۱۰ انیمه اسطوره‌ای که در این مطلب معرفی می‌کنیم، جز آثار تحسین شده‌‌ای هستند که به طور کل نگاه جدیدی را به علاقمندان جهان اساطیری و فولکور می‌بخشد.
چارسو پرس: طی این سال‌ها، جهان انیمه‌سازی‌ تاثیر و نقش بسزایی در ارائه داستان‌های فولکلور و اساطیری کشورهای دیگر داشته است و شاهد چندین انیمه درخشان اسطوره‌ای بوده‌ایم. این مجموعه‌ انیمه‌ها رنگ و بوی نوآورانه‌ای به قصه‌ها و شخصیت‌های تاریخی، قومی و ادبی می‌دهند و بر‌اساس درون‌مایه، هویت و نام‌ خدایان واقعی، شخصیت‌ها و روایت‌های ماجراجویانه‌ی کاملا تازه‌ای را خلق می‌کنند.

تمایل و خواست درونی قهرمانان در جهان این انیمه‌ها و تلاش‌ آن‌ها برای حفظ تعادل و برقراری عدالت، یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های حرکت پیش‌رونده‌ی داستان به شمار می‌رود، طوری که قصه بدون حضور شخصیت‌ها و نقش‌شان، کم‌ارزش دیده می‌شود. همچنین انیمه‌ اسطوره‌ای راهی برای شناخت افسانه‌ها، اساطیر، تمدن‌های باستانی و اعتقادات آئینی گذشتگان محسوب می‌شود. ۱۰ انیمه اسطوره‌ای که در این مطلب معرفی می‌کنیم، جز آثار تحسین شده‌‌ای هستند که به طور کل نگاه جدیدی را به علاقمندان جهان اساطیری و فولکور می‌بخشد.
۱۰- زمین بازی خدایان (Kamigami no Asobi)

  • سال اکران: ۲۰۱۴
  • کارگردان: تومویوکی کاوامورا
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
  • امتیاز مای‌انیمه‌لیست به فیلم: ۷ از ۱۰
مجموعه انیمه اسطوره‌ای «زمین بازی خدایان» برمبنای یک رمان تصویری (Visual novel) ژاپنی، توسط کمپانی «نیپون ایچی سافتور» (Nippon Ichi Software) و «براکلی کورپوریشن» (Broccoli) ساخته شده است. تصویرسازی خدایان این سریال برگرفته از الگو ظاهری شخصیت‌های بیشونن است که بسیار زیبا و کاریزماتیک هستند. علاوه بر این، اثر به موضوعاتی عمیق‌ و گسترده‌تری طی داستان می‌پردازد و شخصیت‌ها با مسائل مهم و چالش‌برانگیزی می‌جنگند که نشان می‌دهد، خدایان مانند انسان‌ها نیز آسیب‌پذیر هستند.

داستان «زمین بازی خدایان» حول‌محور دختر یک کشیش شینتو به نام یوی کوساناگی پیش می‌رود که با پیدا کردن شمشیری مرموز، وارد جهانی بسیار متفاوت می‌شود. کوسانگی با زئوس خدایی جوان آشنا می‌شود و سپس او را به مدرسه‌ ویژه‌ی موجودات الهی می‌برد. این مدرسه شرایطی برای خدایان فراهم می‌کند تا درباره انسان‌ها همه چیز را یاد بگیرند. درواقع یوی کوسانگای نماینده انسانی‌ای است که خدایان می‌توانند از طریق او مسائلی را بیاموزند.

