فراخوان سی‌وچهارمین جشنواره بین‌المللی تئا‌تر فجر با رویکرد توجه ویژه به اجرای عمومی، برجسته سازی نقش جشنواره‌های تئا‌تر استانی، بهره گیری از ظرفیت‌های موجود تئا‌تر کشور (و دانشگاهی) منتشر شد.

 

سایت خبری تئاتر: فراخوان سی و چهارمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر با رویکرد توجه ویژه به اجرای عمومی، برجسته سازی نقش جشنواره­های تئاتر استانی، بهره­گیری از ظرفیت­های موجود تئاتر کشور (حرفه ای و دانشگاهی)و ... منتشر شد.

 

به گزارش روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی ایران، سیو چهارمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر در حوزه نمایش های فضای باز میزبان این نمایش ها در 2 بخش "مسابقه تئاتر خیابانی" و "میهمان" خواهد بود. در حوزه نمایش­های صحنه­ای نیز، 3 بخش "نسل نو"، "تولیدات تازه" و "مرور تئاتر ایران" (شامل 2 بخش "برگزیدگان جشنواره­های تئاتر استانی" و "تولیدات اجرا شده در تالارهای نمایشی کشور" سراسر کشور) وجود دارد.

 گرایش این دوره بیشتر معطوف به انتخاب درصد عمده­ای از آثار از میان نمایش های پیشتر تولید شده است و درصد کمتری از آثار جشنواره را تولیدات جدید در برخواهد گرفت.

از نکات قابل توجه فراخوان این دوره از جشنواره تئاتر فجر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • برجسته سازی نقش جشنواره­های تئاتر استانی با حذف بخش منطقه­ای (به عنوان بخشی از فرایند انتخاب آثار) از دیگر نکات فراخوان این دوره از جشنواره است.
  • طراحی زمان بندی نحوه ارائه آثار و فرایندهای انتخاب به گونه­ای است که برای بخش "تولیدات تازه" نزدیک به 80 روز زمان تمرین آثار در نظر گرفته است و پس از اعلام نتایج نهایی، گروه­ها حداقل 35 روز برای آماده سازی کامل اجرا فرصت خواهند داشت.
  • رویکرد دانشگاهی به بخش نسل نو و بهره­گیری از ظرفیت­های موجود در این حوزه­ها که در فرایندهای هدایتی دانشگاهی به ثمر رسیده اند، با حذف پذیرش متن در فرآیند انتخاب از تغییرات فراخوان این دوره است.
  • جشنواره امسال در بخش صحنه­ای 2 بخش رقابتی" مسابقه تئاتر بین­الملل" و "مسابقه تئاتر ایران" را دارد.
  • جشنواره امسال در بخش صحنه­ای بخشی به عنوان برگزیدگان سایر جشنواره­ها ندارد و آثار این جشنواره­ها صرفاً از طریق بخش مرور می­توانند متقاضی حضور در جشنواره باشند.

 

مقدمه دبیر جشنواره بین المللی تئاتر فجر

 

تئاتر ضرورت و یکی از مولفه­ های توسعه فرهنگیِ جوامع بشری است و به گواه تاریخ، هنر نمایش در گونه های متفاوت، از آیین­ها و سنت­های نمایشی ایرانی تا صورت های نوین تئاتری نقش پراهمیتی در هویت فرهنگی جامعه­ی ما داشته است. قانون­های فرهنگی تئاتر مقوِم قانون­های سامان بخش اجتماعی بوده، و تصویری از باورها و اندیشه­های انسان­ساز و تعالی­بخش را در هیأت هنری شریف بازتابانیده است. تئاتر سامان بخش وجدان جمعی، امکانی آگاهی بخش، نگاهی هوشیار و کاوشگر و یکی از کوشش­های اساسی آدمیان در شکل دادن ساختار مطلوب اجتماعی به حساب آمده است. از این رو هنر تئاتر را باید یک نهاد اجتماعی دانست که در کنار نهادهای دیگر ساختاری کمال یافته از یک جامعه را نمایان می­سازند. این نهاد موثر شامل ارکانی است که کاستی و یا توانایی آن شاکله­ی اجتماعی و فرهنگی هر جامعه­ای را متأثر خواهد کرد. و در این میان نظام­های چهارگانه­ی تولید، توزیع، حمایت و مصرف آثار نمایشی ستون­های اساسی این نهاد را شکل داده و شامل گروه­ها و سازمان­هایی است که ویژگی­ها و توانایی­های هر کدام خصلت ها و هویت تولیدی این هنر را تعیین می­کند.

