آنچه این روزها درباره ساعدی خبرساز شده، نه یک واقعه بلکه محصول یک روند استبدادی مبتذل است.
شاید در نگاه اول همکاری حمید پورآذری و سیامک احصایی اندکی دور از ذهن باشد؛ اما اگر به کارنامه کارگردانی آنها نگاه کنیم، علاقه آنها به فرمالیسم را میبینیم و شاید همین علاقه نقطه آغازی شده برای این همکاری مشترک. نمایش «خانه ابری» که به تازگی در تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه رفت، حاصل کارگردانی مشترک این دو کارگردان بود که به همین بهانه با پورآذری و احصایی به گفتوگو نشستیم.
ویشکا آسایش، بازیگر گزیدهکاری که در نقشهای خاص تلویزیون و سینما او را دیدهایم و برای بازی در «ورود آقایان ممنوع» رامبد جوان هم سیمرغ گرفت، این شبها با نمایش «میسیسیپی نشسته میمیرد» همایون غنیزاده در تالار وحدت برای دومین بار بازی روی صحنه را تجربه میکند. او که هرگز فعالیتش را محدود به بازیگری در سینما نکرده و در کنار بازیگری، مجسمهسازی و کوهنوردی از مشغلههای جدی اوست، میگوید اهل فتح قلههاست و ازهمینروست که جسارت و تلاشی به خرج داده تا پس از ٢٠ سال فعالیت جلوی دوربین، برای نخستین بار با «ملکه زیبای لینین» به کارگردانی همایون غنیزاده روی صحنه بیاید و برگی تازه برای مخاطبانش رو کند. با او به بهانه دومین تجربه تئاتریاش، از چالشپذیریها و ریسکهایش حرف زدیم.
آروند دشتآرای، کارگردان تئاتر ایران که تاکنون اجراهای بینالمللی موفقی نیز در سراسر دنیا داشته است، اخیرا پروژه بینافرهنگی «درباره تصویرت از من تجدید نظر کن» را با بازیگرانی از کشورهای آلمان، هلند و انگلستان روی صحنه تالار چارسوی تئاتر شهر آورده. نمایشی که فقط تا پایان همین ماه روی صحنه میرود و هدفش بازنگری روابط زوجهای بینافرهنگی است. دشتآرای که خود، هدفش از کارگردانی تئاتر را یک ویرگولگذاشتن و درنگ در برابر قواعد از پیش تعریف شده میداند، کمپانی هنرهای اجرائی ویرگول را سالهاست با همین هدف تأسیس کرده. دشتآرای البته در کنار کارگردانی تئاتر، براساس رشته تحصیلیاش طراحی صنعتی، سالهاست به طراحی نور نیز میپردازد و البته در اجراهای تئاترش نیز از این مهارت بهره برده. با آروند دشتآرای درباره کمپین «درباره تصویرت از من تجدید نظر کن» که از سه سال قبل با اجرای «تهران، رم، لندن، آمستردام» آغاز شده و بناست پس از این نیز در شهرهای مختلف دنیا با اجراهایی دیگر ادامه پیدا کند، گفتوگویی کوتاه داشتیم.
آثار شکسپیر در دهههای گذشته بارها ازسوی کارگردانهای مختلف اقتباس شده و هر کدام از نگاه خود به مهمترین نمایشنامههای این نویسنده بزرگ انگلیسی پرداختهاند. در بیشتر اقتباسهایی که از نمایشنامههای شکسپیر در ایران انجام شده، اغلب آنهایی مورد توجه تماشاگران و منتقدان تئاتر بودهاند که سعی در مدرنسازی محتوا، مفاهیم و ساختار کردهاند و نگاه تازه و جدیدی به این آثار داشتهاند. تقریبا همه نمایشنامههای شکسپیر با شیوههای تازهای در صحنه تئاترهای ایرانی اجرا شدهاند و معمولا نمونههای مدرنسازیشده و امروزی آن بیشتر با استقبال مواجه شدهاند. ندا هنگامی از جمله کارگردانانی است که اینروزها نمایشی با عنوان «نیمروز اسکاتلند» را براساس نمایشنامه «مکبث» در سالن «ارغنون» به صحنه برده است.
حمید امجد بعد از 13 سال به تئاتر بازگشت تا نمایش «سه خواهر و دیگران» را اجرا کند، این نمایش این روزها روی صحنه تالار اصلی تئاترشهر است.
امیررضا کوهستانی، کارگردان ایرانی و سرپرست گروه تئاتر «مهر» که در جشنوارههای مختلف دنیا با نمایشهایی همچون «شنیدن»، «سالگشتگی»، «در میان ابرها»، «١٧ دی کجا بودی؟» و... افتخارآفرین بوده و از چهرههای موفق تئاتر تجربی در ایران به شمار میآید، بهتازگی نمایش «ایوانف» را پس از پنج سال با بازی حسن معجونی، نگار جواهریان، رضا بهبودی، سعید چنگیزیان و... دوباره روی صحنه برده است. به همین بهانه آتیلا پسیانی، سرپرست گروه تئاتر «بازی» که خود یکی از پیشگامان تئاتر تجربی در ایران است با کوهستانی به بهانه اجرای مجدد این نمایش گفتوگو کرد که حاصل آن در ادامه آمده است.
