در این گزارش به بررسی بازیگرانی که جشنواره فیلم فجر سبب تغییر مسیر بازیگریشان شد و بازیگرانی که برای اولینبار در جشنواره فیلم فجر دیده شدند؛ پرداخته شد. بازیگران دیگری نیز هستند که در جشنواره فیلم فجر طی سالیان مختلف برگزاری این رویداد سینمایی شناختهتر شدند.
لغو مجوز اجرای نمایش عاشقانههای خیابان در حالی هفدهم تیر سرخط اخبار قرار گرفت که از یک سو مدیریت شورای ارزشیابی و نظارت مرکز هنرهای نمایشی دلیل صدور این حکم را اجرا نشدن اصلاحات مدنظر کارشناسان این نهاد توسط کارگردان میداند و از سوی دیگر کارگردان نسبت به انتقال این توصیهها به شکل شفاهی یا کتبی اظهار بیاطلاعی میکند.
پس از تحویل ساختمان استیجاری اداره تئاتر، گروههای نمایشی در ساختمان «تئاترمان» تمرین میکنند
امروز شاهد موج جدیدی از مخاطب تئاتر در سالنهای نمایشی هستیم که به دنبال سلفی گرفتن با بازیگران یا خوانندگان مورد علاقهشان هستند. اینجا این سوال به ذهن متبادر میشود که آیا عرصه نمایش سطحی شده یا اینکه سطح سلیقه مخاطب نزول کرده است؟!
آنچه بهعنوان تئاتر تجربی در ایران شناخته میشود در بطن و بدنه تئاتر حرفهای قرار دارد و همین خود امکان بسیاری از جسارتها و ساختارشکنیها را از آن میگیرد و از سوی دیگر نمیتوان تفکیک چندانی میان آنچه تئاتر تجربی یا تئاتر حرفهای در ایران خوانده میشود قائل شد
تا زمانی که تعریف درست و دقیقی برای مفهوم تهیهکننده در تئاتر وجود نداشته باشد، نمیتوان انتظار داشت که یک تهیهکننده به وظایف خود آگاه باشد و حتی گروه اجرایی یک نمایش بدانند، قرار است این فرد چه مسئولیتی را در گروه برعهده بگیرد و چگونه میتواند به رشد اقتصادی اثرشان کمک کند. تعریف درست آن نیازمند آموزههای آکادمیک، پژوهش و بررسی درباره فعالیت شرکتهای بزرگ تئاتری (که هنوز در ایران شکل نگرفته) و تهیهکنندگان معتبری است که در تئاتر غرب فعال هستند، در حالی که تاکنون دوره آموزشی تهیهکنندگی تئاتر در ایران به طور رسمی برگزار نشده است.
گویی برای مجموعههای فرهنگی تاریخی تهران که سالهاست زیر نظر وزارت ارشاد در اختیار مجموعههای فرهنگی و نمایشی قرار گرفتهاند و بعد از ثبت ملیشان مشکلات و خردهفرمایشهای زیادی را توسط این مجموعهها و حتی مدیریت شهری به چشم دیدهاند آسیاب به نوبت است
دومینوی بازسازی و بهسازی مجموعه تئاترشهر بعد از گذشت ۱۲ سال هنوز ادامه دارد، عمارتی که به عنوان قلب تپنده تئاتر ایران در سال ۱۳۴۶ افتتاح شد و درست در جشن تولد ۴۰ سالگی به نشان از بلوغ و پختگی تصمیم گرفت تا دستی به سر و گوش خود بکشد، تا بار دیگر شمایلش مثل گذشته پابرجا، استوار، زیبا و هنرمندانه در چهارراه ولیعصر در نظر هنرمندان و دلدادگان نمایش جذاب و جریان ساز آید.
تالار حافظ در سالهای گذشته روند افولی طی کرده است و دیگر از سرودست شکستنهای سالهای نه چندان دور برای اجرا در حافظ خبری نیست.
یک کارگردان تئاتر با انتقاد از رواج یافتن برخی عادتهای غلط در این حوزه معتقد است: تهیه بلیت برای تماشای یک نمایش کمترین احترامی است که بابت زحمت عوامل آن کار قائل میشوند، اما متاسفانه عدهای از جمله ارگانها و سارمانها فقط با بلیت میهمان به تئاتر میروند آن هم بدون توجه به اینکه هیچ کس کارش را مُفت انجام نمیدهد.