در ایران عزیز ما، و در تاریخ تکوین و استقرار نوین این هنر، فراز و نشیب­هایی در عملکرد هر کدام از این ارکان وجود داشته، و جشنواره­های تئاتر بیش از هر امکان دیگری تأثیرات این ضعف و قوت­ها را نمایان کرده است. جشنواره بین­المللی تئاتر فجر نیز، به عنوان بزرگترین رخداد تئاتری ایران، پس از گذراندن سی و سه دوره از حیات خود، هر ساله نمایی از این خصایل را آشکار ساخته و از کیفیت عملکرد این ارکان متأثر بوده است و گاه به ناگزیر بار نقایص موجود را به دوش کشیده است. سی و چهارمین دوره این جشنواره با این امید آغاز به کار می­کند که کاستی­های نظام تولید، توزیع و حمایت آثار نمایشی در بیرون جشنواره سامان مناسبی بیابد و جشنواره تئاتر فجر تنها نمایانگر کیفیت تولیدهای به اجرا در آمده در یک سال تئاتری باشد و برای حرکت به این سوی، در فراخوانیِ خود می­کوشد با تغییراتی آرام، در این سال، دیدگاه  «تولید- محور» تئاتر را جایگزین عادت «جشنواره- محوری » موجود نماید. در این مسیر هنرمندان گرامی با مطالعه فراخوان در خواهند یافت که گام­های نخست برای تحقق این امر پیش­بینی شده و دادن اهمیت ویژه به هویت گروه­های نمایشی متقاضی و افزایش بیشتر سهم تولیدات پیشین و اجرا شده نمایشها برای حضور در جشنواره از نمونه­ های قابل توجه آن است.

بدین ترتیب بنابر رویکرد «تولید- محوری» روح کلی حاکم بر ساختار دوره­ی سی و چهارم جشنواره بین المللی تئاتر فجر بیشتر متمایل به انتخاب و حضور آثاری است که پیش از برگزاری جشنواره تولید و اجرا شده، و یا بیرون از روند جشنواره در فرایند تولید و اجرای عمومی در تالارهای سراسرکشور قرار داشته باشند. این رویکرد در شرایط حضور در بخش­های «مرور تئاتر ایران» ( اعم از آثار اجرا شده در تالارهای نمایشی کشور و برگزیدگان جشنواره­های تئاتر استانی) و همچنین «نسل نو» مورد نظر قرار گرفته است و سهم عمده­ای از حضور در جشنواره را آثاری با این شرایط شامل خواهد شد. در قیاس با مورد پیش گفته، تنها درصد اندکی از آثار حاضر در مرحله نهایی جشنواره از آثار پیش­تر اجرا نشده و تولید جدید، با عنوان «تولیدات تازه­ی تئاتر ایران» شرکت خواهند داشت.

دبیرخانه سی و چهارمین جشنواره بین­المللی آرزومند است در سالِ موسوم به «دولت و ملت، همدلی و همزبانی»، با همکاری و همیاری هنرمندان و هم­افزایی توان تمامی حاضرانِ گرامی در ارکان تولید این هنر گرانقدر، جشنواره­ای شایسته و در خور شأنِ میهن و فرهنگ بزرگ ایران برگزار نماید.

 

جزئیات فراخوان به شرح زیر است:

 

محور های مورد تأکید

  1. انسجام و وفاق ملی در مسیر همدلی و همزبانی
  2. ارزش­ها و دستاوردهای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس
  3. بهره­گیری از مفاهیم و جلوه­های فرهنگ، تاریخ و ادبیات غنی ایرانی ـ اسلامی
  4. توجه به تئاتر ایرانی در جهت توسعة فرهنگی
  5. نگاه کاوشگرانه و مدبرانه به جامعه، مسائل اجتماعی و اخلاق مدنی
  6. اندیشه ورزی و ارتقاء ذائقة فرهنگی و هنری جامعه از طریق هنر شریف تئاتر
  7. اهمیت دادن به روابط بینا فرهنگی و بهره گیری از زمینه های بومی
  8. توجه به مفاهیم و ارزش­های والای فراگیر، جهانی و مشترک انسانی
  9. نفی خشونت، کشتار، تروریسم و جنگ طلبی و کوشش برای صلح جهانی

 

بخش­های جشنواره

1.نسل نو

این بخش فرصتی را برای معرفی آثار برتر دانشجویان و تازه دانش­آموختگان و هنرمندان جوان عرصة تئاتر فراهم می کند. گزینش نمایش­ها در این بخش از بین نمایش­هایی با شرایط زیر انجام می­گیرد:

الف. اجراهای معرفی شده از جشنواره بین­المللی تئاتر دانشگاهی سال 1394 ( معرفی حداکثر 8 اثر).

ب. اجراهای معرفی شده از جشنواره­های تئاتر معتبر درون دانشگاهی سال 1394، مشروط بر آنکه دستِ کم چهار دوره پیاپی از برگزاریشان گذشته باشد.( معرفی حداکثر 4 اثر)

ج. پایان نامه­های اجرایی کارشناسی و کارشناسی ارشد رشتة نمایش (مشروط بر آنکه در بازه زمانی آغاز مهرماه 1393 تا آغاز مهرماه 1394 ارزیابی و دفاع شده باشند).

د. اجراهای عمومی آثار جوانان در تالارهای نمایش کشور (از دی ماه 1393 تا آغاز مهرماه 1394)

شرایط:

  • دبیرخانه جشنواره در این بخش تنها پذیرای نسخة تصویری(فیلم) آثار خواهد بود. بررسی نهایی جهت حضور در جشنواره توسط گروه انتخاب بخش ««نسل نو» صورت گرفته و آثار منتخب به مرحله نهایی راه خواهند یافت.

-  این بخش صرفاً مختص متقاضیان زیر 35 سال است.

