خوشبختانه، انتشار فصل دوم «جداسازی» از اپل تیوی پلاس به انتظارات پایان داد و حالا دوباره با شخصیتهای آشنا همراه شدهایم. اما اگر از «جداسازی» سیر نشدهاید و دنبال سریال دیگری شبیه به آن میگردید، جای درستی آمدهاید.
چارسو پرس: فصل دوم «جداسازی» (Severance) بالاخره امسال منتشر شد. اگر شما هم از طرفداران درام علمیتخیلی جذاب دن اریکسن هستید، میدانید که «جداسازی» یکی از تکاندهندهترین سریالهای اخیر شبکههای پخش آنلاین است؛ اما فصل اول آن با یک پایان باز و هیجانانگیز به اتمام رسید و سرنوشت کارمندان شرکت «لومن اینداستریز» (Lumen Industries) یعنی مارک (آدام اسکات)، هلی (بریت لوور)، دیلن (زک چری) و ایروین (جان تورتورو) در هالهای از ابهام باقی ماند. خوشبختانه، انتشار فصل دوم «جداسازی» از اپل تیوی پلاس به انتظارات پایان داد و حالا دوباره با شخصیتهای آشنا همراه شدهایم. اما اگر از «جداسازی» سیر نشدهاید و دنبال سریال دیگری شبیه به آن میگردید، جای درستی آمدهاید.
اگر هنوز با این سریال آشنا نیستید و تازه میخواهید به طرفداران «جداسازی» بپیوندید، خوب است بدانید این مجموعه از شبکهی اپل تیوی پلاس آیندهای نهچندان دور را به تصویر میکشد که در آن یک شرکت میتواند ذهن فرد را جدا یا به دو بخش تقسیم کند، به طوری که شخص عملا دو حافظهی مستقل داشته باشد: یکی مربوط به زندگی شخصی و دیگری مربوط به زمانی که در محل کار حضور پیدا میکند. این امر در واقع منجر به ایجاد دو شخص متمایز میشود که یک بدن را به اشتراک میگذارند و یکی از آنها تمام عمرش را صرف انجام کارهای خستهکننده در دفتری کسالتآور میکند.
10 سریال هیجانانگیز شبیه «جداسازی» که باید ببینید
با هدایت دن اریکسن و تهیهکنندگی بن استیلر، «جداسازی» یکی از بهترین سریالهای حال حاضر پلتفرمهای استریمینگ است و با جلوهی بصری خاص و سبک مینیمالیست خود، یکی از منحصربهفردترین آنها. اگر از بینندگان قدیمی «جداسازی» هستید و مشتاقانه به دنبال سریال دیگری میگردید که بتواند تجربهای شبیه این مجموعه را برایتان به ارمغان آورد، میتوانید به مجموعههای زیر رجوع کنید. با اینکه «جداسازی» اثری واقعا تازه و متمایز است که مانندش به سختی پیدا میشود، شاید ده سریال پیش رو که با داستانهای تریلر، علمی-تخیلی و چالشهای محیط کار و آیندهای تاریک با پیشرفت تکنولوژی سروکار دارند بتوانند حسی مشابه دیدن «جداسازی» را برایتان تداعی کنند.
۱. وستورلد (Westworld)
سال پخش: ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۲
سازندهی سریال: جاناتان نولان، لیزا جوی
بازیگران: ایوان ریچل وود، آنتونی هاپکینز، آرون پال، اد هریس
امتیاز کاربران IMDb به سریال: ۸.۵ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به سریال: ۸۰ از ۱۰۰
تعداد قسمتها: ۳۶
از میان سریالهایی که برای این فهرست انتخاب کردهایم، «وستورلد» ممکن است عجیبترین گزینه به نظر برسد؛ مخصوصا اگر از آن دسته بینندگانی باشید که پیش از کنسل شدن سریال توسط HBO از دیدنش دست کشیده باشید؛ اما فصل اول «وستورلد» یکی از بهترین سریالهای علمی-تخیلی است که شبیه سریال «جداسازی» با مطرح کردن پرسشهای فلسفی، ذهنتان را قلقلک میدهد. داستان سریال با اقتباسی بهشدت آزاد از رمان مایکل کرایتون (و اقتباس فیلم خودش که با همین نام سال 1973 اکران شد) شروع میشود: یک پارک تفریحی پر از مشتریان ثروتمند که رباتهای انساننمای پیشرفتهای در آن به کار گماشته میشوند. اما وقتی این رباتها، که کینهی سنگینی از انسانها به دل گرفتهاند، اختیار پیدا میکنند، جان انسانهای زیادی به خطر میافتد.
