علیاکبر علیزاد معتقد است افرادی که پیشینه داستاننویسی دارند، درامنویسی برایشان کاری سخت میشود.
پایگاه خبری تئاتر: دومین جلسه از کارگاه «نگارش خلاق» با حضور علیاکبر علیزاد، امروز(جمعه ششم دی) در چهارمین همایش برگزیدگان جشنوارههای تئاتر استانها در سالن مشاهیر مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.
در ابتدای کارگاه حضار متنهایی را که نوشته بودند، قرائت کردند و سپس علیزاد گفت: مطرح کردن سوالهای متعدد را تا آخرین پلات میتوان ادامه داد تا داستان شکل بگیرد، اما ایده مفهومی کلی است، در حد یک پلات نیست و باید بتوانیم خیلی کوتاه و خلاصه آن را طرح کنیم. ایده میتواند در قالب یک تصویر، کاراکتر یا مکان شکل بگیرد اما معمولا بیشتر ایدهها کاراکتر محور هستند.
وی ادامه داد: ما به عنوان هنرمند باید نسبت به ایدهها هیجان و شور داشته باشیم، اما نباید فراموش کنیم که صبر لازمه کار است و روی ایده اولیه باید فکر کنیم و آن را پرورش دهیم تا ببینیم همان هیجان اولیه را در ما بر میانگیزد یا نه.
علیزاد با اشاره به فرآیندی که باید برای نگارش یک نمایشنامه طی کرد، توضیح داد: ما وقتی میخواهیم یک نمایشنامه بلند بنویسیم، برای به ثمر رسیدن ایده دو تا سه هفته زمان نیاز است تا به یک پلات برسیم، سپس دو دستنویس داریم، دست نویس شماره یک روایت شروع نمایشنامه تا پایان است اما پلات همه مسایل را میگوید، ممکن است به عقب برود، جلو بیاید و ... .
این نمایشنامهنویس تاکید کرد: دستنویس دو شامل تمامی عناصر مورد نیاز برای نمایش است که در دست نویس اول تنها به آنها اشاره کردهایم، در این مرحله به شکل مبسوطتری به تمام جزییات میپردازیم، این مرحله بسیار شبیه نوشتن یک رمان است. در نهایت به مرحله بعدی که دیالوگنویسی است میرسیم و نمایشنامه به سرانجام میرسد.
وی همچنین گفت: ما نباید تا مرحله دستنویس دو به مسایلی چون مقتضیات صحنه، نور و ... فکر کنیم، بلکه باید روی ایده و اصل داستان خود متمرکز شویم و سپس در مرحله پایانی باید نگاه صحنهای به نمایشنامه داشته باشیم.
در ادامه این کارگاه، علیزاد با تاکید بر دشواریهای درامنویسی، گفت: افرادی که پیشینه داستاننویسی دارند، درامنویسی برایشان بسیار سخت است. نکته مهم در نوشتن نمایشنامه این است که هرچه جلوتر بروید دست و بالتان تنگتر میشود و اگر چنین احساسی پیدا کردید مطمئن باشید که نمایشنامه خوبی را مینویسید.
او همچنین بیان کرد: شکل روایت در پلات تعریف نمیشود بله شکل روایت در دست نویس یک تعریف خواهد شد.
در بخش پایانی این کارگاه حضار به طرح ایدههای خود را در قالب یک کاراکتر در پلات پرداختند.
چهارمین همایش برگزیدگان جشنوارههای تئاتر استانها تا 10 دی ماه در مجموعه تئاتر شهر و هتل باباطاهر در حال برگزاری است.
سی و هشتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر به دبیری نادر برهانی مرند 10 تا 20 بهمن ماه امسال برگزار میشود.
https://teater.ir/news/25111