  • متقاضیان حضور در این بخش  نباید بیش از دو بار  به عنوان صاحب اثر صحنه ای در دوره­های پیشین جشنواره بین­المللی تئاتر فجر شرکت داشته باشند.
  • آثار متقاضی غیردانشگاهی می­بایست دستِ کم 10 اجرای عمومی به همراه ارائه اسناد تأیید کننده داشته باشند.
  • آثاری که در فرایند انتخاب جشنواره­های دانشگاهی قرار داشته و پذیرفته نشده­اند امکان حضور در این بخش را نخواهند داشت.
  • بدیهی است معرفی نمایش­ها از سوی جشنواره­های ذکر شده به معنای پذیرش در مرحله نهایی نیست و تمامی آثار متقاضی، اعم از جشنواره­ای و غیرجشنواره­ای، توسط گروه انتخاب این بخش ارزیابی و منتخبین به جشنواره بین­المللی تئاتر فجر معرفی خواهند شد.
  • اجراهای متقاضی در این بخش می­توانند از نمایشنامه­های ایرانی و غیرایرانی انجام پذیرفته باشند و آثاری که با ویژگی­های زیر باشند در اولویت انتخاب خواهند بود:
    • نمایشنامه­های تازه نوشته شده ایرانی و یا تازه ترجمه شده غیرایرانی
    • اجراهای روزآمد و خلاق از نمایشنامه­های پیش­تر اجرا شده
    • نمایشنامه­هایی که با توجه به افق تاریخی، فرهنگی و اجتماعی امروزین برای اجرا انتخاب شده باشند.
    • نمایشنامه­هایی که با محورهای پیشنهادی جشنواره انطباق و تناسب بیشتری داشته باشند.
    • اجراهایی که روح خلاق، پرتوان و شکوفای نسل نوین تئاتر ایران را در اندیشه ورزی و به کارگیری تمهیدات هنری نشان دهد.
    • آثار گروه­هایی که در آماده­سازی نمایش از عوامل و ارکان اجرایی جوان (در محدوده سنی ذکر شده در بالا) بهره برده باشند.
  • آثاری که در فاصله زمانی دی ماه 1393 تا پایان خرداد ماه 1394 اجرا شده و یا از سوی جشنواره­های دانشگاهی مذکور معرفی می شوند تا 15 تیرماه 1394 فرصت ارائه نسخه تصویری به دبیرخانه را خواهند داشت.

* پایان نامه­های اجرایی نیز که از آغاز مهرماه 1393 تا پایان خردادماه دفاع و ارزیابی می­شوند شامل شرایط ارائه­ی آثار در این مرحله خواهند بود.

  • آثاری که در فاصله زمانی آغاز تیرماه تا پایان شهریورماه سال­جاری اجرا می­شوند (اعم از اجرای عمومی، معرفی جشنواره­های دانشگاهی و پایان نامه­های تحصیلی) تا 9 مهرماه فرصت ارسال نسخه تصویری را به دبیرخانه جشنواره  خواهند داشت.
  • بدیهی است که ارائه به موقع آثار به دبیرخانه به سرعت و دقت انتخاب آثار و رعایت زمان بندی بررسی و اعلام نتایج یاری خواهد کرد.
  • مهلت ارائه آثار به هیچ وجه از سوی دبیرخانه جشنواره تمدید نخواهد شد.
  • نمایش­های برگزیده این بخش در آذرماه 1394 اعلام خواهد شد.
  • مجموع آثار پذیرفته شدة نهایی در این بخش حداکثر 8 نمایش خواهد بود.
  • گروه­های راه یافته به جشنواره در این بخش بنابر اطلاعات کسب شده از ویژگی­های اجرایی نمایش و مشاوره گروه ارزیابی و انتخاب، بر اساس ضوابط اعطای کمک مالی جشنواره، (حداقل 000/000/40 ريال و حداکثر تا سقف 000/000/80 ريال) کمک هزینه دریافت خواهند کرد.
  • آثار راه یافته از این بخش به جشنواره در هیچکدام از بخش­های رقابتی شرکت نخواهند کرد و در عوض علاوه بر معرفی آثار در جشنواره و افزون بر کمک هزینه­های یاد شده از مشوق های مالی حمایت از نسل نو برخوردار خواهند بود.

 

2. مرور تئاتر ايران

این بخش با هدف انتخاب و ارائه ی بهترین آثار تولید شده ی تئاتر ایران در سراسر کشور، پس از سی و سومین جشنواره بین­المللی تئاتر فجر برگزار می­شود. مرور تئاتر ایران شامل دو بخش عمده خواهد بود:

 

2-1. تولیدات اجرا شده در تالارهای نمایشی کشور

  • نمايشهاي متقاضي حضور در اين بخش بايد در محدوده زماني آغاز دي 1393 تا پایان آبان ماه 1394 در يكي از تالارهاي نمايش (در تهران، حداقل 15 اجرا و در شهرستانها، حداقل 7 اجرا) به صحنه رفته باشند. ارائه اسناد معتبر در تأييد نكات ذكر شده ضروري است.
  • آثار متقاضي اين بخش نبايد پيشتر در هيچ جشنواره استاني و منطقهاي شركت كرده باشند.
  • انتخاب آثار تنها از طريق ديدن نسخه­ی با کیفیت تصویری (فيلم) انجام ميگيرد.
  • گروه­های متقاضی می­بایست بر اساس برنامه زمان­بندی زیر، فرم تقاضای شرکت در جشنواره و اثر پیشنهادی خود را به دبیرخانه ارائه نمایند:
    • گروه­هایی که نمایش آنها در فاصله­ی زمانی اول دی ماه 1393 تا پایان خرداد ماه 1394 به اجرا در آمده است تا 15 تیرماه فرصت دارند فیلم اثر خود را به دبیرخانه ارائه نمایند.
    • گروه­هایی که نمایش آنها در فاصله­ی زمانی اول تیرماه 1394 تا آخر آبان­ماه سال جاری اجرا می­شود می­بایست تا پانزده روز پس از پایان اجرای عمومی فیلم نمایش و تاییدیه معتبر اجرای خود را به دبیرخانه  ارائه دهند.
  • بدیهی است که ارائه به موقع آثار به دبیرخانه به سرعت و دقت انتخاب آثار و رعایت زمانبندی بررسی و اعلام نتایج یاری خواهد کرد.
  • مهلت ارائه آثار بر اساس زمان­بندی یاد شده از سوی دبیرخانه جشنواره به هیچ وجه تغییر نخواهد کرد و تمدید نخواهد شد.
  • 35 نمایش از این بخش به مرحله­ی نهایی جشنواره راه خواهند یافت.
  1. با توجه به دیدگاه تولید محور در جشنواره امسال برگزیدگان جشنواره­های ملی و بین­المللی تئاتر کشور نیز می­توانند همانند سایر نمایش­های متقاضی شرکت در بخش تولیدات اجرا شده و مشروط به رعایت شرایط و قواعد حضور در این بخش( انجام اجرای عمومی با شرایط یاد شده) پیشنهاد حضور خود را به دبیرخانه جشنواره بین­المللی تئاتر فجر ارائه دهند.

 

2-2. برگزيدگان جشنواره­های تئاتر استانی

  • از آنجایی که بر اساس شیوه نامه برگزاری جشنواره­های تئاتر استانی شرط حضور در این جشنواره­ها حداقل 7 نوبت اجرای عمومی پیش از برگزاری جشنواره­هاست، نمایش­های برگزیده در این بخش جزو تولیدات پیشین تئاتر ایران محسوب می­شود.
  • پس از برگزاری جشنواره­های استانی تا حداکثر دو اثر منتخب از سوی گروه داوران این جشنواره­ها، از طریق هماهنگی تئاتر استانهای اداره کل هنرهای نمایشی، به دبیرخانه جشنواره بین­المللی تئاتر فجر معرفی خواهند شد.
  • بررسی نهایی جهت حضور در جشنواره از طریق نسخه تصویری (فیلم) آثار توسط گروه انتخاب بخش مرور تئاتر ایران صورت گرفته و آثار منتخب به مرحله نهایی راه خواهند یافت.
  • از میان نمایش­های ارائه شده به دبیرخانه در این بخش 10 اثر برای حضور در مرحله نهایی جشنواره بین­المللی تئاتر فجر برگزیده خواهد شد و تعدادی دیگر برای حضور در بخش فجر استانی جشنواره معرفی خواهند شد.
  • گروه­های معرفی شده در این بخش می­بایست نسخه تصویری نمایش خود را پس از معرفی از سوی هماهنگی تئاتر استانها به دبیرخانه ارائه نمایند.
  • ضروری است که حداکثر 15 روز پس از پایان هر جشنواره استانی، نسخه تصویری نمایش­های منتخب به دبیرخانه ارسال شود.
  • آثار نهایی بخش مرور تولیدات تئاتر ایران برای شرکت در جشنواره تا پایان آذرماه 1394 اعلام خواهد شد.
  • مجموع آثار بخش  مرور تئاتر ایران برای حضور در جشنواره حداکثر 45 نمایش خواهد بود.
  • گروه­های راه یافته به جشنواره در این بخش (اعم از تولیدات اجرا شده و برگزیدگان جشنواره های تئاتر استانی)  بنابر اطلاعات کسب شده از ویژگی­های اجرایی نمایش، مشاوره گروه ارزیابی و انتخاب، بر اساس ضوابط اعطای کمک مالی جشنواره، (حداقل 50/000/000 ريال و حداکثر تا سقف 100/000/000 ريال) کمک هزینه دریافت خواهند کرد.

 

3. تولیدات تازهی تئاتر ايران

سی و چهارمین جشنواره بین­المللی تئاتر فجر در جهت اهمیت دادن به مفهوم گروه و فرایند نظام مند تولید تئاتر در ایران، در این بخش درخواست گروه­های نمایشی را، به عنوان هویت حقوقی، و کارگردان نمایش را به عنوان نماینده معرفی شده­ی آن گروه نمایشی برای شرکت در جشنواره خواهد پذیرفت و در تمامی مراحل، از پذیرش درخواست شرکت، ارزیابی متن و نمایش، تا حضور در بخش نهایی جشنواره هویت گروه نمایشی را برای شناسایی اثر مد نظر قرار خواهد داد. لذا گروه­های محترم متقاضی می­بایست به شرایط زیر برای شرکت در این بخش توجه نمایند:

شرایط:

  • سرپرست گروه متقاضی می­باید با تکمیل فرم تقاضای شرکت در جشنواره با ارائه اطلاعات لازم مندرج در فرم مربوطه ضمن معرفی سوابق و فعالیت­های تئاتری گروه، متن پیشنهادی و کارگردان نمایش را به دبیرخانه جشنواره معرفی نماید.
  • هر گروه نمایشی می­تواند تنها یک نمایشنامه برای حضور در جشنواره پیشنهاد دهد.

تبصره: گروه­هایی که سابقه بیش از چهار بار حضور در جشنواره بین­المللی فجر را داشته ­اند می توانند دو نمایشنامه برای حضور در این بخش ارائه دهند. ارائه اسناد معتبر در تأیید این امر ضروری است.

  • جشنواره در این بخش، تنها پذیرای متون ایرانی است و متون پیشنهادی نمی­بایست پیش از این در هیچ جشنواره­ی دیگری حضور یافته، یا به اجرای عمومی در آمده باشند.
  •  در فرایند بررسی آثار، گروه ارزیابی و انتخاب در این بخش علاوه بر ارزیابی متن نمایشنامه، به توانایی و سوابق هنری و اجرایی گروه نمایشی و کارگردان نمایش نیز توجه خواهند کرد.
  •  درج کامل اطلاعات خواسته شده در فرم مربوطه (اعم از سوابق فعالیت­های هنری، معرفی اجراها و بروشور آثار پیشین، و همچنین ایده­های اجرایی متن پیشنهادی) در انتخاب متون موثر خواهد بود.
  • گروه­های راه یافته به جشنواره در این بخش بنابر اطلاعات کسب شده از ویژگی­های اجرایی نمایش و مشاوره گروه ارزیابی و انتخاب بر اساس ضوابط اعطای کمک مالی جشنواره، (حداقل 000/000/80 ريال و حداکثر تا سقف 000/000/180 ريال) کمک هزینه دریافت خواهند کرد.

 

برنامه زمان بندی

  • مهلت دريافت نمايشنامه­ها 24 تیر ماه 1394 خواهدبود.
  • نتيجه بررسي نمایشنامه­ها تا 15 شهریور ماه 1394 اعلام خواهد شد.
  • ارزیابی نهایی آثار در نیمه­ی اول آذرماه 1394 انجام خواهد شد.
  • اسامی نمایش­های برگزیده برای حضور در جشنواره تا پایان آذرماه اعلام خواهد شد.
  • در این بخش حداکثر 10 نمایش پذیرفته خواهد شد.

 

4. تئاتر ملل

بخش تئاتر ملل با هدف ايجاد فرصتي براي معرفي آثار ديگر ملل جهان و زمينهسازي براي تعاملات ميان فرهنگي برگزار ميشود. در این بخش آثاری از گروه­های نمایشی غیر ایرانی شرکت خواهند داشت تا علاوه بر تعاملات فرهنگی ذکر شده، مخاطبان و هنرمندان تئاتر ایران با خصلت­ها و ویژگی­های هنری تئاتر توسعه یافته و یا در حال توسعه­ی ملت­های دیگر آشنا شوند.

شرايط:

  • شرايط حضور نمايشهاي اين بخش در فراخوان بينالمللي جشنواره ارائه خواهد شد.
  • از ميان آثار حاضر در بخش تئاتر ملل تعدادي براي حضور در مسابقه تئاتر بينالملل معرفي خواهد شد.

 

5. بخش­های رقابتي

به منظور شكلگيري رقابت هنري شايسته و پويا، دبيرخانه جشنواره از ميان همه نمايشهاي پذيرفته شده در بخشهاي مرور تئاتر ایران و تازه­های تولید، آثاري را بنا به تقاضاي كارگردانان آثار و نظر گروه های انتخاب براي حضور در دو بخش مسابقه تئاتر بينالملل و مسابقه تئاتر ايران انتخاب ميكند.

  • كارگردانان آثار ايراني معرفی شده به بخش نهایی جشنواره و متقاضي حضور در هر يك از اين دو بخش ميبايست در فرم تقاضای حضور در جشنواره، درخواست خود را براي حضور در مسابقه مورد نظر اعلام كنند.
  • بديهي است كه هر يك از آثار فقط ميتواند در فضاي رقابتي يك مسابقه شركت كند.

 

5-1. مسابقه تئاتر بينالملل

  • دبيرخانه جشنواره در كنار گروههاي نمايشي غیر ایرانی، از ميان گروههاي پذيرفته شده، به جزگروه های بخش نسل نو، آثاري را بر اساس شرايط پيش گفته براي حضور در بخش مسابقه بينالملل انتخاب خواهد كرد.

 

 5-2. مسابقه تئاتر ايران

  • اين مسابقه صرفاً متعلق به گروههاي نمايشي پذيرفته شده ايراني است كه در بخشهاي مرور و تازه­های تولید تئاتر ایران جشنواره نمايش خود را اجرا ميكنند. انتخاب اين آثار نيز منوط به تقاضاي كارگردان نمايش و نظر ستاد برگزاری جشنواره است.

 

6. تئاتر خياباني

اين بخش با هدف ايجاد شرايطي براي انعكاس مناسب تلاش و نوآوري هنرمندان اين حوزه كه با رويكردي خلاق در طرح و اجرا به دنبال ترويج نمايشهايي با مضامين مختلف و قابليت اجرا در مكانهاي عمومي هستند، در دو قسمت برگزار ميشود.

 

6-1.  ميهمان

اين بخش شامل آثار برگزيده هیأت داوران «دهمین جشنواره بينالمللي تئاتر خياباني مريوان» است كه از سوي دبیر  جشنواره مذكور به دبيرخانه تئاتر فجر معرفي ميشوند.

