سایت خبری تئاتر به نقل از ایسنا: علی رفیعی درباره برنامههای شورای هنری سالن اصلی تئاترشهر بیان کرد: اگر قرار بود در این سالن آثار حرفهای و با کیفیت در اولویت نباشند به سرعت برق از شورای آن بیرون میآمدم. من شخصا با این تصور و انگیزه دعوت شورای هنری سالن اصلی تئاتر شهر را پذیرفتم که بتوانم خدمتی در جهت سامان بخشیدن به تئاتر حرفهای، آن هم در جایی که به عنوان مرکز ثقل تئاتر تهران است، بکنم؛ بنابراین نه قصد و هدف بر این بوده که با کسی رودرو شوم یا شویم و نه اینکه قرار بوده اتفاقی که نباید بیفتد، در این محل رخ دهد.
رفیعی در اینباره ادامه داد: من چطور میتوانم اعتبار و حیثیت حرفهای خودم را در گرو کاری بگذارم که نخواهد در جهت اعتلا بخشیدن به تئاتر موثر باشد؟
کارگردان نمایش «شکار روباه» خاطرنشان کرد: با قاطعیت میتوانم بگویم همه خواستهها، آرزوها و آرمانهایی که در شورای اصلی تئاترشهر مطرح میشود، در جهت اعتلا بخشیدن به حرفهی تئاتر است و اینکه کارگردانهایی که حقشان اجرا است، نه تنها کارهای خود را به صحنه بیاورند بلکه آثارشان به دلیل ارزشی که دارد بارها و بارها اجرا شوند و این طور نباشد که یک کارگردان حرفهای بعد از یک اجرا پشتش باد بخورد و چند سال منتظر بماند.
او گفت: طبیعتا این اتفاق و سامانبخشی اجراها مورد رضایت آدمهایی که به هر قیمتی خودشان را محق میدانند تا در سالن اصلی اجرا داشته باشند نیست و ممکن است عدهای بخواهند وارد این سالن شوند در حالی که تنها کار اول و دوم خود را به صحنه بردهاند، پس قطعا عدهای ناراضی خواهند بود و اگر قرار باشد همه راضی باشند باید 50 تئاترشهر دیگر ساخته شود، چون این یک تئاترشهر برای آقایان و خانمهای ناراضی کفایت نمیکند.
کارگردان «یرما» با اشاره به درخواستهای زیاد و ظرفیت محدود مکانی و زمانی تئاترشهر که اجازه اجرای نمایش به همه را نمیدهد، افزود: در این مکان باید اولویت به آثار حرفهای داده شود و کوشش ما هم براین بوده که به این موضوع جامهی عمل بپوشانیم.
رفیعی تصریح کرد: اگر گفته میشود تئاتر شهر ویترین تئاتر ایران است پس باید به جوانان و حرفهایها فرصت داد تا بهترین کارهایشان را در اینجا اجرا کنند، باید به نسل جوان امکان داده شود که آثار خود را در تئاترشهر به صحنه ببرند، اما باید معیاری هم برای ورود آنها گذاشته شود، چون اگر قرار باشد به دهها و صدها کارگردان جوان، تازهکار و حرفهای امکان ورود به صحنهی سالن اصلی داده شود بلبشوی عجیبی ایجاد میشود.
وی ادامه داد: بنابراین انتخاب این افراد برای اجرای نمایش باید از طریق کسانی باشد که مورد تایید جماعت حرفهای تئاتر تهران باشند و البته میگویم تئاتر تهران، چون تئاترشهر مرکز ثقل تئاتر مملکت نیست و نمیخواهد برای تئاتر کشور سیاستگذاری کند.
رفیعی درباره تعریفی که شورای فعلی سالن اصلی تئاترشهر برای اجرای نمایش دنبال میکند، گفت: قصد براین است کارهایی که از معیار حرفهای تئاتری برخوردارند، برای اجرا در اولویت باشند. در واقع به هیچ وجه موافق نیستم دغدغهی این شورا گیشه باشد یا چیزی غیر از کیفیت آثار، معیار قرار گیرد که اگر غیر از این بود به سرعت شورا را ترک میکردم .
او خاطرنشان کرد: اصولا تئاتر حرفهای ما وضع درستی ندارد و همیشه مرز بین آماتوریسم و حرفهای بودن نامشخص بوده و هیچ وقت تعریف آن دو را نفهمیدیم. این اتفاق (در شوراها) کوششی برای پیدا کردن تعریف آنها است.
وی با اشاره به جلسهای که روز یکشنبه، سوم خردادماه، در شورای هنری سالن اصلی تئاترشهر داشته است، بیان کرد: در این جلسه پیشنهاد دادم که اعضای شورا باید از طرف جماعت حرفهای تئاتر مملکت انتخاب شوند و این مساله نه تنها برای سالن اصلی بلکه برای دیگر سالنها نیز لازم است، چون بحث حرفهای تئاتر در میان است، پس اعضای شورا هم باید از افراد حرفهای این حوزه باشند و با این اطمینان انتخاب شوند که از منافع حرفهای تئاتریها دفاع میکنند.
او با تاکید بر اینکه به همکاران خود در این جلسه گفته است که نباید این تصور ایجاد شود که اعضای شورا پشت درهای بسته برای خودشان تصمیم میگیرند، اضافه کرد: خواستههای من در این جلسه کاملا مشخص بود و از آنجا که مدتی در سفر خواهم بود خواستم دوستان راهی پیدا کنند تا این تایید و انتخاب حتما به نحوی انجام شود. البته راه اجرایی کردن این پیشنهاد را نمیدانم، اما تاکید میکنم که این اتفاق باید بیفتد چون تا به حال از ورود به چنین محافل و شوراهایی پرهیز میکردم ولی این بار فکر کردم شاید بتوانم کمکی کنم و با استفاده از تجربههای گذشتهی خود کوششی جهت اعتلای تئاتر انجام دهم.
علی رفیعی در پایان با بیان اینکه «بحث استعفا درمیان نیست ولی اگر تاییدی نباشد در شورا نمیمانم»، اظهار کرد: همکارانی که در شورای هنری سالن اصلی عضو هستند روح، فکر و ذهن تندرستی دارند، با این حال باید تاییدی از طرف جماعت حرفهای تئاتر برای اعضای این شورا وجود داشته باشد، چون شخصا حاضر نیستم اعتبار خودم را با توجه به آنچه اخیرا دیده و شنیدهام، تحت الشعاع هوچیگری و سوء نیتها قرار دهم.
گزارش اختتامیه اردیبهشت تئاتر ایران + عکس
خوانش نمایشنامه «هفت پرده» به روایت میکائیل شهرستانی
اجرای «آلبوم حشرات» در تماشاخانه موج نو
اجرای «چند روایت چپ کوک و کژ نما از قتل» در تئاتر شهر
گزارش تصویری نمایش «روز والنتاین» کارگردان: منیژه محامدی
معرفی داوران بینالملل جشنواره تئاتر دانشگاهی
پیامهای تسلیت مدیران تئاتری برای درگذشت مصطفی عبدالهی
تقدیر از سایت خبری تئاتر در اردیبهشت تئاتر ایران