در سالی که گذشت سینمای ایران با اتفاقات مختلفی از استقبال مخاطبان از فیلمهای کمدی روی پرده گرفته تا کسب سومین جایزه اسکار برای ایران روبهرو بود.
فیلم «قهرمانان» به کارگردانی «خاویر فِسر» نماینده اسپانیا شد و فیلم «همه میدانند» اصغر فرهادی با حضور ستارههایی مانند «خاویر باردم» و «پنهلوپه کروز» از راهیابی به نود و یکمین مراسم اسکار بازماند.
یکی از غمبارترین اتفاقاتی که برای سینمای ایران در حدود ۲۰ سال اخیر رخ داد، رو به افول گذاشتن سینمای کودک بود. سینمای کودک از ابتدا مورد علاقه جریانهای نو اندیش و نخبهگرای فیلمسازی در ایران بود و لزوم سخن گفتن به زبان ساده برای کودکان، این جریانها را به سمتی هدایت میکرد که بهرغم سطحی نبودن مضامینشان، با ادبیات عامه مردم هم ارتباط برقرار کنند. از علی حاتمی، بهرام بیضایی، عباس کیارستمی، کیومرث پوراحمد، محمدرضا اصلانی و تعداد زیادی از نسل اول فیلمسازان روشنفکر ایران گرفته تا نسل دوم آنها که افرادی از قبیل مجید مجیدی، کیانوش عیاری، تهمینه میلانی، مسعود جعفریجوزانی، محمدرضا هنرمند و... را شامل میشد، همه با سینمای کودک پا به عرصه فیلمسازی گذاشتند. اما سینمای ایران امروز به وضعیتی رسیده که در ۱۰ سال گذشته، فیلمهایی که در حوزه کودک ساخته شده و رضایت کامل را جلب کرده باشند، کمتر از تعداد انگشتان دو دست هستند.
«همه میدانند» طبق آخرین آماری که از فروش آن منتشر شد، از لحاظ تجاری یک فیلم زیانده بود. نزدیک به ۱۲ میلیون دلار هزینه تولید این فیلم شده است و آخرین آمار فروش آن نزدیک به هفت میلیون دلار بود.
«براساس بررسیهای معاونت توسعه فناوری و مطالعات سینمایی میزان افزایش فروش فیلمها در پنج ماهه ابتدایی سال ۹۷ نسبت به مدت مشابه در سال ۹۶، 43درصد و تعداد تماشاگران نیز در پنج ماهه ابتدایی امسال نسبت به همین مدت در سال گذشته 35درصد رشد داشته است.
رئیس سازمان سینمایی روز گذشته مدعی شد از دادن اطلاعات سینمایی که حاشیه ایجاد کند، پرهیز میکنند
سینمای ایران اگر طبق برخی ادعاها صددرصد هم دولتی نباشد، قطعا بخش عمده تولیدات خود را با حمایتهای بالادستی جلوی دوربین میفرستد. جشنواره فیلم فجر ویترین سالانه چنین سینمایی است و به عبارتی این رویداد، ترمینالی بهحساب میآید که آثار سینمای ایران در یک خط یک ساله، در آن رفت و آمد میکنند. برگزارکنندگان فجر هر چقدر به سالهای اخیر نزدیکتر شدهایم، بیشتر نشان دادهاند که معیارهای فنی و هنری میتوانند کمترین تاثیر را در نظر آنها برای داوری و انتخاب آثار داشته باشند.
به بهانهی جشنوارهی فیلم «سلامت» مروری داریم بر فیلمهایی که با موضوع طلاق عاطفی در سالهای اخیر ساخته شدهاند.
انتخاب نماینده ایران در اسکار، به یک چالش همیشگی در سینمای ایران تبدیل شده است.
موضوع شفافیت مالی مدتی است که شاهکلید سخنرانی مدیران دولتی شدهاست. مفهومی که بیشتر در کلام گویا زیبایی دارد تا عمل؛ چرا که در این راستا بارها از رئیس سازمان سینمایی سوالاتی طرح شده اما هیچوقت به پاسخ نرسیدهاست.
«تقریبا هر دو سال یکبار سازمان آتشنشانی به سینماها سر میزند و وضعیت ایمنی سینماها را بررسی میکند، بنابر این اکثر این سینماها از نظر ما (انجمن سینماداران) موردتایید است اما آتشنشانی دغدغهاش بیشتر از ماست که سینماها حتما به سیستم ایمنی تجهیز شوند.»
بیستمین جشن خانه سینما امسال با رقابتی سخت میان تعدادی از کارگردانان صاحبنام و مطرح سینمای ایران همراه است که از میان آنها به بهمن فرمانآرا، مسعود کیمیایی، علیرضا داودنژاد، تهمینه میلانی، ابراهیم حاتمیکیا، ابوالحسن داودی و نیز چهرههایی همچون مهران مدیری و رامبد جوان میتوان اشاره کرد.
در تاریخ ۷۵ ساله ونیز قدیمیترین جشنواره جهان، سینماگران ایرانی تاکنون ۱۰ بار بر مسند داوری بخشهای مختلف این رویداد سینمایی نشستهاند.
در طول هفتاد و پنج دوره جشنواره فیلم «ونیز» سینماگران ایرانی تاکنون با ۹۹ اثر در این رویداد سینمایی حضور داشتهاند.