۹- آه خدای من (Oh My Goddess)


  • سال اکران: ۲۰۰۵
  • کارگردان: هیرواکی گودا
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
  • امتیاز مای‌انیمه‌لیست به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
کمدی عاشقانه و فانتزی «آه خدای من» الهام گرفته شده از اساطیر سلتیک و نورس است که نگاهی کاملا متمایز و سرگرم‌کننده به اساطیر اسکاندیناوی (نورس) دارد. مضمون «آه خدای من» این مفهوم از تابو را به تصویر می‌کشد که آیا انسان‌ها می‌توانند، عاشق موجودات ماوراء طبیعی و الهه‌ها شوند. همچنین این انیمه نگاهی منحصربه‌فرد به ایگدراسیل (Yggdrasil) درخت مقدس اساطیر نورس دارد که باور داشتند، شاخه‌های آن تکیه‌گاه مرکزی کیهان بوده است. در «آه خدای من» این درخت یک سیستم ابر رایانه بسیار پیچیده به حساب می‌آید که واقعیت‌ها را در خود قرار داده است.

یک دانشجو به نام کیچی موریساتو از الهه بلدندی آرزویی عجیبی را درخواست می‌کند. او به شوخی از بلدندی می‌خواهد که برای همیشه همراه او بماند، اما بلدندی آرزوی‌اش را کاملا جدی می‌گیرد و سپس آن را برآورده می‌کند. آن‌ها با نقل مکان به یک معبد بودایی، زندگی‌ جالبی را پشت‌سر می‌گذارند. در این میان خواهران بلدندی، اورد و اسکالد به آن‌ها می‌پیوندند و سپس همه چیز پیچیده می‌شود. درواقع این اثر با دنبال کردن داستان زندگی روزمره کیچی و بلدندی و چالش‌های زندگی‌شان، رابطه آن‌ها را به تصویر می‌کشد.

۸- رکورد راگناروک (Record of Ragnarok)


  • سال اکران: ۲۰۲۱
  • کارگردان: ماسائو اوکوبو
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۵ از ۱۰
  • امتیاز مای‌انیمه‌لیست به فیلم: ۶.۸ از ۱۰
انیمه فانتزی «رکورد راگناروک» راوی قصه‌های هیجان‌انگیز و کمیاب، پیرامون شخصیت‌های اسطوره‌ای مهم در ادبیات و تاریخ تمدن‌های متعدد است. در این انیمه شخصیت‌های قدرتمند خداگون یونانی، همچون زئوس و پوزیدون که تقریبا همه آن‌ها را می‌شناسند تا خدایان ناآشنایی مانند سوسانو نو میکوتو و شینتو به تصویر کشیده شده‌اند. «رکورد راگناروک» الگوی داستانی تازه‌ای را پیرامون توانایی و استدلال‌ خدایان نسبت به جهان پیش می‌گیرد که معمولا این نمونه از داستان‌گویی درباره‌ی اساطیر را کم‌تر دیده‌ایم. درواقع این انیمه اسطوره‌ای رویکردی تازه به این سوال قدیمی می‌دهد که دقیقا چه اتفاقی رخ خواهد داد اگر خدایان تمدن‌های گوناگون بایکدیگر نبرد کنند.

در انیمه «رکورد راگناروک» می‌بینیم که شورای خدایان درباره‌ی سرنوشت بشریت، هر هزاره یک‌بار جلسه‌ای را شکل می‌دهند. بسیاری از خدایان باور دارند که بشریت با وجود تاریخ تاریک و مایوس‌کننده خود هیچ صلاحیتی برای ادامه ندارد، اما درنهایت فرصتی دیگر به انسان‌ها داده می‌شود. بدین ترتیب خدایان مسابقه‌ای را برگزار می‌کنند که اگر انسان‌ها در آن خدایان بزرگ را شکست دهند، بدون‌شک بشر در امان باقی خواهد ‌ماند.

