محمد رحمتی کارگردان و بازیگر تئاتر، نمایش جدید خود را به نام «پدر سوخته»، روایتی واقعگرایانه از سوگ و پس از آن معرفی کرد و گفت: اجرای یک اثر واقعگرا روی صحنه چالشهایی مانند مشکل صدا و حفظ ریتم بازیگران داشت.
قصه از بازگشت خانواده بشارت از خاکسپاری پدر (بزرگ خاندان بشارت) آغاز میشود که با اینکه غم فقدان پدر را دارند، دغدغهشان مزایده کارخانهی عظیمی است که برنده شده بودند و حالا به دلیل فوت ناگهانی پدر در معرض خطر قرار گرفته است. تلاش و همفکری اعضای خانواده برای برونرفت از این مشکل و غیره پیرنگ کلی این اثر را تشکیل میدهد.
رحمتی در مورد این نمایشنامه اظهار داشت: مرگ اطرافیان و واکنش افراد نسبت به آن در فرهنگهای مختلف متفاوت است. با توجه به دیدگاههای متفاوت، برخی به شدت سوگواری میکنند، در حالی که برخی دیگر آن را راحتتر میپذیرند. چه بسا بسیاری واکنش ها جنبهی الگوی رفتاری دارند تا پشتوانه احساسی و عاطفی. این تفاوتها الهامبخش روایت ما در این نمایش شد که ترکیبی از واقعیت و قصه پردازی است.
او درباره دشواریهای اجرای این اثر افزود: یکی از چالشهای اصلی با توجه به ژانر واقعنمایی اثر، برد مناسب صدا برای تمام تماشاگران در سالن بود. در سینما امکان کنترل دقیق صدا وجود دارد، اما در تئاتر همه چیز زنده اجرا میشود و باید از نظر صوتی بهگونهای کارگردانی شود که با وجود حفظ شکل و فرم کار، تمام تماشاگران صدا را به وضوح بشنوند. علاوه بر این، برخلاف سینما، امکان توقف و تکرار صحنهها وجود ندارد. اجرای مداوم یک صحنه به مدت یک ساعت، با حداقل پنج بازیگر ثابت روی صحنه، مستلزم تمرینهای فراوان بود.
بیشتر بخوانید: مطالب مربوط به تئاتر ایران
رحمتی گفت: اصرار داشتم از چیزی شبیه سکانس پلان روی صحنه استفاده کنم. زیرا این شیوه کمتر در تئاتر به کار گرفته شده و میتواند برای مخاطب تجربهای متفاوت و جذاب رقم بزند، همچنین تمرکز روی اصول بازیگری و کارگردانی در این سبک برای من و گروهم جذاب بود. هماهنگی بین بازیگران و حفظ ریتم اجرا از جمله چالشهای این سبک بود که با تمرینهای مداوم و وجود بازیگران سختکوش از سد آن عبور کردیم.
او در خصوص وضعیت تئاتر و فضای رقابتی کنونی گفت: ورود رپرها، ایفلوئنسرها و بندها و رویکردهای جدید نمایش، شرایط جذب مخاطب برای تئاتر را دشوارتر کرده است. اگرچه این جریانها رقیب هنر تئاتر و اساسا هنر به مفهوم هنر محسوب نمیشوند، در عرصه جذب مخاطب تأثیرگذار هستند. امیدوارم روزی شرایطی فراهم شود که دغدغه اصلی ما کیفیت آثار هنری باشد، نه میزان فروش بلیت.
رحمتی تاکید کرد بهرغم تمام چالشها، نوآوری و خلاقیت در تئاتر نباید متوقف شود و این هنر باید جایگاه خود را در میان مخاطبان حفظ کند.
منبع: ایرنا
https://teater.ir/news/69251