اصولگرایان توقف پخش «گاندو 2» را نتیجه «فشار دولت» خواندند دولت اعلام كرد كه «سریال ناقص در كنداكتور پخش قرار گرفته بود»

پایگاه خبری تئاتر: گذر زمان تاثیری بر معنای واژه‌ها نخواهد گذاشت، مگر آنكه عوامل بیرونی با سلسله حوادث موجبات این تغییر را در معنا و مفهوم واژه‌ها فراهم آورند. وقتی در چارچوب ادبیات سیاسی با واژگان طرفیم، یكی از این عوامل بیرونی بدون شك موضوعات و مسائل سیاسی است. كلیدواژه «گاندو» هم اگرچه در معنای نخست، ارتباطی به سیاست ندارد اما در چارچوب ادبیات سیاسی، از آن دست واژگان است كه معنایش در گذر زمان میان افكار عمومی با تغییر و تحولاتی مواجه شد. تا پیش از خرداد 98، گاندو تنها و تنها یادآور تمساح پوزه كوتاه بومی ایرانی بود كه زیستگاهش سیستان و بلوچستان است و گاه و بی‌گاه اخباری نه چندان خوشایند درباره‌اش منتشر می‌شود ولی از آن تاریخ به بعد، «گاندو» شد اسم رمز حمله به دولت تحت مدیریت حسن روحانی. 15 خرداد 98 نخستین قسمت سریال «گاندو» كه ازسوی موافقان و حامیانش به عنوان «امنیتی‌ترین سریال ایرانی» توصیف می‌شود، از شبكه سوم صداوسیمای جمهوری اسلامی پخش شد و اتهاماتی جدی را به دولت دوازدهم وارد كرد. اتهاماتی كه دولتی‌ها یك‌صدا آن را «دروغ» خواندند ولی صداوسیما و مخالفان دولت قصد كوتاه آمدن نداشتند و با پخش سری دوم این سریال، آن‌ هم در تعطیلات نوروز، اختلافات «جام‌جم» و «پاستور» را به اوج خود رساندند؛ اختلافاتی كه سرانجام سیزدهم فروردین‌ماه با توقف پخش این سریال، حداقل تا پس از انتخابات ریاست‌جمهوری، به‌ظاهر فروكش كرده است.
 «
گاندو» نیمه‌تمام
جمعه شب و درست در لحظاتی كه مخاطبان سریال تلویزیونی «گاندو» سرگرم تماشای آن بودند، ناگهان پخش آن متوقف شد. توقفی كه 15 دقیقه به طول انجامید و سرانجام دقایق پایانی آن از صداوسیما پخش شد اما این آخرین قسمت این سریال لقب گرفت. مهدی آذرپندار، مدیر گروه فیلم و سریال شبكه سوم سیما در همین راستا به خبرگزاری اصولگرای فارس گفت كه «با ورود كاراكتر شارلوت كه از ابتدای سریال مخاطب با شخصیت او آشنا شده به ایران برای جاسوسی انگلیس، فصل دوم گاندو ویژه نوروز در شب پایانی تعطیلات موقتا به پایان می‌رسد. ان‌شاالله ادامه سریال بعد از انتخابات روی آنتن خواهد رفت و امیدواریم كه مورد پسند مردم قرار گیرد.» تقریبا همزمان با این اظهارات، مشاور مدیر شبكه 3 از «فشارهای گسترده به صداوسیما» بابت پخش سریال «گاندو 2» خبر داد اما نگفت این فشارها از سوی كدام فرد و نهاد است. نوع اظهارات و رفتار مسوولان صداوسیما اما به گونه‌ای بود كه عامل «فشارها» در ذهن مخاطب، دولت دوازدهم برداشت می‌شد و احتمالا به همین دلیل بود كه فعالان سیاسی و رسانه‌ای اصولگرا یكی پس از دیگری انگشت اتهام را به سمت دولتی‌ها و شخص حسن روحانی به عنوان رییس‌جمهوری نشانه رفته و در شرایطی آنان را متهم به «سانسور» منتقدان خود كردند كه حداقل در طول 8 سال حضور روحانی در كاخ ریاست‌جمهوری، حامیان او بیشتر طعم احضار و زندان را چشیدند تا منتقدان و مخالفانش.
 
