شب تئاتر در هفتمین برنامه از سری جدید خود، بررسی جایگاه هنر‌های نمایشی در وزارت ارشاد را در دستور کار خود قرار داد.

پایگاه خبری تئاتر: شب تئاتر در هفتمین برنامه از سری جدید خود، شنبه ۹ شهریور، با اجرای منوچهر اکبرلو و موضوع «تبیین جایگاه هنر‌های نمایشی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» میزبان سید امین مویدی، مشاور برنامه ریزی معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود.

مویدی در ابتدا به تبیین خروجی فعالیت‌های وزارت ارشاد پرداخت و گفت: بحث انضباط مالی اولین گامی بود که ما برداشتیم و اصلاح ساختار‌های مالی انجام شد. در گام بعدی ما به این نتیجه رسیدیم که می‌توانیم در منابع مالی خود با سامان دهی موسسات صرفه جویی کنیم. سامان دهی لزوما به معنی انحلال نیست.

وی در مورد دلیل تصمیم گیری بر ادغام موسسات گفت: بودجه و منابع ما محدود هستند و ما برای مدیریت و سامان دهی آن الزام داریم. تمام تلاش ما این است که از بودجه و منابع محدودمان در جهت حمایت از هنرمندان استفاده کنیم، زیرا خودمان را جزو خانواده بزرگ هنرمندان می‌دانیم.

ایرج راد، رئیس هیئت مدیره خانه تئاتر، مهمان تلفنی برنامه بود و درباره بحث امنیت شغلی اظهار داشت: ما سال‌ها این مسئله را دنبال می‌کردیم و در شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوباتی وجود داشت که به اعتقاد ما اگر اجرا می‌شد، بسیاری از این مشکلات حل می‌شد. بالاخره در برنامه ششم پنج ساله توسعه مسئله امنیت شغلی برای چندمین بار مطرح شد. جناب آقای دکتر صالحی وزیر محترم ارشاد تصمیم بر این داشتند که خودِ صنوف بتوانند در این قضایا شرکت کنند. به همین منظور ۱۴ صنف از جمله خانه موسیقی و سینما به مدت یک سال هر چهارشنبه جلساتی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تبیین آیین نامه‌های امنیت شغلی و حقوق ایام بیکاری و انجمن صنفی سراسری هنرمندان تشکیل دادند و بالاخره آیین نامه‌هایی تشریح شد. به این نتیجه رسیدیم که همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت کار می‌تواند در رسیدن به اهداف بسیار کارساز باشد. بنابراین جلساتی در وزارت کار داشتیم و کارشناسانی از وزارت کار در جلسات ما حضور داشتند. بالاخره به نتیجه‌ رسیدیم و دو وزیر ارشاد و کار این آیین نامه را امضا کردند و شکل رسمی پیدا کرد. مقرر شده است این آیین نامه به هیئت وزیران و دولت ارسال شود و نتیجه‌ نهایی بعد سال‌ها به دست بیاید.

در ادامه، اکبرلو با طرح این سوال که چرا با خود هنرمندان در تبیین آیین نامه‌ها مشورت نمی‌شود؟ گفتگو را با مهمان برنامه پی گرفت. 

مویدی در پاسخ گفت: طرحی که در حال حاضر ما داده ایم یک طرح کلی است. در شورای معاونان مصوب شده است که کارگروهی مرکب از نمایندگان معاونت هنری، معاونت توسعه مدیریت و منابع و معاونت حقوقی دور هم جمع بشوند و در مورد آینده این موسسات تصمیم گیری کنند. استفاده از تمام ذینفعان در برنامه ما هست. بعد از تشکیل کارگروه و بررسی ساختار‌های حقوقی، از هنرمندان دعوت به عمل خواهد آمد تا نظراتشان را جویا شویم.

هرگز به دنبال حذف انجمن‌ها نیستیم

وی افزود: ما هنوز به نتیجه مشخصی درباره موسسات نرسیده ایم و آن چیزی که مطرح شده است، مباحث پیشنهادی معاونت هنری به وزارت ارشاد است و ما حتما نیازمند نظرات هنرمندان مجرب در این حوزه هستیم. جهت گیری ما در رابطه با انجمن‌ها بخشیدن تشخص، استقلال و قانون مداری به آنهاست و هرگز به دنبال حذف انجمن‌ها نیستیم.

تصمیمات وزارتخانه به ضرر انجمن هنر‌های نمایشی

حسین مسافر آستانه، عضو هیئت موسس انجمن هنر‌های نمایشی، مهمان تلفنی بخش پایانی برنامه بود که با تاکید بر اینکه انجمن هنر‌های نمایشی قابل ادغام و انحلال توسط دولت نیست، انتقادات تندی به تصمیمات وزارتخانه کرد. او گفت: هر زمانی که وزارتخانه تصمیم به انجام کاری برای انجمن هنر‌های نمایشی گرفته، جز به ضرر انجمن نمایش کاری نکرده است. انجمن نمایش سابق را به بهانه‌های واهی که یکی از این بهانه‌ها ساماندهی بود، تعطیل و تئاتر را از هم پراکنده کردند. در واقع زیر تشکیلات تئاتر دینامیت گذاشتند و منفجرش کردند.

اما، مویدی در پاسخ به مسافر آستانه با تاکید مجدد بر اینکه وزارتخانه به دنبال حذف انجمن نیست، توضیح داد: حرف ما این است که انجمن‌های استانی بر اساس قانون باید مجوز‌های مستقل بگیرند تا به عنوان یک شخصیت حقوقی شناخته شوند و انجمن مرکز هم می‌تواند باقی بماند.