۷- فیت گراند اوردر- ابسولوت دومینیک فرونت: بابیلون (Fate/Grand Order- Absolute Demonic Front: Babylonia)


  • سال اکران: ۲۰۱۹
  • کارگردان: توشیفومی آکای
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
  • امتیاز مای‌انیمه‌لیست به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
انیمه فانتزی «فیت گراند اوردر- ابسولوت دومینیک فرونت: بابیلون» براساس بازی ژاپنی «فیت گراند اوردر» (Fate/Grand Order) ساخته شده است. این اثر روایتی کاملا استثنایی و کم‌نظیر از شخصیت افسانه‌ای گیلگمش، پادشاه اوروک به نمایش می‌گذارد. در افسانه‌ها آمده که او با جانوری که از سوی خدایان آمده مبارزه‌ی سختی داشته و حتی با موجود نیمه‌خدایی به نام انکیدو دوست شده است. شخصیت‌پردازی گیلگمش در «فیت گراند اوردر- ابسولوت دومینیک فرونت: بابیلون» تاحدی تحریف شده است‌؛ اما بی‌تردید این شخصیت اسطوره‌ای را بسیار درخشان و هوشمندانه به مخاطب معرفی می‌کند.

یک سازمان مخفی از جادوگران، ماموریت دارند تا با اصلاح و تثبیت تکینگی‌های طول تاریخ از بشر محافظت کنند. بنابراین کلدیا آخرین قهرمان، ریتسوکا فوجیمارو و مش کایریلایت تصمیم می‌گیرند که به عصر تمدن بین‌النهرین سفر کنند، آن هم زمانی که هیولاهای اهریمنی، سرزمین‌ها و مردم بی‌گناه را آزار می‌دهند. بدین شکل ریتسوکا و مش با ملحق شدن به پادشاه گیلگمش تلاش می‌کنند تا هرطور که شده برای محافظت از آینده‌ی بشریت با موجودات اهریمنی مبارزه کنند.

۶- کاکوریو: تخت‌ خواب و صبحانه برای ارواح (Kakuriyo: Bed & Breakfast for Spirits)


  • سال اکران: ۲۰۱۸
  • کارگردان: یوشیکو اوکودا
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
  • امتیاز مای‌انیمه‌لیست به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
کسانی که با جهان منحصربه‌فرد فولکلورهای ژاپنی آشنا نیستند؛ قطعا انیمه اسطوره‌ای «کاکوریو: تخت‌ خواب و صبحانه برای ارواح» بهترین انتخاب برای آن‌ها خواهد بود. شخصیت‌های این انیمه برگرفته از افسانه‌های قومی و اجدادی یا همان فولکور‌های ژاپنی است، اما با این تفاوت که شباهات چندانی با شخصیت‌های اصلی ندارند و درواقع به جای اینکه ترسناک باشند، بسیار دوست‌داشتنی‌ هستند.

داستان «کاکوریو: تخت‌ خواب و صبحانه برای ارواح» پیرامون آئوی تسوباکی پیش می‌رود. آئوی می‌فهد که پدربزرگش مدیون یک روح یوکای غول پیکری به نام اودانا است. به همین منظور برای پرداخت بدهی‌ پدربزرگش، باید حتما با اودانا ازدواج کند. اما درنهایت آئوی با اودانا مذاکره می‌کند که به جای ازدواج در مسافرخانه غول‌ها مشغول به کار شود.

۵- فیت/استی نایت (Fate/Stay Night Series)


  • سال اکران: ۲۰۰۶
  • کارگردان: یوجی یاماگوچی
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
  • امتیاز مای‌انیمه‌لیست به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
انیمه اسطوره‌ای « فیت/استی نایت» براساس بازی ویدیویی‌ای به همین نام ساخته شده است. « فیت/استی نایت» انیمیشن بسیار جذابی دارد که سرشار از سکانس‌های حساب‌شده، عمیق و خشنی است که مخاطب را تا آخرین قسمت، درگیر روایت کم‌نظیر خود می‌کند. در این انیمه پسر دبیرستانی‌ای به نام شیرو امیا، کاملا اتفاقی وارد تورنمنتی مرگبار می‌شود که به جنگ جام مقدس هم مشهور است و کسانی که برنده‌ شوند به تمام آرزوهای خود می‌رسند. درنهایت شیرو امیا با کمک شخصی تلاش می‌کند که از این شرایط نجات یابد.