این داستان اولیهی «وستورلد» است که با یک پایانبندی شوکهکننده در فصل ابتدایی طرفداران زیادی پیدا کرد. با همین ایدههای تازه «وستورلد» شبکهی HBO از نسخههای قبلی متمایز شد. اما همانطور که سریال ادامه پیدا کرد، ایدههای آن هم بزرگتر شد و آخرش «وستورلد» لقمهای برداشت که خودش هم در آن مانده بود. درنهایت، HBO سریال را پس از چهار فصل کنسل کرد؛ چهار فصلی که هر بار با افت کیفیت مواجه بودند، برای همین، لغو سریال آنقدرها هم غیرمنتظره نبود.
بدون اینکه بخواهیم بیش از حد داستان «وستورلد» را لو بدهیم (به ویژه برای سریالی که به شدت به پیچشها و چرخشهای هیجانانگیز و البته بیشتر اوقات ناامیدکنندهی خود متکی است)، باید بگوییم داستان این مجموعه دربارهی هوش مصنوعی حرف میزند و طی داستان میفهمیم این هوش مصنوعی به وسیلهای برای ایجاد حیات جدید تبدیل شده. کاراکترها باید نحوهی استفادهی درست از این فناوری بهسرعت درحال پیشرفت را یاد بگیرند؛ اما فساد سیستماتیک و طمع آدمیزاد مانع آن میشود.
پیشنهاد میکنیم اگر دنبال سریالی شبیه «جداسازی» هستید، فصل اول «وستورلد» را از دست ندهید؛ اما دیدن فصلهای بعدی آن پای خودتان که برای دیدنش باید تمام انتظارات خود را کنار بگذارید و تسلیم شتابزدگی «وستورلد» شوید که با وجود بنمایهی قوی، اجازه نمیدهد ایدههای جذابش درست و حسابی جا بیفتند.
۲. آقای ربات (Mr. Robot)
سال پخش: ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹
سازندهی سریال: سم اسماعیل
بازیگران: رامی ملک، کارلی چایکین، پورتیا دوبلدی، کریستین اسلیتر
امتیاز کاربران IMDb به سریال: ۸.۵ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به سریال: ۹۴ از ۱۰۰
تعداد قسمتها: ۴۵
رامی مالک با اجرای خود در نقش الیوت در سریال «آقای ربات» به چهرهای سرشناس تبدیل شد و بهخاطرش تحسین زیادی برانگیخت و از جمله جایزهی امی را برد. سم اسماعیل، نام سازندهی سریال نیز که امضایش پای همهچیز «آقای ربات» خورده، در عالم تلویزیون بر سر زبانها افتاد. دستاورد متمایز او در به تصویر کشیدن مسائل مربوط به امنیت سایبری هم ستودنی است که متخصصان زیادی به دقت و صحت «آقای ربات» در طول چهار فصل آن اشاره داشتهاند.
داستان «آقای ربات» دربارهی یک کارشناس امنیت سایبری به نام الیوت است که اوقات بیکاریاش کار هک کامپیوتر هم انجام میدهد. پس از آنکه یک غریبه که فقط تحت عنوان آقای ربات (کریستین اسلیتر) شناخته میشود، الیوت را استخدام میکند، او به گروهی زیرزمینی از هکرهای همعقیده میپیوندد که هدف یکسانی دارند و میخواهند قوانین بازی را برای همه مساوی کنند؛ اولین قدم هم حذف تمام بدهیهای مصرفکنندگان است. در این میان، الیوت در ماجرایی به سبک ایلومیناتی غرق میشود که ممکن است او را بکشد، اما این تازه آغاز ماجراست.
