پایگاه خبری تئاتر: امنیت شغلی هنرمندان و تعریف فعالیت هنری به عنوان شغل، مطالبهای است که سالهاست از سوی هنرمندان گوناگون بویژه خانههای تئاتر، سینما و موسیقی پیگیری شده است و حال بعد از تصویب شیوهنامه تشکیل انجمنهای صنفی در وزارت کار، تازهترین مرحله اجرایی این مطالبه انجام شد.
در همین زمینه ایرج راد که به عنوان نماینده هنرمندان تئاتر پیگیر این مطالبه بوده است گفت: خوشبختانه شیوه نامه اجرایی تشکیل و فعالیت انجمنهای صنفی، بعد از تایید در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به تازگی در وزارت کار نیز تایید شد و از این پس انجمنها و خانههای هنری که میخواهند به عنوان انجمن صنفی فعالیت خود را آغاز کنند، امور خود را به طریقی که در این شیوهنامه مشخص شده، انجام خواهند داد.
او ادامه داد: از آنجاکه خانههای تئاتر، سینما و موسیقی، پیشتر انجمنهای زیر مجموعه خود را تشکیل دادهاند، بلافاصله بعد از اعلام تایید شیوه نامه در وزارت کار، هر یک از انجمنهایشان، سه نفر را به عنوان هیات موسس معرفی میکنند که مسئولیت پیگیری انجمنهای صنفی را بر عهده خواهند گرفت.
راد خاطرنشان کرد: تمام موارد مرتبط با تشکیل و چگونگی فعالیت انجمنهای صنفی هنری در این دستورالعمل وجود دارد و با اجرایی شدن آن، بزودی هنرمندان نیز به عنوان شاغل در وزارت کار شناخته میشوند و از تمام حقوق شاغلان در این وزارتخانه همچون بیمه بیکاری و ... بهرهمند خواهند شد.
رییس هیات مدیره خانه تئاتر ادامه داد: در حال حاضر کمیسیونی متشکلی از 7 نماینده از رشتههای گوناگون هنری و رسانه که اعضای منتخب خانهها و صنوف هنری هستند، بررسی و تایید تشکیل انجمنهای صنفی هنری را بر عهده خواهند داشت.
با تایید این شیوه نامه، هنرمندان میتوانند عضو صنف هنری مرتبط با رشته هنری خود شوند و از تمام مزایایی که شاغلان در وزارت کار بهرهمند هستند، برخوردار شوند.
راد پیش از این به ایسنا گفته بود که اجرایی شدن مصوبات این شیوه اجرایی بر عهده کمیسیون بند ۴ است که اعضای انجمنهای صنفی متشکل از یک نماینده از تئاتر، یک نماینده از سینما، یک نماینده از موسیقی ، دو نماینده از هنرهای تجسمی و دو نماینده از رسانه هستند، را شامل میشود.
نحوه عملکرد این کمیسیون در ابلاغیهای که پیش از این برای وزارتخانههای کار و فرهنگ و ارشاد ارسال شده، مشخص شده است.
به گفته ایرج راد، این کمیسیون موظف است در دو سال آینده انجمنهای صنفی را سر و سامان دهد.
تا زمان شکلگیری کانون فراگیر سراسری انجمنهای صنفی فرهنگ و هنر و رسانه، کمیسیون ماده ۴ که در تاریخ ۲۲ آبان سال ۹۸ به تصویب هیات وزیران رسیده است، به جای این کانون فعالیت میکند و با تشکیل این کانون سراسری، تمام وظایف این کمیسیون به هیاتمدیره کانون منتقل خواهد شد.
با شکلگیری کانون فرهنگ، هنر و رسانه، تمام شاخههای هنری به عنوان شغل در وزارت کار ثبت میشوند و از تمام مزایای مشاغل دیگر همچون حق بیمه، بیمه ایام بیکاری و ... بهرهمند خواهند شد.
در حال حاضر هنرمند بودن شغل محسوب نمیشود و این مسالهای است که هنرمندان سالها در پی حل آن بودهاند و به تازگی بحران کرونا ثابت کرد که حرفههای هنری اگر به عنوان شغل ثبت نشوند، تا چه میزان آسیبپذیر و شکنندهاند.
منبع: خبرگزاری ایسنا