازیگران: فرهاد قائمیان، وحید رهبانی، مهدی حسینینیا، مجید نوروزی و نازنین فراهانی
داستان ملتهب فیلم در سالهای ابتدایی انقلاب رخ میدهد. نام ابتدایی فیلم «پدری» بود و «محمدرضا شفاه» تهیهکنندگی آن را برعهده دارد. حوزه هنری که برخوردهای عجیبی را در رابطه با فیلم قبلی خود (دیدن این فیلم جرم است) انجام داده بود، حالا در فعالیتی جدید، ساخت یک فیلم جسورانه دیگر را در پیش گرفته است. فیلمی که فیلمبرداریاش در سکوت کامل خبری بهپایان رسیده و هماکنون در مراحل فنی قرار دارد تا نخستین رونمایی از آن در جشنواره فجر امسال باشد.
بدون همه چیز / کارگردان: محسن قرایی / بازیگران: پرویز پرستویی، هدیه تهرانی، هادی حجازیفر، باران کوثری، علی مصفا، مهتاب نصیرپور و پدرام شریفی
نام ابتدایی فیلم «بی همهچیز» بود که ارشاد به این نام پروانه ساخت نداد. حاشیه دوم، حضور «شهاب حسینی» در ترکیب اولیه بازیگران بود که این بازیگر چند روز پس از شروع فیلمبرداری از این فیلم جدا شد و جای خود را به «هادی حجازیفر» داد. شنیدهشده جدیدترین ساخته قرایی پس از «سد معبر»، جذابیتهای بسیاری دارد. فیلمی که این روزها مراحل فنی خود را طی کرده و تا اوایل زمستان آماده نمایش میشود. نخستین رونمایی از این فیلم در جشنواره فجر خواهد بود.
مجوز خروج / کارگردان: کیارش اسدیزاده / بازیگران: رضا کیانیان، پژمان جمشیدی، کاظم سیاحی، نازنین بیاتی، سروش صحت، نادر فلاح، علی استادی و ستاره پسیانی
نخستینبار نام این فیلم در اسفند سالگذشته به گوش مخاطبان رسید. زمانی که «کیارش اسدیزاده» در سکوت خبری مترصد کلید زدن پروژهاش بود، اعلام شد پروژههای سینمایی بهعلت شیوع کرونا باید تعطیل شوند و بههمین دلیل فیلمبرداری به اوایل تابستان موکول شد. چهارمین ساخته اسدیزاده میتواند یکی از اتفاقهای خوب جشنواره سیونهم باشد.
آرزوی زیبا / کارگردان: علی قویتن / بازیگران: هدی مقدممنش، امیرمحمد رحمانی، متین نظری و محمدحسین حلاجمفرد
چند دختر و پسر برای برآوردهشدن آرزوی یک دختر، تصمیم به انجام یک کار میگیرند. نخستین نمایش فیلم در جشنواره فیلم کودکونوجوان اصفهان بود که البته این نمایش با توجه به ارسال عجلهای فیلم با برخی شتابزدگیهایی همراه بود. آرزوی زیبا این روزها آخرین مراحل فنی خود را میگذراند تا ببیند آیا یک درام نوجوانانه خواهد توانست جایی در جشنواره فجر امسال داشته باشد یا خیر؟
برای مرجان / کارگردان: حمید زرگرنژاد / بازیگران: پگاه آهنگرانی، بهزاد جعفری، برزو ارجمند، فریبا متخصص و جمشید هاشمپور
خوشبختی توی رابطه، یک چیز کاملا شانسی است. شاید اینکه دیگران از ما بترسند و مجبورشان کنیم که با ما باشند قابلاطمینانتر از این باشد که عاشقمان باشند. این عبارت توضیحی است که درباره این فیلم منتشر شده است. فیلمبرداری کار دوماه پیش بهپایان رسید و فیلم آخرین مراحل فنی خود را پشت سر میگذراند. این فیلم پس از «پایانخدمت» و «ماهورا»، سومین ساخته زرگرنژاد درمقام کارگردان است.
