در این گزارش به بررسی بازیگرانی که جشنواره فیلم فجر سبب تغییر مسیر بازیگریشان شد و بازیگرانی که برای اولینبار در جشنواره فیلم فجر دیده شدند؛ پرداخته شد. بازیگران دیگری نیز هستند که در جشنواره فیلم فجر طی سالیان مختلف برگزاری این رویداد سینمایی شناختهتر شدند.
سال ۱۳۴۷ وقتی پری صابری تازه از فرانسه برگشته بود مدیر فوق برنامه دانشکده هنرهای زیبا شد و تصمیم گرفت جایی برای اجرای نمایش در آن دانشکده دست و پا کند که پاتوقی فرهنگی برای دانشجویان باشد و قلبی تپنده برای تئاتر ایران.
سال 1376 محمد خاتمي رييسجمهور ايران ميشود و حسين سليمي وارد مركز هنرهاي نمايشي ميشود. سليمي همانند مديران سابق از تقيان ميخواهد سكان مجله نمايش را به دست بگيرد. به نظر ميرسد همهچيز بر وفق مراد است تا آنكه در اواخر دولت خاتمي، خسرو نشان، يكي از پرحاشيهترين مديران مركز هنرهاي نمايشي وارد دفتر خيابان شهريار ميشود.
قريبيان كه صداي «جلال مقامي» روي غالب نقشهاي اوليهاش و صداي پر طنين «منوچهر اسماعيلي» درنقشهاي پرتحركتر وجنگي او شنيده ميشد از ابتداي دهه70 صدايش نيز همراه نقشهايش شد.
برخی از مدیران تماشاخانههای خصوصی درباره طرح فعالیت تئاتر پیش از ساعت ۱۸ میگویند: از آنجا که خیلی از مخاطبان تئاتر شاغل یا دانشجو هستند، نمیتوانند در این ساعت از روز به تماشای تئاتر بیایند و در نتیجه با طرحی از پیش شکستخورده مواجه هستیم.
تاريخ تئاتر ايران پر است از تجارب متعدد تاسيس و تعطيلي مداوم سالنهاي نمايش خصوصي. مردم هربار تلاش كردهاند كه كوتاهي، مخالفت، بيتوجهي، بيعلاقگي دولتها را با دست خالي كنار بزنند، ققنوسوار پربگشايند و راهي باز كنند، اما هربار به سد دولتها برخوردهاند. متن اعلام پايان راه تئاتر مستقل آگاهانه به همين موضوع اشاره ميكند.
اگر كسي از وزارت ارشاد حقوقي دريافت ميكند يا به نحوي ماموريتي در اين وزارتخانه دارد، نميتواند همزمان طرف يكي از قراردادهاي مالي وزارتخانه باشد.» با انتشار كمكهزينههاي سال 1398 در حوزه تئاتر، آنچه مشهود بود پرداخت پول نقد به شخصيتهاي مرتبط با وزارت ارشاد بود.
تهران روزگاری پر بود از سالن تئاتر؛ در خیابانی که از صد سال پیش، پاتوقی برای دوستداران هنر نمایش بود. در هر گوشه از خیابان لالهزار آن روزها، تماشاخانهای قد میکشید و هنری را در دل پایتخت رونق میداد. خیابانی که هرچند دیگر خبری از تماشاخانههایش نیست اما هنوز شبهایی روشن و زیبا دارد.
هنوز تئاتریها در اندیشه این بودند که تکلیفشان با این مهمان تازهوارد جهانی چه خواهد بود و به تعطیلات کرونایی عادت نکرده بودند که مدیر اداره کل هنرهای نمایشی هم رفتن را به ماندن ترجیح داد و استعفای خود را در آخرین روزهای اسفند مطرح کرد.
بیشتر از یک هفته از انتشار فهرست آثار مورد حمایت انجمن هنرهای نمایشی در سال ۹۸ (در تهران) گذشته و حالا که کمی آتش هیجان و گلهگذاریها فروکش کرده، انتظار میرود که اولا شفافسازیِ انجام شده با رفع نقصها تکمیل و بعد هم گزارش مالی نیمهی ابتدایی امسال در همین پایان شهریور اعلام شود.
