اجراهای پژوهشی سیزدهمین جشنواره‌ی ملی تئاتر "تیرنگ" با یاد و گرامیداشت مرحوم دکتر جابر عناصری؛ محقق، پژوهشگر و تعزیه‌شناس؛ آغاز شد.

 

به گزارش سایت خبری تئاتر: کوروش زارعی؛ مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری؛ از مرحوم استاد عناصری به عنوان چهره‌ی تکرار نشدنی هنر تعزیه دانشگاهی یاد کرد و گفت: قرار این بود به مناسبت چهلمین روز درگذشت استاد جابر عناصری، مراسم بزرگداشتی در مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری برگزار شود اما با خبر شدیم خود استاد وصیت کرده‌اند که تمام هزینه‌هایی که قرار است برای بزرگداشت و یادبود ایشان توسط خانواده و حتی دانشگاه‌ها و نهادهای فرهنگی صرف شود، به امور خیریه اختصاص یابد ضمن این‌که خود ایشان نیز دو موسسه‌ی خیریه را در وصیت‌نامه‌شان نام برده بودند که البته می‌خواستند نام این موسسات نیز رسانه‌ای نشوند. خانواده‌ی ایشان نیز راضی نشدند تا بر خلاف وصیت‌نامه‌ی آن بزرگوار، مراسمی در حوزه هنری برای ایشان گرفته شود.

 

وی ادامه داد: ما به خواست خانواده آن مرحوم و وصیت استاد احترام گذاشتیم اما مناسب دیدیم در دل جشنواره‌ی سیزدهم تئاتر بومی "تیرنگ" به بهانه‌ی آغاز اجراهای پژوهشی، یادی کنیم از پدر تعزیه‌ی دانشگاهی که سال‌ها عمر بابرکت خود را صرف تحقیق و پژوهش در زمینه‌ی تعزیه و فرهنگ عامه کرده است. ماحصل این صرف عمر نیز تالیف و نگارش بیش از 40 جلد کتاب و انتشار بیش از 150 مقاله‌ی پژوهشی و تربیت هزاران دانشجوی دغدغه‌مند بوده است. لذا به این مناسبت و به پاسداشت زحمات استاد مرحوم جابر عناصری، لازم دیدیم یادی از ایشان داشته باشیم.

 

این بازیگر سرشناس عرصه‌ی تئاتر و سینما اضافه کرد: جابر عناصری کسی است در عرصه تعزیه و پژوهش در زمینه‌ی فرهنگ عامه تکرار نخواهد شد؛ چراکه اعتقاد راسخ و منحصر به فردی به کار خود داشت. ایشان همواره پژوهش در زمینه‌ی تعزیه را واجب کفایی می‌دانستند و معتقد بودند واجب است تا دستگاه‌های فرهنگی و دانشجویان بیش از پیش به مقوله‌ی پژوهش در زمینه‌ی تعزیه بپردازند.

 

زارعی گفت: تعزیه، میراث گرانقدری است که همواره مورد توجه عامه‌ی مردم بوده و محققان دانشگاهی حتی هنرمندان اروپایی مجذوبش شده‌اند. پس لازم است در زمینه‌ی هنر تعزیه و نگهداری از آن، بیش از پیش کوشا و دغدغه‌مند باشیم.

 

ر ادامه‌ی این مراسم جهانگیر نصر اشرفی؛ پژوهشگر حوزه فرهنگ؛ نیز اظهارداشت: معتقدم هنر تعزیه آنگونه که شایسته و بایسته بوده است مورد توجه قرار نگرفته. تعداد محققانی که روی هنر تعزیه کار کرده‌اند و آثاری که به عنوان مرجع برای این گونه‌ی نمایشی به جای مانده، موید این نکته است توجه لازم به تعزیه نشده. چه بسا هنری با این وسعت که در یکصد و پنجاه سال گذشته، مردم و اقوام مختلف سرزمین‌مان را در گوشه گوشه‌های روستاهای کشور، درگیر کرده، می‌بایست هم اکنون بیش از صدها کتاب مرجع دانشگاهی می‌داشت.

 

وی افزود: تعزیه، تجمیع همه‌ی ذوقیات و فرهنگی ملی ماست و نیاز است توجه بیشتری به آن معطوف شود و ساختارهای روشمند و نظام‌مندی برای آن تدوین شود که تاکنون انجام نشده. ضمن این‌که هر آنچه برای هنر تعزیه به عنوان کار پژوهشی انجام شده، نه بر اساس یک ساختار سازمانی بلکه بر اساس اراده‌های فردی و شخصی است شکل گرفته.

 

جهانگیر نصر اشرفی گفت:‌ مرحوم جابر عناصری در زمینه‌ی فرهنگ عامه نیز تحقیقات و کتب زیادی تالیف کرده اما همه‌ی هنرمندان ما او را به عنوان تعزیه پژوه می‌شناسند. چون تعصب و عِرق ایشان در هنر تعزیه و نقش موثر ایشان در معرفی این هنر نمایشی باعث می‌شد تا مخاطبان بیش از هر چیز، ایشان را به عنوان تعزیه پژوه بشناسند. شاید بتوان گفت جابر عناصری در معرفی این هنر گران‌بها نقش والایی نسبت به دیگر فعالیت‌های پژوهشی خود داشته است. چه بسا اگر بسیاری از دانشجویان و فارغ‌التحصیلان ما با هنر تعزیه آشنا شده‌اند صرفا به خاطر فعالیت متعصبانه‌ای بوده که استاد عناصری به خرج داده است.
 
گفتنی است اجراهای پژوهشی سیزدهمین جشنواره‌ی ملی تئاتر بومی "تیرنگ" با قضاوت دکتر محمدرضا خاکی، اصغر همت و افسر اسدی در حوزه هنری استان مازندران، امروز- 6 خردادماه- به صحنه رفت.



اخبار تئاتر:

94 نمایش در تهران روی صحنه می‌رود

4 نمایش جدید در ایرانشهر اجرا می‌شوند

تخفیف ویژه نمایش" ماز" برای دانشجویان

پیش فروش اینترنتی «سرگذشت دردناک شان پالمر» آغاز شد

بازار عاشقان میزبان "رئیس جمهور اصلاحات" شد

تنابنده با تئاتر «پایتخت» به آمریکا و کانادا می‌رود

بازیگران «تریو بدون هامونی» مشخص شد

گزارش تصویری نمایش «اکتبر 1942 پاریس» کارگردان :مسعود موسوی

آزمایش طرح "بلیت مردمی تئاتر" با تئاتر دختر شینا

به مهمانان خارجی جشنواره تئاتر دانشگاهی ویزا ندادند

تخفیف 50 درصدی «آرتیگوشه» برای دانشجویان

خوانش «صندوق» به کارگردانی داریوش مؤدبیان در خانه موزه انتظامی

«نگاهمان می کنند »دعوت به دیدزدن زندگی خصوصی دیگران است!

3 تئاتر از انگلستان در تالار مولوی اجرا می‌شود

محل نمایش «رومئو و ژولیت» پیدا شد

لوریس چکناواریان سرپرست یک گروه تئاتر شد

فراخوان تئاتر عروسکی کانون پرورش فکری منتشر شد

دریافت هزینه از گروه‌های تئاتری در تالار حافظ کاهش یافت

ارزیابی متون بخش مسابقه صحنه ای تئاتر رضوی به پایان رسید