به جز موضوعات روانشناختی دربارهی انزوا و تنهایی که «آقای ربات» به آن میپردازد، این سریال با نویسندگی غنی که دارد در طول چهار فصل خود به مباحث سیاسی و اقتصادی روز دنیا هم اشاره میکند. سریال سم اسماعیل به جز اینکه سری به پیچیدگیهای فناورانه و روانشناسانه بزند، به موضوعاتی مثل عدالت اجتماعی، جنگ طبقاتی، تراما در کودکی و سلامت روان هم میپردازد. تماشای «آقای ربات» شبیه سریال «جداسازی» توجه زیادی میطلبد؛ اما همانقدر که توقع تمرکز کافی از شما دارد، همانقدر هم به توجهتان جایزه میدهد. به همین دلیل به جای آنکه یکدفعه چهارفصل مجموعه را با هم ببینید، بهتر است به سریال فرصت دهید تا نهتنها چالشهای شخصیتها به آرامی در ذهنتان جا خوش کنند، که جزئیات فراوان سریال را هم از دست ندهید. در چنین حالتی است که چرخشهای فوقالعادهی داستان بهتر از هروقت دیگر جواب میدهند.
بیشتر بخوانید: مطالب مربوط به سریالهای خارجی
۳. همتا (Counterpart)
سال پخش: ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹
سازندهی سریال: جاستین مارکس
بازیگران: جی. کی. سیمونز، اولیویا ویلیامز، هری لوید، نازنین بنیادی
امتیاز کاربران IMDb به سریال: ۸ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به سریال: ۱۰۰ از ۱۰۰
تعداد قسمتها: ۲۰
«همتا» ساختهی جاستین مارکس داستان هاوارد سیلک (با بازی جی.کی. سیمونز)، کارمند دولتی را دنبال میکند که دنیای او با ورود یکی مثل خودش از دنیای موازی زیرورو میشود. شبیه کارکنان شرکت «لومن اینداستریز» در «جداسازی»، هاوارد سریال «همتا» هم هر روز خود را با انجام کارهای پیشپاافتاده اما گیجکنندهای میگذراند که اصلا نه میداند هدف از انجام آنها چیست و نه هیچ ایدهای از سازمانی که برایشان کار میکند دارد. اما این وضعیت با دیدن دوقلوی خودش در محل کار دگرگون میشود. این آدم، که به نام هاوارد پرایم شناخته میشود و دقیقا شبیه خود هاوارد است، به جای آنکه «اینی» (Innie) یا «آوتی» (Outie) او باشد، از یک زمین موازی به دنیای هاوارد آمده و نام همتا را بر او گذاشتهاند.
در واقع، طی این مدت کار هاوارد جابجا کردن پیامها به زمین دیگر (دنیای پرایم) بوده که به سازمان ملل کمک کرده تا با ارتباط بر دنیای پرایم بر آن نظارت داشته باشند؛ اما چون هاوارد یک کارمند در سطح پایین است که کارش را هر کسی میتواند انجام دهد، او را در جریان ماجرا نگذاشته بودند. در مقابل، هاوارد پرایم (خلاف هاوارد زمین ما که به عنوان دنیای آلفا شناخته میشود) یک افسر اطلاعاتی بیرحم و ترسناک است که برای کشتن یک قاتل از دنیای پرایم که به دنیای آلفا نفوذ کرده، فرستاده شده است. به دلایلی که در طول سریال آرام آرام آشکار میشود، دنیای پرایم از دنیای آلفا متنفر است و به سمت خصومت بیشتر حرکت میکند.
با اینکه امیدهایی وجود داشت که سریال «همتا» پس از کنسل شدن آن در شبکهی استارز (Starz) دوباره در یک پلتفرم دیگر جان تازهای بگیرد، باید به دیدن داستان دو سیمونز تنها در دو فصل اکتفا کنیم. اما هردوی این فصلها به اندازهی کافی هیجانانگیز و خوشساخت هستند که ارزش تماشا داشته باشند. مخصوصا برای شما که طرفدار «جداسازی» هستید و داستانهای علمی-تخیلی دربارهی سازمانهای مخفی را دوست دارید.
