در سالی که گذشت سینمای ایران با اتفاقات مختلفی از استقبال مخاطبان از فیلمهای کمدی روی پرده گرفته تا کسب سومین جایزه اسکار برای ایران روبهرو بود.
بدعت جدیدی که در جشنواره فجر راجعبه ممیزی فیلمها گذاشته شد، تنها بدعتی نیست که در دوران مدیران فعلی ارشاد، جشنواره فجر آن را تجربه کرد.
فرزاد موتمن: «آنچه امسال در جشنواره فيلم فجر در حال وقوع است بسيار غيراصولي و غيرعادي است. ميگويند از بين شصت و دو فيلم كه واجد شرايط حضور در جشنواره هستند بازبيني نهايي صورت گرفته و درنهايت 16 فيلم در رشتههاي مختلف كانديدا شدهاند. پرسش من اين است آيا نبايد اين فيلمها در وهله اول انتخاب شوند و بعد در مرحله بعد مورد داوري قرار بگيرند؟ اين يعني مميزي و توقيف، انتخاب فيلم و كانديدا شدن فيلمها و... همه چيز به صورت درهم انجام ميشود و اين به نظر من شيوه كاملا غيرطبيعي است.
در میان آثار بخش مسابقه سهم زنان فیلمساز سه فیلم و سهم فیلمسازان اول هفت فیلم است.
حسین مسافر آستانه در نشست رسانهای سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر گفت: هنرمندان و هنر تئاتر در ایام کرونا دست روی دست نگذاشتند و به نقش تاثیرگذار و التیام بخش اجتماعی خود واقف بودند اما تئاتر همواره مظلومیت و مهجوریتی از نظر فرهنگ اقتصادی داشته است.
جشنواره فیلم فجر در دورههای مختلف همواره محل تلاقی برخی از رفتارها بود. از توقیف یک فیلم تا نمایش دقیقه نودی آن برای علاقمندان سینما. اتفاقی که در همین دوره آخر هم شاهد آن هستیم و دو فیلم تا امروز امکان نمایش برای هیات داوران پیدا نکردند.
شاید گروه «بازیگران شهر» تصور نمیکردند ، مکانی که با نمایش «باغ آلبالو»ی آنان افتتاح میشود، روزگاری به نماد تئاتر ایران تبدیل خواهد شد اما سرنوشت برای کافه شهرداری سابق چنین تقدیری رقم زده بود.
چند روز پیش فیلمی در فضای مجازی از سیدجواد هاشمی منتشر شد که در آن سرمایهگذاری روی ملک در دوبی را تبلیغ میکرد و مشخصات یک شرکت داخلی بهنام «داماک» را که کارگزار این نوع سرمایهگذاری است، به مخاطبان میداد.
«درست است که ایران به قانون کپی رایت نپیوسته اما آیا در داخل کشور هم قرار است آثار یکدیگر را تکه تکه کنیم؟ آیا قرار است کارهای همدیگر را بدزدیم؟ آیا باید در مقابل این سرقتها سکوت کنیم؟»
تابوشکنی در سینمای ایران و عبور از برخی خطوط قرمز در مقاطع مختلف باعث شده راه تازهای در سینمای ایران باز شود و اتفاقهای متفاوتی در تولید فیلم و سریال رخ دهد. چه فیلمهایی در سینمای بعد از انقلاب دست به تابوشکنی زدند؟ پرسشی که در این گزارش به آن پاسخ میدهیم.
سریال روزهای ابدی با استفاده از کلاهگیس برای بازیگران زن بدون مشکلی روی آنتن رفته. این در حالی است که فیلم «کاناپه» به دلیل استفاده از کلاهگیس چند سال است که توقیف شده است.
در میان ۶۲ فیلم راهیافته به جشنواره سیونهم فیلم فجر، آثار کنجکاویبرانگیز کم نیست؛ از میان آثار فیلمسازان شناختهشده، سراغ ۱۰ فیلم که بیشترین کنجکاوی درباره آنها وجود دارد رفتهایم.
حضور ۲۳ فیلم کارگردانان فیلماولی در میان ۶۲ فیلم حائز شرایط داوری در سیونهمین جشنواره فیلم فجر، از نکات حائز اهمیت درباره متفاوتترین دوره این رویداد محسوب میشود.
آیا دیگر وقت آن نرسیده تا سیستم قضایی و وزارت ارشاد کشور، به جای دستگیری افرادی در کلوپها و مغازههای تولید فیلم، به سرمنشأ این قبیل اتفاقها ورود کرده و با معرفی مقصران واقعی، پرونده قاچاق هایی که با برچسب «بازبینی» صورت میگیرد را برای همیشه ببندند؟
حالا که تکلیف فیلمهای حاضر در جشنواره فجر امسال روشن شده، باز هم باید این گزاره را تکرار کنیم که با جشنواره متفاوتی مواجه هستیم؛ جشنوارهای که اگرچه مهرجویی، کیمیایی و فرهادی را ندارد اما نبود هیات انتخاب، بهشکلی ناخواسته، توفیقهایی را رقم زده است.
سجاديحسيني: شرايط اكران در سينما توسط سينمادار و تهيهكننده و سرمايهگذار مشخص ميشود. بهترين فيلمنامه دنيا را هم داشته باشيم تا فيلم بازيگر شناخته شده نداشته باشد سينماداران آن را اكران نميكنند و نكته مهم ديگر اينكه اغلب سرمايهگذارها از آنجايي كه سواد سينمايي ندارند براي توليد فيلم فقط بازيگر را ميشناسند و حضورشان را در فيلم مبنا قرار ميدهند
از روز گذشته که خبر بازگشایی تئاتر و سینما منتشر شده است، مدیران سالنها مشغول رایزنی با گروههای در نوبت اجرا هستند اما همه این گروهها یک سوال مشترک دارند؛ چه ضمانتی وجود دارد که اجرای ما دوباره تعطیل نشود.
مرور جشنواره فیلم فجر در ادوار مختلف، نشان میدهد این رویداد با نمایش آثار تولید شده در هر سال، بهنوعی بازتابدهنده سایهروشنهای اجتماعی بوده است..
حجم بالای فیلمسازی در سینمای کرونایی ایران که همچنان با در بسته سالنها و خصوصاً بیمیلی مخاطب برای رجوع به سالنهای بازشده شهرستانها مواجه شده، یادآور گزارهای است که سالهاست برخی از آن یاد میکنند؛ «سود سینمای ایران در تولید است نه فروش»!
از روز گذشته که اسامی فیلمهای متقاضی شرکت در جشنواره فجر اعلام شد، بازار حدس و گمان و تحلیل غایبان و حاضران جشنواره حسابی داغ بوده و چند روز دیگر که فیلمهای نهایی برای داوری مشخص شوند، بازار پیش بینی برندگان سیمرغ هم داغ میشود؛ جایی که به نظر میرسد «چهرههای» بازیگریاش از فیلمسازها بیشتر باشد.
با انتشار فهرست نهایی ۱۱۰ فیلم متقاضی حضور در جشنواره سیونهم فیلم فجر، ترکیب فیلمهای حاضر در ویترین متفاوتترین دوره این رویداد قابل پیشبینیتر شده است.