تماشاخانه ایرانشهر از جمله مراکز اجرای تئاتر تهران است و روز گذشته جشن ۱۰ سالگیاش برگزار شد. اما این تماشاخانه طی این ۱۰ سال تا چه اندازه به هنرمندان این حوزه کمک کرده است؟
شلیک گلوله در محوطه تئاترشهر غروب نوزدهم خرداد، یقینا تلنگری جدی به مسئولان فرهنگی، مدیران حوزه شهری و نهادها و نخبگان اجتماعی است تا برای روزهای ناخوش قطب فرهنگی تهران چارهای بیاندیشند.
این روزها با توجه به واقعه تیراندازی در محوطه تئاتر شهر بحث ایجاد حریم برای این مجموعه فرهنگی و تاریخی دوباره بر سر زبانها افتاده و شاید طرحهای حسین خسروجردی که بیش از 15 سال پیش برای حریم این مجموعه ترسیم شده، دوباره از بایگانی بیرون بیاید.
با انتخاب دیرهنگام مجید قناد مدرس، کارگردان، بازیگر و مجری برنامههای کودک و نوجوان به عنوان دبیر بیست و ششمین دوره جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان، نگاهی میاندازیم به کارنامه دبیران سیزده دوره گذشته این جشنواره و ویژگیهایی که مدیران وقت تئاتر در انتخاب دبیر در نظر داشته و مورد توجه قرار دادهاند.
محدوده «تئاترشهر» سالهاست تغییر چهره داده و بساط دستفروشها، معرکهگیران، فالگیرها، معتادان و کارتنخوابها بر چهره این کانون فرهنگی هنری پایتخت سایه انداخته؛ این کلکسیون تقریبا کامل بود که چند روز قبل وقوع یک فقره «هفتتیرکشی» آن را بینقص کرد!
حادثه تیراندازی در اطراف تئاتر شهر باردیگر وعده مسئولان شهرداری و میراث فرهنگی برای تعیین حریم این مجموعه را به ذهن متبادر ساخته است.
تیراندازی در محوطه مجموعه تئاتر شهر شاید در ابتدا خبری غیرمنتظره بهنظر برسد اما نباید فراموش کرد مدتهاست اراذل در پیرامون این مجموعه فرهنگی مشغول اجرای یک تئاتر خیابانی تلخ هستند!
تئاتر در ايران تبديل به يك هنر پيچيده شده است. اين موضوع را ابتدا بايد در «اقتصاد تجاري» و «اقتصاد سياسي» تئاتر جستوجو كنيم. اغلب تئاترهاي ايراني زيانده هستند. تعداد تماشاگران وفادار تئاتري كه بهطور مستمر به ديدن نمايش ميروند بسيار محدود است. از سوي ديگر، بخش اعظمي از اطلاعات پولها و هزينهها تيره و تار است. هيچ شفافيتي وجود ندارد. اقتصاد زيرزميني و روزميني هنر در ايران در هم پيچيده شده است.
سال گذشته و با پر رنگ شدن موضوع قیمت بلیت چند نمایش، شهرام کرمی از تشکیل شورایی فنی برای تدوین آئیننامه نرخگذاری قیمت بلیت تئاتر خبر داد؛ پس از گذشت حدود هفت ماه سرنوشت این آئیننامه را پیگیری کرده و علاوه بر مدیرکل هنرهای نمایشی، با مدیرعامل خانه تئاتر و همچنین عباس جمالی که آغازگر طرح پرسشگری پیرامون شفافیت منابع مالی سرمایهگذاریهای تئاترهای موسوم به لاکچری بود، گفتگو کردهایم.
نخستین روز از سلسله نشستهای «آسیبشناسی جشنواره بینالمللی تئاتر فجر» با سه عنوان «جایگاه، ضرورت، هویت و اهداف»، «نقش تئاتر استانها» و «داوری»، روز پنجشنبه 19 اردیبهشت برگزار شد.
جشنواره تئاتر فجر از مأموریت اولیه خود خارج شده است و شمایل آن دستخوش تغییراتی شده است تا امروز تئاتر ایران با وابستگی کامل بدان، توانایی استقلال اقتصادیش از دولت را از دست داده است.