۴. مجنون (Maniac)
سال پخش: ۲۰۱۸
سازندهی سریال: کری فوکوناگا، پاتریک سامرویل
بازیگران: اما استون، جونا هیل، جاستین ثرو، سونویا میزونو
امتیاز کاربران IMDb به سریال: ۷.۶ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به سریال: ۸۵ از ۱۰۰
تعداد قسمتها: ۱۰
آن زمان که طرفداران دربارهی جمع شدن دوبارهی بازیگران فیلم «سوپربد» (Superbad) رویاپردازی میکردند، در خواب هم نمیدیدند که این اتفاق در سال ۲۰۱۸ و با مینیسریال «مجنون» محقق شود؛ سریالی که دوباره اما استون و جونا هیل را با یکدیگر همبازی کرد. کری جوجی فوکوناگا هم که پس از فصل اول «کارآگاه حقیقی» نامی برای خود به هم زد، تواناییهای خود را به نتفلیکس آورد و با پاتریک سامرویل (سازندهی «بازماندگان: ایستگاه یازده») سریال «مجنون» را ساخت که در آن داستان دو نفر، اوون میگلریم (جونا هیل) و آنی لندزبرگ (اما استون) را دنبال میکنیم. ماجرای «مجنون» در آیندهای نهچندان دور در نیویورک اتفاق میافتد. نقش اصلی، اوون، با اسکیزوفرنی زندگی میکند و به طور مداوم در معرض توهمات مزاحم و افکار پارانویایی قرار دارد که او را از جامعه، به ویژه خانوادهی ثروتمند خود جدا میاندازد؛ البته خانوادهای که معلوم نیست که به کدام معیارهای اخلاقی پایبندند. اوون که میخواهد بدون کمک گرفتن از خانوادهاش از شر وضعیت خود خلاص شود، حاضر میشود برای آزمایش یک قرص تازه در شرکتی ثبت نام میکند که مدعی شدهاند میتوانند با این قرص تمام اختلالات روانی را درمان کنند.
در آنجا، اوون با آنی لندزبرگ آشنا میشود، زنی که تلاشهای او برای بهبود از ترامای گذشته و داشتن یک زندگی معمولی به خاطر مشکلات اختلالات شخصیتی غیرممکن شده است. این دو با هم از آزمایشات وحشتناک روانی عبور میکنند که قرار است به آنها نشان دهد واقعا چه کسی هستند و آنها را از بار گذشتهاشان رها کند؛ البته اگر ذهنشان طاقت این سفر روانی را داشته باشد.
علاوه بر شباهت بصری و زیباییشناختی با «جداسازی»، نوع داستان علمی-تخیلی این سریال ده قسمتی با همان نشانههای دیستوپیای سازمانی آمیخته شده که همزمان هم مضحک و هم به طرز ترسناکی واقعی به نظر میرسند. از فقر مالی طاقتفرسا گرفته تا یک زندگی که زیر تبلیغات فرورفته است، سامرویل و فوکوناگا دنیایی را ارائه میدهند که احتمالا برای طرفداران «جداسازی» کاملا آشنا باشد. کلی هم پیامهای ضدکاپیتالیستی و کاوشهای روانشناختی در آن وجود دارد که با اوضاع حال حاضر دنیا، هر بینندهای را راضی میکند.
۵. آینه سیاه (Black Mirror)
سال پخش: ۲۰۱۱ تاکنون
سازندهی سریال: چارلی بروکر
بازیگران: کریستین میلیوتی، برایس دالاس هاوارد، جان هم
امتیاز کاربران IMDb به سریال: ۷.۶ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به سریال: ۸۵ از ۱۰۰
تعداد قسمتها: ۲۷
احتمالا نیازی نیست که زیادی برای «آینه سیاه» تبلیغ کنیم که کمتر کسی است که آوازهی این سریال به گوشش نخورده باشد. این مجموعهی آنتولوژی بریتانیایی ساختهی چارلی بروکر از زمانی که فصل اول آن در سال 2011 در نتفلیکس منتشر شد، به طور مداوم یک پدیدهی جهانی بوده که با هر فصل تازه بحثهای تازهای هم برانگیخته است. هر اپیزود «آینه سیاه» یک داستان منحصربهفرد را ارائه میدهد؛ از ویرانشهرهای دیجیتالی تا ترس از آیندهای که به دست هوش مصنوعی اداره میشود.
همانطور که طرفداران قدیمی «آینه سیاه» میتوانند گواهی دهند، این سریال همیشه بالا و پایین داشته؛ مخصوصا با گذشت فصلها، هربار پیشبینی آن سختتر از گذشته است؛ چه از نظر کیفیت، چه سبک، لحن و حتی ژانر. با این حال، چند قسمت خاص در طول ۲۸ اپیزود سریال وجود دارد که بیشک احساسی شبیه «جداسازی» در شما برمیانگیزاند. این اپیزودها به طور مشخص شامل این موارد هستند: فصل 1، قسمت 3 تحت عنوان «کل تاریخ تو» (The Entire History of You) نوشتهی جسی آرمسترانگ، سازنده و نویسندهی سریال «وراثت» (Succession)، که دربارهی دستگاهی است که خاطرات را در ذهن فرد بازپخش میکند. اپیزود ویژهی کریسمس سال ۲۰۱۴ به نام «کریسمس سفید» (White Christmas) که در آن جان هم و ریف اسپال یک سفر فناورانهی پیچیده را از سر میگذرانند.
بعدی، اولین قسمت فصل ۳ است، «شیرجه» (Nosedive)، که داستانش در جامعهای اتفاق میافتد که همهچیز در آن براساس امتیازات افراد در یک اپلیکیشن سازماندهی شده است. فصل چهار قسمت اول به نام «ناو کالیستر» (USS Callister) که در آن جسی پلمونس کمی بیش از حد درگیر «استار ترک» (Star Trek) میشود و آخری، فصل ششم قسمت یک، «جوان وحشتناک است» (Joan is Awful) که آنی مورفی در آن بازی میکند.
۶. هومکامینگ (Homecoming)
سال پخش: ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰
سازندهی سریال: ایلای هورویتز، مایکا بلومبرگ
بازیگران: جولیا رابرتس، بابی کاناوله، استفان جیمز، شیا ویگهام
امتیاز کاربران IMDb به سریال: ۷.۴ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به سریال: ۷۹ از ۱۰۰
تعداد قسمتها: ۱۷
سم اسماعیل استاد زیرژانر دیستوپیای سازمانی است و همانطور که گفتیم، سریال «آقای ربات» او از نظر لحن و مضمون همپای «جداسازی» است؛ اما شاید حتی بیشتر از «آقای ربات»، سریال کمتر شناختهشدهی او، یعنی «بازگشت به خانه» یا همان «هومکامینگ» به کار شما بیاید که مانند مجموعهی تحسینشدهاش به قدرت اختیار انسان زیر یوغ تکنولوژی میپردازد. شبیه «جداسازی»، «هومکامینگ» هم شامل یک گروه از کارمندان دولتی میشود که نمیتوانند به یاد بیاورند دقیقا کیستند و چه کار میکنند.
این مجموعه ساختهی ایلای هورویتز و مایکا بلومبرگ و به کارگردانی اسماعیل، اولین بار در سال ۲۰۱۸ از آمازون پرایم منتشر شد. «بازگشت به خانه» به زندگی مددکار اجتماعی هایدی برگمان در طول و پس از زمان حضورش در «مرکز پشتیبانی انتقالی مرموز هومکامینگ» میپردازد. نقش هایدی را جولیا رابرتز بازی میکند که اولین اجرای این بازیگر در نقش اول یک سریال تلویزیونی به حساب میآید.
در وهلهی اول اینطور به نظر میرسد که هایدی در زمان اشتغال در این مرکز با سربازان تازهای از ایالات متحده کار میکند که از جنگ بازگشتهاند و نمیتوانند با شرایط زندگی معمول کنار بیایند. با این حال، همانطور که در فلشبکهای متعدد میبینیم، شغل او دقیقا آن چیزی نیست که از یک کارگر اجتماعی انتظار دارید. از آن نگرانکنندهتر، این مرکز به اصطلاح پشتیبانی با هر افشاگری جدید دربارهی سازوکارهای داخلیاش بیشتر شبیه یک زندان به نظر میرسد. اگر همین هم برای پیچیده کردن ماجرا کافی نیست، هایدی را میبینیم که درحال حاضر به عنوان گارسون کار میکند و به طرز مشکوکی نمیتواند خاطرات کلیدی دوران حضورش در مرکز «هومکامینگ» را به یاد آورد؛ حتی زمانی که وزارت دفاع ایالات متحده برای بازخواست هایدی سر میرسد.
با اینکه «هومکامینگ» دقیقا یک سریال آنتولوژی به حساب نمیآید، اما داستان هیجانانگیز هایدی محدود به فصل اول میشود و دیگر حتی خبری از جولیا رابرتز در فصل دوم نیست. در کل، فصل دوم «هومکامینگ» هم چنگی به دل نمیزند. بنابراین، اگر پس از دیدن فصل اول آن باز هم دنبال سریال دیگری شبیه «جداسازی» بود، به جای دیدن فصل دوم «هومکامینگ» سراغ سریالهای دیگر این فهرست بروید.