شخصیت‌ خدمتکارن در این سریال با الهام از اساطیر فرهنگ عامه و ادبیات شکل گرفته است. برای مثال هویت واقعی سابر یک قهرمان افسانه‌ای فولکلور به حساب می‌آید که از بریتانیا در مقابل دشمنان و نیروهای ماوراء‌طبیعی محافظت می‌کرده است. خدمتکاران در « فیت/استی نایت» قهرمانانی مصمم، راسخ و بااراده‌ای هستند که شخصیتی منحصربه‌فرد از خود به نمایش می‌گذارند و با همتایان خود تاحد زیادی فرق دارند.

بیشتر بخوانید: معرفی ۱۰ انیمه مشهور که پایانی تلخ و سیاه دارند


۴- فوشیگی یوگی (Fushigi Yuugi)

  • سال اکران: ۱۹۹۵
  • کارگردان: هاجیمه کامگاکی
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
  • امتیاز مای‌انیمه‌لیست به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
یکی از نمادین‌ترین انیمه‌های ساخته شده درباره‌ی اساطیر «فوشیگی یوگی» به شمار می‌رود. این اثر تجربه‌ای بامعنا و عمیق از یک داستان خیالی‌ای را ارائه می‌دهد که بیانگر نگرش‌ها و احساساتی ژرف و جهان شمول است. قصه‌ی «فوشیگی یوگی» برمبنای چهار موجود اساطیری چین روایت می‌شود که اژدهای لاجوردی شرق، پرنده سرخ‌پوست جنوب، ببر سفید غرب و لاک پشت سیاه شمال را شامل می‌شود. درواقع هرکدام از این موجودات اساطیری، بیانگر یک عنصر و یک جهت اصلی هستند. جهان داستانی «فوشیگی یوگی» به چهار امپراتوری تقسیم می‌شود و توسط خدای هیولایی مانند تحت حافظت کامل قرار دارد. در این انیمه چهار خدای اساطیری بسیار مهم تلقی می‌شوند که قصه‌های متفاوتی از هر امپراتوری به تصویر می‌کشند.

دو دختر نوجوان با نام‌های میاکا یوکی و یوکی هونگو ناگهان به درون دنیای کتاب اسرارآمیز چهار خدا کشیده می‌شوند. میاکا یوکی با تبدیل شدن به کاهن سوزاکو، باید هر هفت جنگجوی آسمانی را جمع کند تا سوزاکو را احضار کنند. در این میان، یوکی هونگو کاهن سیریوو می‌شود و علی‌رغم میل باطنی‌اش که در چنین شرایطی قرار گرفته است، هرطور شده باید میاکا را متقاعد کند که به جهان واقعی برگردد. همچنین او می‌خواهد انتقام دردهایی را بگیرد که در بد ورود به دنیای کتاب تجربه کرده است.

۳- مخ زدن داخل هزارتو اشکالی داره؟ (?Is It Wrong to Try to Pick Up Girls in a Dungeon)


  • سال اکران: ۲۰۱۵
  • کارگردان: یوشیکی یاماکاوا . هیدکی تاچیبانا
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
  • امتیاز مای‌انیمه‌لیست به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
جهان انیمه اسطوره‌ای «مخ زدن داخل هزارتو اشکالی داره؟» درون شهری به نام اوراریو پیش می‌رود و خدایان بسیاری در آنجا سکونت دارند که می‌خواهند تجربه‌ای از یک زندگی‌ انسانی داشته باشند. طراحی شخصیت این الهه‌ها، عینا براساس خدایان قدرتمند افسانه‌های فولکلور صورت گرفته است، اما با آن‌ها در تضاد کاملی قرار دارند به نحوی که تقریبا سرشار از درونیات شاد و بی‌خیالی هستند.

