در سالی که گذشت سینمای ایران با اتفاقات مختلفی از استقبال مخاطبان از فیلمهای کمدی روی پرده گرفته تا کسب سومین جایزه اسکار برای ایران روبهرو بود.
در حالی که چند روزی تا پایان نیمه اول سال باقی نمانده، موتور تولید سینمای ایران هر روز گرمتر میشود تا فیلمهای سینمایی جدید برای رونمایی در "سال نو سینما" آماده شوند.
برای اولین بار در سینمای کشور یک هیئت ۳۰ نفره، آثار سینمایی را درجهبندی سنی میکند. سیدضیاء هاشمی، دبیر شورای عالی تهیهکنندگان این کار را اوجب واجبات میداند.
«هیچ فیلمی، هیچ وقت، تو هیچ کُمُدی نمونده، بالاخره یه روز، یه جایی دیده میشه، چه سازندهاش زنده باشد، چه مرده...» این جمله رخشان بنیاعتماد هنگام اکران فیلم «قصهها» پس از گذشت سه سال از توقیف اثرش بوده است.
«در جستجوی فریده» در نودودومین دوره اسکار از این شانس برخوردار است که همزمان در بخش بهترین فیلم بینالمللی و بهترین فیلم مستند بلند رقابت کند.
تا پیش از فیلم «قسم»، در بیشتر فیلمهای ایرانی همیشه این شهود بودند که با شهادت خود، راهی به سوی حقیقت برای دادگاه، قاضی و هیئت منصفه آشکار میکردند. «قسم»، در واقع پرداختن به یک دلیلِ اثبات جرمِ کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
ایرانیها امسال درحالیکه دو مجسمه اسکار در جیب دارند، با دست و دلی باز یک مستند را راهی اسکار کرده و این تصمیم را درحالی گرفتهاند که از ۴۰ سال قبل تاکنون فقط یک مستند موفق شده بین ۵ نامزد نهایی فیلم غیرانگلیسیزبان راه بیابد.
وقتی قاعده دستمزدها افسارگسیخته میشود که بازیگری برای یک ماه حضور در اثری، به اندازه 10 سال حقوق یک کارمند و شاید هم بیشتر، دستمزد دریافت میکند، قاعدتا دیگر این حریم خصوصی و پنهانکاریها توجیه عقلانی و شرعی ندارد.
مراسم بزرگداشت اکبر زنجانپور، بیژن محتشم، حسن زاهدی و سیروس الوند در بیستویکمین جشن خانه سینما برپا شد.
پشت پرده جلسه انتخاب نماینده سینمای ایران برای حضور در جوایز اسکار 2020 نشان میدهد این فیلم نه به واسطه بهتر بودن نسبت به دیگر فیلمهای سینمایی مطرح، بلکه در جنگ رقبا و برای عدم انتخاب قصر شیرین انتخاب شده. اما در سه جلسه برگزار شده، چه گذشته و چه جدالی باعث شده در نهایت همه فیلمهای اصلی به حاشیه رانده شود و مستند «در جستجوی فریده» ناخواسته نماینده ایران شود!
مستند «در جستجوی فریده» بیست و پنجمین نماینده سینمای ایران در شاخه بهترین فیلم یینالمللی جوایز سینمایی اسکار خواهد بود.
فرآیند انتخاب مستند «در جستجوی فریده» برای نمایندگی سینمای ایران در جشن اسکار ۲۰۲۰ را میتوان با فاصله، پرابهامترین فرآیند در طول چهاردهه گذشته دانست؛ دلیل این تعجیل و پنهانکاری چیست؟
کم نیستند کارگردانهایی که دانش سینما دارند و فیلمهایشان را نمیتوان در زمره فیلمهای موفق دستهبندی کرد. باید این را پذیرفت که سینما تنها ابزاری است که میتوان با آن قصهای را به شکلی دیگر تعریف کرد. در این میان، بسته به توان قصهگویی و خوب قصهگفتن، صحنه تئاتر و پرده سینما دیگر تفاوتی ندارد یا به تعبیر کارشناسان تئاتر، سینما صحنه عظیم تئاتر است و در نهایت این توانایی روایتگری است که مخاطب را به وجد میآورد و کارگردانها را به دو دسته موفق و ناموفق تقسیم میکند. به همین بهانه، در این گزارش نگاهی خواهیم داشت به کارگردانهایی که از تئاتر قدم به سینما گذاشتند و تجربههایی رقم زدند.
