از انتصاب‌های سید عباس صالحی وزیر ارشاد تا برگزاری جشنواره‌های تئاتر و فیلم فجر چیزی حدود ۸۰ روز می‌گذرد، زمانی اندک که نشان از تلاش او و تیم همراهش برای رفع دو مسئله اصلی داشته است، بازگشت سرمایه‌های فرهنگی و آشتی هنرمندان با صحنه و سینما و رویدادهای فرهنگی که با حضور هنرمندان در جشنواره‌های تئاتر و سینما تجلی یافت؛ و از سوی دیگر رایزنی با نهادهای بالادستی برای کاهش فشارها و خارج‌کردن وضعیت امنیتی فرهنگ و عادی‌سازی روابط و بازگشت آرامش به جامعه هنری بوده است.
چارسو پرس: جشنواره فیلم فجر امسال چند ویژگی دارد که می‌شود آنها را برشمرد که بخشی از آن ارتباط مستقیمی به فیلم‌های اکران شده ندارد. همه به‌خوبی می‌دانیم از آغاز امسال چه اتفاقی افتاد و سینمای ایران تا مهرماه دست کدام گروه و جریان بود، بماند که همان‌ها که امروز به بیرون گود رفته‌اند، منتقدان جشنواره و فیلم‌های آن هستند.

 بعد از تحولات و انتقال دولت سیزدهم به چهاردهم، انتخاب سید عباس صالحی وزیر فرهنگ، رأی اعتماد او از مجلس و انتصاب معاونت‌های این وزارت‌خانه عملاً تا میانه مهرماه زمان برد. پس از انتصاب رائد فریدزاده رئیس سازمان سینمای او با انباشتی از خواسته‌ها و مطالبات هنرمندان روبرو بود و جشنواره‌ای را پیش رو داشت که زمانی پیشانی فرهنگ این سرزمین بود. رائد فریدزاده ۲۱ مهرماه ریاست سازمان سینمایی را برعهده گرفت و تقریباً یک ماه بعد، ۱۷ آبان‌ماه حکم منوچهر شاهسواری را به‌عنوان دبیر جشنواره فیلم فجر به او داد. به عبارتی تا ۱۷ آبان‌ماه جشنواره در ید محمد خزاعی رئیس پیشین سازمان سینمایی بود که از قضا با حکم وزیر پیشین محمدمهدی اسماعیلی با حفظ سمت دبیر جشنواره فیلم فجر هم بود.


 برگزاری جشنواره‌ای در ابعاد جشنواره فیلم فجر در حدود ۸۰ روز از هماهنگی نهادهای بالادستی تا رسیدن فیلم‌ها به جشنواره، از انتخاب آثار و حاشیه‌های آن تا تعیین هیئت داوران و هماهنگی سینماها برای برگزاری جشنواره و اهالی رسانه عملاً کاری است که در گذشته در یک فرایند ۸ یا ۹ماهه انجام می‌شد.

بیشتر بخوانید: مطالب و اخبار سینمای ایران


 همراه‌کردن بدنه سینما و هنرمندان برای حضور و حمایت آن هم بعد از سال‌ها قهر به دلایل اجتماعی و سیاسی و همچنین برخوردها و امنیتی‌شدن فضای هنر از اقداماتی است که در همین ۸۰ روز صورت‌گرفته است. البته تا امروز در دو جشنواره تئاتر و سینما رفتار سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و معاونان و برگزارکنندگان جشنواره‌ها حکایت از آن دارد که در تلاش هستند تا در عمل نشان دهند شعار وفاق ملی قابل‌تحقق است. اگرچه هنرمندان هم نشان داده‌اند که عملاً توقعی به جز احترام به خواست مردم و به‌رسمیت‌شناختن آزادی هنرمند در بیان اندیشه ندارند.

 انتخاب شاهسواری دراین‌بین به‌عنوان دبیر جشنواره فیلم فجر که از اهالی سینماست و سال‌ها عضو هیئت‌مدیره و مدیرعامل خانه سینما بوده است، نشان داد که این دولت به دنبال آن است تا از جشنواره و رویدادهای هنری حمایت کرده و نظارت داشته باشد و برای رفع مشکل هنرمندان با سایر نهادها اقدام عملی انجام دهد، این وزارت تا این جا و با رویکرد دو جشنواره نشان داده است که به دنبال دخالت و تعیین خط‌مشی و حمایت از گروه‌های خاص نیست.

سید عباس صالحی و تیم او تا سطح برگزارکنندگان جشنواره‌ها نشان داده‌اند که یک‌سوی میدان نیستند و هنرمندان سوی دیگر میدان و قرار نیست هر روز و بر سر هر مسئله‌ای تاخت و تازی از سوی وزارت ارشاد به هنرمندان شود، از یاد نبردیم که یکی وظایف سازمان سینمایی دولت سیزدهم حمله به هنرمندان بود و اگر در صدد رفع توقیف فیلمی برنمی‌آمدند، با تاختن به فیلم و کارگردان و عوامل خط خود را از هنرمندان جدا می‌کردند. کاری که امروز با رایزنی در حال انجام است و امروز بعد از سال‌ها قاتل وحشی حمید نعمت‌الله رفع توقیف می‌شود و به اکران جشنواره فیلم فجر می‌رسد. آن هم بدون هیاهوهای رایج و سروصدای متداول.


 اکران قاتل وحشی و فیلم‌های توقیفی یک پیام روشن دارد و آن اینکه این دولت در صدد است تا گام‌هایی برای رفع موانع برداشته و کارهای هنرمندان را تسهیل کند.

منبع: خبرآنلاین