کتاب پژوهشی «تئاتر زرتشتیان ایران (1300 تا 1357 خورشیدی)» نوشته‌ نسرین خنجری هم‌زمان با جشن مهرگان منتشر شد.

 

پایگاه خبری تئاتر: کتاب پژوهشی «تئاتر زرتشتیان ایران (1300 تا 1357 خورشیدی)» که یازدهمین اثر از مجموعه‌ «تئاتر ایران در گذر زمان» است، توسط انتشارات فراز، ناشر برگزیده‌ تئاتر، به چاپ رسیده و به زودی روانه‌ بازار کتاب خواهد شد.

«تئاتر زرتشتیان ایران (1300 تا 1357 خورشیدی)» که می‌توان از آن به عنوان نخستین اثر پژوهشی مدون در حوزه‌ تئاتر زرتشتیان نام برد، به طور عمده به جمع‌آوری اخبار و آثار نمایشی زرتشتیان ایران در نیمه‌ اول قرن حاضر پرداخته است. همچنین چند مورد ویژه نمایشی را نیز با نگاهی ژرف‌تر و موشکافانه‌تر بررسی کرده و در انتها با تحلیل یافته‌های تحقیق، کار خود را به پایان برده است.

چنان‌که در مقدمه‌ «تئاتر زرتشتیان ایران (1300 تا 1357 خورشیدی)» نیز آمده، این کتاب بر آن است تا با گردآوری و سنجش انتقادی مطالب و اطلاعات محدود نوشته شده، یا به‌جا‌مانده در تاریخ شفاهی، تا حد ممکن به ثبت و تدوین فعالیت‌های نمایشی هنرمندان جامعه زرتشتی ایران بپردازد. در این بین، ویژگی‌ها و خلق‌و‌خوی خاص آثار و فعالیت‌های نمایشی در این جامعه‌ اقلیت، و همچنین تأثیر و تأثرات مناسبات و ارتباطات آن‌ها با جامعه‌ اکثریت اطراف نیز بررسی شده است تا بتواند بر بخش مغفول‌مانده‌ای از تاریخ تئاتر ایران پرتویی بیافکند.

نکته‌ بااهمیت دیگر این پژوهش را باید ارائه اسناد ارزشمندی از تاریخ تئاتر ایران دانست که تا پیش از این، به آن‌ها پرداخته نشده بود. از آن جمله، انتشار متن کامل دومین ترجمه‌ نمایشنامه‌ «مکبث» به زبان فارسی است. این ترجمه که در سال 1309 خورشیدی توسط «ارباب افلاطون شاهرخ»، هنرمند زرتشتی، صورت گرفته تا امروز در دسترس عموم نبوده و امکان بررسی و تطبیق آن با دیگر ترجمه‌های این شاهکار نمایشی وجود نداشته است. البته نویسنده‌ کتاب، در فصل سوم به بررسی موردی ترجمه و تطبیق آن با دیگر ترجمه‌های مکبث پرداخته است.

کتاب همچنین حاوی 7 نمایشنامه تالیفی است که توسط اعضای جامعه‌ زرتشتیان ایران نوشته شده است. این متون نیز همچون بخشی از داده‌های کتاب، پیش از این کمتر در دسترس علاقه‌مندان حوزه‌ تئاتر ایران بود. علاوه بر این متون، کتاب حاضر موضوعات متعددی چون ارائه مستنداتی از «سالون تئاتر زرتشتیان» که از آن باید به‌عنوان «نخستین سالن تئاتر دائمی ملی ایران» یاد کرد، معرفی هنرمندان سرشناس جامعه‌ زرتشتی، بررسی نقش زرتشتیان در پیشبرد هنر نمایش ایرانی و همچنین فعالیت‌های نمایشی زرتشتیان در جشن‌ها و برنامه‌های داخلی‌شان را مورد مداقه قرار داده است.

نویسنده‌ کتاب با ارائه تصاویری از اجرای نمایش‌ها، ساختمان‌ها و سالن‌های نمایش، اخبار و بروشورهای نمایش، و همچنین ارائه پرتره‌هایی از زرتشتیان حوزه‌ تئاتر، اگرچه کتابی خاطره‌انگیز را به مخاطبان زرتشتی و دوستداران فرهنگ و هنر زرتشتیان پیشکش کرده اما متنی ارزشمند را نیز برای پژوهشگران و علاقه‌مندان هنر تئاتر این سرزمین تهیه دیده است.

کتاب «تئاتر زرتشتیان ایران (1300 تا 1357 خورشیدی)» یازدهمین تحقیق از مجموعه «تئاتر ایران در گذر زمان» است که انتشارات افراز سال‌ها است برای مکتوب کردن تاریخ ‌شفاهی این حوزه منتشر می‌کند.

از این مجموعه تاکنون 10 اثر منتشر شده که تاریخ کمتردیده شده تئاتر ایران را در بر می‌گیرد و با کتاب «جادوی صحنه، زندگی تئاتری عزت‌الله انتظامی» آغاز شده و همچنان ادامه دارد. از کتاب‌های دیگر این مجموعه می‌توان به «تماشاخانه‌ی تهران، به روایت داریوش اسدزاده»، «غریبه‌ای درتئاتر ایران، زندگی و آثار مایل بکتاش»، «تئاتر ایران در گذر زمان2، 1342 تا 1357»، «تماشاخانه‌های تهران از 1247 تا 1389»، «میراث صحنه، زندگی و آثار جمشید لایق» و «کارگاه نمایش از آغاز تا پایان» نام برد. همزمان با این اثر، دوازدهمین کتاب از این مجموعه نیز با عنوان «گروه هنر ملی از آغاز تا پایان» در دو جلد و در 1900صفحه به‌قلم دکتر روح‌الله جعفری منتشر می‌شود.

«تئاتر زرتشتیان ایران (1300 تا 1357 خورشیدی)» که پژوهش و گردآوری آن بیش از پنج سال زمان برده، با چهار فصل و یک پیوست، در 408 صفحه به چاپ رسیده و با قیمت 550000ریال هم اکنون در دسترس علاقه‌مندان این حوزه است.


 

صفحه رسمی سایت خبری تئاتر در تلگرام

https://telegram.me/onlytheater



اخبار تئاتر

اجرای نمایش " استثنا و قاعده " در خانه موزه انتظامی

منوچهر والی زاده زنگ افتتاح نمایش «جايي كه پياده رو تموم ميشه»را نواخت

اجرای دو نمایش در تالار حافظ

فراخوان دومین جایزه محمود استادمحمد منتشر شد

نمایش " علی کوچیکه " توسط جمشید مشایخی افتتاح می‌شود

آغاز سیزدهمین جشنواره تئاتر کردی سقز

مقاله‌های ایرانی درباره تئاتر به کنگره جهانی اسیتژ ارسال شدند

"کلارینت" در تالار سایه روی صحنه می‌رود

کوشک‌جلالی نمایشی را به زبان ترکی در استانبول اجرا می‌کند

معرفی راه‌یافتگان به مرحله کشوری جشنواره نمایش عروسکی کانون

برگزاری کارگاه‌های «بدن دیوانه»

معرفی شورای داوری نمایشنامه‌نویسی جشنواره تئاتر کودک و نوجوان

برگزاری دوره‌های نمایشنامه‌خوانی در نیاوران

مریم سعادت با «کنسرت حشرات» روی صحنه می‌آید

فراخوان هشتمین جشنواره دانشجویی تئاتر سوره

«خدای کشتار» بهمن‌ماه راهی کانادا می‌شود

بهزاد فراهانی با «بدخیم» در سالن انتظامی خانه هنرمندان ایران

مقتدی: برای مدیریت تالار وحدت به توافق نرسیدیم

نمایشنامه‌خوانی و کارگاه بازیگری محمد یعقوبی در آمریکا

پوسترهایی که شبیه آگهی هستند