در سالی که گذشت سینمای ایران با اتفاقات مختلفی از استقبال مخاطبان از فیلمهای کمدی روی پرده گرفته تا کسب سومین جایزه اسکار برای ایران روبهرو بود.
رقم فروش امسال حدود ۲۰ میلیون دلار است. ۲۰ میلیون دلار (با دلار ۹۳ هزار تومانی) تقریباً به اندازه یکپنجم فروش بدترین فیلم امسال یعنی «مادام وب» میشود.
چهلوسومین دوره جشنواره فیلم فجر با حضور پررنگ ارگانهای مختلف هنری، عمومی و نظامی برگزار شد که ارقام سنگینی برای تولید فیلمها خرج کردند؛ اما این آثار چندان نتوانستند انتظارات منتقدان و تماشاگران را برآورده کنند.
سهم صداوسیما از بودجه عمومی در سال ۱۴۰۴ بیش از کل بودجه ۱۰ وزارتخانه و حدود ۳۵ هزار میلیارد تومان است. این درحالی است که این رقم در بودجه سال جاری ۲۴ هزار میلیارد تومان بوده است.
غیبت پیمان معادی، هدیه تهرانی، جواد عزتی، مهران مدیری، صابر ابر، نگار جواهریان، هومن سیدی و بقیه بازیگران مشهور در چهلوسومین جشنواره فیلم فجر با وجود رونق حضور چهرهها در این رویداد، خبر از شکاف میان سینما و نمایش خانگی میدهد. حضور مداوم در سریالها در سالهای گذشته و رقم دستمزدها، نشان از گردش مالی بالا در شبکه نمایش خانگی و رویگردانی ستارهها از سینما دارد.
فیلمهای روی پرده جشنواره امسال موضوعاتشان مشترک است اما با پرداختهایی متمایز. فیلمهای دولتی هم به شکل در پرداخت روی نقاط متفاوتی ایستادهاند. برای پرداختن به این موضوعات مختلف اما با مخرج مشترکهای یکسان باید یکبهیک و صحنهبهصحنه به آثار فجر امسال بپردازیم. برای انتخاب موضوع اول چارهای نداریم جز رفتن به سراغ نقل دهان آثار اجتماعی چند سال اخیر یعنی فقر.
انتخاب ۳۳ فیلم برای جشنواره فجر امسال، انبوهی از سوالات را در ذهن مخاطبان و اهالی رسانه ایجاد کرد؛ چرا باید این تعداد فیلم اکران شود و چرا فیلمهای ضعیف در جشنواره حضور داشتند؟ جشنواره فجر چهلوسوم پر از فیلمهای درجه دو و سه بود که فقط برای رسیدن به تعداد مطلوب گنجانده شده بودند.
اختتامیه چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر با یادی از هنرمندانی برگزار شد که صحنه تئاتر سالهاست از حضورشان بیبهره مانده و نکته غمانگیزتر اینکه نسل جدید فعالان و تماشاگران تئاتر، برخی از این چهرهها را نمیشناسد.
ایده تبلیغاتی دلهرهآور مجموعه «ازازیل» که در هفتههای اخیر حواشی زیادی هم به دنبال داشت، اولین کارزار تبلیغاتی جنجالی سریالهای ایرانی نبود. با این همه این قبیل تبلیغات همچنان در کشورمان تازگی دارد و در مواردی که بدون بهرهگیری از نگاههای کارشناسی افراد متخصص و بی توجه به فرهنگ و باورهای مخاطب ایرانی ساخته شده، حتی اثر معکوس داشته است.
آمار ۵ دورۀ اخیر جشنواره فیلم فجر نشان میدهد این رویداد همچنان میتواند مسیر اصلی اکران سینما باشد.