خبرگزاری مهر نوشت :بعضی روزها در تحریریه رسانهها، اخباری به گوش می رسد که هم عجیب است هم دردناک؛ مثل خبر «مرگ گربه یک سلبریتی»، عجیب به این خاطر که مرگ یک گربه در کانون توجه افکار عمومی قرار گرفته است و دردناک به این دلیل که صفحات مجازی پر شده است از کامنت های ابراز همدردی و تسلیت، آن هم به خاطر مرگ یک حیوان.
دیدن عکس و فیلمهای عجیب از سلبریتیها در مراسم مختلف از یک جایی به بعد برای اهالی دنیای مجازی به یک عادت تبدیل شده است. چهرههایی که هر روز تصمیم میگیرند با یک رفتار متفاوت خوراک صفحات زرد اینستاگرام را برای کاربرانش تامین کنند. یک روز با پوشیدن لباسهای خاص، روزی با عکس انداختن کنار عقاب زنده در اکران خصوصی یک فیلم و گاهی با نشان دادن واکنشهایی که خود به خود به حاشیه ساز شدن و دیده شدن هر چه بیشترشان کمک میکند.
نوید محمدزاده بازیگری است که با وجود آنکه در هیچ فیلم کمدی به ایفای نقش نپرداخته است اما توانسته گیشه سینمای اجتماعی ایران را حسابی رونق ببخشد و با نقشآفرینیهایش مخاطبان را به سینما بکشاند و به عنوان یکی از پولسازترین بازیگران سینمای ایران خود را معرفی کند.
این روزها و با صدور و اجرای حکم زندان هادی رضوی بحث پرتکراری در فضای مجازی شکل گرفته است. بحثی درباره تکلیف افرادی که در عرصه تولید یک محصول فرهنگی با این سرمایهگذار کار کردند.
خودش در یکی از شبهای اجرا به همکارانش گفته بود که واقعا تحت فشار شدید کاری است و این سختی کار مداوم را اینگونه تعبیر کرده بود که: « قلبم در حال ایستادن است.» بعد از آن بود که پیامکهای لغو و تغییر زمان اجرای تئاتر بهدست آنهایی رسید که بلیت تئاتر مولنروژ را پیشخرید کردهبودند. حالا هم خبر رسیده که محسن تنابنده بهدلیل مشغله بسیار به اجراهای شبانه تئاتر نمیرسد و مولنروژ فعلا روی صحنه نمیرود.
انتشار نرخنامه رسمی دستمزد فیلمنامهنویسان از سوی کانون فیلمنامهنویسان سینمای ایران این پرسش را پیش کشیده است که اعداد اعلامشده در این نرخنامه چقدر منطقی است و چقدر ضمانت اجرایی دارد؟
وقتي حدود دو سال پيش و بعد از پايان برنامه افخمي، انتخاب مجري برنامه «هفت» آنقدر سياسي شد كه مرتضي ميرباقري معاون سيما براي بر هم زدن همه شائبهها بيان كرد كه مطرح شدن هر اسمي به خط خوردن او از ليست مجريان «هفت» منتهي خواهد شد بايد به اين نتيجه ميرسيديم كه مديران اين رسانه، زيادي يك برنامه سينمايي تلويزيوني را جدي گرفته و روي آن حساس شدهاند.
از زماني كه سينما پايهگذاري شد، يكي از محبوبترين سوژههاي فيلمسازان پرداختن به زندگينامههاي سياسي معرفي شد. نخستين فيلمهاي سياسي در حقيقت ماشينهاي پروپاگانداي قدرتمند بودند اما به تدريج و با بسط و توسعه تكنيكهاي هنري، المانهاي مختلفي به ساختار آنها اضافه شد.