رقص دلفینها / کارگردان: علیرضا امینی / بازیگران: بهاره افشاری، نسیم ادبی و شکیب شجره
این فیلم قرار بود در سال 96 جلوی دوربین برود. حتی مرحله پیشتولید آن هم انجام شد اما نهایتا روی زمین ماند. امینی چندروزی است که فیلم را در تهران جلوی دوربین برده است. فیلمی جادهای که قرار است از تهران شروع شده و به شهرستانهای جنوب کشیده شود. خواست عوامل، حضور در جشنواره فجر است که با توجه به زمان کلید خوردن پروژه، دور از انتظار نخواهد بود که اگر اینطور شود «علیرضا امینی» پس از سالها دوری از این رویداد سینمایی، با این فیلم و «راند چهارم»، حضور پررنگی در این دوره خواهد داشت.
رقصنده / کارگردان: بهمن گودرزی / بازیگران: امین حیایی، امیر جعفری، ریحانه پارسا و امیرحسین رستمی
فیلم راجع به ورزشکاری است که بهخاطر پیشرفت تصمیم به مهاجرت و پناهندگی میگیرد اما بنابر دلایلی به چهره معروف فضای مجازی تبدیل میشود و مجبور است بهجای زمین ورزش، در زمین فضای مجازی بازی کند.
فیلم علاوهبر ایران، در ماکائو و هنگکنگ جلوی دوربین رفت و جنس کمدی آن تفاوتهای بسیاری با دیگر کمدیهای این کارگردان نظیر «شیشوبش» و «آتیشبازی» دارد و مستقیما با محوریت پناهندگی ساخته شده است.
کوسه / کارگردان: علی عطشانی / بازیگران: مهدی هاشمی، مهران احمدی، سیما تیرانداز، بهناز جعفری، ریحانه پارسا و پژمان جمشیدی
عطشانی فیلمبرداری را اواسط مردادماه بهپایان رساند و با طی مراحل فنی، فیلم هماکنون آماده نمایش است. نوع گریم بازیگران فیلم، نشان از داستان مهیجی میدهد که با توجه به فضای کمیک آن، جذابیتهایی برای مخاطب خواهد داشت.
حکم تجدیدنظر / کارگردان: محمدامین کریمپور / بازیگران: ژاله صامتی، همایون ارشادی، فرید سجادیحسینی، گیتی قاسمی، زیبا کرمعلی، شاهرخ فروتنیان و آرش عدلپرور
نخستین ساخته این چهره مشهور اینستاگرامی ماه گذشته به پایان رسید، هماکنون در مرحله تدوین بهسر میبرد و تا جشنواره امسال آماده نمایش میشود.
بیرویا / کارگردان: آرین وزیردفتری / بازیگران: صابر ابر و طناز طباطبایی
فیلمی که چندروزی است در سکوت کامل خبری جلوی دوربین رفته و تا زمان برگزاری جشنواره آماده نمایش میشود. نکته جالب این فیلم تهیهکنندگی «هومن سیدی» است که به همراه «سعید سعدی» درحال تولید این درام اجتماعی است.
نیش / کارگردان: حجت قاسمزادهاصل / بازیگران: مصطفی زمانی، امیر جعفری، بهاره افشاری و جمشید هاشمپور
فیلم حدودا یکماه است که در سکوت خبری جلوی دوربین رفته است. فیلمی معمایی که جذابیتهای داستانی خوبی دارد و احتمالا در جشنواره فجر با واکنشهایی مواجه میشود. نام قبلی این فیلم، «روز ششم» بود.
برای مشاهده دیگر اخبار سینما اینجا کلیک کنید
منبع: روزنامه فرهیختگان
نویسنده: مجتبی اردشیری