در سالی که گذشت سینمای ایران با اتفاقات مختلفی از استقبال مخاطبان از فیلمهای کمدی روی پرده گرفته تا کسب سومین جایزه اسکار برای ایران روبهرو بود.
سامانه سمفا، حدود یک هفته است که از دسترس خارج شده و دلیل این اتفاق هم عدم ارائه گزارش در لحظه بوده است، هنوز هم مشخص نیست که قرار است این سامانه به روزرسانی شود یا به صورت کامل از دسترس خارج شود.
دکتر موسوی چلک: ای کاش مسوولان در مورد انتشار تصاویر بازسازی قتل کمی صبر و تامل به خرج میدادند چراکه انتشار این تصاویر خودش آزاردهنده است و افکار عمومی را آزردهخاطر و ناراحت میکند. اگر قرار است به مراجع بلندپایه گزارش کار داده شود، در آن صورت میتوان در جمع خصوصی این تصاویر را دید اما نیازی نبود افکار عمومی این تصاویر را ببیند و بر روح و روان آدمها تاثیر منفی بگذارد انگار که دوباره قتل در جامعه روی داده و ماجرا از اول اتفاق افتاده است. متاسفانه باید بگویم انتشار صحنههای بازسازی قتل نه تنها اشتباه محض بود که این خودش مروج خشونت است و جنبههای یادگیری هم دارد. ای کاش مسوولان کمی تامل میکردند .
قالب سریال همواره یکی از جذابترین، پربینندهترین و طبعا مهمترین قالبهای برنامهسازی تلویزیونی در جهان بوده و هست. در میان برنامههای سازمان صداوسیما نیز این قالب همیشه جایگاه ویژهای داشته و عملا هرگاه سریالهای خوبی روی آنتن بوده، شمایل کلی تلویزیون نیز موفقیتآمیز جلوه کرده است.
داریوش مهرجویی کارگردان مولف سینما در حالی در ۸۴ سالگی دارفانی را وداع گفت که طی ۶ دهه گذشته همواره حضوری فعال و تأثیرگذار در سینمای ایران داشت.
مجموعه فیلمهای عروسکی سینمای ایران در سی و چهار دوره پیشین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودک و نوجوانان موفقیت چشمگیری نداشتهاند، در دوره سیوپنجم نیز جای خالی فیلمهای عروسکی حس میشود.
از دهه ۶۰ و ۷۰ سینمای ایران به عنوان دهههای طلایی سینما یاد میشود،دهههایی که اقبال به سینما در ایران با سینمای کودک پا گرفت و بعدتر با «دونده»،«خانه دوست کجاست،«بچههای آسمان» و... جهانی شد.مقایسه آن روزها با سینمای امروز کمی تلخ به نظر میرسد اما شاید تلنگری باشد تا بتوان سینمای کودک ایران را در محتوا و جریانسازی به آن روزها نزدیکتر کرد.
عصر روز یکشنبه ۱۶ مهرماه۱۴۰۲نشست حقوقی با موضوع بررسی بخشهای فرهنگی و رسانهای «لایحه برنامه هفتم توسعه» در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. سخنرانان این مراسم محمدمهدی عسگرپور، مدیرعامل خانه هنرمندان، رئیس هیاتمدیره خانه سینما و مهدی کوهیان تهیهکننده سینما و حقوقدان بودند.
صنعت نمایش خانگی در بیش از یک دهه فعالیت، محصولات موفق و پرتماشاگری را روانه بازار کرده و همهساله نیز آثار جذاب و چشمگیری برای عرضه به مخاطبان داشته که برخی مانند «شهرزاد»، «خاتون»، «یاغی» و «پوست شیر» موجی از استقبال مردمی را برانگیختند، اما بعضی دیگر نتوانستند به آن حد از موفقیت برسند و بیشتر نقش پر کردن سبد محصولات پلتفرمها را برعهده گرفتند.
ماه صفر هم به اتمام رسید و خبر چندانی از کنسرتهای پاپ نیست. رسانهها برای این تاخیر دلایلی چون حضور نداشتن خوانندگان در داخل کشور را عنوان کردهاند اما حقیقت آن است که دلیل اصلی این اتفاق، افزایش سرسامآور قیمت سالنها است.
سینمای کودک میتواند یک راهکار موثر برای رونق گیشه بدون اتکا به کمدیهای این روزها باشد به شرط آنکه تولیدکنندگان به این باور برسند که هر یک مخاطب فیلم کودک حداقل دو بلیط برای حضور در سینما به همراه خواهد داشت.
