پایگاه خبری تئاتر: هرچند که سینماتیکت این لیست را دقایقی بعد از خروجیاش حذف کرد اما بااینحال این یک اتفاق بینظیر بود. شاید در دورههای گذشته هم قبل از اختتامیه لیستهایی بهعنوان برندگان منتشر میشد اما جدای از درست یا غلط بودن اطلاعاتشان، این لیست و خبر بهطور غیررسمی بود اما در این دوره، یکی از سامانههای رسمی و معتبر سینمایی کشور این کار را انجام داد.
یک اتفاق بینظیر
ساعاتی بعد و پس از برگزاری اختتامیه مشخص شد که تمام اطلاعات منتشرشده در خبر سینماتیکت درست بوده است. پس خبری از گمانهزنی یا چیزهایی شبیه این نبود. این مساله دو نکته و در واقع دوطرف داشت؛ طرف اول ستاد جشنواره بود. چرا و چگونه اطلاعاتی به این مهمی، بهصورت کامل از ستاد جشنواره درز کرده و به دست یک مجموعه رسیده است؟ طرف بعد اما مسوولان سینماتیکت و مجموعه مادر آن هستند. با کدام توجیه اخلاقی یا حرفهای چنین اقدامی را انجام دادند؟ هرچند که در فعالیت رسانهای مفهومی به نام «پاپاراتزی»، افشاگری یا چیزهایی شبیه این داریم اما مگر سینماتیکت یک خبرنگار پاپاراتزی است؟! حتی در شیوه پاپاراتزی هم حد و مرزی وجود دارد. برای مثل کمتر پیش میآید که خبرنگاران این سبک رسانهای، اینچنین گسترده و در مقام افشای برندگان یک جشنواره عمل کنند. باتوجه به اتفاق فوق بعید است که این رخداد یک اشتباه سهوی یا چیزی شبیه این باشد. به نظر میرسد باید این موضوع را عمیق و دقیقتر بررسی کرد. چه کسانی پشت این اتفاق قرار دارند؟ آیا پای رقابت و دعوایی پشت پرده در میان است؟
این موضوع با اظهارنظر مسعود نقاشزاده، دبیر چهلمین جشنواره فیلم فجر ادامه یافت. ارجاع دادن موضوع به حراست سازمان سینمایی موضوعی بود که انتقادهایی را بهدنبال داشت و این کار را غیرقانونی میدانستند و راه قانونی را این میدانستند که بخش حقوقی سازمان سینمایی موضوع را قانونی پیش برد و موضوع جنبه حراستی پیدا نکند.
پس از چند روز از این اتفاق مهم در جشنواره فیلم فجر خبری از سرنوشت این موضوع نشد تا اینکه پیگیریهای «صبا» حاکی از آن شد که حراست سازمان سینمایی جلسهای با مدیر سایتی که خبر برندگان را منتشر کرده است، داشته و از او خواسته در این زمینه همکاری کند. همچنین گفته شد، مدیران سازمان سینمایی اصرار دارند منبع درز اطلاعات در داخل سیستم خود را پیدا کنند و امکان شکایت قضایی نیز وجود دارد.
بیانیه سینماتیکت
دو روز پیش اما سینماتیکت بیانیهای دراین زمینه منتشر کرد. به گزارش «آخرین خبر»، آنها در پاسخ به این پرسش که «چگونه این اطلاعات چند ساعت زودتر به دست تیم اجرایی سینماتیکت
رسیده است؟» نوشتهاند: «اگر برای چندین و چند سال مرجع اول فروش بلیت سینمای کشور -با سهم ۹۰درصدی از بازار- باشید بهدلیل حجم بالای ارتباط با اهالی فرهنگ و خبرنگاران، خواسته و ناخواسته در یک شاهراه پرترافیک اطلاعات قرار میگیرید؛ اطلاعاتی که بخشی از هنرمندان از جوایز خود و همکارانشان ساعتها قبل از اختتامیه در اختیار داشتند تا خبرنگاران و فعالان کنجکاوی که به ما -مثل هر سال- کمک کردند تا فهرست برندگان را با درصد دقت بسیار بالا برای انتشار پس از اختتامیه آماده کنیم.»
