چرا سیاسیون تحمل شوخی سینماگران را ندارند؟
همزمان با اکران کمدی سیاسی چپ راست ساخته حامد محمدی با حضور رامبد جوان و پیمان قاسم خانی مروری گذرا کرده ایم بر کمدی های به یادماندنی که موفق شده اند به فضای سیاست ورود کرده و رنگ پرده سینما را ببینند.
رازی که «خاصهتراش» بعد از ۱۰ سال برملا کرد
فریدون آدمیت در کتاب «امیرکبیر و ایران» آورده است که وقتی قاتلین به حمام فین آمدند، امیرکبیر «خاصهتراش» را خواست تا رگش را بزند... و همین یک جمله شد سنگ بنای نمایشنامه «خاطرات و کابوسها از زندگی و قتل میرزا تقی خان فراهانی».
گمانهزنی تازه از فیلمهای فجر۴۱؛ فیلم هست، زیاد هم هست!
هر سال با نزدیک شدن به جشنواره فیلم فجر، گمانه زنیهایی نیز برای حضور فیلمها در جشنواره و اینکه کدام یک از تولیدات سالانه سینمای ایران راهی فجر میشوند، در تمام رسانهها دست به دست میچرخد.
چرا ادعای وزیر ارشاد مبنی بر رسیدن 1000 اثر نمایشی به جشنواره عجیب است؟/ تحقق ناممکنها در عالم خیال
دوره چهل و یکم جشنواره دولتی تئاتر به زودی از راه میرسد و مدیران آمارهایی ارایه میدهند که با هیچ جدول ارزیابی آماری نمیخواند. 1000 اثر متقاضی حضور در جشنواره با یک حساب سرانگشتی - به فرض اینکه حداقل 10 نفر درگیر کار باشند- یعنی درگیری 10هزار نفر در پروسه ساخت و ساز نمایشها. اصلا بیایید دستاندرکاران ساختن یک نمایش را 4 نفر در نظر بگیریم؛ یعنی در همین لحظه 4 هزار نفر مشغول کارند؟ اینجا برعهده خواننده گزارش است که کلاهش را قاضی کند و ببیند آیا چنین نیروی اجتماعی و هنری در سالنهای تئاتری سراسر کشور و پلاتوهای تمرین مشاهده میکند یا خیر؟
آیا شبکه نمایش خانگی پویایی گذشته را دارد؟
یکی از تحولات دوران جدید در فعالیت شبکههای نمایش خانگی در ایران، اکران آنلاین فیلمها برای اولینبار بود. این حرکت، با اکران آنلاین فیلم «خروج» ابراهیم حاتمیکیا کلید خورد. اگرچه «خروج» به سرعت برق و باد قاچاق میشد اما جریان اکران آنلاین تداوم پیدا کرد و این نوع نمایش فیلمها باب آشنایی خانوادهها با این سامانههای نمایشی را بیشتر فراهم کرد.
چرا دهه ۶۰ دوران طلایی سینمای ایران شد؟ / وقتی سینما عشق بود و امید
سینمای دهه ۶۰ را سینمای طلایی ایران میگویند. اما چه نوع فیلم هایی مردم را در روزهای جنگ به سینما آورد؟ آمار نشان میدهد که فیلمهای در ژانر مانند جنگی و حادثهای نقش بسیار مهمی داشتند. چیزی که برای سینمای حال حرف مهم دارد و میتواند راه نجات را نشان دهد.
درباره بزرگترین مرکز تئاتر حرفهای ایران/ «پردیس تئاتر تهران» انگار وجود ندارد!
شهرداری تهران در گذشته -و البته امروز- هزینههای هنگفتی صرف هدفگذاریهایی کرده و میکند که دستاورد ملموس و مشخصی برای جامعه به دنبال نیاورده. نمونهاش همین اتفاقی است که با صرف بودجه خیرهکننده در منطقه خاوران رخ داد؛ در حالی که همان زمان با چنین بودجهای امکان احداث و راهاندازی 250 سالن تئاتر مشابه سالن سمندریان تماشاخانه ایرانشهر وجود داشت!
۱۰ فیلم پرفروش هفته که سبب رونق نسبی سینماها شده است
بررسی سامانه سمفا نشان میدهد در دومین هفته از دی ماه ۱۴۰۱ مخاطبان پرده نقرهای بیشتر به سینما رفتن توجه داشتهاند و هنر هفتم کشورمان شاهد رشد حدود ۶۷ درصدی تعداد بلیت فروخته شده بوده است.
فراموشی بخشی از خاطره جمعی
«سینماهای «پارس» و «مرکزی» واقع در میدان انقلاب تهران، درحالحاضر تعطیل هستند و مالکان آنها به تازگی مجوز تغییر کاربری آن را دریافت کردهاند و غیر از این دو سینما، پنج سینمای «حافظ»، «عصر جدید»، «اروپا»، «استیل» و «سعدی» دیگر سینماهای پایتخت هستند که انجمن سینماداران نامه تغییر کاربری آنها را به ارشاد ارسال کرده و مورد موافقت قرار گرفتهاند.