  • تبصره: اثر برگزيده­ی ديگر جشنوارههاي سراسری تئاتر خياباني يا بخشهاي خياباني ساير جشنوارههاي سراسري نيز ميتوانند  با معرفي ستاد برگزاري هر جشنواره، متقاضي حضور در اين بخش باشند. بديهي است تصميمگيري نهايي براي حضور اين آثار از سوي دبيرخانه جشنواره فجر انجام ميگيرد و برگزيده بودن نمايشي در يك جشنواره دليلي براي حضور قطعي آن در جشنواره بينالمللي تئاتر فجر نخواهد بود.

شرايط:

  • چنانچه نمايشي در دهمین جشنواره بينالمللي تئاتر خياباني مريوان حضور داشته باشد اما در فهرست آثار منتخب اين جشنواره براي حضور در جشنواره تئاتر فجر نباشد نميتواند متقاضي حضور در بخش ميهمان به عنوان برگزيده ساير جشنوارهها باشد.
  • دبيرخانه جشنواره در بخش برگزیدگان سایر جشنواره­ها صرفاً پذيراي تقاضاهايي خواهد بود كه جشنواره مربوط از پانزدهم بهمن 1393 تا پيش از اول آذر 1394 برگزار شده باشد.
  • مجموع آثار پذيرفته شده اين بخش حداكثر 10 نمايش خواهد بود.

6-2. مسابقه تئاتر خياباني

اين بخش اختصاص به آثاري دارد كه بر پايه محورهاي مورد تأكيد در اين فراخوان و متناسب با نامگذاري سال 1394 (دولت و ملت، همدلی و همزبانی) توليد شوند.

شرايط:

  • در اين بخش دبيرخانه جشنواره پذيراي طرح و ايده متقاضيان خواهد بود.
  • طرح و ايدههاي ارسالي ميبايست مبسوط بوده و بر اساس قواعد و اصول مبتنی بر شیوه­های تئاتر خیابانی نگاشته شده باشند.
  • دبيرخانه جشنواره صرفاً پذيراي آثاري خواهد بود كه تاكنون هيچ اجرايي (جشنوارهاي و عمومي) نداشتهاند.
    • تذكر: چنانچه در هر مرحلهاي، تخلف از بند فوق براي دبيرخانه جشنواره محرز شود، از ادامه حضور اثر در جشنواره جلوگيري خواهد شد.
  • به دليل شرايط خاص برنامهريزي اجراي نمايشهاي خياباني، دبيرخانه جشنواره هيچ تعهدي نسبت به هماهنگي حضور بازيگران مشترك در اجراهاي متفاوت (صحنهاي و خياباني) نخواهد داشت. اين امر، براي آثار برگزيده دهمین جشنواره بينالمللي تئاتر خياباني مريوان مستثنا است.
  • مجموع آثار پذيرفته شده اين بخش حداكثر 15 نمايش خواهد بود.
  • مهلت دريافت طرح و ايده تا 21 تیرماه 1394 خواهد بود.
  • نتيجه بررسي طرح و ايدههاي ارسالي تا 5 مردادماه 1394 اعلام خواهد شد.
  • انتخاب آثاري كه طرح آنها پذيرفته شده است با هماهنگي گروهها و دبيرخانه جشنواره از نیمه دوم آبان ماه 1394 آغاز خواهد شد.
  • اسامي نمايشهاي برگزيده تا 7 آذرماه 1394 اعلام خواهد شد.
  • گروه­های راه­یافته به جشنواره در بخش تئاتر خیابانی(میهمان و مسابقه) بنابر اطلاعات کسب شده از ویژگی های اجرایی نمایش و مشاوره گروه ارزیابی و انتخاب بر اساس ضوابط اعطای کمک مالی جشنواره، (حداقل 30/000/000 ريال و حداکثر تا سقف 50/000/000 ريال) کمک هزینه دریافت خواهند کرد.

 

7. مسابقه نمايشنامهنويسي

اين بخش با هدف توليد نمايشنامههاي ايراني برگرفته از مضامين و بنیان­های فرهنگي و اجتماعي كشور برگزار ميشود. پرداختن به میراث گرانبهای تاریخی، فرهنگی و ادبی ایران (افسانه­ها- اشعار- داستان­ها- حماسه- رسوم و سنن بومی- محلی) و همچنین محورهای موضوعی مورد تأکید و مذکوردر فراخوان این جشنواره در اولویت خواهد بود.

شرايط:

  • در اين بخش صرفاً نمايشنامههاي ايراني كه تا به حال در هيچ مسابقه نمايشنامهنويسي حائز رتبه نشده و به چاپ نرسيده باشند مورد پذيرش قرار ميگيرند.
  • هر نمايشنامهنويسي ميتواند با حداكثر سه اثر متقاضي حضور در این مسابقه باشد.
  • مهلت دريافت نمايشنامهها تا تاریخ 15 شهریور ماه 1394 خواهد بود.
  • پس از بررسی نخستین گروه داوری این بخش ده نمایشنامه نامزد دریافت جایزه در این بخش 15 مهرماه 1394 اعلام خواهد شد.
  • این ده اثر بر اساس برنامه ی ارائه شده توسط دبیرخانه در آبان ماه 1394 توسط نویسنده، نمایشنامه­خوانی خواهد شد و مورد نقد و بررسی قرار خواهد گرفت. 
  • برگزيدگان نهایی مسابقه، بر اساس نظر گروه داوران حداكثر تا سقف 60/000/000 ريال به عنوان جايزه دريافت خواهند كرد.
  • آثاري كه از سوي هيأت داوران براي چاپ مناسب تشخيص داده شوند، پس از طي مراحل لازم از سوي انتشارت نمايش به چاپ خواهند رسيد.