نخستین نمایش تصاویر متحرک در جهان به سال ۱۹۸۵ در کافه گراند بلوار کاپوسی شهر پاریس رقم خورد. تماشاگران این تصاویر نه اعیان و اشراف پاریس بلکه مردم عادی بودند. اما ۵ سال بعد از این تاریخ که مظفرالدینشاه قاجار در سفر به فرانسه مفتون دستگاه «سینموفتوگراف» و لانترن ماژیک شد و دستور خرید همه دستگاههای آن را داد، تصاویر متحرک در ایران نه وسیله سرگرمی تودهها بلکه اسباب سرگرمی شاهانه شد. اینطور شد که سینما از همان بدو ورودش به ایران با سیاست گره خورد.
اکرانهای تازه سینماها در حالی آغاز شده که میتوان در بین آنها فیلمهای جدیتر را که عمدتا به سینمای اجتماعی شهرت دارند دید. هرچند تصور نادرستی است اگر احساس کنیم روزهای سلطه کمدیها بر گیشه سینما تمام شده و میتوان در ماههای پیشرو شکل دیگری از فروش گیشه را برای سینمای ایران متصور شد.
با عرضه نسخه باکیفیت فیلمهای «بیرویا» و «ارادتمند، نازنین، بهاره، تینا» در شبکههای اجتماعی، تعداد فیلمهای شاخص قاچاقشده در فضای مجازی در یک سال گذشته به عدد ۶ رسید.
در سینمای جهان خرید از سامانههای اینترنتی فروش بلیت همراه با تخفیف است اما نکته قابلتامل اینکه سامانههای فروش اینترنتی ایران، از مشتری کارمزد میگیرند.
نگاهی به سامانه مدیریت فروش و اکران سینما (سمفا) نشان میدهد در 4 ماهه نخست امسال، 21 فیلم به نمایش عمومی درآمده است. با ادامه این روند، 63 فیلم در سال 1402 روی پرده سینماها به نمایش درخواهند آمد، اما در شرایطی که بهطور معمول در پاییز هر سال، فیلمهای بیشتری نسبت به بهار اکران میشود، میتوان حدس زد این آمار نهایتا تا حدود 70 فیلم بالا برود.
در طول ریاست هیچ رییسی بر سازمان سینمایی اصلا چنین اتفاقی به این شدت رخ نداده بود که در کمتر از ۶ ماه پنج فیلم سینمایی لو برود و این نشان دهنده آن است که وضعیت سینمای ایران چندان هم تحت کنترل نیست.
در این گزارش کنسرتهای برگزار شده در سال جاری و حواشی آن را مرور کردهایم. از هنرمندانی که با این حواشی روبهرو بودهاند پرسیدهایم که برای برگزاری کنسرت چه مشقتهایی را تجربه کردهاند؟
سید جمال ساداتیان: در حال حاضر شهرداری انواع و اقسام تبلیغات را بر در و دیوار شهر دارد چقدر حاضر است برای کل فیلمهای در حال اکران بیلبورد تبلیغاتی اختصاص دهد؟ همه میدانیم فیلم باید توسط رسانههای جمعی به مخاطب معرفی شود و در مرحله بعد انتخاب با مخاطب است ولی ما شاهد هستیم صداوسیما و شهرداری بسیار گزینشی عمل میکنند. در نظر بگیرید با تمام سختیهایی که فیلمساز برای دریافت مجوز ساخت و نمایش در سینما تحمل میکند، برای گرفتن امکانات تبلیغات با راهی بهشدت دشوارتر در صداوسیما و شهرداری مواجه است.
پس از پیروزی انقلاب تا مدتی اوضاع نمایش فیلم در ایران ویژه و استثنایی بود. موجی از فیلمهای بلوک شرق که در رژیم پیشین نمایش آنها ممنوع بود، روانه پردهها شدند. فیلمهایی از نقاط مختلف دنیا خصوصا کشورهای جهان سوم، توانستند به نمایش دربیایند و مخاطبان بسیاری جذب کنند. حتی از سینمای آمریکا هم «الرساله»، ساخته مصطفی عقاد که در زمان شاه نمایش آن ممنوع بود، روانه پردهها شد و مخاطبان فراوانی پیدا کرد.
کاوه میرحسینی: بهترینهای ایران باید در ارکستر سمفونیک حضور داشته باشند. تیم ما با رهبرانی همکاری داشته از جمله ریکاردو موتی که سومین رهبر بزرگ دنیاست با ارکستر لااسکالای میلان که یکی از مهمترین ارکسترهای جهان است، بچههای ما با آن ارکستر ساز زدند. این تیم در آمادهترین شرایط خود بود و میتوانست بسیار موفق ظاهر شود، اما نگذاشتند.