فیلمهایی که به وقتش دیده نشدند
شاید این اقتضای سینمای ما است که در هر دورهای، تعبیری سیاسی از برخی فیلمهای ساختهشده در سینمای ایران صورت گرفته و گاهی همین عنوان سالهای زیادی همراه فیلم باقی مانده است و در دورههایی جشنوارههای خارجی نیز از فیلمهای ایرانی سیاست طلب میکردند و بر همین مبنا برخی فیلمهای ساختهشده در سینمای کشورمان به این سمت حرکت کردند.
قصه بازداشت پربازتاب ستاره سینمای ایران / من، «ترانه» ۱۸ روز زندان بودم
۲۶ آذرماه شروع ماجراقصه بازداشت ترانه علیدوستی از ۲۶ آذرماه شروع شد. خبر بازداشت او ازسوی مینا اکبری، مستندساز منتشر شد و بعد از آن، خبرگزاری میزان وابسته به قوهقضائیه بازداشت او را تایید کرد بعد از ۱۸ روز تجربه بازداشت در بند ۲۰۹ زندان اوین، عصر روز چهارشنبه ۱۴ دیماه با قرار وثیقه سنگین آزاد شد
دگردیسی محسن مخملباف چطور شکل گرفت؟
فارغ از اینکه مخملباف بهعنوان یک فیلمساز نوظهور انقلابی بود که بعد به فیلمسازی ضدانقلابی تبدیل شد نمیتوان جایگاه و تاثیرگذاری او بر سینمای ایران را بهویژه در دهه ۶۰ و اساسا شکلگیری سینمای انقلابی دستکم گرفت.
میراث پادشاه فوتبال در سینما و تلویزیون
«پله» ستاره بزرگ فوتبال نه تنها یک اسطوره ورزشی بود بلکه در طول دوران زندگی خود در عرصه هنر هم فعال بود و در چندین فیلم سینمایی و سریال تلویزیونی مقابل دوربین رفت.
سینمای ایران در جشنوارههای مهم امسال چه کرد؟
سینمای ایران امسال در سه جشنواره مهم برلین، کن و ونیز حضور قابل توجهی داشت و جوایز مهمی را نیز از جشنوارههای کارلووی واری، تالین، توکیو و بوسان از آن خود کرد.
یادی از سوگواری هنرمندان در مرگ باشکوه آقای گیل
۱۵ سال پیش در چنین روزی و چنین لحظاتی جمعی از هنرمندان در بیمارستان پارس به سوگ نشسته بودند زیرا که تنها چند ساعت از درگذشت اکبر رادی، آقای نمایشنامهنویس گذشته بود.
سینما و مرگهایی که در سال ۲۰۲۲ رقم خورد
سینمای جهان امسال نیز جمعی از چهرههای تاثیرگذار و ماندگار خود را از دست داد، از «ژان لوک گدار» فرانسوی گرفته تا «سیدنی پوآتیه» نخستین بازیگر سیاه پوست برنده اسکار و بازیگران فیلم «رفقای خوب».
۲۳ تلاش ناکام سینمای ایران در اسکار خارجی
سینمای ایران از مجموع ۲۸ باری که نماینده رسمی در شاخه بهترین فیلم بینالمللی جوایز سینمایی اسکار داشته در ۲۳ مورد ناکام مانده است و در ۵ مورد دیگر یا برنده شده یا به فهرست کوتاه یا نهایی نامزدهای این شاخه راه یافته است.
غول های طنز اینجا برنامه دارند
«صبح جمعه با شما» که سال هاست از شبکه رادیویی ایران پخش می شود و هنرمندان زیادی را به خود دیده، حالا با بیش از ۵۰ هنرمند روی آنتن می رود. این گروه برنامه ساز شامل برخی هنرمندان قدیمی از جمله اصغر سمسارزداه، عباس محبی، بیوک میرزایی، داود منفرد و مرتضی تبریزی است و البته برخی هنرمندان جدیدی که به تازگی به جمع آنها اضافه شده اند.
اولین کارگردان زن تئاتر ایران که بود؟
تئاتر ایران خیلی دیر به زنان مجال داد؛ جایی در اوائل سده سیزدهم. پیش از آن نقش زنان را در دستهجات تئاتری، مردان بر عهده داشتند و کارگردانی هم اصلا چیزی نبود که بتوانند به آن فکر کنند.
مروری بر سرنوشت شاخصترین فیلمهای توقیفی/ از «برزخیها» تا «قاتل و وحشی»
به تازگی فیلمی مستند با عنوان «بزرخیها» ساخته شده که در جشنواره سینماحقیقت نیز حضور دارد. این فیلم به ماجرای توقیف «بزرخیها» میپردازد و به همین بهانه نگاهی به شاخصترین فیلمهای توقیفی و سرنوشت این آثار داشتیم.