ایرج راد از بازیگران و کارگردانان قدیمی است که این روزها در نمایش راپورتهای شبانه دکتر مصدق، نوشته و کار اصغر خلیلی، در نقش روزولت، از مأموران سیا، برای انجام کودتای ٢٨ مرداد بازی میکند. با او درباره این نمایش، وضعیت تئاتر و شیوههای تمرین، بازیگری و کارگردانی گفتوگو کردهایم.
صابر ابر را بيشتر به عنوان بازيگر ميشناسند.اما فعاليتهاي هنري او تنها به بازيگري محدود نمانده است. عكاسي، نقاشي، چاپ كتاب و... از جمله كارهايي است كه او در كنار بازيگري انجام ميدهد. او همچنين در آلبوم «در شعله، با تو رقصان» به همراه پانتهآ پناهيها با مهيار عليزاده همكاري داشته است. اما علاوه بر اينها صابر ابر كارگرداني نيز ميكند. «واوها و ويرگولها» و«۲۱ بار مردن در ۳۰ روز» دو نمايشي است كه صابر ابر آنها را كارگرداني كرده است. اما تازهترين تجربه كارگردانياش نمايشي به نام «پرتقالهاي كال» به نويسندگي سينا آذين است كه در تماشاخانه ايرانشهر به صحنه رفته است.
رضا گوران بهزودی نخستین فیلم بلندش را مقابل دوربین میبرد. گوران بیشتر با آثاری در تئاتر که بسیاری از آنها مورد تحسین قرار گرفته، شناخته شده است. «یرما»، «شب آوازهایش را میخواند» و «آدم آدم است»، برخی از آثاری است که او در تئاتر کارگردانی کرده، هرچند که به قول خودش همیشه جدا از تصویر و فیلمسازی هم نبوده و علاقهمند است در این مدیوم بیشتر فعالیت کند. با گوران درباره پررنگشدن حضورش در سینما و چگونگی ساخت فیلم اولش گپوگفتی داشتیم.
احسان گودرزی را در سالهای اولیه فعالیت هنریاش به عنوان ترانه سرا میشناسیم ،ترانه سرا و شاعر آلبومهای موسیقی رضا یزدانی. گودرزی در سال 1392 برای اولین بار در تماشاخانه آو، مونولوگ «اسلحه ناموس منه» را به اجرا درآورد و اهالی تئاتر را به این باور رساند که توانایی، بازیگری، کارگردانی و نوشتن متن نمایشنامه را دارد.
مترجم نمایشنامههای محمد یعقوبی به زبان ترکی استانبولی گفت: بعضی آثار ادبیات نمایشی ایران با آثار برتر نمایشی سایر کشورها قابل مقایسه است.
کارگردان نمایش «جیجک علیشاه» با اشاره به اینکه بعد از اجرای این نمایش متوجه مشکلات عدیده در تئاتر ایران شده است ابراز امیدورای کرد وضعیت تئاتر کشور همچون گذشته مساعد شود.
ستاره اسکندری گفت:كارنامه من در تئاتر نشان میدهد هیچگاه به كمیت توجه نداشتهام و با توجه به اینكه تعریف تئاتر نسبت به سینما و تلویزیون متفاوت است به همین دلیل سعی كردهام در این حوزه گزیده كار باشم.
رضا ثروتی کارگردان نمایش «فهرست»درباره اجرای این نمایش میگوید: اگر در دل این کار بمیرم، هیچ چیز دیگری از خدا نمیخواهم و نمیگویم که ناکام مردهام، بلکه معتقدم که هم این دنیا و هم آخرتم را خریدهام.
کارگردان نمایش «سه جلسه تراپی» در آستانه اجرای عمومی این نمایش در تئاترشهر؛ از دلایل انتخاب سالن و دشواریهایی گفت که گروه با آنها مواجه است.
احمد کاوری بازیگر نمایش «پاییز» با اشاره به ویژگی های نقشی که در این نمایش ایفا می کند، عنوان کرد دوری اش از تئاتر در سال های اخیر خودخواسته نبوده و شرایط او را به سمت سینما و تلویزیون سوق داده است.
پیام روز جهانی تئاتر عروسکی در سال 2015 برای نخستین بار توسط یک هنرمند آسیایی نوشته شده و به پنجاه زبان ترجمه خواهد شد.
معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از احتمال معرفی دبیر دهمین جشنواره سراسری تئاتر رضوی تا پایان سال جاری خبر داد.
بهرام افشاری هنرمند جوان تئاتر از تجربه ایفای نقش پیرمردی ۷۰ ساله در نمایش «پاییز» گفت و عنوان کرد سال ۹۴ قرار است اولین نمایشش را به صحنه ببرد.
کارگردان «رام کردن زن سرکش» با اشاره به آغاز اجرای این نمایش از ۱۵ فروردین، عنوان کرد برای اجرا دو گروه از بازیگران تمرین میکنند و البته در سود اقتصادی نمایش هم شریک میشوند.