بیشتر بخوانید: معرفی فیلمهای سینمایی
۷. ماده تاریک (Dark Matter)
سال پخش: ۲۰۲۴ تاکنون
سازندهی سریال: بلیک کراوچ
بازیگران: جوئل اجرتون، جنیفر کانلی، آلیس براگا، جیمی سیمپسون
امتیاز کاربران IMDb به سریال: ۷.۷ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به سریال: ۸۱ از ۱۰۰
تعداد قسمتها: ۹
یک سریال دیگر و یک کلون دیگر! «ماده تاریک» که در سال 2024 در پلتفرم اپلتیوی پلاس منتشر شد، شاید بهترین سریال علمی-تخیلی سالهای اخیر باشد. این سریال توسط رماننویس معروف این ژانر، بلیک کراوچ (که رمان 2016 «ماده تاریک» را نوشته) ساخته شده که تهیهکنندهی آن هم بوده است. جوئل اجرتون در این سریال نقش جیسون دسن را بازی میکند، یک فیزیکدان کوانتوم برجسته که در مقطعی حساس از زندگی شغلیاش، مجبور میشود یک تصمیم مهم بگیرد؛ تصمیمی که زندگیاش را دگرگون میکند.
مشکل جیسون شبیه گربه شرودینگر است، با این تفاوت که جیسون به صورت استعاری و همزمان در دو نتیجه گرفتار شده تا بالاخره انتخابی که لازم است را انجام دهد: یا با همسر دوستداشتنیاش دنیلا (با بازی جنیفر کانلی) تشکیل خانواده دهد یا کاملا به کارش تعهد داشته باشد. پس از آنکه که جیسون گزینهی دوم را انتخاب میکند، نتایج تصمیمش به شکلی وسواسگونه خواب و خوراک را از او میگیرند، تا اینکه او از طریق نبوغ علمی بینظیرش (!) موفق میشود هردو را به واقعیت مبدل کند. او یک دستگاه میسازد که با کمک یک دارو به افرادی که وارد این دستگاه میشوند اجازه میدهد تا بسته به انتخابهایی که میتوانستند داشته باشند، خطوط زمانی دیگری بسازند یا به دنیاهای دیگر حاصل از تصمیمات خود سفر کنند. جیسون وارد این دستگاه میشود تا زندگی که میتوانست داشته باشد را ببیند؛ زندگی که اگر آن را وقف فیزیک نمیکرد. در این خط زمانی جیسون و دنیلا زندگی آرام و شادتری دارند که حاصلش یک پسربچه است. همه چیز عالی به نظر میرسد؛ اما مشکل اصلی اینجاست که این خط زمانی هم برای خودش یک جیسون مجزا دارد.
«ماده تاریک» شبیه «جداسازی» سریال غافلگیرکنندهای است که هرچه کمتر دربارهاش بدانید بهتر است؛ بنابراین، اگر داستانهای علمی-تخیلی دربارهی خطوط زمانی موازی را دوست دارید، همین الان قسمت اول را تماشا کنید. با توجه به اینکه فصل دوم سریال هم در راه است، میتوانید مطمئن باشید که پایان نفسگیر آن شما را برای مدت طولانی پادرهوا نگه نخواهد داشت.
۸. توسعهدهندگان (Devs)
سال پخش: ۲۰۲۰
سازندهی سریال: الکس گارلند
بازیگران: سونویا میزونو، نیک آفرمن، جین ها، الیسون پیل
امتیاز کاربران IMDb به سریال: ۷.۶ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به سریال: ۸۲ از ۱۰۰
تعداد قسمتها: ۸
حرف زدن از سریال «توسعهدهندگان» یا همان «دِوز» کار بسیار دشواری است؛ مخصوصا که با هر نکتهای ممکن است داستان سریال لو برود. «توسعهدهندگان» محصول FX و هولو از تریلرهای علمی-تخیلی دههی گذشته است که الکس گارلند نویسندگی و کارگردانی آن را بر عهده داشته و نیک آفرمن، احتمالا در بهترین اجرای تمام عمرش، در آن بازی میکند.
