مریلا زارعی در گفتگویی مفصل با برنامه «رو ب رو» دهه اول فعالیت خود در سینما را مرور کرد و خاطراتی جذاب از آثاری گفت که خیلی ها با آنها خاطره دارند.
در كنار تمام مشكلات كوچك و بزرگي كه سينماي ايران از آن رنج ميبرد (كمبود تماشاگر، عدم امنيت مالي و شغلي، معضل قاچاق فيلمها، نداشتن بازار بينالمللي مطلوب و...) آنچه اين روزها بيش از هرچيز ديگر مشهودتر است و فقدان آن خصوصا در ميان فيلمهاي كمدي روي پرده بيشتر به چشم ميآيد، بحث سناريو و كيفيت فيلمنامههاست. فيلمها اغلب با موضوعات تكراري كه نه تنها بار محتوايي لازم را ندارند و هدفي را دنبال نميكنند بعضا از شكل و شمايل درستي هم به لحاظ چارچوب داستاني برخوردار نيستند و به جاي استقبال از جانب مخاطبان (به غير از هزارپا) از جانب آنها پس زده ميشود، فيلمهاي كمدي كه حتي با نگاه به خلاصه داستان آن ميتوان دريافت كه صرفا براي كسب گيشه ساخته شدهاند. با نگاه به قصه اين فيلمها اين نكته به ذهن ميرسد كه چرا شوراي پروانه ساخت با چنين فيلمنامههايي برخورد نميكند؟ و از اصل چگونه براي فيلمنامه اين فيلمها مجوز صادر ميكند؟
تهمینه میلانی گفت: درباره ایدز ۶ فیلمنامه نوشتم که مانع از ساخت آن شدند. توجیهشان هم این بود که آبروی ما در دنیا میرود و قبح آن میریزد.
هاشمی: «گاهی پیش میآید که معضلات زندگی مردم از معضلات مطرح شده در فیلمی اجتماعی یا روشنفکری جدیتر میشود؛ فیلمهای کمدی در این شرایط خودشان را بیشتر به رخ میکشند». فیلم «خاله قورباغه» علاوه بر داستانی سرگرمکننده، تلاش میکند روایتی آموزشی درباره درک انسانهای دیگر را هم در خود جای بدهد.
بیشتر آدمها وقتی از خواب، بیدار میشوند، برزخ را تجربه میکنند؛ نه خوابند و نه بیدار؛ بخصوص اگر از خواب بعد از ظهر بیدار شده باشی؛ یک جورایی گیجی، خیلیها زمان و مکان را گم میکنند، شاید برای همین است که اخم میکنند و اگر از آنها سوالی بپرسی جواب نمیدهند، باید زمان بگذرد تا خودشان را پیدا کنند. وقتی بعد از ظهر دیروز به شیرین یزدانبخش تلفن کردم او با خنده و سرحال جوابم را میدهد اصلا تصورش را هم نمیکنم که این بازیگر 70 ساله سینما که از سال 88 و با فیلم «لطفا مزاحم نشوید» به یکی از ستارگان سینمای ایران تبدیل شده، از خواب بیدار شده باشد آن هم در ظهر داغ مرداد ماه. کاملا هوشیار است و برای جوابهایش کلمات را با دقت انتخاب میکند. اما از همه مهمتر این است که بین جملاتش و به مقتضای حرفهایی که بین ما رد و بدل میشود، خندهای جانانه میکند از آن خندههایی که فقط مخصوص مادرهاست و فقط خنده یک مادر میتواند تا این حجم حالت را خوب کند.
ابوالحسن تهامی دوبلوری است که توانست تنها بعد از سه سال کار کردن مدیریت دوبلاژ را برعهده بگیرد، او میگوید دوبله برای سینمای ایران گویش سینمایی به وجود آورده و باعث شده که فیلمها به خوبی فهمیده و درک شوند و اگر این رشته بخواهد پیشرفت کند باید فیلمهای خارجی در سینماها به نمایش دربیاید.