اما بخش دیگر بیانیه نکته مهمی دارد و آن این است که آرا و نامزدها یک ساعت زودتر ازسوی این سایت منتشر شده است؛ البته سینماتیکت به دیگر سایتها و پیجها ارجاع داده است که باید تاکید کرد که هیچ سایت و پیج اینستاگرامی حتی دقیقهای زودتر دسترسی به آرا نداشت و مطلبی نیز منتشر نکرد.
در این بخش از بیانیه میخوانیم: «همانند همه پیجها و سایتهای معتبر ایجاد فرصت کافی برای طراحی گرافیکی و تولید محتوا بلافاصله بعد از اعلام برندگان در فضای رسانهای، عامل سهلانگاری و انتشار این فهرست، یک ساعت زودتر از موعد شد.»
این بیانیه تعمدا یا سهوا «دقیق و عینبهعین بودن» لیستی که هم از نامزدها و برندگان منتشر کرده با آنچه روی سن اختتامیه خوانده شد، نادیده گرفته و اطلاعات را به آنچه از سوی هنرمندان! به آنها رسیده منسوب کرده است. اما این سوال باقی است آیا همه هنرمندان حاضر در جشنواره بهطور دقیق میدانستهاند در چه بخشهایی نامزد شدهاند و تکبهتک بدون هیچ خطایی این اطلاعات را در اختیار سینماتیکت گذاشتهاند؟ سپس همه آنهایی که سیمرغ و تقدیرهای ویژه به آنها اختصاص
یافته است هم دقیقا میدانستهاند حایز رتبه شدهاند و دقیقا و بدون هیچ خطایی این اطلاعات را در اختیار سینماتیکت گذاشتهاند؟
اما اینکه گفته میشود این اطلاعات از ساعتها قبل در اختیار هنرمندان و همکارانشان بوده است، سمتوسوی لو رفتن آرا را بهسمت دبیرخانه جشنواره میبرد که در پیگیری از بخشهای مختلف جشنواره، اعلام شد که حتی نامزدهای جشنواره هم مطلع نبودند که آیا برنده سیمرغ شدهاند یا خیر. همچنین لیست گستردهتری از لیست نامزدها برای اختتامیه دعوت شده بوده و به هیچیک از افراد مشخصا گفته نشده است که نامزد چهلمین جشنواره فیلم فجر هستند. همچنین برای طرح چند پرسش درباره این بیانیه و روشن شدن این ابهامات با مدیر سایت سینماتیکت تماسهایی داشتیم که فعلا بیپاسخ ماندهاند. گرچه در هر زمانی امکان انتشار توضیحات این سایت محفوظ است.
حال سوال اینجاست آیا پلیس فتا و حراست سازمان سینمایی با این بیانیه قانع شدهاند؟ آیا افکارعمومی در قبال این توضیح قانع میشود؟ جشنواره فیلم فجر با همه حاشیههایش و فراز و فرودهایش و نقدها و نظرهایی که درباره آن وجود دارد، هنوز مهمترین رویداد سینمایی کشور است و حفاظت از آن یک دین به مردم است و مهمترین اطلاعات آن هم لیست نامزدها و برندگان آن است؛ لذا به نظر میرسد لو رفتن آرا و نامزدهای آن همچنان باید باجدیت پیگیری شود تا مسوول دادن اطلاعات دقیق و بدون هرگونه خطای آن به یک رسانه مشخص و معرفی شود.
چرا و چگونه اطلاعاتی به این مهمی، به صورت کامل از ستاد جشنواره درز کرده و به دست یک مجموعه رسیده است
منبع: روزنامه صبح نو