اگر به جز سریال «جداسازی» از طرفداران همیشگی فیلمهای الکس گارلند هستید، بدون معطلی سراغ «توسعهدهندگان» بروید؛ اما اگر متقاعد نشدهاید و دوست دارید کمی بیشتر دربارهی سریال بدانید، باید بگوییم «دِوز» نام خود را از یک برنامهی تخیلی فناوری پیشرفته در سیلیکون ولی گرفته که توسط یک مدیرعامل رازآلود و سرخورده به نام فارست (نیک آفرمن) اداره میشود. هدف این بخش، توسعهی یک کامپیوتر کوانتومی بهشدت قدرتمند است که بتواند آینده را با دقتی مثالزدنی پیشبینی کند و همچنین توالی رویدادهایی که لحظهی کنونی را اجتنابناپذیر میکنند، به دست آورد. لیلی چان (سونویا میزونو) یک تازهوارد است که به تیم مهندسی میپیوندد، اما بهسرعت سوالاتی دربارهی ماهیت شغل آنها، چگونگی کار کامپیوتر و میزان سلامت روان فارست پیدا میکند؛ به ویژه که فارست اهداف مخفیانهای از ساخت این کامپیوتر فوق پیشرفته دارد.
اگر در انتخاب یک سریال از این فهرست دچار مشکل شدهاید، احتمالا «توسعهدهندگان» یکی از بهترین گزینههای شماست؛ این سریال شبیه «جداسازی» با توطئههای سازمانی و دیستوپیا سروکار دارد، همزمان لحن روایی آن با تمهای مذهبی و تکنولوژیک به «وستورلد» شباهت پیدا میکند. همچنین، داستان کنکاش وسواسگونهای هم در مورد قدرت انتخاب و چیستی واقعیت ارائه میدهد که بیشباهت به «ماده تاریک» نیست. خلاصه، یک گزینهی تمام و کمال است. اما از آنجا که نمیتوانیم بیشتر وارد جزئیات شویم، بهتر است خودتان شانسی به سریال بدهید. مخصوصا که «توسعهدهندگان» تنها هشت اپیزود دارد و آخرش هم اگر داستان را دوست نداشتید، میتوانید خوشحال باشید که یک جهان موازی دیگر وجود دارد که در آن هرگز «دِوز» را ندیدهاید!
۹. صنعت (Industry)
سال پخش: ۲۰۲۰ تاکنون
سازندهی سریال: میکی داون، کنراد کی
بازیگران: ماریسا آبلا، کیت هرینگتون، بن لوید هیوز، کت لیونگ، فریا میور
امتیاز کاربران IMDb به سریال: ۷.۴ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به سریال: ۹۰ از ۱۰۰
تعداد قسمتها: ۲۴
بااینکه «صنعت» به اندازهی «جداسازی» پرتنش یا هیجانانگیز نیست، اما قطعا به همان اندازه سرگرمکننده است. این سریال درام پخش خود را از سال ۲۰۲۰ در HBO آغاز کرد و بااینکه یک شروع نهچندان غافلگیرکننده داشت، فصل دوم و سوم آن کولاک کرده و میدانیم فصل چهارم هم در راه است. «صنعت» ساختهی میکی داون و کنراد کی پویاییهای محیط کار را نشان میدهد و اینکه چقدر سریع همهچیز میتواند به قهقرا برود. مریسا آبلا، کانور مکنیل، هری لاوتی چندی از بازیگران «صنعت» هستند، در فصل سوم هم کیت هرینگتون و سارا گلدبرگ به گروه بازیگران ملحق میشوند.
«صنعت» به مجموع سریالهای «وراثت» و «سرخوشی» توصیف شده است که داستانی دربارهی یک گروه از جوانان تحصیلکرده روایت میکند که در حوزهی تجارت و بانکداری در لندن در شرکت «پیرپوینت و شرکا» (Pierpoint & Co) مشغول به کارند؛ همزمان، با دغدغههای جوانی ازجمله بازیهای عشقی و مواد مخدر دست به گریبان شده و این چالشها پایشان به حوزهی حرفهای هم باز میشود. اینجاست که هرج و مرج بالا میگیرد. در طول سه فصل، این کاراکترها ارتقای رتبه پیدا میکنند، حوزهاشان را تغییر میدهند، وارد بخش خرید میشوند و از سیاستهای اداری گرفته تا اعتیاد به کوکائین، باید جایگاه خود را در دنیای «صنعت» بیابند. آنها برای اینکه به یک پوزیشن تماموقت در شرکت برسند به هر دری میزنند، چون میدانند اکثریت افراد هرگز آفری به این خوبی نمیگیرند. در همین حال، کارکنان ارشد هم رقابت دیگری را برای ارتقای رتبه، مشتریان بیشتر و توانایی تعیین استراتژی بانک پیش میبرند.