بحث ورود پولهاي بادآورده به سينما كه داراي منابع مشخصي نيستند چندي است در ميان اهالي سينما و منتقدان قوت بيشتري به خود گرفته. رقمهاي نجومي كه عوامل فيلم براي در اختيار گرفتن بازيگران بهاصطلاح چهره ميپردازند و فيلمها با رقمهاي سرسامآوري همچون بيست ميليارد تومان ساخته ميشود؛ اما از آنجايي اين بحث شكل جديتري به خود ميگيرد كه سينماي ايران اين روزها متاثر از ساير بخشهاي اقتصادي از وضعيت مالي مطلوبي برخوردار نيست و ساخت بسياري از محصولات سينمايي به دليل مشكلات مالي تعطيلشده است.
وقتي سوالم را ميپرسيدم استيون اسپيلبرگ ٧١ساله عينكش را روي صورتش ميزان كرد. روي شقيقههايم چند قطره عرق نشسته بود. در سالن كوچك كنفرانس استوديوي يونيورسال روبهروي همديگر نشسته بوديم. با سيگاري خاموش بازي ميكرد (اين روزها فقط سيگار را توي دستش نگه ميدارد) و درباره استقبالي كه در روزهاي گذشته از فيلم علمي-تخيلي جديدش، «بازيكن يك آماده» در جشنواره فيلم جنوب از جنوبغربي (South by the Southwest Film Festival) شده است، صحبت كرد. مخاطبان سينما معتقدند اين فيلم پرهزينه بازگشتي به شكوه «پارك ژوراسيك» و «اي. تي. موجود فرازميني» است.
وحید صداقت و تهمینه منزوی، زوج جوانی هستند که با تکیه بر زاویه دید هنرمندانه خاص خود، مکمل یکدیگر شده و نگاهی چندبعدی به سوژه مورد بحث خود در فیلم «درباره فروشنده» داشتهاند. مستندی که به چگونگی شکل گرفتن هفتمین فیلم کارنامه فیلمساز برجسته ایرانی، اصغر فرهادی، میپردازد
دبیر جشنواره فیلم کودک و نوجوان اصفهان با تأیید این که این جشنواره به دلایل متعددی از جمله التهابات سیاسی در سالهای گذشته کمرونق شده است، گفت: اگر جریان فیلم کودک حیات طبیعی خود را پیدا کند، شرایط بهتری در این نوع سینما و نیز جشنواره و اکرانش به وجود میآید.
عدهای از منتقدان سرسختانه با فیلم برخورد کردند و «هزارپا» را کمدی سخیف نامیدند و حتی از اینکه داوودی بعد از تجربیات موفقی چون «رخ دیوانه» و «زادبوم» به این نوع سینما روی آورده به وی تاختند. در کنار این نظرات مخاطبان عام هم هستند که فوج فوج به سینماها میروند و به تماشای این فیلم مینشینند. سالنهای نمایش «هزارپا» بعد از چهار هفته که از اکران آن میگذرد همچنان با صندلیهای کاملا پر تشکیل میشود و گیشه این فیلم بعد از چهار هفته بالغ بر ١٩ میلیارد تومان گردش مالی داشته است.
مدتی قبل سهیل براتی، مدیر مسئول مؤسسه فرهنگی آوا از اختلافات مالی با سام قریبیان سخن گفت و اختلافاتی که با او دارد، سام قریبیان به این ادعا واکنش نشان داد و با حضور در خبرگزاری تسنیم توضیحاتی ارائه کرد.
فرزاد موتمن معتقد است: برگزاری کارگاه های آموزشی در حوزه نقد میتواند مفید باشد اما این پدیده مانند فیلمسازی به معنای واقعی قابل تدریس و تحصیل نیست و منتقد یا فیلمساز بودن در فرد علاقمند به شکل ذاتی وجود دارد و در ادامه به اشکال مختلف پرورش داده میشود. بنابراین اگر این علاقه و استعداد به شکل ذاتی وجود نداشته باشد، حضور در کارگاههای آموزشی در حوزه نقد و فیلمسازی نمیتواند موثر باشد.