حدود 10 فیلم به جشنواره امسال اضافه میشوند و جدای از بخش مسابقه و اکران مردمی، به برج میلاد و سینما ملت خواهند آمد تا مورد قضاوت اصحاب رسانه قرار بگیرند. فیلمهایی که دسته سوم آنها (یعنی آثاری که به تأیید هیئت انتخاب نرسیده است) میتواند با نمایش برای اهالی رسانه، مورد توجه قرار بگیرند و بعدها در اکران عمومی صاحب توفیقاتی شوند و حتی آثار توقیفی هم فرصت بازبینی فیلم میان متخصصان سینما را پیدا میکنند.
از میان ۳۷ فیلم جشنواره فجر، ۱۵ اثر توسط نهادها و موسسات به تولید رسیدهاند؛ یعنی کمتر از نیمی از آثار این دوره. نکته جالب توجه آن است که برای اولین بار از زمان حضور انیمیشنها در جشنواره فیلم فجر، ۴ انیمیشن کامل مستقل و با سرمایهگذاری بخش خصوصی به جشنواره راه یافتهاند.
جشنواره فجر در به چشم آمدن و موفق شدن این دست از کارگردانان نقش مهمی ایفا میکند. از طرفی اگر قابهای نگاهمان را وسیعتر کنیم و بهقول سینماییها از لنز واید استفاده کنیم، سرمایهگذاری روی کارگردانهای جوان نهتنها به سود سینما، بلکه به سود کل فرهنگ کشور است. این کارگردانان تازهنفس، با نگاهی تازه و قصههای نو، میتوانند مخاطب جدیدی جذب کنند و سینما را از حالت یکنواختی خارج کنند.
بعضی اعداد جابهجا شده در سریالهای نمایش خانگی برای نقشهای فرعی چند برابر فیلمهای سینمایی است، با این روند سینما ورشکسته میشود.
محسن ابراهیمزاده، ماکانبند، حمید هیراد، مجید رضوی، هوروش بند و... نامهای آشنایی هستند که پلی بک خواندن شان در سال های اخیر، واکنشهای مختلفی را در فضای مجازی به دنبال داشته است. یکی از آنها زمین می خورد و میکروفن از دستش میفتد اما صدای خواننده هنوز پخش میشود و دیگری بالای سن بالا و پایین میپرد اما نفسش یاری می کند تا همچنان پرقدرت بخواند.
در این گزارش به بررسی بازیگرانی که جشنواره فیلم فجر سبب تغییر مسیر بازیگریشان شد و بازیگرانی که برای اولینبار در جشنواره فیلم فجر دیده شدند؛ پرداخته شد. بازیگران دیگری نیز هستند که در جشنواره فیلم فجر طی سالیان مختلف برگزاری این رویداد سینمایی شناختهتر شدند.
فیلمبرداری فیلم «قاتل و وحشی» به کارگردانی حمید نعمتالله پنج سال پیش به پایان رسید، اما همچنان به دلایل نامعلوم اجازه اکران ندارد و این کارگردان در نامهای از مسئولان جشنواره فجر خواسته فقط یک سانس را به اکران این فیلم اختصاص دهند
در این گزارش به گذشته و آینده موسیقی زیرزمینی در ایران پرداخته می شود.
چگونگی نمایش فیلمهای اجتماعی و جفایی که زمان اکران به این فیلمها میشود مشکلی دیرپا در سینمای ایران است و همواره از سوی سازندگان فیلمهای اجتماعی این گلایه مطرح بوده که سینماداران به فیلمهایشان سانس خوب نمیدهند، تعداد سالنهای نمایش فیلمشان کم است و از سانسهای فیلمشان به فیلمهای کمدی داده میشود. این موضوع مربوط به امروز و دیروز نیست و همیشه در سینما مطرح بوده، امری که از یک نابرابری در اکران حکایت دارد.
گروه سینمایی هنر و تجربه یک گروه سینمایی ایرانی است که با هدف اکران فیلمهای مستقل و غیرتجاری ایجاد شده و در ۱۰ ماه اخیر 13 هزار مخاطب داشته است.
پوران درخشنده با پنج بار حضور در اعضای هیئت انتخاب فیلمهای جشنواره فجر رکورددار حضور حداقل یک سینماگر زن است.