پایگاه خبری تئاتر: این روزها به دستور ستاد مقابله با کرونای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار است از دهم خرداد ماه همه صنوف بازگشایی شوند و به نوعی روال زندگی با رعایت بهداشت به حالت عادی بازگردد اما هنوز تعیین تکلیفی برای مراکز فرهنگی و هنری صورت نگرفته است. گروه های نمایشی همچنان پس از سه ماه چشم انتظار بازگشایی سالن ها هستند و گروه های تئاتر خیابانی و برخی نیز به صورت آن لاین فعالیت هایی را رقم زده و منتظر هستند .
چند روز پیش نیز سیدعباس صالحی از ارائه پروتکل هایی برای برپایی و بازگشایی سالن ها خبر داد اما همچنان خبری نیست و منتظر هستیم تا ببینیم آیا پس ازدهم خرداد ماه که قرار است همه صنوف به حالت عادی بازگردند، سالن های نمایشی و سینما و سایر مراکز هنری نیز به همین منوال خواهند بود یا خیر. آشنا پس از نزدیک به سه ماه از فعالیت مدیریتی خود در مرکز هنرهای نمایشی تلاش زیادی برای پرداخت معوقات هنرمندان در سال گذشته و همینطور برخی چالش های تئاتر داشته است که البته هنوز با آغاز مدیریتش ، سالن های نمایشی بازگشایی نشده است.
در حال حاضر چالش هایی برای بازگشایی سالن ها ، اجراهای نمایش های آن لاین و مجوز فیلم ـ تئاترها تا اجراهای خیابانی و وضعیت زندگی گروه های نمایشی و هنرمندان وجود دارد که اذهان را درگیر خود کرده است. درباره برخی پروتکل ها و موارد اجرایی پس از بازگشایی سالن های نمایش، سیاست برای برپایی فجر و اجرای نمایش های آن لاین و تئاترهای خیابانی با قادر آشنا مدیر کل هنرهای نمایشی به گفت وگو نشستیم که در ادامه مشروح آن را می خوانید:
*آقای آشنا با توجه به بازگشایی صنوف از دهم خرداد ماه فکر میکنید آیا این اتفاق به زودی برای بازگشایی سالن های تئاتر هم بیافتد؟
-همانطور که دکتر عباس صالحی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی هم اعلام کردند، نظرات جمع بندی شده و به ستاد مبارزه با کرونا داده شده است و ستاد هم قرار شده راجع به موضوع برنامه ریزی و دستورالعمل ها را به ما ابلاغ کنند ما همچنان منتظر دستورالعمل ها هستیم تا متناسب با آن فعالیت ها را از سر بگیریم.
*در صورت ابلاغ دستورالعمل سالن ها آیا پروتکل ها از سوی شما اعلام می شود یا خیر و اینکه آیا آمادگی برای اجرای نمایش ها و آماده سازی سالن ها وجود دارد؟
-ببینید؛ بخشی از برنامه ریزی ما به دستورالعملی که به ما ابلاغ می کنند، باز می گردد اینکه به ما بگویند چطور قرار است سالن ها بازگشایی شوند و با چه شرایطی قرار است باشد. اما بخشی که دست ما است اینکه ما برای استانهای سفید که احتمالا بازگشایی خواهند شد، یک نوع آمادگی در ارتباط با استان ها و گروه ها پیدا کردیم و در شهرهای دیگر شرایط به صورت دیگری است.
در استان تهران خصوصا شهر تهران ما با مدیران سالن ها تا به حال چند جلسه داشتیم و نظرات تشکل ها و صنف های تئاتر را هم گرفتیم، منتظریم ببینیم چطور باید کار را شروع کنیم و دولت چه کمکی خواهد کرد و هنرمندان چه وظیفه ای بر عهده دارند و چطور می توانند کار کنند تا بعد کارمان را شروع کنیم. به هرحال در مجموعه ما سناریوهای متعددی مطرح شده و ما هم این روزها آمادگی کامل را داریم تا ببینیم دولت هر سطحی را که ابلاغ کند و توقع از ما برای بازگشایی یا عدم بازگشایی داشته باشد بنابراین از سوی ما نباید زمان زیادی ببرد تا کارها را پیش ببریم و به سرعت به تصمیم برسیم.
همچنین مسئولان وزارت بهداشت نظرات ما را در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در همه سطوح خواستند، ما هم نظراتمان را اعلام کردیم هم به صورت حضوری مطرح کردیم و هم مکتوب ارائه کردیم و الان منتظریم ببینیم آنها چه تصمیمی به لحاظ تخصص در عرصه بهداشت می گیرند.