 

8. مسابقه و نمايشگاه عكس

تداوم برگزاري مسابقه و نمايشگاه عكس در سال­های گذشته منجر به ارتقاء جايگاه عكس و عكاسان تئاتر در حوزه تبليغ و معرفي تئاتر و ظهور عكاسان جوان و حرفهاي بهويژه در شهرستانها شده است. در اين دوره نيز مسابقه و نمايشگاه عكس با هدف بهبود و ارتقاء فضاي پيش گفته برگزار ميشود.

شرايط:

  • دبيرخانه جشنواره صرفاً پذيراي عکس نمايشهايي خواهد بود كه اجراي آنها (عمومي و جشنوارهاي) در محدوده زماني اول آذر 1393 تا اول آذر 1394 انجام شده باشد.
  • دبيرخانه جشنواره پذيراي عكسهاي تمرين نمايشها نخواهد بود.
  • مهلت دريافت آثار تا تاریخ هفتم آذر 1394 خواهد بود.
  • سقف آثار مورد پذيرش از هر متقاضي پنج اثر خواهد بود.
  • آثار برگزيده علاوه بر ارائه در نمايشگاه در كتاب ويژه مسابقه عكس به چاپ خواهد رسيد.
  • فراخوان اختصاصي اين بخش از طريق سايت جشنواره به نشاني www.fitf.ir قابل دسترس خواهد بود.

 

9. مسابقه و نمايشگاه پوستر

همچون مسابقه و نمايشگاه عكس، تداوم برگزاري مسابقه پوستر جايگاه طراحي پوستر را براي هنرمندان گرافيست و گروههاي نمايشي گوناگون در اقصي نقاط كشور ارتقاء داده است. در اين جشنواره نيز به منظور تعالي اين امر و شناخت بهتر و بیشتر تأثیر متقابل هنر نمایش و هنرهای تجسمی در نقطه اشتراک طراحی پوستر نمایش­ها و رویدادهای نمایشی و نمايشگاهي برگزار خواهد شد.

شرايط:

  • محدوده زماني مد نظر براي آثار متقاضي مربوط به نمايشها و رويدادهايي است كه در فاصله دهم آذرماه 1393 تا اول آذر 1394 اجرا يا برگزار شده باشند.
  • درج مكان و زمان اجراي نمايش يا برگزاري رويداد به عنوان جزيي از طراحي پوستر الزامي است.
  • مهلت دريافت آثار تا تاریخ چهارم آذر1394 خواهد بود.
  • سقف آثار مورد پذيرش از هر متقاضي ده اثر خواهد بود.
  • آثار برگزيده علاوه بر ارائه در نمايشگاه، در كتاب ويژه مسابقه پوستر به چاپ خواهد رسيد.
  • فراخوان اختصاصي اين بخش از طريق سايت جشنواره به نشاني www.fitf.ir قابل دسترسي خواهد بود.

شرايط عمومي

  1.  در بخش تئاتر صحنه­ای هر هنرمند صاحب اثري صرفاً ميتواند با یک اثر در مرحله ی نهایی جشنواره حضور داشته باشد.
  2. در بخش تئاتر خیابانی هر هنرمند صاحب اثری می­تواند تنها در یکی از بخش های مسابقه یا میهمان جشنواره حضور داشته باشد.
  3. ستاد برگزاري جشنواره، نظر به مشكلات پيشبيني نشده درباره برنامهريزي و تنظيم جدول اجراهاي جشنواره صرفاً متعهد به هماهنگي حضور بازيگران مشترك نمايشهاي صحنهاي بخش مرور تئاتر ايران در سال 1394-1393 خواهد بود. از اينرو، دبيرخانه جشنواره به هيچ عنوان تعهدي نسبت به هماهنگي حضور بازيگران مشترك در اجراهاي متفاوت به جز مورد پيش گفته را نخواهد داشت.
  4. ارائه اجازهنامه كتبي نويسنده، مترجم يا ناشر براي ثبت اثر در تمامي بخشها ضروري است.
  5. بدیهی است که نسخه­ی تصویری(فیلم) ارسالی از نمایش­های متقاضی می باید از کیفیت مناسب برای ارزیابی برخوردار باشد . در صورت هرگونه نقص و نامناسب بودن کیفیت صوتی و تصویری  نسخه ی ارائه شده، مسئولیتی به عهده­ی دبیرخانه جشنواره نخواهد بود.
  6. تعيين زمان، مكان و تعداد اجراي نمايشها بر عهده ستاد برگزاري جشنواره و بر اساس امكانات موجود خواهد بود.
  7. اسكان و پذيرايي گروههاي شهرستاني پذيرفته شده بر عهده دبيرخانه جشنواره خواهد بود.
  8. ستاد برگزاري جشنواره مسئوليتي در قبال ساخت و ساز دكور، دوخت لباس و چاپ اقلام تبليغی نمايشها نداشته و صرفاً خدمات معمول نصب دكور و آمادهسازي صحنه را ارائه خواهد كرد.
  9. مدارك، عكس، پوسترها، نمايشنامهها و فيلمهاي ارسال شده (اعم از پذيرفته شده و پذيرفته نشده) مسترد نخواهد شد.
  10. دبيرخانه جشنواره با مشاوره هيأت انتخاب هر بخش كمك هزينه گروههاي راهيافته را با توجه به موارد ذيل مشخص ميكند:

الف) نيازهاي ضروري صحنه شامل دكور، لباس، موسيقي و ...