از شروط بازگشایی مجموعههای نمایشی، استفاده از تنها ۵۰ درصد ظرفیت سالن و همچنین رعایت دقیق پروتکلهای بهداشتی بود. با وجود این، به نظر میرسد هنوز بخش بزرگی از جامعه تئاتربین، کرونا در محیط بسته سالن تئاتر را یک تهدید برای خود تلقی میکنند.
فلاحتپيشه: اگر مسوولان مانند قبل ميگفتند مردم كاملا در قرنطينه بمانند، هنرمندان تئاتر هم تمكين ميكردند، اما اتفاق ديگري رخ داد: مردم در اتوبوسها، متروها و بازارهاي شهر به حال خود رها شدهاند و در مقابل ميبينيم يا ميشنويم گروهي بابت فعاليتهاي ورزشي، حضور در سالنهاي تئاتر و سينماها اظهار نگراني ميكنند.
بهنظر قرار نیست سالنی تعطیل باشد و گروههای نمایشی تا اطلاع ثانوی باید با این نوع اجرا کنار بیایند. هر چند سالندارها و گروههای نمایشی با رعایت تمام موارد بهداشتی چراغ برخی از سالنهای نمایشی را روشن نگه داشتهاند، اما این تلاشها گاهی بینتیجه است و تماشاگران کمتری در سالنها حضور دارند.
کسانی که شکوه را در اجراهای کارگاه نمایش دیده بودند، در همه کارها او را موفق میدانند. فرق نمیکند گلدونه خانم باشد یا سندلی کنار پنجره بگذاریم... با نثر و نگاهی یکسر متفاوت، یا باغ آلبالو و طلبکارها. اثری از چخوف و پیتر هاندکه باشد یا برشت و استریندبرگ. کارگردان آربی اُوانسیان باشد یا اسماعیل خلج یا بیژن مفید. شکوه در همه نقشها تمامقد میدرخشید.
مدیر انجمن تماشاخانه داران خصوصی معتقد است که با توجه به وضعیت اجرای برخی نمایشها در تماشاخانههای خصوصی فعالیت یا عدمفعالیت سالنها فرقی ندارد و اگر مدیران تماشاخانههای خصوصی به اجماع برسند، ما فعالیتها را تعطیل خواهیم کرد.
به گفته مدیر انتشارات نظر، اینکه اختلافهای داخلی خانواده کیارستمی اجازه هیچ فعالیتی در ارتباط با این فرد را که میراث ملی ما و مانند بخشی از خاک ایران است و باید از آن حفظ و نگهداری کنیم، نمیدهند، تاسفآور است.
مدیران و کارگردانانی که این روزها در سالنهای مختلف آثاری روی صحنه دارند، میگویند که آثار نمایشی خود را با کمترین احتمال خطر برای مخاطبان اجرا میکنند.
چند روزی از بازگشایی نیم بند سالنهای تئاتر در سراسر کشور میگذرد اما کماکان انتقادات هنرمندان برای تضمین سلامتی عموم و گروههای هنری و اعتمادسازی بین جامعه هنری و مردم مطرح است.
امسال مهاجرت بهرام بیضایی ١٠ساله میشود. مهاجرتی که دربارهاش حرف و حدیث زیاد وجود دارد و داستانها و روایات زیادی دربارهاش گفته و شنیده شده است. خود بهرام بیضایی داستان این سفر را اما ساده و صریح، یک انتخاب ناگزیر میداند.
رشته معماری دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران زیر نظر هوشنگ سیحون ، پروژه و نقشه تالار را در کمتر از چند ماه آماده کردند و مهندس مگردیچیان آمادگی خود را برای محاسبه نقشه ها، به طور رایگان اعلام داشت.
بیانیه اخیر تعدادی از هنرمندان تئاتر برای پیگیری مجوز پخش آنلاین فیلم تئاترها، اگرچه سر و صدای زیاد و حاشیههای عجیبی به پا کرد، اما کلیت موضوع این حُسن را داشت تا بعضی کارگردانهای تئاتر متوجه فروش و بارگذاری آثارشان در VODها شوند، آن هم بدون اینکه از این موضوع اطلاع داشته باشند یا حتی یک ریال عایدشان شده باشد.