*برای آمادگی شروع اجراها فکر میکنید سالن ها چقدر زمان دارند؟
-ببینید ما مدعی عرصه هنرهای نمایشی هستیم اما وزارت بهداشت تصمیم گیر نهایی است و نظر آنها فصل الخطاب است، اما از زمانی که نظرات آنها در مرکز هنرهای نمایشی به ما ابلاغ شود، فکر میکنم می بایست در طول 10 روز ما بتوانیم به آن چیزی که می خواهیم برسیم و کارها را شروع کنیم. چرا که ما در این مدت با استان ها و بخش های مختلف به نتایجی رسیدیم.
*آقای آشنا در ارتباط با فعالیت تئاترهای خیابانی و طرح اجرای یک پروژه بزرگ نمایشی در این رابطه چه برنامه ای دارید؟
-طرح پروژه تئاتر خیابانی را من خودم از دوستان خواستم که دنبال و شروع کنند با توجه به شرایط فعلی کرونایی و رکودی که در عرصه تئاتر به وجود آورد و یأس و ناامیدی و نگرانی شاید اگر احیانا دستور بازگشایی را پیدا کردیم ، بتوانیم شادی و نشاطی را برای جامعه در حد توان خود ایجاد کنیم. برای همین اسامی گروه ها و موضوعات و برآوردهای دوستان در کانون تئاتر خیابانی الان نزد من هست و اگر هم اینها انجام نشود قطعا بخشی از آن انجام می شود و اگر دولت هم کمک نکند از منابع داخلی خود تخصص می دهیم.
اما همه اینها بسته به دستورالعمل وزارت بهداشت دارد چرا که مثلا برای همین تهران ما پیش بینی کردیم نزدیک تئاتر شهر در پارک دانشجو گفتیم جمعیت را با فاصله گذاری اجتماعی برای اجراهای خیابانی داشته باشیم، حتی با شهرداری منطقه صحبت کردیم و خوشبختانه آنها هم همراهی میکنند تا ما صندلی قرار دهیم و یک استیجی با قدری ارتفاع هم ایجاد کنیم که قابل دیدن باشد، بنابراین این آمادگی الان برای ما وجود دارد که با همکاری شهرداری چنین فعالیتی را شروع کنیم و از این بابت هم نگرانی نداریم.
*درباره جشنواره فجر می دانیم که نظر شما بر برگزاری است اما به نظر شما اگر یک پیک کرونا را در پاییز شاهد باشیم باز هم تصمیم دارید جشنواره را برگزار کنید یا خیر؟ چقدر فجر برایتان اولویت دارد؟
- اگر شدت ویروس به حدی باشد که منعی از سوی وزارت بهداشت ایجاد شود، قطعا ما به نظر آنها عمل می کنیم اما اگر وزارت بهداشت منعی برای ما قرار ندهد و ما را به برگزاری جشنواره محتاطانه دعوت کند، ما هم با رعایت پروتکل ها قطعا نظرمان این است که جشنواره فجر را برگزار کنیم.
به شیوه های متفاوتی می توان فجر را برگزار کرد الان برای خیلی نمایشگاه های کتاب دنیا وقتی نمی توان نمایشگاه حضوری برگزار کرد، به صورت آنلاین می خواهند نمایشگاه برگزار کنند من سه روز پیش متوجه شدم که نمایشگاه کتاب سئول که ما هم هر سال شرکت می کردیم به صورت مجازی جشنواره را برگزار کردند یا نمایشگاه بولونیا که تخصصی ترین نمایشگاه کتاب کودک و نوجوان جهان است ، در ایتالیا به سوی برگزاری جشنواره مجازی پیش رفته اند.
*به نظرتان تئاتر می تواند در چند ماه چنین زیرساختی را ایجاد کند؟
-بالاخره نمیتوانم الان بگویم که یک نسخه پیچیدیم و آماده است اما می توان یک بستری فراهم کرد که با کم کردن و محدود کردن افراد در مکان های نمایشی و در نظر گرفتن سالن های بزرگتر زیرساخت را فراهم کرد مثلا اگر تا به حال صد سالن را برای فجر در نظر می گرفتیم می توان تعداد سالن ها را کمتر کرد فقط سالن های بزرگ را مدنظر قرار داد و همان ها هم با پروتکل های مشخص صورت داد.