ب) تعداد عوامل اجرايي گروه به منظور تأمين نيازهاي اياب و ذهاب

 ج) سطح كيفي و تعداد اجراها در جشنواره

  1. شركتكنندگان در بخشهاي مختلف جشنواره با ارسال اثر خود متعهد به پذيرش قوانين و سياستگذاريهاي جشنواره هستند، عدم رعايت اين قوانين، خصوصاً زمانبندي مصوب جشنواره، موجب حذف آثار خواهد شد.
  2. چنانچه مواردي در اين فراخوان درج نشده باشد موضوع از طريق استعلام علاقهمندان حضور در جشنواره و تصميم ستاد برگزاري جشنواره اعلام و اجرا خواهد شد.

 

 

مدارك مورد نياز جهت شركت در جشنواره

الف)  مدارك عمومي براي همه بخشها

  1. فرم تكميل شده تقاضاي حضور
  2. مجوز كتبي نويسنده، مترجم يا ناشر
  3. چكيده سوابق هنري متقاضي در يك صفحه A4  تايپ شده
  4. تصوير كارت ملي و يك قطعه 4*3 عكس متقاضي

 

ب)  مدارك اختصاصي هر بخش

-  نسل نو

  1. پنج نسخه DVD  فيلم نمايش با کیفیت مناسب
  2. يك CD  حاوي عكسهاي با كيفيت از نمايش
  3. کپی کارت ملی

 

-  برگزيدگان جشنواره های تئاتر استانی

  1. پنج نسخه DVD  فيلم نمايش با کیفیت مناسب
  2. يكCD  حاوي عكسهاي با كيفيت از اجرا
  3. تأييديه اجراي عمومي با قيد تعداد اجرا و زمان و مكان آن

 

-  مرور تئاتر ايران

  1. پنج نسخه DVD فيلم نمايش
  2. يك نسخه CD حاوي عكسهاي با كيفيت از اجرا
  3. تأييديه اجراي عمومي با قيد تعداد اجرا، سالن اجرا و زمان آن

 

-  تولیدات تازهی تئاتر ايران

1. تکمیل فرم معرفی سوابق گروه متقاضی شرکت در تازه های تولید تئاتر ایران ( فرم مربوطه در سایت جشنواره به نشانیwww.fitf.ir در دسترس خواهد بود)

2.فايل تايپ شده­ی نمايشنامه در محي ط  word و pdf  بر روي  CD (برای تقاضای حضور دراین بخش نیازی به ارائه نسخه ی پرینت شده­ی (کاغذی) نمایشنامه نیست)

3. چنانچه نمایشنامه ای چاپ شده باشد 4 نسخه از کتاب.

 

-  تئاتر خياباني

الف) بخش ميهمان (به جز برگزيدگان جشنواره تئاترخياباني مريوان)

  1. چهار نسخهDVD  فيلم نمايش
  2. يك CD  حاوي عكسهاي با كيفيت از نمايش
  3. تأييديه سازمان برگزار كننده جشنواره مبني بر برگزيده بودن اثر در جشنواره

ب) بخش مسابقه

  1. چهار نسخه طرح مبسوط به همراه ایده اجرایی

 

- مسابقه نمايشنامهنويسي

1. فايل تايپ شده ی نمايشنامه در محيط  word و pdf  بر روي  CD ( نیازی به نسخه ی پرینت شده ی کاغذی نیست)

 

نشانی دبیرخانه: خیابان استاد شهریار. خیابان هانری کوربن. شماره 18 . طبقه سوم. دبیرخانه جشنواره بین­المللی تئاتر فجر

تلفن:66748045-66477969  نمابر:66747969   کد پستی:           1133734913                        

 


سی‌وچهارمین جشنواره بین‌المللی تئا‌تر فجر به دبیری سعید اسدی برگزار خواهد شد.

 

فرم فراخوان سی‌وچهارمین جشنواره بین‌المللی تئا‌تر فجر

 

اخبار مرتبط:

واکنش صریح علی رفیعی به شوراها

جای خلاقیت و جسارت در جشنواره تئاتر دانشگاهی خالی است

برگزیدگان جشنواره تئاتر «مقاومت ­- فتح خرمشهر» مشخص شدند

چاپ دو نمایشنامه از شهرام کرمی

دلیل اجرا نشدن تئاتر «رومی» رضا ثروتی

فراخوان جایزه نمایشنامه نویسی محمود استادمحمد منتشر می‌شود

مهران مدیری به صحنه تئاتر نمی‌آید

«عاشقانه‌های نا آرام» با فروتن و نیکی کریمی در تالار وحدت

جایزه ویژه هیات داوران جشنواره «لوداستار اوکراین» برای نوجوان ایرانی

گزارش اختتامیه اردیبهشت تئاتر ایران + عکس

تقدیر از سایت خبری تئاتر در اردیبهشت تئاتر ایران