داستان «مخ زدن داخل هزارتو اشکالی داره؟» پیرامون بل کرانل یک ماجراجوی تازه کار و البته تنها عضو هستیا فامیلیا است. بل توانایی ویژه‌ای به نام Liaris Freese دارد که می‌تواند قدرت‌ درونی‌اش را بر اساس احساساتش بالا ببرد. بل که می‌خواهد قوی‌تر شود و به ماجراجویی‌های زیادی بپردازد، مسیری را در زندگی آغاز می‌کند که درنهایت او وارد تعاملات عاشقانه با موجودات فانی و روحانی می‌شود.

۲- شوالیه‌های زودیاک (Knights of the Zodiac)


  • سال اکران: ۱۹۸۶
  • کارگردان: کوزو موریشیتا . کازوهیتو کیکوچی
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۵ از ۱۰
  • امتیاز مای‌انیمه‌لیست به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
در این فهرست جای آثاری که از شخصیت‌های اساطیر یونان الهام گرفته شد‌ه‌اند، بسیار خالی است. بنابراین از انیمه اسطوره‌ای «شوالیه‌های زودیاک» نباید گذر کرد؛ زیرا یکی از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین آثار دهه‌ی ۸۰ میلادی محسوب می‌شود که در داستان خود به لایه‌های پیچیده و عمیقی از مفاهیم می‌پردازد. مفهوم تناسخ یا همان اعتقاد به زندگی پس از مرگ در «شوالیه‌های زودیاک» اهمیتی بالایی دارد که خود شخصیت‌های داستان، همه تناسخ یافته هستند. همچنین شوالیه‌ها در این انیمه می‌توانند خدایان را شکست دهند و نگاهی به اهمیت دلیری و مقاومت میان انسان‌ها دارد.

داستان «شوالیه‌های زودیاک» درباره تعدادی جنگجو معروف به مقدسین (Saints) است. این جنگجویان تمام قدرت خود را ازیک زره مقدس می‌گیرند. مقدسین برای حفاظت و دفاع از الهه‌ی آتنا درمقابل دیگر خدایان و مخالفانی که قصد تصرف زمین را دارند، مدام درحال مبارزاتی هیجان‌انگیز هستند.

۱- حماسه وینلند (Vinland Saga)


  • سال اکران: ۲۰۱۹
  • کارگردان: شوهی یابوتا
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۸ از ۱۰
  • امتیاز مای‌انیمه‌لیست به فیلم: ۸.۸ از ۱۰
«حماسه وینلند» براساس یک مانگای ژاپنی به همین نام نوشته‌ی ماکوتو یوکیمورا ساخته شده است. شخصیت‌های این انیمه اسطوره‌ای برگرفته از دل تاریخ و اساطیر اسکاندیناوی است و درواقع آن‌ها، نسخه‌های خیالی و جدیدی از شخصیت‌های تاریخی‌ای مانند تورفین کارلسفنی، تورکل قد بلند و پادشاه کانوت بزرگ به شمار می‌روند. یوکیمورا هنگام نوشتن مانگا، دچار مشکلات زیادی حین یافتن اطلاعات تاریخی‌ای درباره‌ی این شخصیت‌ها شده بود، اما بالاخره توانست از حماسه‌های ادبی همچون اریک سرخ و حماسه گرینلند اثر خود را این چنین درخشان خلق کند. منتقدان «حماسه وینلند» را برای به تصویر کشیدن دقیق زندگی نورس، بیان دیدگاهی معتبر از مبارزات و برده‌داری تحسین کرده‌اند.

«حماسه وینلند» روایت‌گر تحول دراماتیک شخصیت تورنفین است که در جستجوی سرزمینی معروف به وینلند سفری عجیب را آغاز می‌کند. او در گذشته کاملا اتفاقی دلیل مرگ پدرش شده و پس از این اتفاق ناگوار در مسیری قرار می‌گیرد که از تمام انسان‌ها انتقام‌های ترسناکی می‌گیرد، اما بعدها به یک شخصیت کاملا صلح‌طلبی تبدیل می‌شود.
منبع: دیجی‌مگ