مرورِ حتی اجمالی پیام جهانی یون فوسه و پیام کاظم نظری و نگاهی به تلقیهای موجود در هر کدام از متنها به خوبی فاصله اندیشه تئاتر ایران و جهان را بازمینمایاند و مخاطب هوشمند این تفاوت را به ظرافت درخواهد یافت.
در ادامه هر دو پیام را به جهت روشنگری آوردهام و میخواهم به نکاتی در پیام آقای کاظم نظری بپردازم که شاید از نظرها مغفول مانده باشد. آقای نظری دو بار از کلمه «ناگزیر» استفاده کرده است؛ یکبار در ابتدای متن و بار دیگر در انتهای آن. او در ابتدا روز ملی تئاتر را حقیقتی ناگزیر، نه تنها برای هنرمندان عرصه تئاتر و مخاطبان اندک آن، بلکه برای همگان میخواند. گویی نظری از پوسته محافظهکاری خود بیرون آمده است و خطاب همگان را به کار میبندد که جامع گروهی از مخالفان این هنر شریف هم باشد. اما ضرورت وجود تئاتر به عنوان امری دلپذیر در نظر گرفته شده و نه انتقادی، روشنگر یا مبارزهگر. اینجا تفاوت پیام یون فوسه و کاظم نظری هویدا میشود. یون فوسه تئاتر را هنر خوب به جهت مبارزه آن با آنچه بدی و شر است، میپندارد و آقای نظری از هنری دلپذیر و مایه شادی سخن به میان میآورد. شاید دلیل حضور او در تماشاخانه سنگلج همزمان با نمایشی تنها سرگرمکننده، مبین این امر است که هنر پرسشگر، مطالبهگر و انتقادی از نگاه ایشان ضرورت محسوب نمیشود! کاظم نظری در پایان پیامِ خود، به تمام آنانی که در تئاتر، مفهوم والای زندگی و تداوم سربلندی خود و فرهنگ و کشورشان را جستوجو میکنند، تبریک گفته است. او در این بخش از پیام، کلمه «ناگزیر» را ناظر بر کسانی به کار میبرد که تئاتر را عرصهای برای سربلند کردن فرهنگ و کشور خود میدانند و نه یک امر انسانی جهانشمول. آیا کسانی که کارکردی فراتر و گستردهتر از آنچه آقای نظری برشمرده در نظر دارند، مخاطب تبریک ایشان نیستند؟
مطلب دیگر در متن آقای نظری اندیشههای تحوّلگرا و معنابخش است. آنان که اندیشه منحصر به فرد و جهان متفاوت دارند و پاسخی برای چگونه بودن، چگونه ماندن و چگونه رفتن به مخاطب ارايه میدهند. این، متضادگویی متن آقای نظری نیست، بلکه تاکیدی است بر آنچه به نظر ایشان اندیشه تحولگراست. انتخاب نمایشی سرگرمکننده مصادف با روز ملی- جهانی تئاتر.
مرورِ حتی اجمالی پیام جهانی یون فوسه و پیام کاظم نظری و نگاهی به تلقیهای موجود در هر کدام از متنها به خوبی فاصله اندیشه تئاتر ایران و جهان را بازمینمایاند و مخاطب هوشمند این تفاوت را به ظرافت درخواهد یافت.
منبع: روزنامه اعتماد
نویسنده: بابک پرهام
https://teater.ir/news/59363