يلم سينمايي «فراري» در ظاهر داستان دختر شهرستاني (گلنار) است كه در حسرت عكس گرفتن با ماشيني گرانقيمت؛ به تهران ميآيد و در اين مسير با اتفاقات متعددي روبهرو ميشود؛ اما در باطن «فراري» داستان انبوه جواناني را روايت ميكند كه با محروميت زندگي ميكنند و تحت تاثير امواج سنگين تبليغات ماهواره و شبكههاي مجازي هستند. درواقع گلنار نماينده جواناني است كه در حسرت رسيدن به آرزوهاي بزرگ هستند و حتي ممكن است دست به ماجراجوييهاي خطرناك بزنند. اين فيلم به شايستگي و درستي به تحليل ميپردازد و تصويري درست از دغدغههاي پس ذهن جوانان ارايه ميدهد و به مخاطب و خانوادهها نهيب ميزند.
اسماعیل بنیاردلان پژوهشگر و مدرس دانشگاه معتقد است حوزه نقد و تحلیل در ایران باید بر اساس هویت و فرهنگ خودمان صاحب تئوری شود و رسیدن به این مطلوب مستلزم این است که با روشهای نقد آشنا شویم.
مدیر پخش فیلمهای خارجی از نمایش فیلمهای روز دنیا در آیندهای نزدیک در پردیسهای سینمایی خبر داد.
بهمن فرمانآرا بعد از چندين سال سكوت با «دلم ميخواد» برگشته است. در اين نوشتار با نگاهي روانشناختي روايت فيلم را در انطباق با شخصيت اول فيلم ميخوانيم. فيلم سرشار از خردهروايتهايي در سطح است كه زمينهاي براي سردرگمي آدمهاي امروزند. ردپاي كاراكترهاي تاثيرگذار سهگانه مرگ «بوي كافور، عطر ياس»، «خانهاي روي آب»، «يك بوس كوچولو» در اثر اخير ديده ميشود. اين شاهدي بر پاييدن معضلهاي اجتماعي بيانشده تاكنون است.
كامران شيردل را اغلب با فيلم مستند «پيكان» ميشناسيم؛ مستندي كه جامعه در حال صنعتي شدن ايران دهه ٤٠ را به بيننده نشان ميدهد. كامران شيردل، مترجم، كارگردان و مستندساز متولد سال ١٣١٨ در مياندوآب است. وي از اوايل دهه ٤٠ شمسي كارگرداني را آغاز كرد و تا امروز فيلمهايي چون «بوم سيمين، ندامتگاه، تهران پايتخت ايران است، قلعه، اون شب كه بارون اومد، پيكان، فولادمباركه و... » را ساخته است. شيردل در فيلم مستند«پيكان» بيشتر از افكت و صداهاي فضاي دلهرهآور و رنگ و نورهاي پراضطراب جامعهاي در حال صنعتي شدن استفاده ميكند. وي در كنار ساخت فيلمهاي مستند اجتماعي به صنعت علاقه نشان ميدهد و در كارهايش از نفت و فولاد بسيار سخن گفته است. پدر اين كارگردان صنعتگر بود و علاقه او به ساخت فيلمهاي مستند صنعتي، از كودكي او و حضورش در فضاي صنعتي و كارخانهها سرچشمه گرفت.
ندا شاهرخی کارگردان نمایش «دژاوو» ، دانشجوی دکترا در دانشگاه پاریس فرانسه ، نمایش دژاوو را در تماشاخانه آو از 18 آبان به روی صحنه برده است
حسین طاهری مدیرکل هنرهای نمایشی درباره وجود اختلاف سلیقه میان خود و معاون هنری، با طبیعی دانستن وجود این اختلاف سلیقه یادآور شد که در دورههای قبل مدیرکل هنرهای نمایشی و معاون هنری چند ماه با هم قطع رابطه داشتند و قهر بودند.