چارسو پرس: «حمال طلا» فیلمی در ژانر درام محصول سال ۱۳۹۷ است. این فیلم دومین اثر تورج اصلانی در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر برای بهترین فیلم کاندید شد و در هفتمین جشنواره بینالمللی فیلم «دهوک» Duhok کردستان عراق به نمایش درآمد و توانست جایزه «استعداد تازه» را از آنِ خود کند. بازیگرانی، چون سعید آقاخانی، امید روحانی، ژاله صامتی و ... در «حمال طلا» ایفای نقش کردند. این فیلم داستان کارگری به نام رضا را روایت میکند که شغلش رساندن طلا از کارگاه به مغازه است. یک روز از رضا در مسیر دزدی میشود و این شروع ماجراست...
کوروش حسینی، منتقد سینما در برنامه «بوطیقا» رادیو فرهنگ در نقد فیلمنامه «حمال طلا» گفت: گره شخصیتی فیلمنامه از آنجایی شروع میشود که یک فرد به نام رضا معتمد بازار طلافروشان است و به مقتضیات شغلش باید محمولههایی را از کارگاه طلاسازی برای مغازهداران آن راسته حملونقل کند. در این حین، عدهای او را خفت میکنند و طلاها را از او میدزدند.
حسینی ادامه داد: حالا صاحب کارش و کارگاه طلاسازی از او غرامت و سود طلاها را میخواهند. در این فیلم شخصیت دیگری به نام لطفالله وجود دارد که دستیار آقا رضاست و در کارگاه طلاسازی همکاری میکند. فیلم دیالوگهای خاص خودش را دارد که بسیار جامعهشناسانه و کارساز است. همچنین، این دیالوگها نگاه فرامتنی به جامعه دارد.
این منتقد سینما با بیان اینکه یکی از مشخصههای خوب فیلمنامه وجود گروتسک یا زهرخند است که ما را به سمت طنز سالم میکشاند، افزود: همزمان با خندههای ما، یک تراژدی غمگینی در شخصیتها و رویکردشان در اجتماع احساس میکنیم. مثل آن صحنهای که همسر رضا او را ترک کرده و او همچنان به ویسهای گذشتهاش گوش میکند. رضا همچنان عاشق زندگی خانوادگیاش است. از اینجاست که میفهمیم او میخواهد دوباره بنیان ازهم پاشیده شده زندگیاش را سروسامان دهد.
وی با بیان اینکه نقطه ضعف این فیلمنامه رئیس امور خیریه است که بود یا نبودش آنچنان در درام تاثیر بهسزایی ندارد، توضیح داد: حرف نویسنده مشخص است و قرار است با نشانهگذاری شخصیت رضا را بیشتر به ما بفهماند؛ بنابراین شخصیت رضا به صورت منطقی در فیلم تعریف شده و قصه فیلمنامه نیاز به این وصلهها ندارد. چراکه شخصیت رضا خوب معرفی میشود.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان