رابطه نامشروع یکی از پراسترس ترین موضوعات کیفری است،که مجازات آن برای خیلی از افراد گنگ است.
در برخی موارد آن را با زنا یا تجاوز اشتباه می گیرند و برخی دیگر فکر می کنند که اگر رابطه نامشروع با رضایت طرفین باشد، دیگر جرمی محقق نمی شود.

در این مطلب تلاش می کنیم به پرسش های کلیدی شما در این زمینه پاسخ دهیم. با توجه به پیچیدگی های قانونی و آثار مهم اجتماعی و شخصی این اتهام، توصیه می شود در صورتی که به هر نحوی با موضوع رابطه نامشروع درگیر شده اید (چه به عنوان شاکی و چه متهم)، حتما پیش از هر اقدامی با یک وکیل که در حوزه رابطه نامشروع تخصص دارد مشورت کنید یا به این وب سایت مراجعه کنید.

فرق بین رابطه نامشروع و زنا

رابطه نامشروع به هر نوع رابطه ای گفته می شود که در آن آقا و خانم به یکدیگر محرم نیستند و بین آنها رابطه عاطفی و عاشقانه شکل می گیرد که اگر این رابطه با بوسیدن یا لمس یکدیگر همراه باشد، جرم رابطه نامشروع رخ می دهد.
اما زنا به رابطه جنسی بین زن و مرد اشاره دارد که همانند رابطه نامشروع زن و مرد به یکدیگر نامحرم هستند.

انواع زنا از نگاه قانون

قانونگذار انواع مختلفی از زنا را با مجازات های متفاوت جهت مجازات افراد در نظر گرفته که اصلی ترین آن ها عبارتند از:
1- زنای محصنه (زنا با افراد دارای همسر)، این نوع زنا مربوط به فردی ( اعم از زن یا مرد ) است که دارای همسر دائمی بوده و امکان رابطه جنسی با همسر خود را نیز داشته باشد، اما با فرد دیگری زنا کند.
شرایط اثبات و مجازات آن (که می تواند بسیار سنگین باشد) در قانون مشخص شده است.
2- زنای غیر محصنه به زنای فرد مجرد یا فرد متاهلی است که به همسر خود دسترسی ندارد.
زنای به عنف ( تجاوز )، به معنای رابطه جنسی همراه با زور، اجبار و بدون رضایت یکی از طرفین است که شدیدترین مجازات را در پی دارد.

مجازات رابطه نامشروع

هر نوع رابطه ای که نامشروع باشد،مجازات آن ۱ تا ۹۹ ضرب شلاق است. یعنی اگر رابطه نامشروع بدون دخول باشد بسته به نظر قاضی حکم اجرا می شود.

حکم زنای بدون دخول

دقت داشته باشید،در قانون مجازات برای حکم زنای بدون دخول چیزی وجود ندارد و همانطور که در بالا گفتیم جرم زنا هنگام داشتن رابطه جنسی محقق می شود و ما در قانون جرمی به عنوان زنای بدون دخول نداریم.

مجازات رابطه به اجبار ( تجاوز )

اگر رابطه به صورت زوری و خشونت باشد، فقط شخصی که طرف دیگر را مجبور کرده است، مجازات خواهد شد.
اگر این رابطه با دخول همراه باشد، مجازات شخص اعدام است.

مجازات رابطه نامشروع با زن شوهردار

مجازات جرم رابطه نامشروع مادون زنا (موضوع ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی، یعنی تا ۹۹ ضربه شلاق تعزیری) اصولا تفاوتی نمی کند که طرفین مجرد باشند یا متاهل.
این مجازات برای هر دو فردی که مرتکب این عمل شده اند ( در صورت اثبات و شکایت شاکی خصوصی ) قابل اعمال است.
اما باید دقت کرد که اگر رابطه میان افراد نامحرم از حد رابطه نامشروع مادون زنا فراتر رفته و به زنا (یعنی دخول) بینجامد و یکی یا هر دو طرف دارای همسر باشند، موضوع کاملا متفاوت شده و وارد مبحث بسیار جدی تر زنای محصنه با مجازات های بسیار شدید مقرر در قانون خواهیم شد که رسیدگی به آن نیز شرایط اثباتی خاص خود را دارد.

داشتن رابطه در خودرو

بر اساس ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی،برای رابطه نامشروع در خودرو،۱ تا ۹۹ ضرب شلاق بسته به نظر قاضی حکم داده می شود.

حال چگونه رابطه نامشروع را اثبات کنیم؟

اثبات رابطه نامشروع یکی از سخت ترین کارهایی می باشد که می توان در دادگاه های کیفری انجام داد. چون اکثر رابطه ها با رضایت طرفین می باشد،فقط زمانی شکایت مطرح می شود که یکی از طرفین دارای همسر باشد و شخص بخواهد اثبات خیانت زن یا اثبات خیانت مرد در دادگاه را مطرح کند. برای این کار چند روش وجود دارد که عبارتند از:
۱- اقرار کردن یکی از طرفین
۲- شهادت شهود
۳- علم قاضی
۴- داشتن مدارک معتبر مانند پیامک،فیلم یا عکس و......

اثبات رابطه نامشروع پیامکی

یکی از ادله هایی که برای اثبات رابطه نامشروع می توان استفاده کرد، پیامک های رد و بدل شده بین دو طرف می باشد.
در صورتی که شما از قاضی پرونده درخواست کنید که پرینت پیامک ها گرفته شود،اگر پیام های ارسال شده به نحوی باشد که قاضی به این یقین برسد که جرم رابطه نامشروع اتفاق افتاده است، قاضی پرونده هم مرد و هم خانم را مجازات می کند.

برای شکایت رابطه نامشروع چه مدت فرصت داریم؟

حداکثر ۵ سال فرصت دارید که برای این جرم اعلام شکایت کنید،اما در جرایمی مانند زنا یا تجاوز هر موقع اقدام کنید به شکایت رسیدگی می شود و به اصطلاح می گوییم مرور زمان ندارد.

آیا جرم رابطه نامشروع جنبه عمومی دارد؟

برخلاف تصور برخی، جرم "رابطه نامشروع مادون زنا (ماده ۶۳۷) اصولا جزو جرایم قابل گذشت است. این یعنی شروع تعقیب و رسیدگی به آن معمولا منوط به شکایت شاکی خصوصی است.
در اکثر موارد، شاکی خصوصی همسر فردی است که رابطه نامشروع داشته است. بنابراین، اینطور نیست که هر فردی از جامعه بتواند صرفا با اطلاع از موضوع، علیه دیگران شکایت رابطه نامشروع را مطرح کند (مگر در شرایط بسیار خاص قانونی).

چگونه مجازات شلاق را به جزای نقدی تبدیل کنیم؟

برای اینکه بتوانید شلاق را به جای جزای نقدی تبدیل کنید،باید بتوانید یکی از شروط زیر را محقق کنید:
۱- شاکی پرونده رضایت بدهد.
۲- احساس ندامت و پشیمانی کند و جلوی مقام قضایی نیز باید توبه کند ( در صورت نداشتن سابقه کیفری )
۳- داشتن بیماری خاص یا سن بالا
۴- و......

جمع بندی

همانطور که بررسی شد، رابطه نامشروع مادون زنا جرمی متفاوت از زنا و تجاوز به عنف است و مجازات سبک تری (تا ۹۹ ضربه شلاق تعزیری) نسبت به آن جرائم حدی دارد. درک این تفاوت ها و همچنین آگاهی از شرایط اثبات، مهلت های قانونی طرح شکایت و قوانین مربوط به مرور زمان در هر مورد، بسیار ضروری است.

با توجه به حساسیت بالای اینگونه پرونده ها، آثار حیثیتی و اجتماعی آن ها و پیچیدگی های قانونی موجود، بهتر است در صورت مواجهه با چنین اتهامی یا نیاز به طرح شکایت در این زمینه، حتما از ابتدا با یک وکیل متخصص و باتجربه در امور کیفری مشورت نمایید.

دریافت راهنمایی حقوقی دقیق می تواند از اقدامات اشتباه جلوگیری کرده و به شما در دفاع از حقوق تان کمک شایانی نماید

در انتها امیدوار هستیم که مقاله بررسی مجازات رابطه نامشروع مورد استفاده شما کاربران عزیز قرار بگیرد و توانسته باشیم اطلاعات مفیدی به شما عزیزان انتقال داده باشیم.