یکی از مهمترین ویژگیهایی که روز اول بینندگان را به سمت «صنعت» جذب کرد، بازنمایی آن از کارکرد درونی بانکداری است؛ اما تا فصل سوم «صنعت» بیشتر به یک درام هیجانانگیز دربارهی روابط آدمهایی تبدیل شده که برای رسیدن به منافع خود در برهههای زمانی خاص، تصمیمات خاصی میگیرند و دربارهی دیگرانی که سیکل طمع و فساد را ادامه میدهند. خلاصه، نگذارید تخصصیبودن زبان سریال «صنعت» شما را از دیدنش بازدارد که شبیه «جداسازی»، کاراکترها، روابط آنها و سفری که هریک از شخصیتها در طول داستان طی میکنند، مهمترین جنبههای سریال را شکل میدهند. البته «صنعت» درصورتی که پیشزمینهای دربارهی اصطلاحات اقتصادی داشته باشید حتی بهتر هم میشود.
۱۰. ساخته شده برای عشق (Made for Love)
سال پخش: ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲
سازندهی سریال: پاتریک سامرویل، دین باکوپولوس، کریستینا لی
بازیگران: کریستین میلیوتی، بیلی مگنوسن، ری رومانو، آگوستو آگیلرا
امتیاز کاربران IMDb به سریال: ۶.۹ از ۱۰
امتیاز راتن تومیتوز به سریال: ۹۷ از ۱۰۰
تعداد قسمتها: ۱۶
این سریال دوفصلی HBO شبیه «جداسازی» با اخلاقیات تکنولوژی سروکار دارد، اما با اجرای کریستین میلیوتی در نقش اصلی به داستانی آشنا تبدیل شده است. همانطور که کریستین میلیوتی در اپیزود «ناو کالیستر» سریال «آینه سیاه» از فانتزی «استار ترک» جسی پلمونس سردرآورد، در «ساخته شده برای عشق» هم با عشقهای دروغین و تکنولوژیهای تکراری سروکار دارد؛ با این تفاوت که سریال سامرویل، لی و دین باکوپولوس چرخش تازهای به بحث عشق مصنوعی و ارادهی آزاد میدهد. به جز میلیوتی، بیلی مگنوسن هم در این سریال حضور دارد که در مجموعهی ۲۰۱۸ نتفلیکس خود سامرویل، یعنی «مجنون»، ایفای نقش میکرد.
داستان «ساخته شده برای عشق» ماجرای هیزل (کریستین میلیوتی) را دنبال میکند، زنی که ده سال است با شوهرش، بایرون (بیلی مگنسون) در جایی دور از بشریت زندگی کرده و به جز معدودی کارکنان شرکت فناوری شوهرش، شخص دیگری در زندگی او نیست. پس از ده سال، بایرون به هیزل شک کرده و او را به موش آزمایشگاهی شرکتاش تبدیل میکند. او مخفیانه تراشهای را در سر هیزل کار میگذارد که مثل یک دستگاه ردیابی، اجازه میدهد بر هرچیزی که هیزل میبیند، میشوند و احساس میکند نظارت داشته باشد.
«ساخته شده برای عشق» براساس کتاب آلیسا ناتینگ به ترکیبی از هر دو «مجنون» و «آینه سیاه» میماند. دیدگاههای دیستوپیایی که در این سریالها به تصویر کشیده میشوند، آنقدرها با واقعیتی که امروزه آنها را زندگی میکنیم فاصله ندارند. این سریال در لابلای داستان خود به مسائلی مثل حریم خصوصی و مداخلهی بیش از اندازهی فناوری در زندگی میپردازد. عجیب نیست که با حضور سامرویل، «ساختهشده برای عشق» هم لحن روایی شبیه «مجنون» دارد که در هر دو، تکنولوژی به وسیلهای برای پاسخ به نارضایتیهای بشری تبدیل میشود؛ با این تفاوت که استفاده از تکنولوژی با رد هرگونه اخلاقیات، به انحراف میرود. بنابراین، اگر لحن «مجنون» یا «آینه سیاه» را میپسندید و همزمان دنبال سریال دیگری شبیه «جداسازی» هستید، «ساخته شده برای عشق» را فراموش نکنید.
منبع: دیجیمگ
https://teater.ir/news/70300