نمایش «خانه وا ده» نوشته و کارگردانی محمد مساوات که به نقد دنیای پدرسالارانه در یک خانواده می پردازد در تماشاخانه ایرانشهر میزبان مخاطبان تئاتر است.

چارسو پرس:  نمایش «خانه وا ده» نوشته و کارگردانی محمد مساوات از جمله آثاری است که در قالب «طرح جوان ایرانشهر» این روزها در تماشاخانه استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر به صحنه می رود و با استقبال مخاطبان هم روبرو شده است.

مساوات ابتدای امسال نمایش موفق «قصه ظهر جمعه» را در تالار قشقایی مجموعه تئاتر شهر به صحنه برده بود که آن نمایش نیز با فضای ناتورالیستی که به مخاطب ارائه می کرد از جمله آثار جذاب و پر تماشاگر تئاتر در سال 93 محسوب می شود.

اما «خانه وا ده» از لحاظ فضاسازی و فرم شبیه به آثار گذشته مساوات است تا نمایش واقع گرایانه «قصه ظهر جمعه».

مساوات در «خانه وا ده» داستانی رئالیستی را در فضایی انتزاعی و با سبک اجرایی خلاقانه که مبتنی برحرکات بدن و فیزیک بازیگران است، روایت می کند.

در این نمایش پدر خانواده هدیه بزرگی را که یک هواپیمای تک موتوره است، خریداری می‌کند، اما پسر بزرگ خانواده هدیه پدر را انکار می‌کند و ...

در این نمایش خانواده‌ای متشکل از پدر، مادر، سه فرزند، پدربزرگ و مادربزرگ به تصویر کشیده می شوند که در ظاهر می‌خواهند خودشان را خانواده‌ای خوشحال و رویایی در کنار هم نشان دهند. مدام پیش از جملاتشان لفظ «یک خانواده خوب خانواده‌ای است که.....» را می‌آورند و وانمود می کنند که همه چیز در جای خودش قرار دارد و آنها خانواده ای سعادتمند هستند اما در باطن، خوشبختی شکننده و ساختگی جریان دارد.

اولین جرقه را پسر بزرگ خانواده روشن می‌کند. او از پذیرش هدیه تخیلی پدر که منبع اقتدار خانواده است، خودداری می‌کند و تمام مشکل از همین‌جا آغاز می‌شود. همه هدیه پدر را که یک هواپیمای تک موتوره در حیاط است، قبول می‌کنند جز پسر که شخصیتی مستقل‌تر از بقیه فرزندان دارد.

این اثر نمایشی، کاری قصه گو و در عین حال مبتنی بر حرکات فیزیکی بازیگران و بر اساس گریم های اکسپرسیونیستی طراحی شده است که در آثار قبلی مساوات نظیر «بازی خانه قیاس الدین مع الفارق» و «ارتش میرزا ملکم خان خان بلوکی» نیز کم و بیش شاهدش بودیم.

مساوات در این اثر نمایشی نظام مستبد پدرسالانه را به نقد می کشد، استبدادی که ریشه در خانواده دارد و اولین جغرافیایی است که هویت و اندیشه افراد در آن شکل می گیرد.

نکته جالب توجه در نمایش «خانه وا ده» حضور هفت شخصیت است که سه کاراکتر آن زن هستند، شخصیت های مادر، دختر و مادربزرگ. اما بازیگر هر سه نقش مرد هستند و کارگردان ترجیح داده بر خلاف نمایش قبلی اش در این کار با بازیگران زن همکاری نداشته باشد در عین اینکه شاید حرکات فیزیکی که بازیگران روی صحنه انجام می دهند و نشان از تمرین های سختی بدنی دارد، برای یک بازیگر زن سخت باشد.

مساوات کارگردان هوشمندی است که در هر نمایش حرفی برای گفتن دارد و این از طراحی و ایده پردازی های خلاقانه متن، بازی گرفتن از بازیگران جوانش و میزانسن و کارگردانی هر نمایش پیداست. حضور چنین کارگردان جزئی نگری در نسل جوان تئاتر کشور را باید به فال نیک گرفت.

علی محمودی، محمدعلی محمدی، احسان بهلولی، اسماعیل گرجی، بانیپال شومون، نیما نوری‌زاده و مجید عسگری بازیگران این اثر نمایشی هستند تا اواخر دی ماه هر شب ساعت 20:15 دقیقه در تالار استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر میزبان مخاطبان تئاتر است.