جمع و جور کردن جشنواره ها و برپایی شان یکی از سیاست هایی است که ما درباره اش صحبت کردیم و حتما هم بدان پایبند هستیم که البته این هم با نظر متخصصین و صاحب نظران تئاتر ، خبرنگاران و گروه های مختلف از منتقد تا دبیران چند دوره جشنواره گفت وگو و نظراتشان را گرفتیم.
منتها می خواهم بگویم که چنین چیزی شدنی است مگر اینکه وزارت بهداشت برایمان منعی قرار دهد وگرنه که در این زمینه حتما کارهایی انجام خواهیم داد و ما هم به سمت برپایی جشنواره ها خواهیم رفت و اگر تنها قرار باشد یک جشنواره امسال پایدار باقی بماند آن هم حتما جشنواره بین المللی تئاتر فجر خواهد بود.
*پس ممکن است بخشی از جشنواره به صورت مجازی برگزار شود؟
-بله چرا که نه، راه های جایگزین زیاد است می توان بخشی از جشنواره را به صورت مجازی برگزار کرد ، بخش هایی را کوچک کرد و با رعایت فاصله گذاری اجتماعی تعدادی از سالن ها را حذف و تعدادی بخش ها را زیاد میکنیم که همه اینها با برنامه ریزی شدنی است و می توان درباره آن فکر کرد و براساس شرایط آن دوره باید بسنجیم.
اینکه الان بگوییم جشنواره را تعطیل میکنیم راحت ترین راه ممکن است شاید آن دوره شرایط متفاوت شود، ورق برگردد و بتوان با شرایط خوبی جشنواره را برگزار یا اینکه با برخی محدودیت ها آن را برگزار کرد.
*در ارتباط با توافقاتتان با سازمان سینمایی برایمان بگویید این دوره پخش کارهای آن لاین نمایشی یک چالش هایی را ایجاد کرد که در نهایت رفع و رجوع شد.
-بله ، ببینید ما با سازمان سینمایی و دکتر انتظامی به جمع بندی رسیدیم، اصلا گفت وگوهای من با دکتر انتظامی ریاست سینمایی هیچ ربطی به امضای نامه از سوی هنرمندان نداشت، از قبلش این اتفاق در حال رخ دادن بود، من نمیخواهم آن نامه را تحلیل کنم اما این را می گویم که ما از چند روز قبل دیدیم مصاحبه ای آقای انتظامی انجام داده بود، من هم صحبت هایی کردم که بگویم قانوناً پخش فیلم باید با مجوز سازمان سینمایی باشد.
بعد هم ما با سازمان سینمایی در زمینه تئاترها به جمع بندی رسیدیم که تاییدیه ها انجام و به کار سرعت بخشیم، دکتر انتظامی هم با همکاران جلسه گذاشتند و گفتند که اگر ما تایید کنیم دیگر نیاز به رفتن به شورا و منتظر چیزهای دیگر شدن، نیست. این گفت وگوهای ما یک ده روزی به طور انجامید اما آنچه ما پیگیری کردیم این بود که گفت وگوهای اولیه ای صورت گرفت آنها هم با کارشناسانشان جلسه و به جمع بندی رسیدند و این مسئولیت اضافه برای ما شد چرا که ما وظیفه قانونی در این عرصه نداشتیم.
ما برای اینکه کار هنرمندان راحت تر جلو برود، این مسئولیت را پذیرفتیم. ترافیک کاری الان برای ما زیاد نیست اما برای سازمان سینمایی فیلم و سینمای خانگی و تئاتر زیاد می شد، ما هم گفتیم کمک می کنیم تا راحت تر کارها در شرایط کنونی به اجرای آن لاین برسد و مسئولیت چک کردن کارها را پذیرفتیم. البته من عرض کنم حتما ملاحظات پخش تئاتر در فضای مجازی با فضای سالن تئاتر متفاوت است و هر کدام قوانین خاص خود را دارد و ما هم تلاش می کنیم با همه همکاران سرعت و دقت را در کنار هم در این عرصه قرار دهیم.
در نهایت این نکته را بگویم که من روز گذشته تلاش کردم با دکتر جنیدی مسئول آیین نامه های وزارت بهداشت صحبت کنم که نشد حتما سه شنبه با آنها تماس خواهم داشت و به شدت پیگیر بازگشایی سالن های تئاتر خواهم بود.
منبع: خبرگزاری فارس