پرسش‌های آشنای یك مشاور 
به رسم حدود 8 سال گذشته، هربار كه مخالفان دولت به شكل سازمان‌یافته به انتقاد از پاستور و رییس‌جمهوری می‌پردازند، خبری از دفاع دولتی‌ها از خود و دولت تحت مدیریت‌شان نیست. حسام‌الدین آشنا، مشاور رییس‌جمهوری در این میان بیشتر اوقات تنها فردی است كه با اظهارات مملو  از كنایه و به دور از صراحت و نیز طرح پرسش‌های پیچیده به دفاع از دولتی‌ها می‌پردازد. او شب گذشته نیز در مقابل حملات به دولتی‌ها سكوت نكرد و با چند پرسش تلاش كرد افكار عمومی را متوجه پشت پرده سریال «گاندو» كند. آشنا نوشت: «صریح باشید و بازی نكنید؛ بگویید چه كسی؛ از كجا و چه زمانی؛ درباره سانسور یا ممانعت از پخش كدام بخش از كدام سریال بر چه قسمتی از صدا و سیما فشار آورده استمهم‌ترین پرسش او اما به تهیه‌كنندگان پشت پرده این سریال اختصاص دارد. آشنا در شرایطی پرسید كه «آیا صداوسیما اساسا نقشی در تولید یا پخش این سریال داشته ‌است؟» كه پیش از این بسیاری از ناظران از نقش یك نهاد در تهیه این سریال كه محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه آن را سراسر دروغ می‌خواند، سخن گفته‌اند. اظهاراتی كه البته هرگز به صورت رسمی تكذیب نشد. نكته قابل‌توجه آنكه بسیاری از ناظران دلیل توقف پخش «گاندو» را نه فشارها، بلكه سناریوی از پیش طراحی شده توسط مخالفان دولت می‌دانند. سناریویی كه در نتیجه آن دولت در آستانه انتخابات به دیكتاتوری و حذف منتقدان متهم خواهد شد و بازهم «جام‌جم» پیروز جدال رسانه‌ای با «پاستور» خواهد بود. سوی دیگر میدان اما چهره‌هایی چون عبدالرضا داوری، مشاور روزهای نه چندان دور محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهوری پیشین ایران كه این روزها از قرار معلوم مشغول اعلام برائت از اوست، توقف پخش «گاندو2» را به افزایش احتمال بازگشت امریكا به برجام ارتباط می‌دهند. او در توییتی نوشته است: «توقف پخش سریال گاندو را باید در بستر آغاز مذاكرات برجام در وین و پیوستن هیات امریكا به این مذاكرات تحلیل كرد. معادلات انتخابات 1400 در حال تغییر است
 «
اعتبارزدایی» یا «بغض» فروخفته؟
اینكه توقف پخش این سریال را چطور باید توصیف و تحلیل كرد، موضوعی است نیازمند بحث و بررسی مفصل اما نكته قابل‌تامل در این میان علاقه تهیه‌كننده این سریال به خط و نشان كشیدن برای مسوولان دولتی است. او پس از پخش قسمت پایانی این سریال در اینستاگرام خود «گاندو2» را نتیجه «اسناد و مدارك» و اقدامات «پژوهشی» خواند اما نگفت چطور این اسناد كه به‌گفته ظاهر باید محرمانه باشند، در اختیار او قرار گرفته است، در عوض به تندی به ظریف تاخت و نوشت: «دروغ، تضمین امضای جان كری بود. دروغ، وعده‌های امریكا و انگلیس برای برداشته شدن همه تحریم‌ها بود. دروغ، وعده‌های رونق اقتصادی است كه نتیجه آن كوچك شدن سفره مردم بوده است.» سوی دیگر میدان علیرضا معزی، معاون ارتباطات دفتر رییس‌جمهوری اما تهیه سریال «گاندو» را به «جنون اعتبارزدایی» از مسوولان دولتی ارتباط داد و نوشت: «كاش می‌فهمیدند اعتبارزدایی، بر شاخه نشستن و از بن بریدن است. وقتی هرصبح علیه دیپلماسی، تیتر درشت می‌زنند و شب‌ها علیه دیپلمات‌ها، دروغ را با نام مستعار گاندو بر آنتن می‌برند، شگفت‌آور نیست كه صدای دستگاه سیاست خارجی در هیاهوی ادعاهای شاخ‌داری چون دفن زباله‌های هسته‌ای چین در كویر ایران! گم شود. میراث اعتبارزدایی، زمین سوخته است؛ وطن را زمین سوخته نكنید
 
یك خبر، یك تكذیب
میان همه این اظهارات و زد وخوردهای لفظی بود كه برخی كانال‌های تلگرامی نزدیك به اصولگرایان از جدال لفظی حسن روحانی با رییس سازمان صداوسیما در جلسه چهارشنبه دولت خبر دادند. آنها «گاندو2» را علت اصلی این جدال لفظی اعلام كرده و به نقل از منابع آگاه خود، مدعی بحثی تند و دوطرفه میان رییس‌جمهوری و عبدالعلی علی‌عسگری در جلسه دولت شدند. بحثی كه براساس نوشته این كانال‌های تلگرامی، با وساطت سایر مدیران حاضر در جلسه دولت خاتمه یافته است. انتشار این خبر عملا موضوع توقف پخش «گاندو» با فشار دولتی‌ها را تایید می‌كرد تا اینكه سرانجام قوه مجریه با تكذیبیه‌ای، اخبار منتشر شده را از اساس دروغ خواند و نوشت: «نه رییس‌جمهوری و نه هیچ‌یك از اعضای دولت، نه در جلسه چهارشنبه كابینه و نه در هیچ جلسه‌ یا تماسی، نه قبل از پخش و نه در زمان پخش گاندو نه با رییس نه با سایر مسوولان صداوسیما و نه حتی با متنفذین نظام، گفت‌وگویی درباره پخش یا عدم پخش این سریال نداشته‌اند، چه رسد به مباحثه ومجادله!» جالب آنكه دولت دوازدهم نیز در بیانیه خود سناریوسازی صداوسیما و مخالفانش را به نوعی تایید كرده و آورده «آقایان لطف كنند به‌جای شایعه‌سازی و انحراف افكار عمومی به یك سوال مهم پاسخ دهند: پخش گاندو ناتمام ماند یا سریال نیمه‌كاره در كنداكتور قرار گرفت؟ اگر سریال نیمه‌كاره بود، چه انگیزه‌ای سبب شد كه گاندو اینچنین با سراسیمگی و عجله بر آنتن برود؟»؛ آن‌هم در شرایطی كه به خوبی می‌داند با افزایش احتمال بازگشت امریكا به برجام از یك‌سو و نزدیكی به انتخابات ریاست‌جمهوری از سوی دیگر، شاهد تخریب‌های دوچندان از سوی مخالفان پرقدرتش خواهد بود.

 

برای مشاهده دیگر اخبار سینما اینجا کلیک کنید

برای مشاهده دیگر اخبار تئاتر اینجا کلیک کنید


منبع: روزنامه اعتماد